IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Closed TopicStart new topic
O bezpieczeństwie WIFI w domowych sieciach...., Dla osob, które zaczynaja przygode z wifi - ku przestrodze:))
el_kojote
dodano 22-05-2008, 14:53
Nr wypowiedzi: #1


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



Ostatnio kiedy sciągałem sobie jakis opasły GB pliczek bardzo sie zdziwiełem bo predkosc sciągania miałem na poziomie
400kb/s czy jakos tak - mniejsza z tym. wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ze mam noestrade 512kb/s....
srpawdzam połączenia a tam wyskakuje mi jakis linksys.... sprawdziełm tylko prędkosc łącza i wykazało 2Mb/s.
Na poczatku sobie to odpusciłem - pomyslalem ze jak ktos nie umie skonfigurwac routera to jego strata. minał tydzien a sytuajca nie uległa zmianie - łącze jak było niezabezpieczone tak zostało.

Stwierdziłem ze sprobuje sie dostac do rotuerka:) ku mojejmu zdzwieniu okazało sie ze router ma całkowicie fabryczne ustawienia.
Spokojnie wklepałem do okna przegladarki a potem w oknie logownaia domyśle login i hasło admin/admin.


W pierwszym momencie rozbawiło mnie to ze nikt tego nie zmienił - ale z drugiej strony - nie kazdemu sprzedawca tłumaczy co powienien zrobic.



Postanowiłem zmobilizowac właściciela routerka....:>


Zmieniłem nazwe routera; nazwe sieci; wprowadziłem hało o tak że odciałem go od netu. (obazki poniżej).

zmian nazwy routera

zmiana nazwy sieci czyli zmiana SSID

właczenie hasła dostępowego do sieci


okno w którym mozna zedfiniować tablice dostępową lub czas działa sieci.

Po wszystkim wyglądało to tak:



oraz tak:))




Pamiętajcie - jezeli jest to pierwsza styczność z konfiruracja rotuera postarajcie sie przestrzegac
kilku podanych poniżej punktów a unikniecie nieautoryzowanego dostepu do Waszego routera czy sieci.

1. zmien hasło z domyslnego na jakies bardziej finezyjne:)

2. jeżeli korzystasz z WIFI włącz zabepiecznie hasłem dostępu do sieci.
(np. WPA / WPA2 ASE/TKIP itp:)))

3. bardzo dobrym sposobem jest tzw. tablica dosępowa (tablica MACadresów)
(dzieki niej dostep do siecie beda mialy komputery których MACadresy zostały wpisane na liste).

4. Jezeli to możliwe wyłączcie dostęp do panelu administracyjnego routera z poziomu WIFI.
(zeby wejsc na router trzeba bedzie podpiac sie kablem sieciowym do urządzenia)

5. czytanie instrukcji i artukułów zwiększa wiedze smile.gif


Wydaje mi sie ze te kilka punktów pozwoli zabezpieczyń prywatna sieć wifi.
Poza tym to Wasze pięniądze i nie dawajcie komus czego za free... przeciez samochodów i mieszkań nie zostawiacie otwartych... smile.gif


Pozdrawiam:)


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sat3llite
dodano 22-05-2008, 16:36
Nr wypowiedzi: #2


hanys
********

Grupa: Redaktor
Wypowiedzi: 6 782
Rejestracja: 2/12/06
Z: Białystok
Nr użytkownika: 282
Laptop: Toshiba P105-s9722



Ograniczyć również liczbę klientów DHCP smile.gif


--------------------
Toshiba P-105 s9722: C2D T7200 | 2GB DDR II 667MHz | HDD 200GB(4200rpm) | GF 7900GS | pendrive Toshiba U3 ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 22-05-2008, 17:15
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



jasne:) to tez:)

zreszta jest wiele sposobów - najważniejsze zeby sie zabezpieczyćsmile.gif

a wracajac do tematu któregoś z mojego sąsiadów - jedyną zmiana jaka narazie zobserwowałem jest wyłączenie internetu.
router chodzi tylko w trybie lokalnym:)


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
motomouse
dodano 22-05-2008, 18:53
Nr wypowiedzi: #4


stary zgred
*******

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 2 182
Rejestracja: 1/08/06
Z: Uć
Nr użytkownika: 12
Laptop: D620 X220




el_kojote - ja Cię nie chcę straszyć ale to co zrobiłeś nosi znamiona przestępstwa ... art. 267 § 1 KK i następne ;-)


