IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

26 Strony: V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
Wymiana karty graficznej w FL90, wymiana karty graficznej z uszkodzonego 8600 na cokolwiek (HD 3650)
keicaM
dodano 24-03-2010, 22:03
Nr wypowiedzi: #21





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



QUOTE(domin8 @ 24-03-2010, 19:10) *
Mam pytanko do tych co wymienili karty na Radeona HD 3650 - czy nie ma żadnych problemów z biosem? Wszystko od razu po włożeniu karty śmiga?

Tak wszystko działa po PRAWIDŁOWYM włożeniu karty graficznej i PRAWIDLOWYM skręceniu laptopa.

QUOTE(piq @ 24-03-2010, 20:05) *
hwmonitor - potrafi wyłączyć moją flkę (nie windowsa) ale jak dobrze pamiętam na gf tak samo było i myślałem ze to wina zepsutej karty

Używaj najnowszej wersji programu hwmonitor a nie będziesz miał tego problemu.

QUOTE(piq @ 24-03-2010, 20:05) *
podczas ładowania się biosu wyświetlany jest komunikat "no TPM or TPM has problem" - ignoruje go

TPM - to czytnik linii papilarnych, jeżeli go w ogóle nie masz lub nieprawidłowo go podłączyłes to taki komunikat jest wyświetlany przez BIOS.


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piq
dodano 25-03-2010, 11:58
Nr wypowiedzi: #22





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 22/06/07
Nr użytkownika: 1 628



QUOTE(morurd @ 20-01-2010, 17:38) *
Witam. Mam w lapku felernego 8600 GT z 256 ramu DDR2. Chce to zmienić. Karta raz się zepsuła(zakrzaczony ekran). Poszla do serwisu, zostaly przelutowane.. chyba kondensatory, nie jestem pewien. Potem odlutowal się chipset... ta sama historia. Tym razem jednak stracilem cierpliwość. Znowu krzaki i artefakty. Chce zmienic karte. Spokojnie dam sobie rade z wymianą... tylko że nie wiem co wsadzic? Na ebayu jest mnóstwo 8600 GT z 512 ramu, ale slyszalem ze wcale zakup tego modelu nie gwarantuje odpalenia na moim lapku... pomyslalem, że może wymienie na cos innego. Przeszperalem intenet i wynalazlem ATI Mobility Radeon HD 3650. Ponoć się da... slyszalem tez ze jakis kozak zrobil to z ATI Mobility Radeon HD 4670, ale prawde mowiac skoro wystarczal mi 8600 to nie widze powodu zeby pakowac sie w wydatki i zabawe w poprawe chlodzenia. Mam w zwiazku z tym pytanie. Czy ktos może wymienial już karte grafiki na 8600 lub HD3650? jakies przeciwwskazania? na co zwrocic uwage przy zakupie? Bede kupowal przez ebaya, wiec jakby kto wyhaczyl jakas ciekawą oferte chętnie przyjme link wink.gif. Preferuje 3650 ze wzgledu na to, że cena jest niemalze taka sama a wydajnosc nieco lepsza niz 8600. Opinia i rady osoby ktora już cos takiego robila na FL90 będzie BEZCENNA wink.gif
Pozdrawiam!

Paweł

Z moich obserwacji:
Zakup GF8600 wydaje mi się nie opłacalny, nawet jeśli trafimy na GF z compala to w większości będzie on używany, a z tego co czyta się w necie każda taka karta po ponad 2 latach użytkowania po prostu się psuje, więc nie wiadomo jak długo nam ona pochodzi

Przy wymianie na ati musisz z GF wyciągnąć tą blaszkę do której mocuje się radiator, w moim przypadku ona nie stykała od spodu dokładnie do karty po wsadzeniu do ATI – jakieś układy, tranzystory czy jak to tam się nazywa są trochę w innych miejscach niż w GF i są trochę większe. Blaszka ta jest normalnie przyklejona do GF i możesz mieć problem z ściągnięciem jej, ja gdzieś wyczytałem że można wsadzić układ do zamrażalki aby łatwej go ściągnąć. Podczas składania trzeba dokładnie sprawdzić czy radiator dobrze przylega do procesora graficznego. Jeśli będzie źle przylegał to temperatura może osiągać nawet ponad 100°.

