IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
100% użycia dysku - wolne włączanie systemu
Dejvvid
dodano 13-01-2018, 18:04
Nr wypowiedzi: #1


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 13/01/18
Nr użytkownika: 72 929
Laptop: ASUS VivoBook Pro 15 N580VD



Witam!
Niedawno kupiłem nowego laptopa ASUS VivoBook Pro 15 N580VD

Procesor: Intel Core i5-7300HQ (4 rdzenie, od 2.5 GHz do 3.5 GHz, 6MB cache)
Pamięć: 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz)
Dysk: 1000 GB SATA 5400 obr.,
Grafika: + Intel HD Graphics 630, NVIDIA GeForce GTX 1050
Microsoft Windows 10 Home PL (wersja 64-bitowa)

Od samego początku mam problem z użytkowaniem, ponieważ laptop włącza się bardzo powoli ( około 3-5 minut), ostro się zacina oraz ma wykorzystanie 100% dysku. Nic nowego nie wgrywałem na niego oprócz sterów do grafiki. Jeśli chodzi o to wykorzystanie 100% dysku, to zdarza się bardzo często. Są również momenty że to wykorzystanie spada i da się normalnie korzystać z laptopa. Ale jednak to częste 100% jest bardzo uciążliwe.
Co zrobiłem w tym kierunku do tej pory?
- system zaktualizowany do najnowszego (1709)
- sprawdzony antywirusem i antimalware
- wyłączona automatyczna defragmentacja dysku
- wyłączone indeksowanie plików
- wyłączone wstępne ładowanie do pamięci
- wyłączone dane diagnostyczne i dane użycia
- wyłączony tryb MSI dla kontrolera w rejestrze

Wrzucam również link do nagrania (10 minut) - widać tam jak zachowuje się system, menadżer zadań z otwartymi procesami i owym wykorzystaniem 100% dysku przez cały ten czas (nawet gdy żaden proces nie używa dysku)


Link do filmu : https://www.youtube.com/watch?v=vYOUQw9Zq6s

Dziękuję za każdą pomoc!



edit:// w screenach i filmie jest przesunięty pasek z prawej strony przez co nie widać wyższych procesów. Z tego co pamiętam to był tam "system" oraz pozniej "google chrome"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 13-01-2018, 18:13
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 503
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Co do wolnego uruchamiania się to na HDD i to 5400obr nie spodziewaj się rakiety
Jeśli chodzi o sam dysk to zrób mu jakiś test wydajności np HDTune Spróbuj odpalić laptop w trybie awaryjnym i zobacz wtedy jak się dysk zachowuje


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 13-01-2018, 18:19
Nr wypowiedzi: #3


Koordynator Notebookcheck.pl
********

Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 621
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Warto też sprawdzić jak się zachowuje bez dostępu do internetu. Nie zaszkodzi poszukać złośliwego oprogramowania.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dejvvid
dodano 13-01-2018, 18:36
Nr wypowiedzi: #4


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 13/01/18
Nr użytkownika: 72 929
Laptop: ASUS VivoBook Pro 15 N580VD



Screeny z programu HDTune Pro :
Health: https://zapodaj.net/7ed9a99b9bc2d.png.html
Error Scan: https://zapodaj.net/e3aaefcc08f02.png.html

System został sprawdzony od strony antywirusa oraz antimalware. Czysto
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 13-01-2018, 18:38
Nr wypowiedzi: #5


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 503
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Chodziło mi o test wydajności np. zakładka benchmark


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
automat
dodano 13-01-2018, 18:38
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Pawo
dodano 13-01-2018, 18:42
Nr wypowiedzi: #6


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 6/01/18
Nr użytkownika: 72 886



W menadżer zadań kliknij tam gdzie są procenty na dysku to musi pokazać jakiś program który zżera tyle transferu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dejvvid
dodano 13-01-2018, 18:45
Nr wypowiedzi: #7


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 13/01/18
Nr użytkownika: 72 929
Laptop: ASUS VivoBook Pro 15 N580VD



Benchmark : https://zapodaj.net/b8e79d024de6e.png.html

Jeśli chodzi o to wykorzystanie dysku 100% to największym procesem jest zawsze "System" który może mieć prędkość 0,1 Mb/s a i tak pokazuje 100%. Nawet gdy reszta procesów stoi bezczynnie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 13-01-2018, 18:53
Nr wypowiedzi: #8


