IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Notebook Dell Vostro 1700-brak wii-fii, Dell Vostro 1700-brak sieci wii-fii
tadpa
dodano 20-03-2016, 15:03
Nr wypowiedzi: #1


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



W moim notebooku Dell Vostro 1700 mam brak wii-fii na sys.windows 10 jak i na Linuxie Ubuntu Mate 15.10 (uczę się linuxa) .Jak zakupilem tego lapka miał wgrany windows7 i tam działało,ale zrobiłem formata i zaktualizowałem na 10-a tam brak wii-fii,wiem że Dell ma problemy z win10 ale moze ktos podeśle jakieś namiary na sterowniki aby zadziałał internet.Po lanie na kablu jest wszytko ok.
Moja kata wii-fii to:Intel WM 3945 ABG MOW2

Może ktoś mi napisać jak ma podłączone do tek karty te dwa kabelki (biały i czarny),bo umnie jest tak: pod AUX-biały a pod Main-czarny -tak też jest w Acerach ale mam wrazenie że przedtem u mnie było podłączone odwrotnie.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 20-03-2016, 16:45
Nr wypowiedzi: #2


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



jedno spojrzenie na strone intela pozwala przypuszczac ze sterow pod win10 juz nie bedzie. nie ma nawet pod win 8, sa tylko pod 7 . ogolnie to taka polityka postarzania produktow jest mega dobijajaca .
brak pracy pod linuxem moze byc spowodowany brakiem doinstalowanych paczek z firmwarem dla kart wifi. nie wiem jak pod ubuntu , jednak mozliwe ze wszystkie pliki z f/w beda umieszczone w jednym zbiorczym pliku instalacyjnym. odszukaj i instaluj. tylko nie pomyl paczki z mikrokodem dla procesorow intela.
jak to nie pomoze to wklej wynik z lsmod , lspci , ostatni fragment z sysloga (pliki z /var/log/ : messages lub syslog) moze cos odczytamy

jestes masochistą, czy spadłeś z wielbłąda dwugarbnego?*** miałeś dobry, sprawdzony i doszlifowany system, z pelnym wsparciem to Ci sie zachcialo eksperymentow z nędzą co się nazywa win10 ?

kolejnosc kabli jest bez znaczenia

(ad.*** Skrócenie dystansu zamierzone angry.gif )


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 20-03-2016, 20:25
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 075
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



QUOTE(gruby_ph @ 20-03-2016, 15:54) *
jestes masochistą, czy spadłeś z wielbłąda dwugarbnego?*** miałeś dobry, sprawdzony i doszlifowany system, z pelnym wsparciem to Ci sie zachcialo eksperymentow z nędzą co się nazywa win10 ?

Tylko zainstaluj poprawki na ten doszlifowany Windows 7.
We wtorek wgrałem Windowsa do dziś nie może wyszukać aktualizacji, nie pomaga nic szuka cały czas i nic mase restartów i dalej nic.
Tak to MS pod rządami hindusa umila nam życie za to że nie chcemy aktualizować do tego testowego Windows 10.
System za który zapłaciliśmy jak najbardziej uczciwie jest bardzo trudno zaktualizować.
Ale zgoda w tym że 10 to dopiero tragedia a nie system, pomieszanie z poplątaniem niby kafelki a menu start ale w sumie ani to ani to.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
relyt
dodano 20-03-2016, 22:18
Nr wypowiedzi: #4


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 12/08/08
Nr użytkownika: 12 577



To ze sterownikow nie ma na stronie intela to nie oznacza ze nie bedIe dzialalo. W10 ma wbudowany sterownik do tej karty. Zrob right click update driver z device manager, browse my comp>LET ME pick>UNCHECK show compatible hardware i przewijaj do intel corp z lewej i 3945abg z prawej.