--------------------
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Dell D620/Lenovo X220 happy user
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sat3llite
dodano 22-05-2008, 19:06
Nr wypowiedzi: #5


hanys
********

Grupa: Redaktor
Wypowiedzi: 6 782
Rejestracja: 2/12/06
Z: Białystok
Nr użytkownika: 282
Laptop: Toshiba P105-s9722



Mała szkodliwość czynu i działanie dla dobra tamtego użytkownika wink.gif heh ;f


--------------------
Toshiba P-105 s9722: C2D T7200 | 2GB DDR II 667MHz | HDD 200GB(4200rpm) | GF 7900GS | pendrive Toshiba U3 ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 22-05-2008, 19:06
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
el_kojote
dodano 22-05-2008, 21:15
Nr wypowiedzi: #6


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



dlaczego przestępstwa?

1. laptop sam - automatycznie łączył sie z tamtą siecią.
2. to pomoc - to tak jakby zamknac drzwi ktore ktos zostawił otwarte
3. brak reakcji i sciaganie tamtym łaczem GB danych byłby wiekszym przestępstwem.... a tak... pokazuje użytkownikowi problem.
4. z checia ustawiłbym wszystko temu sasiadowi sam ale nie wiem który to;)
5. jezeli nie bedzie mogł skorzystac z netu wystarczy tylko użyć magicznego przycisku RESET i odtworzy fabryczne ustawienia routera:)
6. kazdy uzytkownik powienien rzestrzegac podstaw bezpieczenstwa - tym bardziej w czasach kiedy na komputerach rzechowuje sie coraz wazniejsze dane.


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
motomouse
dodano 22-05-2008, 21:20
Nr wypowiedzi: #7


stary zgred
*******

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 2 182
Rejestracja: 1/08/06
Z: Uć
Nr użytkownika: 12
Laptop: D620 X220



QUOTE(el_kojote @ 22-05-2008, 22:15) *
dlaczego przestępstwa?


Art. 267 § 1 KK i kolejne w dość przystępny sposób to wyjaśniają. Ale nie jest to przestępstwo ścigane z urzędu, więc dopóki sąsiad sam się nie pofatyguje na policję z wnioskiem o ściganie to nic Ci nie grozi ;-).

A co do tego, że nie wiesz który to sąsiad - trzeba było wpisać w SSID swój nr. GG i prośbę o kontakt ;-)


--------------------
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Dell D620/Lenovo X220 happy user
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 22-05-2008, 21:26
Nr wypowiedzi: #8


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



Poza tym ten paragraf KK nie ma zastosowania poniewaz ta osoba nie zabezpieczyła sama swojej sieci a wiec i informacji itd.
Wiecej - w momencie kiedy ta osoba nie zabezpiecza sie w zadne sposob nie mozna mowić o łamaniu zabezpieczeń, włamywaniu sie czy tez ogolnie pojętym hackingu;)

http://prawo.vagla.pl/files/tapeta_vagla_1280x1024.jpg


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
motomouse
dodano 22-05-2008, 22:18
Nr wypowiedzi: #9


stary zgred
*******

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 2 182
Rejestracja: 1/08/06
Z: Uć
Nr użytkownika: 12
Laptop: D620 X220



Spokojnie ... "włamałeś" się na router ... on był zabezpieczony - marnie ale jednak był. Poza tym - nasze prawo nie nadąża trochę za rozwojem technologii, ale podpięcie się do sieci bezprzewodowej można porównać do "podłączenia się do przewodu służącego do przekazywania informacji" ;-). Poza tym - zmieniłeś SSID i nazwę routera ... poczytaj o czym mówią kolejne artykuły poza 267.

W USA ta sprawa jest uregulowana bardzo przyjemnie - jeśli uzyskasz bezprawnie dostęp do sieci bezprzewodowej ( nawet jeśli nie była ona zabezpieczona ) to niestety ale popełniasz przestępstwo. Głośna była swego czasu sprawa faceta, który codziennie rano podjeżdzał pod McDonalds'a i korzystał z ich bezpłatnego HotSpota *dla klientów* - gdy sprawa się wydała poszedł siedzieć ;-)


--------------------
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Dell D620/Lenovo X220 happy user
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 22-05-2008, 22:32
Nr wypowiedzi: #10


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



no tez własnie - regulacje prawne sa chore - idziesz z laptopem - siadasz i go włączasz - laptop łapie jakas niezabezpieczoną sieć - i w tym momencie złamałes prawo - sam przyznasz ze to chore:) a co do dostania sie do routera.... szczerze to myslałem ze hasło bedzie inne.
widac w świelte polish law itd jest zajebistym CHakierem.... a tak na dobra sprawe to pewne sprawy zwiazane z bezpieczeństwem powinne być wymuszane. mozna to uznac chyba za porazke tzw sprzetu user friendly, który z załozenia wystarczy tylko podłączyc i juz wszystko śmiga.