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 6/01/18
Nr użytkownika: 72 886



QUOTE(Dejvvid @ 13-01-2018, 18:45) *
Benchmark : https://zapodaj.net/b8e79d024de6e.png.html

Jeśli chodzi o to wykorzystanie dysku 100% to największym procesem jest zawsze "System" który może mieć prędkość 0,1 Mb/s a i tak pokazuje 100%. Nawet gdy reszta procesów stoi bezczynnie

Na Twoim filmiku widać że transfery są nawet 0 lecz system sumuje wszystkie programy wykorzystujące dysk. Nie może być tak że masz zużycie 100% a żaden program nie zużywa choćby kilkadziesiąt MB/s
Klikając w te procenty system pokazuje który program zżera najwięcej dysku w kolejności od najwyższej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bongofury
dodano 13-01-2018, 18:54
Nr wypowiedzi: #9


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 118
Rejestracja: 13/10/10
Nr użytkownika: 32 930



Przecież na tym niewyraźnym SMART widać, że coś nie tak z dyskiem - parametr:01, 07, 09
Stawiam na usterkę sprzętową: dysk, kontroler, coś z płytą.
Wrzuć jakiś screen na którym coś więcej widać
EDIT. Widzę, że to Seagate - możliwe, że wyświetla jakieś nieprawidłowe dane smart, mimo że jest zdrowy, ale to trzeba by poszukać, czy ten "typ tak ma" No bo takie wartości w 01 to już kaplica, 09 - nierealne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 13-01-2018, 19:00
Nr wypowiedzi: #10


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 6/01/18
Nr użytkownika: 72 886



Spróbuj jeszcze wyłączyć usługę aktualizacji systemu. Musisz ustawić na połączenie pakietowe we właściwościach połączenia wifi. Dobrze jest po tym uruchomić ponownie laptopa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bongofury
dodano 13-01-2018, 19:14
Nr wypowiedzi: #11


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 118
Rejestracja: 13/10/10
Nr użytkownika: 32 930



A poza tym. Jak chcesz posprawdzać.
3-5 minut to stanowczo za dużo, nawet jak na 5400. W10 na takim dysku lubi po uruchomieniu przymulić, ale u ciebie jest coś nie tak. Na filmie nie widać w ogóle tego obciążenia hdd w MB/s.
Sprawdź w menadzeże urządzeń, czy nie ma jakiś urządzeń z problemami.
Msconfig - czyste uruchamianie, czyli zostaw tylko usługi MS. O ile pamiętam jest taka opcja.
Proces Explorer z sysinternals, monitor zasobów windows, cokolwiek w ten deseń - może zobaczysz co za proces mieli dyskiem.
Uruchom laptopa z jakiegoś live linuxa - zobacz czy i tam występuje to samo. Spróbuj kopiować pliki na partycji windowsowej. Bo jeśli tak, to jest to problem sprzętowy. Na linuksie możesz też zrobić najprostsz self test dysku.

QUOTE(Dejvvid @ 13-01-2018, 19:04) *
- wyłączone wstępne ładowanie do pamięci
- wyłączone dane diagnostyczne i dane użycia
- wyłączony tryb MSI dla kontrolera w rejestrze

1. Po co? Masz ssd?
2. Nie sądzę.
3. Nie wiem co to. To jeden z tych licznych tweaków na windowsy, które nic nie dają?
Coś mi się wydaje, że sam sobie coś namieszałeś.

No i na sam początek chkdsk /f wszystkie partycje. Woluminy bez literek możesz sprawdzić spod jakiegoś part menagera.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 13-01-2018, 19:20
Nr wypowiedzi: #12


epny
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 198
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



QUOTE(Pawo @ 13-01-2018, 19:00) *
Spróbuj jeszcze wyłączyć usługę aktualizacji systemu. Musisz ustawić na połączenie pakietowe we właściwościach połączenia wifi.

Kolejna bezsensowna porada, Windows ma być zaktualizowany, koniec kropka.
Po pełnej aktualizacji systemu należy zrobić oczyszczanie dysku narzędziem systemowym.
Podczas oczyszczania zaznacz "oczyść pliki systemowe" i wybierz prawie wszystko w tym poprzednie wersje systemu Windows i Windows Update.
Po oczyszczaniu zrestartuj komputer.
Jest jakaś ewidentna usterka bo nawet na słabym HDD system powinien uruchomić się sporo poniżej minuty, ten laptop ma naprawdę mocny procesor.

