IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

9 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
Krytyczna luka w procesorach Intel, AMD i ARM, Aktualizacja bezpieczeństwa czasem powoduje spadek wydajności o 5-63%
Rector Orbis
dodano 4-01-2018, 16:31
Nr wypowiedzi: #41


fachman
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 426
Rejestracja: 6/08/15
Z: Piotrków Trybunalski
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



QUOTE(Mullrof @ 4-01-2018, 15:53) *
wada będzie jak ktoś udowodni, że cechą tego procesora było bezpieczeństwo którego aktualnie nie zapewnia.

a w to wątpię

Przykład, kupujesz Teslę, okazuje się że w tesli jest wada, w postaci której każdy może ją otworzyć odpowiednią aplikacją na androida, a jedynym rozwiązaniem tego problemu, to wyłączenie otwierania samochodu tą drogą, co wtedy?
Ano wtedy idziesz do sprzedawcy, że coś tu nie gra.
Tutaj jedynym rozwiązaniem jest programowy patch, ale nie likwiduje on problemu, tylko go maskuje. Więc moim zdaniem klient który dopiero co kupił laptopa czy sam procesor, powinien móc zwrócić towar z tytułu rękojmi.
Producent nie uwzględnił podczas zawierania umowy sprzedaży informacji, że procesor ma lukę w zabezpieczeniach, którą żeby wyeliminować, trzeba obniżyć jego ogólną wydajność.


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-01-2018, 16:44
Nr wypowiedzi: #42


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 710
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Rector Orbis @ 4-01-2018, 17:31) *
Przykład, kupujesz Teslę, okazuje się że w tesli jest wada, w postaci której każdy może ją otworzyć odpowiednią aplikacją na androida, a jedynym rozwiązaniem tego problemu, to wyłączenie otwierania samochodu tą drogą, co wtedy?

Z całym szacunkiem, ale ten przykład jest beznadziejny. Żeby była jakakolwiek analogia powinno być chyba: "a jedynym rozwiązaniem tego problemu jest zmniejszenie maksymalnej prędkości pojazdu".

Przecież te procki nadal działają, nikt ich nie wyłączył.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rector Orbis
dodano 4-01-2018, 16:50
Nr wypowiedzi: #43


fachman
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 426
Rejestracja: 6/08/15
Z: Piotrków Trybunalski
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



Analogią nie musi być szybkość, tylko następstwo które ogranicza pełną sprawność przedmiotu.


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 4-01-2018, 17:08
Nr wypowiedzi: #44


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 811
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GWTX60 ultra zombie power



no ale to jak to jest po tym patchu na tesli. może ktoś jeszcze otworzyć ten samochód czy nie? jaką pełną sprawność to ogranicza? z resztą samochód kupujesz jako całość. hardware i software zintegrowany do kupy razem.
klient nawet nie musi wiedzieć jak problem został rozwiązany. istotne jest, że działa.

zgadzam się, przykład nic nie wnosi.


procesor nie jest przez patcha zwolniony bo pracuje tak samo szybko. wolniej wykonuje dane operacje bo musi w tym samym czasie zrobić coś jeszcze.
równie dobrze można by składać pozwy o to, że ms co update wpycha jakiś syf, który robi coś w tle i sam nie wiem jak to teraz nazwać. no idąc tym tokiem myślenia spowalnia procesor


--------------------
MSI GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB NVIDIA M3000M 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133mhz, SSD: 120GB, HDD 750GB
jakiś tam przykładowy wynik
https://www.3dmark.com/3dm11/12540551?locale=en_GB

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen. Ostatnio wpadł SSD Samsung 850 PRO 512GB, bo żyć się nie dało :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rector Orbis
dodano 4-01-2018, 17:34
Nr wypowiedzi: #45


fachman
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 426
Rejestracja: 6/08/15
Z: Piotrków Trybunalski
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



QUOTE(Mullrof @ 4-01-2018, 17:08) *
no ale to jak to jest po tym patchu na tesli. może ktoś jeszcze otworzyć ten samochód czy nie? jaką pełną sprawność to ogranicza? z resztą samochód kupujesz jako całość. hardware i software zintegrowany do kupy razem.
klient nawet nie musi wiedzieć jak problem został rozwiązany. istotne jest, że działa.

zgadzam się, przykład nic nie wnosi.


