IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

3 Strony: V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
FL90 / IFL90 Sterowniki dla Windows 7 32 oraz 64 bity
sanCH0
dodano 19-12-2010, 12:39
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 9/12/07
Z: Radom
Nr użytkownika: 4 754
Laptop: Desktop



Z okazji, że ponownie stałem się posiadaczem Compal'a IFL90 postanowiłem zainstalować na nim Windows 7 x86. Na forum istnieje wątek poświęcony Windows 7 ale w wersji 64b i dlatego zakładam nowy wink.gif
Na początku chciałem zaznaczyć, że jest to szkic roboczy gdzie wstawiam listę aktualnych sterowników oraz kolejność w jakiej powinny zostać zainstalowane. Mam nadzieję, że pomożecie mi w znalezieniu aktualnych wersji sterowników.

Okazuje się, że po małej aktualizacji wątku zawiera on sterowniki do Windows 7 32b jak 64b.

Proponuję na początku wykonać aktualizację BIOS'u do wersji 1.18:
http://www.marcinwilk.eu/lang/pl/projects/...fl90-bios-disc/

1. Chipset: wersja 9.2.0.1021
http://downloadcenter.intel.com/Detail_Des...15&lang=eng
Zawiera sterowniki do Windows: 32 oraz 64 bit

2. Karta graficzna: aktualna wersja 260.99
http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
Do wyboru podczas pobierania: 32 oraz 64 bit
Uwaga! patrz post #2

3. Czytnik kart: RICOH R5C8xx Card Reader Driver 3.57.01
http://drivers.softpedia.com/get/Other-DRI...ver-35701.shtml
Zawiera sterowniki do Windows: 32 oraz 64 bit

4. Audio: Realtek ALC268 aktualna wersja 2.57
http://www.realtek.com.tw/downloads/downlo...p;GetDown=false
Zawiera sterowniki do Windows: 32 oraz 64 bit
Linki alternatywne przesłane przez Maro207:
http://www.filehippo.com/pl/download_realt...audio_vista_64/
http://www.filehippo.com/pl/download_realt...on_audio_vista/

5. LAN: Gigabit Lan Broadcom BCM5787 (domyślnie są instalowane przez Win7 32b jak i 64b i nie wiem czy jest sens instalowania innych, można to potraktować jako opcję) wybieramy wersję dla Visty 32b:
http://www.broadcom.com/support/ethernet_nic/netlink.php

6. WLAN: W tym laptopie mogą znajdować się różne modele ale podaję link do chyba najpopularniejszej karty WiFi którą znajdziemy w tym notebooku - 4965agn
http://downloadcenter.intel.com/SearchResu...p;FamilyId=1783
Zawiera sterowniki do Windows: 32 oraz 64 bit

7. Kamera: Chicony wersja 5.8.9.2
http://driverscollection.com/?file_cid=403...47b14a168beb349
Do wyboru podczas pobierania: 32 oraz 64 bit

8. Wireless Select Switch 2.0.0.2:
http://www.hotfilesearch.com/download/3627...64-x86.rar.html
Zawiera sterowniki do Windows: 32 oraz 64 bit

9. Czytnik linii papilarnych UPEK: Pobrałem z Windows Update. Z tego co wyczytałem to powinien działać Protector Suite 2009 dla KHLB
32b:
http://ftp.compal.com/Download/NB/KHLBX/Wi...d5846-32bit.zip
64b:
http://ftp.compal.com/Download/NB/KHLBX/Wi...d5846-64bit.zip

10. Smart Battery 1.0.0.12
http://intel.driversdown.com/Intel-drivers...ver_74985.shtml
Zawiera sterowniki do Windows: 32 oraz 64 bit
Uwaga! W przypadku systemu 64-bit należy skopiować plik SMBTray.exe z folderu w którym został zainstalowany do folderu autostart.