Ew. mozna sprobowac to http://whp-hou4.cold.extweb.hp.com/pub/sof...000/sp54791.exe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 21-03-2016, 23:04
Nr wypowiedzi: #5


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



Narazie siedze na tym Ubuntu i próbuje wgrac sterowniki do tej karty wii-fii i nie moge.Ale pórbuje dalej.Z systemami nie mam problemów (lubie testować rózne) a win 10 nawet nie jest taka zła za wyjątkiem tych niekończących się aktualizacji i brakiem co niektórych sterowników.A już od 2-3 lat (a nawet więcej) prześladuje mnie linux i chyba chciałbym przy nim zostać.

wynik z lsmod to:
Module Size Used by
nvram 16384 0
msr 16384 0
uvcvideo 90112 0
videobuf2_vmalloc 16384 1 uvcvideo
videobuf2_memops 16384 1 videobuf2_vmalloc
videobuf2_core 49152 1 uvcvideo
v4l2_common 16384 1 videobuf2_core
videodev 172032 3 uvcvideo,v4l2_common,videobuf2_core
media 24576 2 uvcvideo,videodev
coretemp 16384 0
dell_wmi 16384 0
dell_laptop 20480 0
kvm_intel 167936 0
sparse_keymap 16384 1 dell_wmi
dcdbas 16384 1 dell_laptop
kvm 512000 1 kvm_intel
gpio_ich 16384 0
dell_smm_hwmon 16384 0
input_leds 16384 0
joydev 20480 0
serio_raw 16384 0
snd_hda_codec_hdmi 49152 1
arc4 16384 2
snd_hda_codec_idt 57344 1
snd_hda_codec_generic 77824 1 snd_hda_codec_idt
snd_hda_intel 36864 3
r852 20480 0
snd_hda_codec 135168 4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel
iwl3945 69632 0
sm_common 20480 1 r852
snd_hda_core 65536 5 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda
_intel
iwlegacy 102400 1 iwl3945
nand 69632 2 r852,sm_common
snd_hwdep 16384 1 snd_hda_codec
mac80211 733184 2 iwl3945,iwlegacy
nand_ecc 16384 1 nand
nand_bch 16384 1 nand
snd_pcm 106496 4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_core
bch 20480 1 nand_bch
snd_seq_midi 16384 0
r592 20480 0
nand_ids 16384 1 nand
snd_seq_midi_event 16384 1 snd_seq_midi
mtd 57344 2 nand,sm_common
cfg80211 548864 3 iwl3945,iwlegacy,mac80211
snd_rawmidi 32768 1 snd_seq_midi
memstick 20480 1 r592
snd_seq 69632 2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device 16384 3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer 32768 2 snd_pcm,snd_seq
snd 81920 17 snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_pcm,snd_seq,snd_raw
midi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device
soundcore 16384 1 snd
lpc_ich 24576 0
shpchp 36864 0
mac_hid 16384 0
parport_pc 32768 0
ppdev 20480 0
lp 20480 0
parport 49152 3 lp,ppdev,parport_pc
autofs4 40960 2
hid_generic 16384 0
psmouse 126976 0
pata_acpi 16384 0
b44 36864 0
ssb 65536 1 b44
firewire_ohci 40960 0
sdhci_pci 24576 0
sdhci 45056 1 sdhci_pci
firewire_core 65536 1 firewire_ohci
i915 1130496 4
crc_itu_t 16384 1 firewire_core
mii 16384 1 b44
usbhid 49152 0
i2c_algo_bit 16384 1 i915
hid 118784 2 hid_generic,usbhid
drm_kms_helper 126976 1 i915
drm 356352 6 i915,drm_kms_helper
wmi 20480 1 dell_wmi
video 40960 3 i915,dell_wmi,dell_laptop

z lspci :
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 0c)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary) (rev 0c)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (sec* zablokowano *ry) (rev 0c)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02)
00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HM (ICH8M) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA Controller [IDE mode] (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 02)
03:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
03:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)
03:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)
03:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)
03:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev 12)
0c:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)

ostatni fragment z sysloga
Mar 21 21:22:52 vostro-Vostro-1700 ntpd[723]: Listen normally on 9 eth0 fe80::21d:9ff:fec1:ac6f UDP 123
Mar 21 21:22:52 vostro-Vostro-1700 ntpd[723]: peers refreshed
Mar 21 21:22:52 vostro-Vostro-1700 ntpd[723]: new interface(s) found: waking up resolver
Mar 21 21:32:29 vostro-Vostro-1700 systemd[1]: Starting Cleanup of Temporary Directories...
Mar 21 21:32:29 vostro-Vostro-1700 systemd-tmpfiles[2373]: [/usr/lib/tmpfiles.d/var.conf:14] Duplicate line for path "/var/log", ignoring.
Mar 21 21:32:29 vostro-Vostro-1700 systemd[1]: Started Cleanup of Temporary Directories.

