IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
Notebook Dell Vostro 1700-brak wii-fii, Dell Vostro 1700-brak sieci wii-fii
tadpa
dodano 7-05-2016, 19:10
Nr wypowiedzi: #21


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



Witam,przepraszam za brak odzewu,ale byłem na 2 tygodniowym urlopie (bez laptopa rolleyes.gif ) w Polsce i dlatego się nie odzywałem,kombinowałem co mi wcześniej napisano ale dalej mam brak wii-fii,jedynie przez kabel.Jeśli dobrze pamiętam to nie mogłem dopisać tych dwóch komend co mi napisałeś w poprzednim poście,spróbuje jeszcze jutro z tym powalczyć i dam znać.Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 8-05-2016, 11:27
Nr wypowiedzi: #22


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 158
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



napisz w czym byl problem. ostatecznie mozesz je dopisac do pliku blacklist.conf , pamietajac o zakomentowaniu (postawieniu # jako pierwszy znak w linijce) poprzedniego wpisu, tak jak proponowalem
nie ma gwarancji, jednak trzeba probowac


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 8-05-2016, 17:58
Nr wypowiedzi: #23


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



witam,dopisałem te komendy w blacklist.conf (options dell-rbtn auto_remove_rfkill=false i blacklist dell-rbtn)potem zapis i restart laptopa ale dalej nie ma wii-fii,dobrze że na kablu chodzi.A windows 10 po tych aktualizacjach to teraz nie chce odpalić-ale na nim mi nie zależy,chce pozostać przy linuxie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
relyt
dodano 9-05-2016, 12:37
Nr wypowiedzi: #24


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 12/08/08
Nr użytkownika: 12 577



tadpa, proponuje ci tez poszukać informacje na forach tej dystrybucji linuxa, którą instalujesz. Bo na pewno nie jesteś pierwszy, który ma problemy z wifi w linuxie. Np na Ubuntu są dość świeże tematy nt Intel 3945abg oznaczone jako Solved, np 1, 2.

A poza tym:

QUOTE
sprawdzilem w terminalu te komendy co mi dales:

rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: yes


Nie masz przypadkiem wyłączonego wifi? Przełączikiem na obudowie, lub Fn+Fx, lub w BIOS? To by wiele wyjaśniło. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 10-05-2016, 20:20
Nr wypowiedzi: #25


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



-relyt- sprawdze te fora w wolnym czasie,przełącznik do włączania wifi jest z lewej strony laptopa (suwak przyciągnięty do siebie)i włączony, w biosie ustawione mam na samo wifi,jakiś czas miałem z bluetothem i wewnętrznym modemem (tego akurat nie posiadam) i dalej nie wiem dlaczego nie mam tego wii-fii.

Jedna z komend-sudo apt-get install --reinstall linux-firmware -wymieniona na w/w forum nic nie dała.


Powód zmiany treści: "bajtel" to ranga użytkownika relyt na forum; poprawiłem /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 10-05-2016, 20:20
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
tadpa
dodano 18-05-2016, 19:37
Nr wypowiedzi: #26


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



Udało mi się wgrać windows 7 i sterowniki (obok win10 i ubuntu mate) i wifi dalej nie działa,zamówiłem i wymieniłem w tym laptopie karte wii-fii (myślałem że tamta jest trachnięta) i dalej nic.Chyba jednak kol.relyt miał rację w terminalu wywaliło komendę: Hard blocked: yes
Czyli karty wifi są dobre ale pomimo włączonego włącznika i ustawień w biosie jest po prostu wyłaczone sprzętowo i za chiny nie wiem co z tym fantem zrobić,a wiem że na samym początku windows bodajże 32 bit.działał i kilka chwil win10 też działała.Ale sformatowałem to wszytko i zostałem na 64 bitowych systemach.W tej chwili jestem na domyślnych ustawieniach Biosu i wii-fii brak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 19-08-2016, 19:17
Nr wypowiedzi: #27


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 158
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



czytam sobie powolutku o tych przypadlosciach, i w sumie to chyba trzeba by od czegos zaczac...
moze wklej tu "plik" DSDT widoczny w katalogu /sys/firmware/acpi/tables/ - beda potrzebne uprawnienia administratora do skopiowania tego pseudopliku
sterownik do karty jest dobry - kilka dni temu dorwalem taki egzemplarz - u mnie dziala
nie rob sobie wielkich nadziei...

jeszcze jedno. nie mam pewnosci czy gdzies w ktoryms momencie rozwoju kernela nie popelniono bledu, ktorego efekty widac w tym watku
jak bys tak mogl sprawdzic kilka starszych wersji tego ubuntu. proponuje 7.04, potem 8.10 potem 10.10 i moze 12.10
jesli ktoras zadziala to poprobuj ustalic ostatnia dobrą z działającym wifi - metodą połowienia - czyli strzelając w wersje o numerach leżących pośrodku pomiędzy juz testowanymi

starocie są tu:
http://old-releases.ubuntu.com/releases/


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 19-08-2016, 20:34
Nr wypowiedzi: #28


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 158
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



i jeszcze jedna wazna rzecz, czy gdy ruszasz przelacznikiem to do logu cokolwiek sie wypisuje w wyniku tego przelaczania czy nic?
do podgladu logu znajdziesz jakis programik, jest w menu. nowe wpisy do "syslog" pokazuja sie pogrubione.
jesli cos sie drukuje to wklej
a czy ustaliles od czego przestaje dzialac wifi pod windowsem? czy to po aktualizacjach, czy po przejsciu na linuxa?
a co kupiles jako drugą kartę?


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 20-08-2016, 19:42
Nr wypowiedzi: #29


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 965
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Tadpa ja mam w swoim dellu xps m1530 intela 4965bgn i net na windows 10 śmiga aż miło zpełną prędkością smile.gif przez moment miałem z nią problem ale sterowniki ze strony intela sprawe rozwiązały aczkolwiek musiałem wgrać troszke starsze. Obecnie planuje zmiane wifi na intela6300 ciekawe jak sie spisze smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tadpa
dodano 25-10-2016, 12:34
Nr wypowiedzi: #30


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 31/12/15
Nr użytkownika: 67 008
Laptop: Dell Vostro 1700



Witam wszystkich,a więc tak od ponad 2 miesięcy mam dodatkową mini karte do wii-fii na usb(802.11n),wymieniłem też w środku laptopa tą karte wii-fii na inną z allegro i ta na usb działa a ta druga nie.Ale,ale ...
zauważyłem 2 dni temu że na Linuxie Mate 16.04 po aktualizacjach pojawiło się działające wii-fii,myślałem ze to po usb działa,ale jednak nie bo wyjąłem ją i po restartach linux,windows7 działają z tym wbudowanym w laptop wii-fii.
Także na dziś dzień nie wiem co to było że był brak wii-fii w tym laptopie Vostro 1700.Może jakieś sugestie forumowicze?

edit.
pod windows7- karta Intel® PRO/Wireless 3945ABG Network Connection ,sterowniki Intela z 07.10.2010
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-03-2017 - 13:07