IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

9 Strony: V  « < 5 6 7 8 9 >  
Reply to this topicStart new topic
Krytyczna luka w procesorach Intel, AMD i ARM, Aktualizacja bezpieczeństwa czasem powoduje spadek wydajności o 5-63%
bongofury
dodano 13-01-2018, 21:57
Nr wypowiedzi: #121


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 119
Rejestracja: 13/10/10
Nr użytkownika: 32 930



QUOTE(andrzejz78 @ 13-01-2018, 22:33) *
Dodawanie wpisów nie przyniosło efektu

Ale sprawdzałeś czy wpisy się dodały do rejestru, a potem restart? Pamiętajcie, że jeśli ktoś używa fastboot, to żeby takie zmiany odniosły skutek musi być restart, a nie zamkniecie i włączenie systemu.

QUOTE
Ja pobrałem kb:4056890

Ty tak z premedytacją na wersji 1607 siedzisz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 13-01-2018, 21:59
Nr wypowiedzi: #122


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 512
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



QUOTE(bongofury @ 13-01-2018, 21:57) *
Ty tak z premedytacją na wersji 1607 siedzisz?

Tak

He he Właczyłem tylko na chwilę update i już lawina aktualizacji i nawet kompilacja 1709 się właśnie ściąga (pomimo że update jest wyłaczone)


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
bongofury
dodano 13-01-2018, 22:24
Nr wypowiedzi: #123


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 119
Rejestracja: 13/10/10
Nr użytkownika: 32 930



QUOTE(andrzejz78 @ 13-01-2018, 22:59) *
Tak

Jak to zrobiłeś? Po prostu wyłączyłeś windows update, czy pozwalałeś instalować się "dużym" aktualizacjom, a potem przywracałeś system do poprzedniej kompilacji (sam windows to umożliwia w ciągu 30 dni)? Bo mnie to zastanawiało, czy można zostać przy którejś starszej wersji mając ją cały czas połataną.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 13-01-2018, 22:28
Nr wypowiedzi: #124


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 815
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GWTX60 ultra zombie power



hmm... po wpisie andrzeja postanowiłem sprawdzić też 3dm11. spadek w sumie jest. może nie tak tragiczny jak u andrzeja. straciłem gdzieś ze 300 pkt fizyki.

no ale u ciebie andrzej to jakiś odosobniony przypadek jest. coś za dużo.


--------------------
MSI GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB NVIDIA M3000M 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133mhz, SSD: 120GB, HDD 750GB
jakiś tam przykładowy wynik
https://www.3dmark.com/3dm11/12540551?locale=en_GB

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen. Ostatnio wpadł SSD Samsung 850 PRO 512GB, bo żyć się nie dało :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 13-01-2018, 22:33
Nr wypowiedzi: #125


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 512
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Zablokowałem wszystko co się dało Chodzi tu o update i inne działania nie zależne od użytkownika Zrobiłem to w maju i od tamtej pory miałem względny spokój
Dziś właczyłem update bo nie mogłem zainstalować ściągniętej aktualizacji i widocznie moje ustawienia zostały cofnięte bo już się sciągneła masa aktualizacji a obecnie ciągnie system wersję 1709

Dobrze że mam zrobiony obraz systemy z przed kilku miesięcy to w razie czego wrócę do wcześniejszego stanu wink.gif

QUOTE(Mullrof @ 13-01-2018, 22:28) *
no ale u ciebie andrzej to jakiś odosobniony przypadek jest. coś za dużo.

Bo ja ciągle krytykuje win10 i dostałem za to "specjalną" łatkę wink.gif


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
automat
dodano 13-01-2018, 22:33
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Mullrof
dodano 13-01-2018, 22:35
Nr wypowiedzi: #126


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 815
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GWTX60 ultra zombie power



za krytykę obrywa się extra ;p

andrzej, nie uciekniesz przed tym smile.gif


--------------------
MSI GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB NVIDIA M3000M 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133mhz, SSD: 120GB, HDD 750GB
jakiś tam przykładowy wynik
https://www.3dmark.com/3dm11/12540551?locale=en_GB

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen. Ostatnio wpadł SSD Samsung 850 PRO 512GB, bo żyć się nie dało :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bongofury
dodano 13-01-2018, 22:38
Nr wypowiedzi: #127


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 119
Rejestracja: 13/10/10
Nr użytkownika: 32 930



QUOTE(Mullrof @ 13-01-2018, 23:28) *
no ale u ciebie andrzej to jakiś odosobniony przypadek jest. coś za dużo.