ATI3650 ma własny bios i to jest dobra nowina ale może pojawić się z tym mały problem – taktowania procesora lub pamięci mogą być za wysokie, można to zmienić na 2 sposoby – programowo ustawić ręcznie taktowania albo lepsze rozwiązanie edytować bios wprowadzając odpowiednie wartości. Chodzi tu aby karta się nie przegrzewała
Napięcie też można by było zmienić z 1,1 na 1,0 ale to nie wymagane.
Ja zmiany taktowań ani napięć nie musiałem robić, mam bios acera

Co do zakupu to ostatnio na allegro były ciekawe okazje, za 300 a nawet 240 zł można było kupić, więc może coś tu blisko trafisz



--------------------
INTEL PENTIUM 4 2,4B | 2 X 512MB DDR noname | GIGABYTE GA-8PE667 PRO | RADEON 9000 (spaliłem już 2 razy GF6800LE) | SOUND BLASTER LIVE!; AVANCE AC'97 | PROLINK PLAYTVHD | MAXTOR 6Y060L0 60GB; IBM DESKSTAR 60GB | PLEXTOR PX-W4012A | MICROSOFT KEYBARD NATURAL; INTELLIMOUSE | TAGAN TG380-U01 | M$ WINDOWS SERVER 2003
FL90 C2D 7300 | RADEON MOBILITY 3650 (GF 8600GT M oczywiście już rozwalony) | 2X2048DDR2667
KINGSON | SEAGATE 160GB SATA2 7200RPM | M$ VISTA BUSINESS 64BIT
LG 19 L194WT wide podpięty do laptopa i desktopa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 31-03-2010, 10:56
Nr wypowiedzi: #23





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



QUOTE(piq @ 25-03-2010, 12:03) *
Napięcie też można by było zmienić z 1,1 na 1,0 ale to nie wymagane.

Zmniejszyłem sobie napięcie na Radku 3650 z 1,1V na 1,0V poprzez edycje biosu w celu obniżenia temperatur.


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piq
dodano 31-03-2010, 14:49
Nr wypowiedzi: #24





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 22/06/07
Nr użytkownika: 1 628



widać różnice w temp ?


--------------------
INTEL PENTIUM 4 2,4B | 2 X 512MB DDR noname | GIGABYTE GA-8PE667 PRO | RADEON 9000 (spaliłem już 2 razy GF6800LE) | SOUND BLASTER LIVE!; AVANCE AC'97 | PROLINK PLAYTVHD | MAXTOR 6Y060L0 60GB; IBM DESKSTAR 60GB | PLEXTOR PX-W4012A | MICROSOFT KEYBARD NATURAL; INTELLIMOUSE | TAGAN TG380-U01 | M$ WINDOWS SERVER 2003
FL90 C2D 7300 | RADEON MOBILITY 3650 (GF 8600GT M oczywiście już rozwalony) | 2X2048DDR2667
KINGSON | SEAGATE 160GB SATA2 7200RPM | M$ VISTA BUSINESS 64BIT
LG 19 L194WT wide podpięty do laptopa i desktopa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 31-03-2010, 15:11
Nr wypowiedzi: #25





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



Dokładnych pomiarów i porównań na razie nie chciało mi się robić, ale w pełnym stresie temp powinny spaść w granicach 8-10st. Porównuje to do wyników jakie dało obniżenie napięcia procka (z 1.250 na 1.050 na C2D T7500), spowodowało to obniżenie w granicach 12-15st. Teraz procek po półgodzinnym stresie nigdy przekracza temp. 68st (wcześniej wartości rzędu powyżej 80st to była normalka). Oczywiście mówimy o sytuacji gdzie mam nałożoną bardzo dobra pastę na GPU i CPU. Przy tak niskich temp. procka wentylator nigdy nie wchodzi na pełne obroty, dlatego musiałem też obniżyć napięcie karty graficznej. Jeszcze chce też obniżyć napięcie dla niższych taktowań GPU, a nie tylko dla najwydajniejszych ustawień taktowania.


