IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
HP 2570p+GDC Beast v8.4 EC Działa tylko podpięte po załadowaniu biosu i przed załadowaniem bootloadera, Oraz nie działa uśpienie
kiro67
dodano 13-01-2018, 14:55
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 57
Rejestracja: 4/12/17
Nr użytkownika: 72 632
Laptop: HP 2570p | 3630QM | GTX 480



Witam, mam hp 2570p i najtańszy adapter gdc beast v8.4 z połączeniui z GTX 480. Ogólnie wszystko działą bardzo dobrze, niemal tak samo jakbym miał tą kartę podpiętą pod zwykłego PC.
Problem polega na tym że kartę muszę podpinać w momencie gdy bios się już załaduje ale przed załadowaniem windowsa, np. na białcyh napisach lub pod koniec gdy jeszcze widzę logo HP.

1. Podpięcie karty przed naciśnięciem "power" kończy się na czarnym ekranie+brak obrazu na zewnętrznych monitorach podpiętych pod kartę.

2. Z kolei podpięcie karty po załadowaniu / w czasie ładowania systemu kończy się na error 12

3. Podpięcie gdy lapek jest uśpiony kończy się na samoczynnym restarcie laptopa i dzieje się to co w pkt 1.

I kolejny problem to to, że nie mam w windowsie funkcji "sleep". Nie ukrywam że nieco mi na tym zależy.

Oczywiście wiem, że mogę na adapterze ustawić opóźnienie załączenia, ale problem polega na tym, że są tylko funkcje 7s i 15s i oczywiście żadna mi nie odpowiada.

Z góry odpowiadam, że nie mam zamiaru kupować setupa-to 50% ceny mojej karty biggrin.gif.


Pozdrawiam serdecznie i proszę o jakieś wskazówki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 13-01-2018, 15:09
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 859
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Nie przeskoczysz tego. Niestety na Elitebookach rozruch z podłączonym i zasilanym eGPU skutkuje black screenem. Jedynie zworki opóźniające, albo zabawa w Setup/DSDT, żeby odblokować dużą pamięć i włączać eGPU już pod Winem (ja mam od tego specjalny przełącznik, ale mam stary adapter PE4L).


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kiro67
dodano 13-01-2018, 15:12
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 57
Rejestracja: 4/12/17
Nr użytkownika: 72 632
Laptop: HP 2570p | 3630QM | GTX 480



Kurde, trochę szkoda. Przedtem na thinkpadzie x200 działało kiedy bym nie podpiął. Hmm, gdybym zastosował przedłużkę HDMI( żeby nie niszczyć kabla hdmi ec) i na niej podłączył czasówkę TP mogłoby to zadziałać, ale nie chce mi się tyle kombinować.

A jeśli chodzi o uśpienie to też nic nie da się zrobić?

I już tak BTW jest sens zmieniać kartę którą mam? Karta kosztowała 130zł i w sumie to gry całkiem nieźle na niej chodzą, przez chwilę miałem gtx 660 ale była ponad 2x droższa i niewiele wydajniejsza. Zastanawiałem się nad r9 280-działałaby ona z egpu czy raczej tylko zieloni?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 13-01-2018, 15:18
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 859
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(kiro67 @ 13-01-2018, 15:12) *
Hmm, gdybym zastosował przedłużkę HDMI( żeby nie niszczyć kabla hdmi ec)


Wtedy na bank stracisz stabilność połączenia 2.0.

QUOTE(kiro67 @ 13-01-2018, 15:12) *
A jeśli chodzi o uśpienie to też nic nie da się zrobić?


Tego nie wiem.

QUOTE(kiro67 @ 13-01-2018, 15:12) *
I już tak BTW jest sens zmieniać kartę którą mam? Karta kosztowała 130zł i w sumie to gry całkiem nieźle na niej chodzą, przez chwilę miałem gtx 660 ale była ponad 2x droższa i niewiele wydajniejsza.


Zależy w co grasz. Też kiedyś miałem GTX560Ti, ale dla Dark Souls 3 musiałem wymienić na GTX960.

QUOTE(kiro67 @ 13-01-2018, 15:12) *
Zastanawiałem się nad r9 280-działałaby ona z egpu czy raczej tylko zieloni?


Tak, ale gry w fullscreen wyłącznie na externalu. AMD nie ma Optimusa.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kiro67
dodano 13-01-2018, 15:29
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 57
Rejestracja: 4/12/17
Nr użytkownika: 72 632
Laptop: HP 2570p | 3630QM | GTX 480



QUOTE
Tak, ale gry w fullscreen wyłącznie na externalu. AMD nie ma Optimusa.


To pewne? Bo próbowałem starego hd 6750 i nie działa w ogóle. Wewnętrzny ekran laptopa i tak nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia gdy mam podpięte egpu, i tak gram na projektorze lub 2x monitor.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 13-01-2018, 15:41
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 859
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Gwarancji żadnej Ci nie dam. To jest zawsze loteria czy dana karta (bez znaczenia czy AMD czy NVIDIA) zadziała od strzała czy trzeba się będzie babrać z Setup/DSDT.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-10-2018 - 5:21