BTW. jezeli moj laptop łaczy sie automatycznie z jakas niezabezpieczona siecia itp to jej własciciel wchodzi w posiadanie danych czyli np MACadressu mojej karty sieciowe. czyli... to jest nielegalne?


a co do tego goscia z usa - wystarczyloby zeby codziennie kupowałem jednego głupiego hamburgera i juz byłby ich klientem:)


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
motomouse
dodano 22-05-2008, 22:47
Nr wypowiedzi: #11


stary zgred
*******

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 2 182
Rejestracja: 1/08/06
Z: Uć
Nr użytkownika: 12
Laptop: D620 X220



QUOTE(el_kojote @ 22-05-2008, 23:32) *
no tez własnie - regulacje prawne sa chore - idziesz z laptopem - siadasz i go włączasz - laptop łapie jakas niezabezpieczoną sieć - i w tym momencie złamałes prawo - sam przyznasz ze to chore:)


No, niby tak ... zawsze możesz zapanować nad swoim komputerem nie pozwalając mu automatycznie łaczyć się z każdą napotkaną siecią ;-).

QUOTE(el_kojote @ 22-05-2008, 23:32) *
a co do dostania sie do routera.... szczerze to myślałem ze hasło bedzie inne.


Dla prokuratora nie będzie to miało większego znaczenia ;-)

QUOTE(el_kojote @ 22-05-2008, 23:32) *
mozna to uznac chyba za porazke tzw sprzetu user friendly, który z załozenia wystarczy tylko podłączyc i juz wszystko śmiga.


To że masz "narzędzie gwałtu" w spodniach nie znaczy, że każda przypadkowo kobieta ma się przed Tobą kryć po kątach. To że ktoś zostawia otwarty samochód nie oznacza, że możesz go sobie zabrać. Dlaczego z niezabiezpieczonymi sieciami ma być inaczej ? Przykłady trochę "na wyrost" ale dobrze oddają ideę ochrony prawnej - po to są różnego rodzaju zbiory praw any społeczeństwo nie musiało na własną rękę zabezpieczać się przed występkami.

QUOTE(el_kojote @ 22-05-2008, 23:32) *
BTW. jezeli moj laptop łaczy sie automatycznie z jakas niezabezpieczona siecia itp to jej własciciel wchodzi w posiadanie danych czyli np MACadressu mojej karty sieciowe. czyli... to jest nielegalne?


Nie - podłączając się do tej sieci zostawiasz ślady ... Zbieranie śladów na miejscu przestępstwa jest nielegalne ;-) ?

QUOTE(el_kojote @ 22-05-2008, 23:32) *
a co do tego goscia z usa - wystarczyloby zeby codziennie kupowałem jednego głupiego hamburgera i juz byłby ich klientem:)


No widzisz ... a on nie kupował ... po prostu stawał sobie na parkingu - i popełniał przestępstwo :|

Aby zakończyć - jeśli ktoś spotka się z taką sytuacją to serio najprościej jest zostawić w SSID swój nr. GG i prośbę o kontakt - pomożesz sąsiadowi, on będzie wdzięczny, wypijecie sobie po piwku albo "cuś" - a może to nie sąsiad tylko ta sąsiadka z "wielkimi błękitnymi oczami" spod 10 ;-) ?


--------------------
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Dell D620/Lenovo X220 happy user
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 22-05-2008, 23:10
Nr wypowiedzi: #12


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



oczywiscie - nie neguje ze w tym przypadku złamałem przepisy - ale nie wykorzystałem tego do własnego celu tylko po to zeby pokazac tej osobie problem przeciez mogłbym zdobyc macadressy i IP innych komputerów z sieci.... i teoretycznie dostac sie do nich... :/

poszedłem jednak za Twoim przykładem i zostawiłem swoj nr GG jako SSID - zobaczymy czy cos z tego wyjdzie czy router po prostu dostanie reset i bedzie tak jak było.