Dobre dokładne przetestowanie dysku i to pewnie uruchomione z jakiegoś programu live z USB.

Tak jak wyżej piszą na dysku talerzowym wstępne ładowanie do pamięci powinno być włączone, defragmentacja także i to zgodnie z harmonogramem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bongofury
dodano 13-01-2018, 19:33
Nr wypowiedzi: #13


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 118
Rejestracja: 13/10/10
Nr użytkownika: 32 930



Jeszcze jedno. To jest AF dysk, z czym windows 10 nie powinien mieć problemów, ale nie wiadomo co tam porobiłeś. Uruchom jako administrator cmd i wpisz fsutil fsinfo ntfsinfo c:
Napisz co jest w: bajtów na sektor, na sektor fizyczny, klaster.
Na wszelki wypadek sprawdź też narzędziem http://diskat.net/download-en.html wyrównanie partycji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dejvvid
dodano 13-01-2018, 19:53
Nr wypowiedzi: #14


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 13/01/18
Nr użytkownika: 72 929
Laptop: ASUS VivoBook Pro 15 N580VD



bongofury:

Logi z Test Alignment Test
QUOTE
Computer: DESKTOP-MMLJ7QI
Operating system: Windows 8 64-bit (9200)
Overall status: All volumes are aligned properly.

Disk 0: [SATA ST1000LM035-1RK172]
Capacity: 932 Gb
Logical block size: 512 bytes
Physical block size: 4096 bytes
Physical offset: 0 blocks
Serial number: WDEA6WPE
Firmware: SDM1

Volume C:
Length: 930 Gb
Free space: 877 Gb
File system: NTFS
Cluster size: 4096 bytes
Placement: Disk 0 [567296, 1950314587]: aligned

Volume {00a13bc4-97b9-46f9-ba2b-1d6baef92325}
Length: 800 Mb
Free space: 454 Mb
File system: NTFS
Cluster size: 4096 bytes
Placement: Disk 0 [1951885312, 1638400]: aligned

Volume {5d7e98f8-068f-4522-a5f9-1737ec013950}
Length: 488 Mb
Free space: 79.8 Mb
File system: NTFS
Cluster size: 4096 bytes
Placement: Disk 0 [1950883840, 999424]: aligned

Volume {8932b19a-9aa8-4e74-b78f-79723f43ef48}
Length: 256 Mb
Free space: 230 Mb
File system: FAT32
Cluster size: 4096 bytes
Placement: Disk 0 [2048, 532480]: aligned


W załączniku fsutil oraz SMART
Przed chwilą czytałem na jakimś forum że dyski Seagate nie monitorują parametru Raw Read Error Rate, stąd tak wysokie wartości podczas testu S.M.A.R.T. Jeśli chodzi o resztę wartości to nie mam pojęcia.
Pliki systemowe oczyszczone


Pawo :
QUOTE
Na Twoim filmiku widać że transfery są nawet 0 lecz system sumuje wszystkie programy wykorzystujące dysk. Nie może być tak że masz zużycie 100% a żaden program nie zużywa choćby kilkadziesiąt MB/s
Klikając w te procenty system pokazuje który program zżera najwięcej dysku w kolejności od najwyższej

Wiem że to nierealne, ale tak jest. 100% wykorzystania dysku a wszystkie procesy stoją na 0Mb/s.


Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 13-01-2018, 19:55
Nr wypowiedzi: #15


epny
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 198
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Może skoro to nowy laptop to wgraj jeszcze raz system z partycji recovery.
Tylko tym razem nic nie kombinuj samemu a jedyną rzeczą to go całkowicie zaktualizuj.
Wtedy może łatwiej mozna znaleźć usterkę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dejvvid
dodano 13-01-2018, 20:26
Nr wypowiedzi: #16


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 13/01/18
Nr użytkownika: 72 929
Laptop: ASUS VivoBook Pro 15 N580VD



Przy zakupie laptopa nic nie było na niego wgrywane, właśnie oprócz aktualizacji do 1709. Sytuacja była ta sama.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 13-01-2018, 20:36
Nr wypowiedzi: #17



*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 410
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



W google fraza "windows 10 100% disk usage" i popatrz na rózne linki, "rozwiązań" jest w brud, może to akurat któreś będzie