11. CIR: wersja 2.7.4.0
http://ftp.compal.com/Download/NB/KHLBX/Wi...0%28WHQL%29.zip
Zawiera sterowniki do Windows: 32 oraz 64 bit

12. Touchpad (opcja):
http://www.synaptics.com/support/drivers
Zawiera sterowniki do Windows: 32 oraz 64 bit

Support Compala - można pobrać sterowniki:
http://service1.marasst.com/

Jeśli dany link nie działa wystarczy skopiować nazwę szukanego sterownika do google wink.gif

Aktualizacja 05.06.2011
Powód zmiany treści: aktualizacja tytułu /tc


--------------------
TOSHIBA C660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maro207
dodano 29-12-2010, 13:45
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 65
Rejestracja: 22/03/09
Nr użytkownika: 18 680



Chciałem zauważyć, że nie z każdym fl90 stery z nvidii działają tak jak trzeba. Najczęściej nie działa technologia zmniejszania taktowania procesora i pamięci karty graficznej. FL90 potrafi się mocno, przez to, grzać. Żeby sprawdzić, czy ta technologia działa należy ściągnąć GPU-z i przypatrzyć się tym częstotliwością w odpowiedniej zakładce. Jeśli się nie zmieniają podczas włączenia jakiegoś filmu, to należy zainstalować inne stery najczęściej ze strony http://www.laptopvideo2go.com/drivers


Aby pobrać sterowniki z tej strony:
(windows+R) Regedit (ctrl + f) PCI\VEN_10DE&DEV_ (znajdź i f3 aż znajdziemy fragment z &SUBSYS_)
wchodzimy na stronę:
http://www.laptopvideo2go.com/drivers
wpisujemy w puste pola znalezione fragmenty z regedit.
U mnie: 0404 (lub 0407) oraz 002514C0
zaznaczamy filtrowanie: 7/Vista 64 bit lub 7/Vista 32bit
wybieramy sterownik\Click here to download driver and INF files.
za pomocą jakiegoś downloadera (dużo szybciej) pobieramy >Click here to download the requested driver. oraz >Click here to download the modified INF file. (jeżeli infa nie ma na serwerze, to przeważnie jest we wcześniejszych wersjach sterowników)
wypakowujemy "requested driver" wchodzimy "requested driver\Display.Driver\" wklejamy "modified INF file"
i tak mamy gotową instalkę do grafiki.

*przy wybieraniu sterownika możemy również spróbować metody bez wpisywania wartości w puste miejsca (tylko z zaznaczonym filtrowaniem na odpowiedni OS), ale tej metody jeszcze nie sprawdzałem i nie jestem pewny, czy stery zawsze działają.

EMSC wrzucony kiedyś przez Paralityka. Link był na forum, ale temat został usunięty przez administratorów.

http://www.wrzuc.to/QfZ2SqMxP.wt


Nowe linki do sterów od grafiki:

należy pobrać sterownik oraz inf. Inf wkleić do katalogu "Display.Driver"

http://forums.laptopvideo2go.com/topic/285...dia-mobile-oem/ (wersja x32)
http://forums.laptopvideo2go.com/topic/285...dia-mobile-oem/ (wersja x64)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez Maro207 dnia 21-06-2011, 17:46
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sanCH0
dodano 29-12-2010, 13:50
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 9/12/07
Z: Radom
Nr użytkownika: 4 754
Laptop: Desktop



@Maro207
Dobre spostrzeżenie, nie zwróciłem wcześniej na to uwagi. Wątek będę na bieżąco aktualizował.


--------------------
TOSHIBA C660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pablos1987
dodano 29-12-2010, 14:02
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 2/11/08
Nr użytkownika: 15 404
Laptop: Compal FL90



Nie podałeś sterownika do audio, ja podaje linka do wersji opcjonalnej w wątku x64, brakuje jeszcze sterownika do Bluetooth.

http://filehippo.com/pl/download_realtek_h...audio_vista_64/

zastanawiam się jeszcze nad tym co znaczy EMSC i do czego służy...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sanCH0
dodano 29-12-2010, 14:11
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 9/12/07
Z: Radom
Nr użytkownika: 4 754
Laptop: Desktop



Wątek zaktualizowany, dodałem link do strony producenta kodeka ALC268.