Działanie w dobrej wierze nie jest jednak dobrze postrzegane... np w stanach - ofierze wypadku nikt nie udzieli pomocy albo sie do tego nie przyzna poniewaz boi sie pozniejszego pozwania przez tą osobe - robią to tylko zawodowi ratownicy.

QUOTE
Aby zakończyć - jeśli ktoś spotka się z taką sytuacją to serio najprościej jest zostawić w SSID swój nr. GG i prośbę o kontakt - pomożesz sąsiadowi, on będzie wdzięczny, wypijecie sobie po piwku albo "cuś" - a może to nie sąsiad tylko ta sąsiadka z "wielkimi błękitnymi oczami" spod 10 ;-) ?


zobaczymy... konczy zatem dyskusje poki co i zobaczymy jak sie skonczy - mam nadzieje ze mnie nie posadza hehehe:))


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 23-05-2008, 6:26
Nr wypowiedzi: #13


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



no to wrociłem ten router do ustawień domyślnych (czyli takich jakbył od początku zanim sie do niego dobrałem) - zmieniony jest tylko SSID...no i czekam.


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 3-06-2008, 11:56
Nr wypowiedzi: #14


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



no to temat zamkniety - siec ma juz włączone zabezpieczenia - nie przeze mnie ale ma - i to najwaniejsze:)



--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
transpacyfic
dodano 16-08-2008, 21:54
Nr wypowiedzi: #15


Master ! Majster od tapet !
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 87
Rejestracja: 27/10/07
Nr użytkownika: 3 693
Laptop: ICOM SmartBook 5310



Warto również dodać filtry MAC, zwłaszcza, jeśli nie chcemy korzystać z kodowania, mieszkamy z dala od zgiełku i jest to nam nie potrzebne... Ja tam mam na swoim 'rdzeniu' WiFi i sobie chwalę... sprzęt TPLINKa.


--------------------
Icom Smartbook 5310+ (Clevo M660SU)-> Core 2 Duo T5500 [2x 1,6 Ghz, 2MB Cache] -> 2GB RAM [DDR2 (667 MHz)] -> GF 8400 MG GDDR3 [530/1060/710, drivers 169.04] -> 120GB HDD [Toshiba] -> 15'4 WXGA -> OS: Windows XP SP3, Kubuntu 8.04 64Bit -> 3DMark: 03: 5369pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
czopochrup
dodano 16-09-2008, 21:33
Nr wypowiedzi: #16


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 2/09/08
Nr użytkownika: 13 390
Laptop: tosziba a300-1ed



moj sasiad tez udostepnia siec kompletnie bez jakich kolwiek zabezpieczen, a wchodzac na AP jestem zalogowany jako admin i moge robic wszytko ;] oczywiscie mi wystarcza ze mam za darmo do swojej dyspozycji 1 mbit xD nic wicej nie kombinuje bo i po co xD skoro jest dobrze;p [dopoki sam nie kupie sobie routera wi fi xD]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 17-09-2008, 8:18
Nr wypowiedzi: #17


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



niby wystarcza - ale jak to juz napisał wcześniej @motomouse lepiej uświadomić takiego "błądzącego we mgle" ze zabezpieczenia powinny być włączone.
Bo osoba, która dysponuje juz danymi z routerka ma możliwości włamania sie do komputera tego sąsiada.... teraz sprzęt jest tak naprawdę PnP włączasz dwa kable i juz... tylko bardzo dużo osob ignoruje instrukcje i nie zabezpiecza sie w zaden sposob.. a to błąd. router powinien być w ogole tak skonstruowany zeby nie było mozliwe korzystanie z niego bez uruchomienia wizarda czy czegoś tam - tak zeby uzytkownicy byli w pełni świadomi ze nie zabezpiczaja sie swoich sieci przed dostępem z zewnątrz.