Wygląda na to, że lepiej nic nie instalować na siłę i poczekać aż sam windows "zobaczy" tę łątę. Albo się wcześniej przygotować. Kto ich tam wie, dość nagle musieli wypuścić chyba skomplikowany fix na ładnych kilka generacji procesorów i kilka systemów. Na laptopie którym się "opiekuję" ze Skylakiem w10 jeszcze nic sobie nie zainstalował, choć na nim "duże" aktualizacje zwykle są bardzo opóźnione. Na innym z w7 - samo wpadło.
Zresztą, mam głębokie przeczucie, że prędzej spadnie na mnie sputnik, niż ktoś przypuści na mój komputer atak Meltdown he he.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 13-01-2018, 22:40
Nr wypowiedzi: #128


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 512
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



QUOTE(Mullrof @ 13-01-2018, 22:35) *
andrzej, nie uciekniesz przed tym smile.gif

Dam sobie radę wink.gif
Wrócę do poprzedniego stanu lub spróbuje postawić win7 bo na ten system nigdy nie narzekałem


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 13-01-2018, 22:42
Nr wypowiedzi: #129


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 815
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GWTX60 ultra zombie power



tzn. tak jak wspominałem wcześniej. pomijając fakt, ze u mnie w firmie aktualizacja rozwaliła robotę to generalnie puki co andrzej tylko pochwalił się jeszcze jakąś porażką.

tutaj osobiście mam teorię, że security patch dostał priorytetowo i jak w końcu dostanie resztę atualizacji od maja, gdzie nie aktualizował nic to sytuacja wróci do 'normy'

QUOTE(andrzejz78 @ 13-01-2018, 23:40) *
Dam sobie radę wink.gif
Wrócę do poprzedniego stanu lub spróbuje postawić win7 bo na ten system nigdy nie narzekałem

jeszcze trochę czasu i windowos 7 będzie uśmiercony.
chcesz czy nie chcesz - ms chce by tak było


--------------------
MSI GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB NVIDIA M3000M 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133mhz, SSD: 120GB, HDD 750GB
jakiś tam przykładowy wynik
https://www.3dmark.com/3dm11/12540551?locale=en_GB

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen. Ostatnio wpadł SSD Samsung 850 PRO 512GB, bo żyć się nie dało :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 13-01-2018, 22:46
Nr wypowiedzi: #130


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 512
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



QUOTE(Mullrof @ 13-01-2018, 22:42) *
i jak w końcu dostanie resztę atualizacji od maja, gdzie nie aktualizował nic to sytuacja wróci do 'normy'

No możliwe że to prawda Pozwolę mu na wszelkie updaty i zobaczę co finalnie wyjdzie


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
jeleń
dodano 13-01-2018, 22:50
Nr wypowiedzi: #131


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 258
Rejestracja: 11/12/12
Z: Kraków
Nr użytkownika: 52 713



QUOTE(andrzejz78 @ 13-01-2018, 21:52) *
Nie? Przed 8100 a zaraz po update 6500 Przypadek?

Wszystkie updaty mam zainstalowane i przed chwilą z ciekawości sprawdziłem na 3dm11:
https://www.3dmark.com/3dm11/12604184
Tak samo jak z cinebenchem i firestrike, bez większych zmian. Czyli coś musiało się skopać niezależnie od łatki CPU.


--------------------
Obecnie:
GT62 6RE: i7-6700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Kingston 256GB SSD + 256GB ADATA SP900 SSD, GTX1070
GT62 7RE: i7-7700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Samsung 256GB SSD + 1TB Hitachi 7k1000 HDD, GTX1070

Sprzedam chłodzenie GPU (maxwell) do GT72
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 13-01-2018, 22:58
Nr wypowiedzi: #132


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 512
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



No może się i skopało tak jak i wywalanie karty wifi
Żeby nie ta karta to bym może i nic nie robił bo teraz i tak nie gram więc wydajność procka nie jest mi potrzebna


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
bongofury
dodano 13-01-2018, 23:00
Nr wypowiedzi: #133


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 119
Rejestracja: 13/10/10
Nr użytkownika: 32 930



Jednak test Sisoftware Sandra:
https://www.dobreprogramy.pl/Jak-to-jest-ze...News,85267.html

Go to the top of the page
 
+Quote Post
locarno
dodano 13-01-2018, 23:16
Nr wypowiedzi: #134


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 22/07/13
Nr użytkownika: 56 336



Przeprowadziłem u siebie na I5-6600 dodatkowe benchmarki i nie widzę różnic z łatką lub bez niej.