procesor nie jest przez patcha zwolniony bo pracuje tak samo szybko. wolniej wykonuje dane operacje bo musi w tym samym czasie zrobić coś jeszcze.
równie dobrze można by składać pozwy o to, że ms co update wpycha jakiś syf, który robi coś w tle i sam nie wiem jak to teraz nazwać. no idąc tym tokiem myślenia spowalnia procesor


Nie, ponieważ luka jest bezpośrednio w kodzie procesora i jego oprogramowaniu wewnętrznym. Soft tylko programowo zabezpiecza to, co powinien zrobić procesor.
Procesor bez odpowiedniego patcha ma lukę w zabezpieczeniach, więc nie może nas obchodzić że windows wypuścił patch, bo może ktoś nie korzysta z windowsa tylko jakiejś mało znanej dystrybucji linuksa?
Nie da się zaktualizować oprogramowania procesora przez co jest to wada fabryczna.

Przykładowo:

https://ark.intel.com/pl/products/64891/Int...-up-to-3_60-GHz


Technologie zaawansowane

Technologia IntelŽ Turbo Boost ‡ 2.0
Technologia IntelŽ vPro™ ‡ Tak
Technologia IntelŽ Hyper-Threading ‡ Tak
Technologia IntelŽ Virtualization (VT-x) ‡ Tak
Technologia IntelŽ Virtualization for Directed I/O (VT-d) ‡ Tak
Technologia IntelŽ VT-x with Extended Page Tables (EPT) ‡ Tak
IntelŽ 64 ‡ Tak
Zestaw instrukcji 64-bit
Rozszerzony zestaw instrukcji AVX
Technologia IntelŽ My WiFi Tak
Technologia bezprzewodowa 4G WiMAX Tak
Stany bezczynności Tak
Udoskonalona technologia Intel SpeedStepŽ Tak
IntelŽ Demand Based Switching Nie
Technologie monitorowania chłodzenia Tak
IntelŽ Fast Memory Access Tak
IntelŽ Flex Memory Access Tak
Technologia IntelŽ ochrony tożsamości ‡ Tak

QUOTE
Technologia IntelŽ ochrony tożsamości ‡

Technologia IntelŽ ochrony tożsamości to wbudowany token bezpieczeństwa, który oferuje prostą, odporną na manipulacje metodę ochrony dostępu do danych klientów i danych biznesowych w Internecie i zabezpiecza je przed zagrożeniami i oszustwami. Technologia IntelŽ ochrony tożsamości oferuje sprzętowy dowód autentyczności komputera użytkownika i przedstawia go stronom internetowym, instytucjom finansowym i usługom sieciowym. Dowodzi, że loguje się użytkownik, a nie złośliwe oprogramowanie. Technologia IntelŽ ochrony tożsamości może stanowić główny komponent w dwuetapowych rozwiązaniach uwierzytelniania chroniących dane na stronach internetowych i firmowych stronach logowania.


Niezawodność i bezpieczeństwo

QUOTE
IntelŽ AES New Instructions Tak
Secure Key Tak
Technologia IntelŽ Trusted Execution ‡ Tak
Funkcje Execute Disable Bit ‡ Tak
Technologia Anti-Theft Tak


Tak więc nie trudno wydedukować że jednak nie jest zgodne z prawdą to, co producent rzekomo oferuje. Ponieważ domyślnie procesor jednak zezwala na taki atak i nie jest on sam zabezpieczony. DOpiero korzystanie z zewnętrznych narzędzi "jako tako" zabezpieczy go, co nie jest rozwiązaniem, a półśrodkiem, ponieważ ja nie muszę korzystać z windowsa albo nie muszę go aktualizować, bo to już leży w mojej kwestii.

@Mullrof - nie spowolnienie jest problemem, tylko domyślna luka w zabezpieczeniach której nie da się załatać w samym procesorze.


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
automat
dodano 4-01-2018, 17:34
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Sparc
dodano 4-01-2018, 17:42
Nr wypowiedzi: #46


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 20 927
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



W dodatku łatka zabezpiecza tylko przed Meltdown, na Spectre nie ma zabezpieczenia.

Obecność luki na procesorach Intel można sprawdzić narzędziem https://downloadcenter.intel.com/download/27150

QUOTE(Alwego @ 4-01-2018, 15:52) *
Czyli co, teraz wszystkie sklepy, które sprzedały procki przez ostatnie kilkanaście lat, mają przyjąć zwroty i oddać pieniądze konsumentom? Kij, że żaden moloch takiego obciążenia nie wytrzyma, zbankrutują, ludzie stracą prace BO INTEL. Ważne, że sklepy w myśl prawa odpowiadają za sprzedawany towar i konsumenci będą mogli odzyskać kasę.