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nemrod
dodano 17-09-2008, 12:47
Nr wypowiedzi: #18


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 026
Rejestracja: 15/07/08
Z: Poznań
Nr użytkownika: 11 714
Laptop: Toshiba Satellite X200-253, Asus UL20-2X055V-4



To zajwisko zaczyna przypominać plagę.
W zeszłym tygodniu, zupełnie przypadkiem, trafiłem na niezabezpieczoną sieć o bardzo dużej przpustowości. Dodawać nie muszę że dostanie się na router było formalnością - absolutny brak hasła. Na liście jednostek w sieci oprócz mnie było jeszcze kilka komputerów. No to zmieniłem tylko nazwę sieci i poszedłem na godzinkę do sąsiada dwa piętra wyżej spytać się czy to przypadkiem nie u niego. Nie była to sieć sąsiada (ma zabezpieczoną neo przez LiveBox'a), dowiedziałem się natomiast, że ta niezabezpieczona sieć funkcjonuje już od prawie pół roku i korzysta z niej (bez wiedzy właściciela oczywiście) kilkanaście osób. Sąsiad jest zdania że to sieć-pułapka, dzięki której można przechwytywać np hasła do kont bankowych (nie wiem ile w tym prawdy, ale moim zdaniem w takiej sytuacji ten ktoś powinien zabezpieczyć chociaż router). Po godzinie przywróciłem router do poprzednich ustawień.
Sprawdzałem tą sieć wczoraj wieczorem - stan zabezpieczeń jest bez zmian.


--------------------
Toshiba Satellite X200-253: Intel Core 2 Duo T8300 2,4GHz / 3072MB DDR2 667 MHz / Nvidia GeForce 8700M GT / 17" WSXGA+ 1680x1050 / HDD 400GB / Windows Vista Home Premium x86 / +WD My Book Essential SE 1TB / +A4TECH X-750 BF
Asus UL20A-2X055V-4: Intel Celeron Dual Core SU2300 1,2GHz / 4096MB DDR2 800MHz / Intel GMA 4500MHD / 12,1" 1366x768 / HDD 250GB / Windows 7 Home Premium x64 / +Logitech VX Revolution

Microsoft Office Small Business - 1200 PLN, Faktura iBiznes Profesjonalna - 189 PLN, kilka zabijaczy wolnego czasu - od 43 PLN/szt, zdziwienie policji z posiadanego legalnego oprogramowania - bezcenne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 17-09-2008, 12:51
Nr wypowiedzi: #19


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



w sumie - otwart siec + sniffer to niezła wpadka... ale cóz. Ci którzy z niej korzystaja sa sami sobie winni.


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nemrod
dodano 17-09-2008, 13:03
Nr wypowiedzi: #20


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 026
Rejestracja: 15/07/08
Z: Poznań
Nr użytkownika: 11 714
Laptop: Toshiba Satellite X200-253, Asus UL20-2X055V-4



QUOTE(el_kojote @ 17-09-2008, 13:51) *
w sumie - otwart siec + sniffer to niezła wpadka... ale cóz. Ci którzy z niej korzystaja sa sami sobie winni.


el_kojote, ale tak na chłopski rozum... Czy gdybyś (teoretycznie rzecz jasna) zakładał sieć ze snifferem to pozwalałbyć na nieograniczony dostęp do routera? Jest jeszcze kwestia że sieć nie chodzi 24 godziny na dobę, a przeważnie chodzi popołudniami i w weekendy.



@Nemrod - własnie tak bym zrobił - nawet jakby ktoś nabruzdził w ustawieniach to na routerach jest magiczny przycisk RESET:) tak czy owak temat zamkniety - pisze w Twoim poście bo rozmowa zmeirza w złym kierunku. pzdr.
\el_k

Wypowiedź została zmodyfikowana przez el_kojote dnia 17-09-2008, 19:09
Powód zmiany treści: odpowiedz


--------------------
Toshiba Satellite X200-253: Intel Core 2 Duo T8300 2,4GHz / 3072MB DDR2 667 MHz / Nvidia GeForce 8700M GT / 17" WSXGA+ 1680x1050 / HDD 400GB / Windows Vista Home Premium x86 / +WD My Book Essential SE 1TB / +A4TECH X-750 BF
Asus UL20A-2X055V-4: Intel Celeron Dual Core SU2300 1,2GHz / 4096MB DDR2 800MHz / Intel GMA 4500MHD / 12,1" 1366x768 / HDD 250GB / Windows 7 Home Premium x64 / +Logitech VX Revolution

Microsoft Office Small Business - 1200 PLN, Faktura iBiznes Profesjonalna - 189 PLN, kilka zabijaczy wolnego czasu - od 43 PLN/szt, zdziwienie policji z posiadanego legalnego oprogramowania - bezcenne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Closed TopicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 27-02-2017 - 0:49