PCMark 10
Bez łatki: 4616 oraz 4677
Z łatką: 4619 oraz 4673

Sprawdziłem jeszcze 3DMarkiem 11 Basic
Bez: 9632, 9616 oraz 9642
Z łatką: 9616 oraz 9621

W zasadzie mogę powiedzieć, że u mnie nie ma żadnego spadku, tak jak u @jeleń oraz @tyriel.

Ciekawe czy za jakiś czas Microsoft zablokuje możliwość wyłączania łatki, lub sama łatka stanie się nieodłączną częścią systemu.

Być może w przyszłości jeszcze coś poprawią wg. tego

QUOTE
Intel has admitted that performance issues will be “highly workload-dependent,” and that further software updates should help.

Źródło: https://www.theverge.com/2018/1/6/16857878/...-games-fortnite
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 13-01-2018, 23:22
Nr wypowiedzi: #135


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 914
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: HP Zbook 15 g2



Ja również nie widzę różnicy po update bios lap odporny na Meltdown jak i Spectre więc luzik smile.gif w tym wszystkim największym problemem jest imo win10 który jest rozwojową betą i co któryś update powoduje problemy randomowym użytkownikom...


--------------------
HP Zbook 15 g2
-Core i7 4940MX@4.0ghz
-32gb ram 2133mhz Corsair Vegence
-256gb ssd + 2Tb hdd +1Tb hdd
wwan/wifi ac/
Quadro M2000M 4gb ddr5
Matryca FHD IPS UWVA

Phone:
LG G6 Android 7.0 4core/4gb ram/160gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 13-01-2018, 23:23
Nr wypowiedzi: #136


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 512
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Zapomniałem napisać że w TSbench nie mam różnicy Spadek jest mocny w 3dmarku


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
analyzer64
dodano 13-01-2018, 23:46
Nr wypowiedzi: #137


miglanc
*****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 270
Rejestracja: 7/01/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 35 531
Laptop: HP 8470p



U mnie problemów nie było na żadnym buildzie W10. Co do karty wifi, zastanowiłbym się nad przeinstalowaniem sterowników od niej, najpierw usunąć je wraz z oprogramowaniem a następnie zainstalować nowe.


--------------------
HP 8470p
Intel Core i7-3610QM, 2x8Gb SODIMM DDR3L PC3-12800 CL9, SSD Samsung 850 EVO 250Gb, HD+ 1600x900, WWAN. OS: Windows 10 Pro x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 14-01-2018, 0:05
Nr wypowiedzi: #138


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 512
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Na stronie msi pojawiło się narzędzie do aktualizacji sterownika chipsetu w biosie Ma to jakiś związek z tymi dziurami czy tam atakami
Pobrałem narzędzie i zacząłem aktualizacje W połowie procesu wystąpił jakiś błąd laptop się zresetowal i już nie wstał Po prostu zdechł

I tak się zakończyły u mnie aktualizacje 😛


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
locarno
dodano 14-01-2018, 0:14
Nr wypowiedzi: #139


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 22/07/13
Nr użytkownika: 56 336



QUOTE(bongofury @ 13-01-2018, 23:00) *


Zainstalowałem ten program i wykonałem test, który w artykule ucierpiał najwięcej: Filesystem I/O. Ucierpiał o połowę.

U mnie z włączoną i wyłączoną łatką praktycznie bez różnic. Przeprowadziłem test trzy razy.
Z: 20.2k IOPS, 19.2, 19.5
Bez: 19.3, 19.9, 19.1

Może faktycznie najwięcej ucierpiały procesory starsze niż Skylake.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 14-01-2018, 0:14
Nr wypowiedzi: #140


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 914
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: HP Zbook 15 g2



sad.gif słabo, mi Hp załatało obie luki teraz walczę z x230stką bios już wrzucony teraz jeszcze aktualki z MS generalnie biznesówki nawet takiego dziadka jak x230 szybko połatali firmwarem.


--------------------
HP Zbook 15 g2
-Core i7 4940MX@4.0ghz
-32gb ram 2133mhz Corsair Vegence
-256gb ssd + 2Tb hdd +1Tb hdd
wwan/wifi ac/
Quadro M2000M 4gb ddr5
Matryca FHD IPS UWVA

Phone:
LG G6 Android 7.0 4core/4gb ram/160gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Strony: V  « < 5 6 7 8 9 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-01-2018 - 19:31