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
domin8
dodano 9-04-2010, 17:14
Nr wypowiedzi: #26





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 24
Rejestracja: 1/11/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 3 810
Laptop: Samsung R580 (i5 + gf330m + 4gb ram) + Compal FL90



Mam pytanko do Was - kupiłem tego Radka, zamontowałem i działa biggrin.gif - możecie mi powiedzieć jakim programem obniżyliście napięcie na karcie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
malgosia
dodano 10-04-2010, 22:20
Nr wypowiedzi: #27





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 10/04/10
Nr użytkownika: 27 787
Laptop: COMPAL FL90



WITAM I OD RAZU PRZEPRASZAM ALE JESTEM LAIKIEM-DZIS ODEBRALAM LAPTOPA PO WYMIANIE KARTY GRFICZNEJ (BYLA NVIDA TERAZ Z TEGO CO WIDZE Karta wideo ATI Mobility Radeon HD 3650 (M86) ALE Z TEGO CO WIDZE NIE ZAINSTALOWANO MI STEROWNIKOW !!(SCIAGNELI NA PULPIT ALE BYLY PROBLEMY W INSTALACJI)I FAKTYCZNIE PROBUJE I NIC Z TEGO--POPROSILAM ZNAJOMEGO , ON SCIAGNOL NOWSZE I ZNOW NIC(JESTEM ZALAMANA)GDZIES CZYTALAM,ZE CHYBA MUSZE NAJPIERW WYINSTALOWAC STARE NVIDIY PRZY UZYCIU PEWNEGO PROGRAMU---I PYTANIE JESZCZE JEDNO -CZY RADEON JEST DUZO GORSZY OD KARTY KTORA MIALAM DOTYCHCZAS?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 11-04-2010, 1:22
Nr wypowiedzi: #28





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



1. Dlaczego na nasz krzyczysz?!
2. Skąd pewność że masz Radeona a nie dalej Geforca?
3. Na czym polega dokładnie niemożność instalacji sterowników radeona?
4. Upewnij się, że posiadasz sterowniki do kart mobilnych radeona a nie desktopowych.
5. Sterowniki wymagają wcześniej zainstalowanych bibliotek net framework w systemie.
6. Nie musisz koniecznie odinstalowywać sterowników od Nvidii, ale jak chcesz możesz to zrobic przez panel sterowania>dodaj usuń programy.


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyru
dodano 11-04-2010, 7:46
Nr wypowiedzi: #29





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 11/04/10
Nr użytkownika: 27 794
Laptop: fl90



Witam,
Postanowiłem wymienić zasłużonego GF8600M GT 256 na cos nowszego, w moim wypadku jest HD3650 512. Miałem okazję nabyć tą kartę na allegro w bardzo niskiej cenie więc czemu nie, ponieważ wymieniam grafikę pierwszy raz byłbym wdzięczny gdbyście mogli mi podpowiedzieć w paru sprawach. Radiotor trzyma grafikę i nie da się go luzem ściągnąć, czy mogę użyć wmontowanego koszyka do mocowania karty (karta z Acera 6530), czy mogę zdemontować te podkładki i użyć pasty termoprzewodzącej i czy te podkładki chroniące kości pamięci znajdujące się na płycie są niezbędne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
malgosia
dodano 11-04-2010, 12:41
Nr wypowiedzi: #30





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 10/04/10
Nr użytkownika: 27 787
Laptop: COMPAL FL90



QUOTE(keicaM @ 11-04-2010, 1:27) *
1. Dlaczego na nasz krzyczysz?!
2. Skąd pewność że masz Radeona a nie dalej Geforca?
3. Na czym polega dokładnie niemożność instalacji sterowników radeona?
4. Upewnij się, że posiadasz sterowniki do kart mobilnych radeona a nie desktopowych.
5. Sterowniki wymagają wcześniej zainstalowanych bibliotek net framework w systemie.
6. Nie musisz koniecznie odinstalowywać sterowników od Nvidii, ale jak chcesz możesz to zrobic przez panel sterowania>dodaj usuń programy