Odwiedziłem też tą stronke:
http://kmuto.jp/debian/hcl/index.rhtmlx która pokazała międzyinnymi to: 80864222 Yes Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection iwl3945 v2.6.25-

oraz na: http://kmuto.jp/debian/hcl/DELL/Vostro+1700

Po szukaniu i wgrywaniu wii-ffi zamontowałem sobie Menadżer sieci Wicd-i o dziwo działa ,ale tylko połączenie przewodowe.(choć nie koniecznie potrzebny)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 4-04-2016, 22:32
Nr wypowiedzi: #6


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



no i bach, zalozylem ze chyba juz nie odpowiesz i juz tu nie zagladalem. przepraszam ze tak dlugo musiales czekac...
zle sie troche wyrazilem z tym syslogiem. otworz w jakims edytorze plik /var/log/syslog (zazwyczaj jest dluzszy niz messages) i wytnij calosc od poczatku do miejsca opisujacego komunikaty z ostatniego uruchomienia . zapisz pod inna nazwa na pulpicie i dolacz do odpowiedzi jako zalacznik
masz katalog /lib/firmware/intel-ucode/ ? u mnie jest 85 plikow , ale pietro wyzej rowniez sa pliki do intelow np. iwlwifi-*
ipw3945.ucode to najpr. nie do tej karty , mimo ze cyferki by sie zgadzaly
moduly kernela sa zaladowane,
z sysloga cos powinno dac sie odczytac....


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 7-04-2016, 21:37
Nr wypowiedzi: #7


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



Witam,wii-fii dalej nie mam,a linuxa zaktualizowaem na Ubuntu Mate 16.04 znalazem sterowniki do tej karty wii-fii na stonie wireless_3945abg/ ale tam sa tylko do windowsow,brak do linuxa.

gruby_ph - zalaczam plik syslog ,w katalogu katalog /lib/firmware/intel-ucode/ mam 46 plikow,a plik do intela umnie to iwlwifi-3945-2.ucode

Download: syslog.txt.zip




Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 9-04-2016, 12:22
Nr wypowiedzi: #8


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



wpisz polecenie :

# rfkill list

otrzymasz wynumerowany spis modulow radiowych posiadajacych opcje trybu samolotowego

Soft blocked: Yes - oznacza ze radio jest zablokowane programowo (tak jak bys odptaszkowal w ustawieniach),
Hard blocked: Yes - znaczy analogicznie j/w ze tryb samolotowy zostal wlaczony, ale tym razem przelacznikiem na obudowie

poprobuj moze najpierw wlaczyc sobie wifi z apletu do sterowania/ustawien komunikacji sieciowej , jesli bylo wylaczone
zwroc uwage na diode LED na obudowie. czy teraz sie cos zaswieca?
jesli to nie pomoze to upewnij sie ze przelacznik jest przestawiony prawidlowo. jedno i drugie musi byc "odblokowane" aby wszystko dzialalo poprawnie. polecenie 'rfkill list' pokaze nam wtedy:
------
X: YYYY: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
(...)
------
mozesz sprobowac wylaczenia trybu samolotowego (blokady programowej) tak:

# rfkill unblock all

byc moze juz sie w ten sposob bawiles, jednak nie zaszkodzi napisac
pobieram wlasnie to nieszczesne ubuntu, bo tak bedzie latwiej szukac zrodla problemu
z wylaczaniem trybu samolotowego bywaja problemy. pod windowsem tez.....
a z klawiatury, kombinacja klawiszy Fn + "antenka" nic nie pomaga ?