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 1TB Dwa TB na HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
GS63VR, GT70 (Erazer), M6600, 8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bongofury
dodano 13-01-2018, 21:16
Nr wypowiedzi: #18


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 118
Rejestracja: 13/10/10
Nr użytkownika: 32 930



QUOTE(Dejvvid @ 13-01-2018, 20:53) *
bongofury:

Logi z Test Alignment Test

W załączniku fsutil oraz SMART
Przed chwilą czytałem na jakimś forum że dyski Seagate nie monitorują parametru Raw Read Error Rate, stąd tak wysokie wartości podczas testu S.M.A.R.T. Jeśli chodzi o resztę wartości to nie mam pojęcia.
Pliki systemowe oczyszczone

No to nie problem z powodu AF. Instalowałeś jakieś super sterowniki jakimś super programem, czy to są wszystkie ze strony producenta lub takie jak windows zainstalował? Bawiłeś się jakimiś opcjami w BIOS apropos dysków/sata? Jest tak od początku? Oprócz tego że jest wskazanie 100% dysku, to system jest normalnie responsywny, czy wszystko się wolno uruchamia, kopiuje itd.?
Lepiej sprawdzić dysk z jakiegoś live linux albo typowo ratunkowego narzędzia np. Hirens.Boot.DVD.15.2.Restored.Edition.1.1 albo WinPE10_8_Sergei_Strelec_x86_x64_2017.10.17_English (może jest nowszy), gdzie jest pełno narzędzi do sprawdzania dysków w tym pewnie i od Seageta. Najpierw uruchom czysty system bez zbędnych programów i usług - msconfig. O innych rzeczach pisałem wcześniej.
Parametr SMART 07 wygląda b.źle.
QUOTE(Dejvvid @ 13-01-2018, 20:53) *
Pawo :
Wiem że to nierealne, ale tak jest. 100% wykorzystania dysku a wszystkie procesy stoją na 0Mb/s.

Sprawdź czymś jeszcze. Pisałem.
Oprócz tego spróbuj https://www.nirsoft.net/utils/full_event_log_view.html
Advanced Options i zanznacz wszystkie oprócz information i undefined z okresu od ostatniego uruchomienia - nie wiem ile to bedzie parę godz, dzień.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 14-01-2018, 5:50
Nr wypowiedzi: #19


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 6/01/18
Nr użytkownika: 72 886



QUOTE(mindla @ 13-01-2018, 19:20) *
Kolejna bezsensowna porada, Windows ma być zaktualizowany, koniec kropka.
Po pełnej aktualizacji systemu należy zrobić oczyszczanie dysku narzędziem systemowym.
Podczas oczyszczania zaznacz "oczyść pliki systemowe" i wybierz prawie wszystko w tym poprzednie wersje systemu Windows i Windows Update.
Po oczyszczaniu zrestartuj komputer.
Jest jakaś ewidentna usterka bo nawet na słabym HDD system powinien uruchomić się sporo poniżej minuty, ten laptop ma naprawdę mocny procesor.

Dobre dokładne przetestowanie dysku i to pewnie uruchomione z jakiegoś programu live z USB.

Tak jak wyżej piszą na dysku talerzowym wstępne ładowanie do pamięci powinno być włączone, defragmentacja także i to zgodnie z harmonogramem.



Windows 10 już miał kilka wpadek z aktualizacją więc wyłączenie usługi update nie jest bez sensowne gdyż nie jednej osobie pomogła taka czynność a dysk przez Usługę Update pracował na 100%
Nie każda aktualizacja systemu przynosi lepsze rezultaty i poprawność działania. Jest mnóstwo przypadków że po aktualizacji Windows działa dużo gorzej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 14-01-2018, 7:39
Nr wypowiedzi: #20


epny
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 198
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Przypadków złego działania systemu po zaktualizowaniu jest na pewno poniżej jednego procenta. Większość działa zdecydowanie lepiej po aktualizacjach.

Dalej będę się upierał że powinien jeszcze raz wgrać system.
Na razie to:
1.zaktualizuj Intel Rapid storage
2.intel management engine
Pobierz je ze strony Intela, nie używaj wynalazków do aktualizacji sterowników.

Też jestem tego zdania że autor sam uwalił system a wyłączenie pewnych usług tylko to potwierdza.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-01-2018 - 10:16