EMSC: COMPAL Embedded System Control


--------------------
TOSHIBA C660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pablos1987
dodano 29-12-2010, 14:24
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 2/11/08
Nr użytkownika: 15 404
Laptop: Compal FL90



Co ze sterownikiem do bluetooth i EMSC? Windows update chyba nie pomoże?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sanCH0
dodano 29-12-2010, 14:29
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 9/12/07
Z: Radom
Nr użytkownika: 4 754
Laptop: Desktop



Z tego co pamiętam to bluetooth był wykrywany bez problemów i działał ze sterownikami zawartymi w Win7.
Co do EMSC to po zainstalowaniu sterowników do chipsetu nie powinno być z tym problemu. Windows Server 2008 R2 wykrył to poprawnie.

Edit:
Jeśli był by problem z bluetooth to sprawdź ten sterownik: http://ftp.compal.com/Download/NB/KHLBX/Wi...0%28WHQL%29.zip
Jeśli jest ok to daj znać.


--------------------
TOSHIBA C660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pablos1987
dodano 30-12-2010, 15:45
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 2/11/08
Nr użytkownika: 15 404
Laptop: Compal FL90



Byłbym świnią gdybym nie napisał czy wszystko działa... Po instalacji nowego biosu (v1.18), a następnie WIN7 wygląda że wszystko prawie działa jak trzeba, miałem mały problem ze zgodnością sterowników do karty graficznej wiec stwierdziłem że przetestuje te stery od nVidii i narazie chodzą całkiem dobrze, okaże się tak naprawdę jak bardziej zmęczę kompik tongue.gif Bluetooth instaluje się sam więc stera tak naprawdę nie potrzeba. Po za tym zainstalowałem smary battery i tu mała niespodzianka w ogóle nie wiem gdzie cudo siedzi bo nie ma w starcie ani w pasku tray... Jedno jest pewne nie działa, czytałem na forum o zmianie wpisu w rejestrze ale problem w tym że nie wiem gdzie to znaleźć, może ktoś doradzi...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sanCH0
dodano 30-12-2010, 19:06
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 9/12/07
Z: Radom
Nr użytkownika: 4 754
Laptop: Desktop



Wrzuć plik SMBTray.exe z folderu w którym został zainstalowany smart battery do folderu autostart, powinno działać.


--------------------
TOSHIBA C660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pablos1987
dodano 1-01-2011, 13:49
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 2/11/08
Nr użytkownika: 15 404
Laptop: Compal FL90



QUOTE(sanCH0 @ 30-12-2010, 20:11) *
Wrzuć plik SMBTray.exe z folderu w którym został zainstalowany smart battery do folderu autostart, powinno działać.



Teraz działa wszystko poprawnie, mój błąd polegał na tym że przeniosłem plik a trzeba było go skopiować. Nie taki straszna instalacja siódemki na compalu skoro ma się na forum taki support


Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pablos1987
dodano 6-01-2011, 15:47
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 2/11/08
Nr użytkownika: 15 404
Laptop: Compal FL90



Mam problem z temp. jest dosyć duża a wręcz za duża bym powiedział i nie wiem jak sobie z tym poradzić... Problem pojawił się najprawdopodobniej dopiero po zainstalowaniu WIN7 bo teraz często słyszę jak wiatraczek chodzi i to nieźle się kręci, na XP nie pamiętam żeby tak chodził, a jeśli już musiały być to sytuacje extreme. Mówię od razu ze wina na pewno nie jest w zabrudzonym układzie chłodzenia bo jest wyczyszczony, jest średnio raz na dwa miesiące wyczyszczony. Ostatnio był wyczyszczony przed samą instalacją siódemki wiec będzie ok 1,5-2 tygodnie od tego czasu. Poniżej jest link z temperatura w stresie kiedy miałem załączonego winrara i pakowałem grę, po za tym załączona przeglądarka i chomikbox no i aida64, w autostarcie tylko smartbattery. Jak skończyłem pakować to temp. spadła do 53 na procku a na grafice do 63 wiec coś na pewno jest nie tak tylko pytanie co...?