a jak wywolasz takie polecenie, to co sie pokazalo ? :

# iw dev wlan0 scan dump
-------------
jeszcze druga sprawa. w logu widac ze program crda (odpowiada za dobranie odpowiedniego zestawu kanalow radiowych stosownie do kraju uzytkowania) zakonczyl sie z bledem (249) . dodatkowo wypisal jakies glupoty jesli chodzi o szerokosci kanalow radiowych i pasm (to te linijki pochodzace od modulu kernela 'cfg80211')
nie mam pewnosci czy moglo sie to przelozyc na nie dzialanie karty. dostrzegam taka mozliwosc...
co z tym zrobic dla testu ? trudno powiedziec z czego sie to bierze, ale ja bym podmienil na probe program crda (u mnie jest w katalogu /sbin) oraz katalog z jego baza danych (powinien to byc /lib/crda/) . byc moze cos skopali w twojej wersji?
zmien nazwe pliku crda z katalogu /sbin na crda.old oraz katalogu /lib/crda na /lib/crda.old a w miejsce starego wrzuc moje pochodza one z knoppixa v7.2 . sprawdz czy to cos pomoglo... operacje trzeba wykonywac jako uzytkownik 'root' wiec z konsolki # albo po wywolaniu su (sudo su)
mozesz zerknac do sysloga, odszukac ostatnich linijek z tekstem cfg80211 i porownac z tym co drukowalo sie wczesniej...
jesli nic sie nie zmienilo to mozna powrocic do starego zestawu..

chwilowo tyle mam pomyslow. napisz jakie byly efekty


Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  crda.zip ( 9.4k ) Liczba ściągnięć: 33
 


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 10-04-2016, 15:53
Nr wypowiedzi: #9


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



QUOTE(gruby_ph @ 9-04-2016, 12:22) *
# iw dev wlan0 scan dump

a jednak zmienili nazewnictwo interfejsow sieciowych. powinno byc zatem tak

# iw dev wlp12s0 scan dump

czy zwrociles uwage na poczatku instalacji, instaler proponuje uzycie polaczenia wifi jako zrodla do pobrania dodatkowych paczek instalacyjnych, czy tez aktualizacji, nie pamietam. u mnie wifi na starcie instalacji zadzialalo, pokazalo sie "otoczenie radiowe" w postaci slyszalnych AP-ków. a czy u Ciebie tez?
jak by sie pokazalo, a teraz nie dziala, to mozliwe ze da sie cos odczytac z logow instalacyjnych. z pliku /var/log/installer/syslog

moze zrobmy tak: przygladalem sie logom, w sumie nie widze w nich niczego podejrzanego. pomijajac ten wynik z crda, ktory wyglada na to ze moze byc poprawny, choc sam program zwraca kod bledu. nie wiem czy dziala poprawnie, i ustawia prawidlowa domene w systemie- dlatego proponuje na jakis czas zostawic ten moj wraz z plikami, a do pliku /etc/default/crda
dla swietego spokoju wpisz dla parametru REGDOMAIN, aktualnie pustego , wartosc PL

REGDOMAIN=PL

# iw reg get - pokaze aktualne ustawienia domeny regulacyjnej

zainstalowalem 15.10. moze cos przeoczylem ale u ciebie przy ladowaniu modulu kernela (czyli wlasciwie sterownika) do logu nie drukuje sie informacja o tym ze wczytano firmware. nie drukuje sie tez ze firmwareu nie znaleziono - co zawsze ma miejsce. ogolnie to ciekawa sprawa : modul potrafi sie zaladowac zostajac w pamieci, mimo ze nie znalazl pliku z firmwarem do karty

moze opisz jeszcze dokladniej jakie sa objawy tego braku wifi .jesli nie ma wifi to co sie pokazuje na aplecie z polaczeniami sieciowymi ,na gornej belce trzecia ikona? mozesz klinkac LMB i RMB da sie wylaczyc programowo wifi - czy dioda na obudowie przygasa,zmienia kolor?

z innych moze podaj wynik z iwconfig
albo z polecenia: iw --debug dev wlp12s0 info

jeszcze jeden trick: jesli to problem z antenami, kablami wtykami i generalnie z tego powodu karta nic nie odbiera to mozna sprawdzic mozliwosc odbioru przysuwajac routerek do komputera. proponuje zdjac klapke, polozyc komputer na routerku celujac tak aby anteny byly mozliwie blisko karty. uruchom komputer i sprawdz czy cos sie pokaze w spisie widzialnych
sieci. moze dla pewnosci przestaw ten routerek po kablu na kanal nr 1 , ok?