Intel powinien beknąć. Ale sklepów ja bym w to nie mieszał. Nie wylewajmy dziecka z kąpielą.

Sklepy przerzucą koszty na Intela.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 4-01-2018, 17:50
Nr wypowiedzi: #47


jdtech.pl
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 309
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Nie ma chyba dobrego porównania z samochodami. Trzeba by bardzo kombinować.
Błąd o którym mowa dotyczy bardzo wymyślnego nadużycia wykonywania spekulatywnego (out-of-order execution). To dość skomplikowana metoda optymalizacji działania procesora, która jest w każdym współczesnym procesorze od czasów Pentium, a wprowadzona jeszcze w czasach procesorów Alpha.
Po prostu nikt nie wpadł wcześniej na to, że można mierzyć czas dostępu do danych (czy są w cache czy nie) upewniwszy się uprzednio, że robimy procesor w konia (przekonujemy go do wykonania czegoś, czego nie powinien, a po zwinięciu nieprawidłowego ciągu instrukcji zostanie po tym ślad (dane z pamięci głównej zostaną wciągnięte do pamięci podręcznej, więc czas dostępu do nich będzie krótszy).

Mam pomysł na samochodowe porównanie: Można by to porównać do tego, że producenci nie wpadli na to, że ulicach pojawią się odcinkowe pomiary prędkości. Nagle się pojawiły i kierowcy zaczęli dostawać mandaty. Czy to wina producenta, że samochody w strefie odcinkowego pomiaru prędkości są w stanie przekraczać prędkość? Jedynym 100% pewnym rozwiązaniem jest założenie blokady wszystkim samochodom, żeby nie przekraczały jakiejś arbitralnie maksymalnej dozwolonej prędkości. (BTW: W Niemczech jest to np. 250 km/h).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 4-01-2018, 17:56
Nr wypowiedzi: #48


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 811
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GWTX60 ultra zombie power



@Rector Orbis
a jak twoim zdaniem dokonać ataku bez systemu operacyjnego? albo raczej co się stanie w wyniku tego ataku, jeśli procesor nie będzie obsługiwał żadnego OSa. no nie wiem. kolega z góry chyba lepiej to już wymyślił jak głupi przypadek z tymi samochodami musi być.

łatwo też intelowi będzie udowodnić, że technologie którymi się chwalił nie chronią przed tego typu atakiem.

samo powiedzenie, że się chodzi na zakupy nie oznacza, że kupuje się w każdym sklepie.
to wszystko jest tak proste do obalenia. prawnika nie trzeba.

ty to źle widzisz, od złej strony chwytasz problem.
procesor jest głupi. to slave. to OS decyduje o tym co ma zrobić procesor.


--------------------
MSI GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB NVIDIA M3000M 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133mhz, SSD: 120GB, HDD 750GB
jakiś tam przykładowy wynik
https://www.3dmark.com/3dm11/12540551?locale=en_GB

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen. Ostatnio wpadł SSD Samsung 850 PRO 512GB, bo żyć się nie dało :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rector Orbis
dodano 4-01-2018, 18:01
Nr wypowiedzi: #49


fachman
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 426
Rejestracja: 6/08/15
Z: Piotrków Trybunalski
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



QUOTE(jakubd @ 4-01-2018, 17:50) *
Nie ma chyba dobrego porównania z samochodami. Trzeba by bardzo kombinować.
Błąd o którym mowa dotyczy bardzo wymyślnego nadużycia wykonywania spekulatywnego (out-of-order execution). To dość skomplikowana metoda optymalizacji działania procesora, która jest w każdym współczesnym procesorze od czasów Pentium, a wprowadzona jeszcze w czasach procesorów Alpha.
Po prostu nikt nie wpadł wcześniej na to, że można mierzyć czas dostępu do danych (czy są w cache czy nie) upewniwszy się uprzednio, że robimy procesor w konia (przekonujemy go do wykonania czegoś, czego nie powinien, a po zwinięciu nieprawidłowego ciągu instrukcji zostanie po tym ślad (dane z pamięci głównej zostaną wciągnięte do pamięci podręcznej, więc czas dostępu do nich będzie krótszy).