http://img254.imageshack.us/i/tempuv.png/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maro207
dodano 7-01-2011, 12:22
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 65
Rejestracja: 22/03/09
Nr użytkownika: 18 680



del
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maro207
dodano 8-01-2011, 15:33
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 65
Rejestracja: 22/03/09
Nr użytkownika: 18 680



QUOTE(Pablos1987 @ 6-01-2011, 14:52) *
Mam problem z temp. jest dosyć duża a wręcz za duża bym powiedział i nie wiem jak sobie z tym poradzić... Problem pojawił się najprawdopodobniej dopiero po zainstalowaniu WIN7 bo teraz często słyszę jak wiatraczek chodzi i to nieźle się kręci, na XP nie pamiętam żeby tak chodził, a jeśli już musiały być to sytuacje extreme. Mówię od razu ze wina na pewno nie jest w zabrudzonym układzie chłodzenia bo jest wyczyszczony, jest średnio raz na dwa miesiące wyczyszczony. Ostatnio był wyczyszczony przed samą instalacją siódemki wiec będzie ok 1,5-2 tygodnie od tego czasu. Poniżej jest link z temperatura w stresie kiedy miałem załączonego winrara i pakowałem grę, po za tym załączona przeglądarka i chomikbox no i aida64, w autostarcie tylko smartbattery. Jak skończyłem pakować to temp. spadła do 53 na procku a na grafice do 63 wiec coś na pewno jest nie tak tylko pytanie co...?

http://img254.imageshack.us/i/tempuv.png/


po pierwsze, to masz topic:
Recepta na wysokie temperatury w fl90
i tam ci odpowiem

no to myślę, że aktualnie dobre stery do Windowsa 7 x64 są tutaj
pobieramy, rozpakowywujemy, podmieniamy plik *.inf w folderze Display.Driver i tak mamy gotową instalke.
należy odpowiednio usunąć poprzednie stery i dopiero wtedy można instalować nowe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Strus
dodano 25-01-2011, 2:44
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 25/01/11
Nr użytkownika: 36 091
Laptop: FL90



Witam
Chłopaki możecie pomóc w tym o co mu chodzi ??

Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pablos1987
dodano 5-03-2011, 15:14
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 2/11/08
Nr użytkownika: 15 404
Laptop: Compal FL90



Po raz kolejny mam problem z swoim compalem (FL90), mianowici nie potrafie zainstalować poprawnie WSS po Windows 7 x64 z MSDN-AA. Kiedyś to zrobiłem ale teraz znowu nie mam tego serownika co się instaluje ręcznie żeby to wszystko ruszyło i grało jak trzeba. Prosze o pomoc w postaci uploadu albo instrukcji jak znaleść ten sterownik po instalacji WSS


Edit:
Poradziłem sobie już z tym problemem, znalazłem sterownik na necie, troche szukanie zajeło bo wszystkie serwery padły
Go to the top of the page
 
+Quote Post
blackdragon
dodano 5-03-2011, 16:47
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 138
Rejestracja: 30/03/07
Nr użytkownika: 964



Od 30 stycznia nieprzerwanie jest na :

http:/ / thepiratebay.org/torrent/6134727
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onmark
dodano 9-03-2011, 12:30
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 24
Rejestracja: 2/07/07
Nr użytkownika: 1 764