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 13-04-2016, 15:36
Nr wypowiedzi: #10


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



sprawdzilem w terminalu te komendy co mi dales:

rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: yes

rfkill unblock all
Can't open RFKILL control device: Permission denied

iw dev wlan0 scan dump
command failed: No such device (-19)

Pliku CRDA jeszcze nie testowale/nie sprawdzalem
a










Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 13-04-2016, 19:08
Nr wypowiedzi: #11


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



W trakcie instalacji linuxa nie pokazalo mi wiifii albowiem juz mialem podlaczony kabelek lan i tylko aktualizacje pobralo i zamontowalo.Przelacznik z boku laptopa wlaczony,w ustawieniach (na dole kolo bateri,zegara) mam Polaczenie Przewodowe,Siec (zafajkowane),Sieci Wii-Fii (zafajkowane jak chce skorzystac,ale nie znajduje zadnej sieci),w Modyfikuj Polaczenia -ssid:moja nazwa,tryb:klient,Mtu:automat,zabezpieczenia:wpa i wpa2pers,haslo:xxx,ustawienia ipv4:automat dhcp.
Ponizej odpowiedzi z komend:

iw reg get
country 00: DFS-UNSET
(2402 - 2472 @ 40), (N/A, 20), (N/A)
(2457 - 2482 @ 40), (N/A, 20), (N/A), NO-IR
(2474 - 2494 @ 20), (N/A, 20), (N/A), NO-OFDM, NO-IR
(5170 - 5250 @ 80), (N/A, 20), (N/A), NO-IR
(5250 - 5330 @ 80), (N/A, 20), (0 ms), DFS, NO-IR
(5490 - 5730 @ 160), (N/A, 20), (0 ms), DFS, NO-IR
(5735 - 5835 @ 80), (N/A, 20), (N/A), NO-IR
(57240 - 63720 @ 2160), (N/A, 0), (N/A)

iwconfig
eth0 no wireless extensions.

wlp12s0 IEEE 802.11abg ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
Retry short limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off

lo no wireless extensions.

iw --debug dev wlp12s0 info
-- Debug: Sent Message:
-------------------------- BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
[NETLINK HEADER] 16 octets
.nlmsg_len = 28
.type = 26 <0x1a>
.flags = 5 <REQUEST,ACK>
.seq = 1460566190
.port = 1950356797
[GENERIC NETLINK HEADER] 4 octets
.cmd = 5
.version = 0
.unused = 0
[PAYLOAD] 8 octets
08 00 03 00 03 00 00 00 ........
--------------------------- END NETLINK MESSAGE ---------------------------
-- Debug: Received Message:
-------------------------- BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
[NETLINK HEADER] 16 octets
.nlmsg_len = 96
.type = 26 <0x1a>
.flags = 0 <>
.seq = 1460566190
.port = 1950356797
[GENERIC NETLINK HEADER] 4 octets
.cmd = 7
.version = 1
.unused = 0
[PAYLOAD] 76 octets
08 00 03 00 03 00 00 00 0c 00 04 00 77 6c 70 31 ............wlp1
32 73 30 00 08 00 01 00 00 00 00 00 08 00AGE ---------------------------
Interface wlp12s0
ifindex 3
wdev 0x1
addr 00:1c:bf:d3:fa:7c
type managed
wiphy 0
-- Debug: Received Message:
-------------------------- BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
[NETLINK HEADER] 16 octets
.nlmsg_len = 36
.type = 2 <ERROR>
.flags = 0 <>
.seq = 1460566190
.port = 1950356797
[ERRORMSG] 20 octets
.error = 0 "Success"
[ORIGINAL MESSAGE] 16 octets
.nlmsg_len = 16
.type = 26 <0x1a>
.flags = 5 <REQUEST,ACK>
.seq = 1460566190
.port = 1950356797
--------------------------- END NETLINK MESSAGE --------------------------- 05 00 2s0.............
02 00 00 00 0c 00 99 00 01 00 00 00 00 00 00 00 ................
0a 00 06 00 00 1c bf d3 fa 7c 00 00 08 00 2e 00 .........|......
05 00 00 00 08 00 62 00 dc 05 00 00 ......b.....
--------------------------- END NETLINK MESSAGE ---------------------------
Interface wlp12s0
ifindex 3
wdev 0x1
addr 00:1c:bf:d3:fa:7c
type managed
wiphy 0
-- Debug: Received Message:
-------------------------- BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
[NETLINK HEADER] 16 octets
.nlmsg_len = 36
.type = 2 <ERROR>
.flags = 0 <>
.seq = 1460566190
.port = 1950356797
[ERRORMSG] 20 octets
.error = 0 "Success"
[ORIGINAL MESSAGE] 16 octets
.nlmsg_len = 16
.type = 26 <0x1a>
.flags = 5 <REQUEST,ACK>
.seq = 1460566190
.port = 1950356797
--------------------------- END NETLINK MESSAGE ---------------------------