Mam pomysł na samochodowe porównanie: Można by to porównać do tego, że producenci nie wpadli na to, że ulicach pojawią się odcinkowe pomiary prędkości. Nagle się pojawiły i kierowcy zaczęli dostawać mandaty. Czy to wina producenta, że samochody w strefie odcinkowego pomiaru prędkości są w stanie przekraczać prędkość? Jedynym 100% pewnym rozwiązaniem jest założenie blokady wszystkim samochodom, żeby nie przekraczały jakiejś arbitralnie maksymalnej dozwolonej prędkości. (BTW: W Niemczech jest to np. 250 km/h).


No i tu się pojawia problem bo nie założysz na procesor takiej blokady, tylko na oprogramowanie.
Chodzi o to że wbrew wytycznych producenta i wymienionych technologii, można za jego pomocą dokonać zmiany w wykonywanych zadaniach lub je przechwycić.

A odnośnie porównania do samochodów, to w tym przypadku bardziej to widzę tak, że zamiast blokady na prędkość w aucie dostajemy progi zwalniające na drodze co 15 metrów smile.gif

@Mullrof - Rzecz w tym że nie musisz używać OSa, który ma patcha. Nie każdy korzysta z "jedynego słusznego wyboru" jakim jest Windows.
Zresztą Windows jest zpatchowany tylko na jeden wektor ataku, wciąż jest podatny na drugi.


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grandy
dodano 4-01-2018, 18:03
Nr wypowiedzi: #50


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 13/06/17
Nr użytkownika: 71 100
Laptop: Alienware 15 R3



QUOTE(Rector Orbis @ 4-01-2018, 10:45) *
Cinebench przed na górze, po patchu na dole smile.gif



Na 7300HQ przed aktualizacją wynik 523, a po aktualizacji 501.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 4-01-2018, 18:06
Nr wypowiedzi: #51


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 811
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GWTX60 ultra zombie power



@Rector Orbis
zlituj się. no ale jak dokonać ataku na sprzęt, którego nie obsługuje żaden OS.
dopiero OS umożliwi atak.


--------------------
MSI GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB NVIDIA M3000M 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133mhz, SSD: 120GB, HDD 750GB
jakiś tam przykładowy wynik
https://www.3dmark.com/3dm11/12540551?locale=en_GB

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen. Ostatnio wpadł SSD Samsung 850 PRO 512GB, bo żyć się nie dało :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Frog
dodano 4-01-2018, 18:06
Nr wypowiedzi: #52


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 86
Rejestracja: 24/06/11
Nr użytkownika: 40 216



QUOTE(Sparc @ 4-01-2018, 13:15) *
USTAWA
z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego

Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
2. W przypadku indywidualnego uzgadniania właściwości towaru konsumpcyjnego domniemywa się, że jest on zgodny z umową, jeżeli odpowiada podanemu przez sprzedawcę opisowi lub ma cechy okazanej kupującemu próbki albo wzoru, a także gdy nadaje się do celu określonego przez kupującego przy zawarciu umowy, chyba że sprzedawca zgłosił zastrzeżenia co do takiego przeznaczenia towaru.
3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsump- cyjny jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela; w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także terminu, w jakim towar ma je zachować.
4. Na równi z zapewnieniem producenta traktuje się zapewnienie osoby, która wprowadza towar konsumpcyjny do obrotu krajowego w zakresie działalności swojego przedsiębiorstwa, oraz osoby, która podaje się za producenta przez umieszczenie na towarze swojej nazwy, znaku towarowego lub innego oznaczenia odróżniającego.


No niestety panie kolego tutaj nic nie ma o jakimkolwiek bezpieczenstwie...jest masa roznych urzadzen i oprogramowan na swiecie ktore okazalo sie ze sa do zhackowania czyli maja jakies dziury i absolutnie nie slyszalem ani razu zeby to bylo podstawa do jakis zwrotow.... To moze byc tylko twoje pobozne zyczenie... I moge sie z toba zalozyc o co chcesz....Procesoer jest dalej procesorem...Nikt ci nie gwarantowal ze nie ma luk, nie ma nigdzie chyba napisane ze produkt jest odporny na jakiekolwiek ataki, nikt raczej tego nie wymienia jaki jednej z glownych produktow . No ale jesli znajdziesz prawnika ktory poprowadzi ci taka sprawe i wygrasz to mozemy sie zalozyc o butelke jakiejs dobrej whisky lub brandy ;> Zreszta wejdz na forum prawne org i zapytaj o to i wroc z odpowiedzia wink.gif Zapewne nawet tam szybko sprowadza cie na ziemie wink.gif
Trudno uznać, że procesor z krytyczną wadą nadaje się do celu do którego jest przeznaczony.