QUOTE(Maro207 @ 29-12-2010, 12:52) *
Chciałem zauważyć, że nie z każdym fl90 stery z nvidii działają tak jak trzeba. Najczęściej nie działa technologia zmniejszania taktowania procesora i pamięci karty graficznej. FL90 potrafi się mocno, przez to, grzać. Żeby sprawdzić, czy ta technologia działa należy ściągnąć GPU-z i przypatrzyć się tym częstotliwością w odpowiedniej zakładce. Jeśli się nie zmieniają podczas włączenia jakiegoś filmu, to należy zainstalować inne stery najczęściej ze strony http://www.laptopvideo2go.com/drivers


Aby pobrać sterowniki z tej strony:
(windows+R) Regedit (ctrl + f) PCI\VEN_10DE&DEV_ (znajdź i f3 aż znajdziemy fragment z &SUBSYS_)
wchodzimy na stronę:
http://www.laptopvideo2go.com/drivers
wpisujemy w puste pola znalezione fragmenty z regedit.
U mnie: 0404 (lub 0407) oraz 002514C0
zaznaczamy filtrowanie: 7/Vista 64 bit lub 7/Vista 32bit
wybieramy sterownik\Click here to download driver and INF files.
za pomocą jakiegoś downloadera (dużo szybciej) pobieramy >Click here to download the requested driver. oraz >Click here to download the modified INF file. (jeżeli infa nie ma na serwerze, to przeważnie jest we wcześniejszych wersjach sterowników)
wypakowujemy "requested driver" wchodzimy "requested driver\Display.Driver\" wklejamy "modified INF file"
i tak mamy gotową instalkę do grafiki.

*przy wybieraniu sterownika możemy również spróbować metody bez wpisywania wartości w puste miejsca (tylko z zaznaczonym filtrowaniem na odpowiedni OS), ale tej metody jeszcze nie sprawdzałem i nie jestem pewny, czy stery zawsze działają.


W nowszych sterownikach jest brak infa.
Jest w wersji 260.99 i taki pobralem, mozna go uzyc w wersji 267.24 czy jest on niekompatybilny ?

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maro207
dodano 9-03-2011, 21:52
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 65
Rejestracja: 22/03/09
Nr użytkownika: 18 680



QUOTE(onmark @ 9-03-2011, 11:37) *
W nowszych sterownikach jest brak infa.
Jest w wersji 260.99 i taki pobralem, mozna go uzyc w wersji 267.24 czy jest on niekompatybilny ?



Może nie działać. Radzę pobrać nowszy sterownik dostępny na tej stronie. Jest już wersja 267.31 i dla tego sterownika jest dostępny zmodyfikowany inf. Pozdro.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
blackdragon
dodano 10-03-2011, 13:12
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 138
Rejestracja: 30/03/07
Nr użytkownika: 964



QUOTE(Maro207 @ 9-03-2011, 21:01) *
Może nie działać. Radzę pobrać nowszy sterownik dostępny na tej stronie. Jest już wersja 267.31 i dla tego sterownika jest dostępny zmodyfikowany inf. Pozdro.


ale to chyba mowisz o 32bit win7

do x64 win7 najnowszy dostepny na tej stronie jest : 267.24, 2011-02-23

Jednakże próbując pobrać plik inf otrzymujemy komunikat:
CODE
Error: The request for '/infs/265series/26724_win7x64/nvwi.inf' was not found on this server.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onmark
dodano 10-03-2011, 16:59
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 24
Rejestracja: 2/07/07
Nr użytkownika: 1 764



QUOTE(blackdragon @ 10-03-2011, 12:21) *
ale to chyba mowisz o 32bit win7

do x64 win7 najnowszy dostepny na tej stronie jest : 267.24, 2011-02-23

Jednakże próbując pobrać plik inf otrzymujemy komunikat:
CODE
Error: The request for '/infs/265series/26724_win7x64/nvwi.inf' was not found on this server.

dokladnie, do 32 bit jest ten sam komunikat
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Strony: V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 17-09-2019 - 2:54