1.przepraszam,nie krzycze(to zlosc i desperacja ,ze oddali mi komputer w takim stanie... przeciez ,nie kazdy musi sie znac na szukaniu odpowiednich plikow do instalacj
2.http://zapodaj.net/40e00c21533c.jpg.html
3.cala instalacja wyglada,ze przebiega ok,ale ostatecznie nic sie nie zainstalowalo
http://zapodaj.net/5822225ce4db.jpg.html
4.nie wiem ,jakie sciagneli w punkcie naprawy,ale widzialam,ktore sciagal mi znajomy wczoraj i byly do mobilnych
5.net framework mam w systemie,ale nie jestem pewna ,czy musi byc konktetnie jakas wersja
6.odinstalowalam wczoraj nvidie,ale to nic nie pomoglo
jeszcze raz przepraszam, i dziekuje za zainteresowanie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
politechnick20
dodano 11-04-2010, 14:17
Nr wypowiedzi: #31





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 75
Rejestracja: 7/05/09
Nr użytkownika: 19 481
Laptop: Compal FL90



QUOTE(tyru @ 11-04-2010, 7:51) *
Witam,
Postanowiłem wymienić zasłużonego GF8600M GT 256 na cos nowszego, w moim wypadku jest HD3650 512. Miałem okazję nabyć tą kartę na allegro w bardzo niskiej cenie więc czemu nie, ponieważ wymieniam grafikę pierwszy raz byłbym wdzięczny gdbyście mogli mi podpowiedzieć w paru sprawach. Radiotor trzyma grafikę i nie da się go luzem ściągnąć, czy mogę użyć wmontowanego koszyka do mocowania karty (karta z Acera 6530), czy mogę zdemontować te podkładki i użyć pasty termoprzewodzącej i czy te podkładki chroniące kości pamięci znajdujące się na płycie są niezbędne.


ja sie wypowiem odnosnie tych "podkladek" czyli thermopad / thermalpad / etc... ja w jednym Compalu ich nie mam i dzialam tak juz od miesiaca, rowniez mialem zamiast nich paste termoprzewodzaca ale jej zbyt duzo idzie i moim zdniem oplaca sie jednak zakupic te thermopady (12zl+wysylka na allegro), bez nich jak i z nimi mam takie same temperatury, nie wiem jak w bardzo duzym stresie poniewaz nie gram w gry a aktualnie lapek sluzy mi glownie do filmow i netu;P
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 11-04-2010, 17:07
Nr wypowiedzi: #32





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



1. "Podkładki" pod kości pamięci służą do odprowadzania z nich temperatury, więc są NIEZBĘDNE. Bez nich kości mogą się przegrzewać i ulec uszkodzeniu lub ich żywotność się drastycznie skróci, mogą też wyskakiwać artefakty w grach po dłuższym czasie grania. Podkładki nie można zastąpić samą pastą termoprzewodzącą, gdyż pasta nie miałaby dokąd odprowadzać ciepła, a te podkładki pochłaniają właśnie część tego ciepła.
2. Koszyczek/dystanse do których przykręca się radiator zdejmujesz z geforca i montujesz w nowej karcie (radku), przykręcasz kartę do płyty głównej i w koszyczek założony na kartę przykręcasz radiator. Czyli tak samo jak była zamontowana stara karta. Dużej filozofii tu nie ma.


QUOTE
"luzem ściągnąć"

Co to znaczy? biggrin.gif Wiem co to znaczy "łatwo ściągnąć", ale luzem? Chyba ktoś tu nie zna znaczenia słów, które próbuje używać. tongue.gif

malgosia potrzebujesz odpowiednich sterowników mobilnych dla kart graficznych, które pobierzesz ze strony producenta oraz bibliotek netframework:
http://www.microsoft.com/downloads/details...;displaylang=en
Moja pomoc w kwestii instalacji sterowników na tym się kończy, gdyż wszystko jest opisane w szeroko dostępnych instrukcjach producenta karty graficznej. Wystarczy czytac i myslec.