--------------------
Dell XPS L702X | CPU Intel Core i7 2630QM | RAM 8GB | HDD Seagate 500GB 7200RPM
GPU Intel HD 3000 + NVIDIA GT 555M 3GB @ 1600x900 HD+
9-ogniwowa bateria | Podświetlana klawiatura | 27-miesieczna gwarancja NBD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rector Orbis
dodano 4-01-2018, 18:09
Nr wypowiedzi: #53


fachman
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 426
Rejestracja: 6/08/15
Z: Piotrków Trybunalski
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



QUOTE(Mullrof @ 4-01-2018, 18:06) *
@Rector Orbis
zlituj się. no ale jak dokonać ataku na sprzęt, którego nie obsługuje żaden OS.
dopiero OS umożliwi atak.

Wskaż gdzie twierdzę inaczej.
Mogę używać windowsa xp, mogę używać jakiejś dystrybucji linuxa, mogę używać androida x86. To ja mam zmienić system na jedyny słuszny przez to że procesor ma tak poważną lukę w zabezpieczeniach?


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 4-01-2018, 18:13
Nr wypowiedzi: #54


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 811
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GWTX60 ultra zombie power



1) taka łata wyjdzie na starsze systemy też zapewne.
2) nikt ci nie każe zmieniać systemu. możesz korzystać z takiego który jest niewspierany
3) dalej nie rozumiesz istoty problemu. intel sprzedaje procesory a nie procesory z systemem. system operacyjny napisany jest tak by korzystał z procesora w jakiś sposób. intel może brać pod uwagę co dobre a co złe dla danego systemu ale zasadniczo może to też olać. w tym wypadku mleko zostało rozlane ale co im tam. ktoś napisał do niego soft to niech się martwi.


edit: blink.gif
skorzystałem z narzędzia, które podlinkował sparc do sprawdzenia zagrożenia.
czyżby mój windows sam się zaktualizował już? (od 3 dni nie uruchamiany. dzisiaj chodzi od 2h) nie uczestniczę w tej chwili w programie insider
QUOTE
This system is not vulnerable



edit2: wacko.gif blink.gif
sprawdziłem, nie mam tej aktualizacji.

ktoś tu kłamie. albo, że mój haswell jest narażony na ataki, albo to narzędzie które stwierdziło, że na to narażony nie jestem


--------------------
MSI GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB NVIDIA M3000M 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133mhz, SSD: 120GB, HDD 750GB
jakiś tam przykładowy wynik
https://www.3dmark.com/3dm11/12540551?locale=en_GB

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen. Ostatnio wpadł SSD Samsung 850 PRO 512GB, bo żyć się nie dało :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 4-01-2018, 18:24
Nr wypowiedzi: #55


マツダ恋人
*********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 10 618
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



I po raz N-ty wychodzi, że lepiej się trzymać starych, sprawdzonych rozwiązań, produktów niż latać za nowościami i płacić podatki od nowości, a po czasie się okazuje, żę i od ukrytego szitu a nie realnie sprawdzonego produktu.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | ROG GTX 1080 |
LAPTOP: HP 1020 G1 + Yoga S1 + Philips BDM4065UC 4K

eGPU
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roman S.
dodano 4-01-2018, 18:32
Nr wypowiedzi: #56


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 122
Rejestracja: 7/07/11
Z: zDolny Śląsk/Belgia
Nr użytkownika: 40 588
Laptop: Samsung RF511 NP-RF511-S02PL, HP Omen 17-w150nw



QUOTE(Sparc @ 4-01-2018, 17:42) *
Obecność luki na procesorach Intel można sprawdzić narzędziem https://downloadcenter.intel.com/download/27150

QUOTE(Mullrof @ 4-01-2018, 18:13) *
edit: blink.gif
skorzystałem z narzędzia, które podlinkował sparc do sprawdzenia zagrożenia.
czyżby mój windows sam się zaktualizował już? (od 3 dni nie uruchamiany. dzisiaj chodzi od 2h) nie uczestniczę w tej chwili w programie insider

edit2: wacko.gif blink.gif
sprawdziłem, nie mam tej aktualizacji.

ktoś tu kłamie. albo, że mój haswell jest narażony na ataki, albo to narzędzie które stwierdziło, że na to narażony nie jestem