Router moj to D-Link dir-635,wii-fii na tv samsung,komp stacjon.laptop drugi(z win10),smartfony,dzialaja bez zadnego problemu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 16-04-2016, 10:28
Nr wypowiedzi: #12


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



wyglada na to ze komunikacja z kartą jest
crda mozesz sprawdzic jesli chcesz , oznaczenie domeny regulacyjnej (regionu) do pliku /etc/default/crda nie zaszkodzi wpisac

CODE
Can't open RFKILL control device: Permission denied

sprobuje odnalezc z czego sie to bierze . tu lezy najpewniej problem


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 17-04-2016, 12:11
Nr wypowiedzi: #13


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



W pliku /etc/default/crda mam wpis:

# Set REGDOMAIN to a ISO/IEC 3166-1 alpha2 country code so that iw(8) may set
# the initial regulatory domain setting for IEEE 802.11 devices which operate
# on this system.
#
# Governments assert the right to regulate usage of radio spectrum within
# their respective territories so make sure you select a ISO/IEC 3166-1 alpha2
# country code suitable for your location or you may infringe on local
# legislature. See `/usr/share/zoneinfo/zone.tab' for a table of timezone
# descriptions containing ISO/IEC 3166-1 alpha2 country codes.

REGDOMAIN=
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 17-04-2016, 13:46
Nr wypowiedzi: #14


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



wpisz tak:
QUOTE(tadpa @ 17-04-2016, 12:11) *
(...)
REGDOMAIN=PL

przegrzebalem nieco siec, i moze proponuje jako forme testu -(dla sprawdzenia zwiazku ze sprawą) i ew. tymczasowego rozwiazania taka operacje :
do pliku /etc/modprobe.d/blacklist.conf dopisz na koncu trzy dodatkowe linijki:

CODE
# tymczasowa proba obejscia problemu wifi
blacklist dell-laptop
blacklist dell-wmi


zrestartuj i napisz czy sie pojawilo prawidlowo dzialajace wifi, oraz sprawdz czy cos nie zginielo z funkcjonalnosci della -skroty klawiaturowe, i inne


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 17-04-2016, 13:48
Nr wypowiedzi: #15


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



dopisalem ta linijke : # Can't open RFKILL control device: Permission denied przed REGDOMAIN=PL
ale to nic nie dalo,ponizej daje screnschota do pobrania z dokladniejszymi wlasciwosciami podzespolow laptopa:
- http://przeklej.org/file/w6UySX/Screenshot...17.13.18.11.png


Po wpisaniu tych trzech linijek dalej nie ma internetu po wii-fii,sklaniam sie ku zmianie tej karty-moze jakas walnieta jest czy co.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 18-04-2016, 12:38
Nr wypowiedzi: #16