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piq
dodano 11-04-2010, 19:30
Nr wypowiedzi: #33





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 22/06/07
Nr użytkownika: 1 628



malgosia użyj tych sterowników http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst...p=xp/radeonx-xp


--------------------
INTEL PENTIUM 4 2,4B | 2 X 512MB DDR noname | GIGABYTE GA-8PE667 PRO | RADEON 9000 (spaliłem już 2 razy GF6800LE) | SOUND BLASTER LIVE!; AVANCE AC'97 | PROLINK PLAYTVHD | MAXTOR 6Y060L0 60GB; IBM DESKSTAR 60GB | PLEXTOR PX-W4012A | MICROSOFT KEYBARD NATURAL; INTELLIMOUSE | TAGAN TG380-U01 | M$ WINDOWS SERVER 2003
FL90 C2D 7300 | RADEON MOBILITY 3650 (GF 8600GT M oczywiście już rozwalony) | 2X2048DDR2667
KINGSON | SEAGATE 160GB SATA2 7200RPM | M$ VISTA BUSINESS 64BIT
LG 19 L194WT wide podpięty do laptopa i desktopa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyru
dodano 11-04-2010, 20:32
Nr wypowiedzi: #34





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 11/04/10
Nr użytkownika: 27 794
Laptop: fl90



QUOTE(keicaM @ 11-04-2010, 17:12) *
Co to znaczy? biggrin.gif Wiem co to znaczy "łatwo ściągnąć", ale luzem?

Chodzi mi o to, że radiator nie odchodzi od karty po jego wykręceniu, więc przypuszczam, że jest przyklejony do karty. Nie wiem jak go wymocować.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
malgosia
dodano 12-04-2010, 1:44
Nr wypowiedzi: #35





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 10/04/10
Nr użytkownika: 27 787
Laptop: COMPAL FL90



-niestety ,gdy instaluje z podanego linki biblioteki framework ,to mam komunikat
http://zapodaj.net/76ec7c1bb18a.jpg.html
-sciagnelam tez sterownik do karty graficznej z linku od piqa ,i rowniez nic to nie dalo
dziekuje

Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 12-04-2010, 15:05
Nr wypowiedzi: #36





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



malosia:
www.translate.google.com


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
malgosia
dodano 13-04-2010, 17:34
Nr wypowiedzi: #37





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 10/04/10
Nr użytkownika: 27 787
Laptop: COMPAL FL90



-Wiem do czego sluzy translator.....
-Komunikat ktory przytoczylam jest oczywisty ,i chyba nie jest konieczne ,by w tym przypadku z niego korzystac rolleyes.gif
-Komputer zanioslam wczoraj spowrotem do serwisu,obslugujacy upieral sie ,ze to wina systemu i chcial sie mnie pozbyc.Ostatecznie zgodzilam sie na reinstalacje systemu.Pracownik twierdzil ,ze po dwoch godz. bedzie do mnie dzwonil ,gdyz bedzie gotow.Do tej pory nie dal znaku ,wiec mysle,ze nie do konca mial racje...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
malgosia
dodano 17-04-2010, 20:34
Nr wypowiedzi: #38





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 10/04/10
Nr użytkownika: 27 787
Laptop: COMPAL FL90



WITAM PONOWNIE laptop mam juz w domu. Mam pytanie ,czy istnieje program ,ktorym moglabym ustawic kolor ,kontrast itp.?-z gory dziekuje za odpowiedz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 18-04-2010, 11:20
Nr wypowiedzi: #39





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



QUOTE(malgosia @ 17-04-2010, 20:39) *
czy istnieje program ,ktorym moglabym ustawic kolor ,kontrast itp.?-z gory dziekuje za odpowiedz

Zwie się Catalyst Control Center. Choć wydaje mi się, że mylisz monitor laptopa ze zwykłym monitorem desktopowym (zbyt wygórowane oczekiwania).


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
malgosia
dodano 18-04-2010, 12:02
Nr wypowiedzi: #40





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 10/04/10
Nr użytkownika: 27 787
Laptop: COMPAL FL90



Dziekuje za odpowiedz rolleyes.gif ten program sobie wgralam,ale faktycznie jest zbyt malo opcji(kolor i nasycenie) .Szkoda,bo myslalam,ze moze mozna cos wiecej ustawic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

26 Strony: V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-06-2019 - 20:43