To nie jest narzędzie do sprawdzania podatności na Meltdown/Spectre, tylko na starszy błąd w Intel Management Engine (IME). Do dyskutowanych tutaj ataków znalazłem https://github.com/ionescu007/SpecuCheck i (podawany w informacjach do tego narzędzia) https://support.microsoft.com/en-us/help/40...speculative-exe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 4-01-2018, 19:00
Nr wypowiedzi: #57


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 20 927
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



QUOTE(jakubd @ 4-01-2018, 17:50) *
Nie ma chyba dobrego porównania z samochodami. Trzeba by bardzo kombinować.
Błąd o którym mowa dotyczy bardzo wymyślnego nadużycia wykonywania spekulatywnego (out-of-order execution). To dość skomplikowana metoda optymalizacji działania procesora, która jest w każdym współczesnym procesorze od czasów Pentium, a wprowadzona jeszcze w czasach procesorów Alpha.
Po prostu nikt nie wpadł wcześniej na to, że można mierzyć czas dostępu do danych (czy są w cache czy nie) upewniwszy się uprzednio, że robimy procesor w konia (przekonujemy go do wykonania czegoś, czego nie powinien, a po zwinięciu nieprawidłowego ciągu instrukcji zostanie po tym ślad (dane z pamięci głównej zostaną wciągnięte do pamięci podręcznej, więc czas dostępu do nich będzie krótszy).

Mam pomysł na samochodowe porównanie: Można by to porównać do tego, że producenci nie wpadli na to, że ulicach pojawią się odcinkowe pomiary prędkości. Nagle się pojawiły i kierowcy zaczęli dostawać mandaty. Czy to wina producenta, że samochody w strefie odcinkowego pomiaru prędkości są w stanie przekraczać prędkość? Jedynym 100% pewnym rozwiązaniem jest założenie blokady wszystkim samochodom, żeby nie przekraczały jakiejś arbitralnie maksymalnej dozwolonej prędkości. (BTW: W Niemczech jest to np. 250 km/h).

Jest afera Dieselgate i aktualizacja która pogarsza osiągi oraz zwiększa zużycie paliwa.

QUOTE(Frog @ 4-01-2018, 18:06) *
No niestety panie kolego tutaj nic nie ma o jakimkolwiek bezpieczenstwie...jest masa roznych urzadzen i oprogramowan na swiecie ktore okazalo sie ze sa do zhackowania czyli maja jakies dziury i absolutnie nie slyszalem ani razu zeby to bylo podstawa do jakis zwrotow.... To moze byc tylko twoje pobozne zyczenie... I moge sie z toba zalozyc o co chcesz....Procesoer jest dalej procesorem...Nikt ci nie gwarantowal ze nie ma luk, nie ma nigdzie chyba napisane ze produkt jest odporny na jakiekolwiek ataki, nikt raczej tego nie wymienia jaki jednej z glownych produktow . No ale jesli znajdziesz prawnika ktory poprowadzi ci taka sprawe i wygrasz to mozemy sie zalozyc o butelke jakiejs dobrej whisky lub brandy ;> Zreszta wejdz na forum prawne org i zapytaj o to i wroc z odpowiedzia wink.gif Zapewne nawet tam szybko sprowadza cie na ziemie wink.gif

Producent deklarował, że procesor jest wysokiej jakości i nadaje się do celu do którego jest przeznaczony.
Zaryzykuję stwierdzenie, że będą milionowe odszkodowania tak jak w przypadku afery Dieselgate.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 4-01-2018, 19:02
Nr wypowiedzi: #58


マツダ恋人
*********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 10 618
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Sparc, a co tam u Apple'a? Mysle ze ich afera jest kalibru powyzszych wiec warto je, wszysktie trzy wymieniać jednym ciągiem wink.gif


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | ROG GTX 1080 |
LAPTOP: HP 1020 G1 + Yoga S1 + Philips BDM4065UC 4K

eGPU
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 4-01-2018, 19:03
Nr wypowiedzi: #59


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 20 927
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



https://support.apple.com/en-us/HT208394


Jeśli masz na myśli spowalnianie wydajności iPhone aktualizacjami to już są pozwy o to.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 4-01-2018, 19:03
Nr wypowiedzi: #60


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 811
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GWTX60 ultra zombie power



kto nie ryzykuje ten nie pije szampana


--------------------
MSI GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB NVIDIA M3000M 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133mhz, SSD: 120GB, HDD 750GB
jakiś tam przykładowy wynik
https://www.3dmark.com/3dm11/12540551?locale=en_GB

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen. Ostatnio wpadł SSD Samsung 850 PRO 512GB, bo żyć się nie dało :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-01-2018 - 14:23