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



w pliku /etc/default/cdra masz dopisac po prostu: PL na koncu ostatniej liniki
a katalog modprobe.d/ jest w katalogu /etc
po tym zrestartuj komputer
edytor na prawach administratora mozna wywolac z tego menagera plikow , trzeba wybrac z menu spod myszki "Otwórz jako administrator" czy cos w tym stylu


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 18-04-2016, 19:49
Nr wypowiedzi: #17


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



Ale to PL i katalog modprobe.d wczoraj robiłe/grzebałem i nic z tego-wii-fii dalej nie ma.

załączam ostatnie linijki wpisu w blacklist.conf :

# EDAC driver for amd76x clashes with the agp driver preventing the aperture
# from being initialised (Ubuntu: #297750). Blacklist so that the driver
# continues to build and is installable for the few cases where its
# really needed.
blacklist amd76x_edac
# tymczasowa proba obejscia problemu wifi
blacklist dell-laptop
blacklist dell-wmi


Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 19-04-2016, 13:40
Nr wypowiedzi: #18


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



wiesz co, masz tam jakiegos windowsa na tym komp? jesli masz to sprobuj uruchomic wifi pod windowsem, przelacznikiem itp
potem przejdz do linuxa i sprawdz czy z tymi wczorajszymi wpisami cos dziala... poruszaj przelacznikiem, zrestartuj itd

a jesli nic sie nie pojawilo to proponuje zmiany w pliku blacklist.conf cofnac - usun te 3 linijki i zapisz, a jak juz masz otworzony edytor to zrob nowy plik w tym katalogu i wpisz do niego cos takiego:

CODE
# proba wlaczenia obslugi rfkill na dell-vostro
options dell-laptop force_rfkill=1

plik nazwij np. vostro.conf (musi byc koncowka .conf !) , zapisz i zrestartuj

nie ogladalem wczorajszego screena.
na szybko przejrzalem zrodla od modulu dell-laptop. odpowiada on m.in. za obsluge przelacznika wifi w dellach. wyglada na to ze do tej pory nie napisano prawidlowej obslugi dla delli innych niz Latitude i Precision. w nowszych wersjach tego modulu-sterownika dodano jednak opcje wymuszenia dzialania killswitcha na zasadzie takiej jak we wspomnianych rodzinach lapkow .
czy to zadziala na vostro? trudno powiedziec - trzeba sprobowac

generalnie wyglada na to ze z obsluga przelacznikow na roznych platformach sa spore klopoty -
dzisiaj rano odpalilem knoppixa na starym Inspirionie. bios generalnie ma opcje wylaczania wifi, natomiast sam komputerek nie posiada przelacznika na obudowie
wsadzilem jakas karte (bios stwierdzil ze mu sie ta karta nie podoba- przyjal inną) i nawet to wifi zadzialalo,
na poczatku byla sprzetowo i programowo odblokowana. swietnie! zablokowalem wiec dla testu programowo, odczekalem z 5 sekund i blokada z programowej przestawila sie na sprzetową wacko.gif sama angry.gif
w biosie nawet zmienilo sie ustawienie


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 19-04-2016, 22:58
Nr wypowiedzi: #19


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



jesli powyzsze nie zadziala, to znalazlem dwie dodatkowe metody ktorych mozna sprobowac:

1) moze wpis z force_rfkill usun ( skutecznie wystarczy postawic w pierwszej kolumnie linijki znaczek # ), a za to sprobuj dopisac
CODE
options dell-rbtn auto_remove_rfkill=false


2) jeszcze inaczej niz w 1), dopisz:
CODE
blacklist dell-rbtn


wielu strzela na oslep i rozne wpisy dzialaja na roznych konfiguracjach (konf == modul kernela /ew. dystrybucja/ + model lapka)


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 30-04-2016, 12:29
Nr wypowiedzi: #20


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 161
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



W imieniu ludzi którzy dotarli tu przez googla prosiłbym Cię o raport końcowy czym zakończyły się próby obejścia problemu.
Nie istotne czy udało się czy nie.


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-10-2017 - 6:43