IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Problem z zasięgiem WIFI po wymianie karty sieciowej, Karta Intel Dual Band Wiraless AC3160
fumfel20
dodano 27-07-2016, 12:16
Nr wypowiedzi: #1


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 27/07/16
Nr użytkownika: 68 647



Witam. Panowie jest sobie laptop (teściowej) HP model 15-r021sw. Laptop w standardzie ma kartę sieciową tylko w technologi N. W związku z tym ze zmienił się dostawca internetu wraz z routerem (ZyXEL VMG8924-B10A) chciałem żeby wykorzystała 100% możliwości routera i kupiłem jej kartę WIFI Intel Dual Band Wiraless AC-3160. Karta sieciowa jest wykrywana przez system, sterowniki z oficjalnej strony intela instalują się bez problemu jednak karta nie chce łączyć się z żadną siecią mimo wykrywania sieci 2.4GHz i 5 GHz. Prócz tego ze sie nie łączy to sygnał jest bardzo słaby. Jedna kreska w odległości jednego metra od routera. Sprawdzałem na swoim laptopie, Lenovo Z70-80 ktory ma kartę AC i mój laptop łączy się z routerem z prędkościa 433 mbit/s (80 MHz). Kartę sprawdzałem na innym laptopie HP Pavilion g6 ale nawet system sie nie ładuje, tylko jest komunikat ze karta nie jest obsługiwana oraz na laptopie Toshiba C855 jednak objawy są takie same jak na laptopie teściowej, czyli słaby zasięg i prak możliwości połączenia się z siecią.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 28-07-2016, 12:38
Nr wypowiedzi: #2


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 158
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



firmware , firmware , firmware ! do tego zyxela daj najnowszy
na stronie jest do B30A - nie wiem czy da sie nim zaprogramowac sprzet, jednak > tu < masz dlugi topic o B10A . znaleziony na forum zyxela (jest osobny dzial dla produktow z linii VMGxxx)
nie wiadomo kiedy go wyprodukowali, nie wiadomo czy ktos go aktualizowal u dostarczyciela internetu (pewnie nie) , a AC to jeszcze w miare nowa technologia i sprzety nie zawsze sa kompatybilne na starych softach
stery ze strony intela masz najnowsze?
jak by nie pomoglo to mozliwe ze da sie jakos zmusic sprzety do wspolpracy machajac parametrami po stronie karty i/lub AP-ka. zrob zrzut ekranu z kontrolki z ustawieniami karty AC
mowisz ze slaby zasieg....w odl. metra... to nie jest normalne. poprobuj poprzepinac wtyki antenowe -moze zacznij od podlaczenia jednego kabelka i przelec tak przez wszystkie gniazda


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 29-07-2016, 9:53
Nr wypowiedzi: #3


Koordynator Notebookcheck.pl
********

Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 365
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Czy udało się rozwiązać ten problem? Jak tak to zostaw wskazówki dla potomnych.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fumfel20
dodano 29-07-2016, 10:11
Nr wypowiedzi: #4


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 27/07/16
Nr użytkownika: 68 647



Moze faktycznie problem jest z firmawre, mimo ze na moim Lenovo Z70-80 działa 5G i z zasięgiem jest wszystko ok.. W załączniku jest screen z ustawień routera
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 29-07-2016, 10:48
Nr wypowiedzi: #5


Koordynator Notebookcheck.pl
********

Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 365
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Może sprawdź jak sobie radzi przy różnych konfiguracjach. Przy wymuszaniu konkretnego kanału, z szyfrowaniem i bez, na innej częstotliwości. Przy wymuszeniu b/g czy n. Wtedy można wyciągać jakieś wnioski co się dzieje i gdzie jest źródło problemu.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 29-07-2016, 10:48
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
fumfel20
dodano 29-07-2016, 12:03
Nr wypowiedzi: #6


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 27/07/16
Nr użytkownika: 68 647



zaktualizowałem oprogramowanie lecz problem pozostał.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 30-07-2016, 12:54
Nr wypowiedzi: #7


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 158
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



daj jeszcze dla porzadku zrzut ekranu z ustawien dla tej karty sieciowej (panel sterowania->karty sieciowe->bezprzewodowka->wlasciwosci) i pokaz parametry jakie sa do zmiany

/edit: tymczasem... wyniki z googla prowadza tez do tego forum: > klik <
masz mozliwosc polaczenia sie z czym innym niz ten zyxel?


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gruby_ph
dodano 31-07-2016, 20:14
Nr wypowiedzi: #8


miglanc
*****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 158
Rejestracja: 23/09/14
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 62 069
Laptop: kilka staroci + FL90



wiesz co, czytam o tej karcie nieco, i jedno nie jest jeszcze dla mnie jasne. ludzie pisza czasem ze problem rozwiazano przez wymiane anten. inni pisza ze docisneli wtyki antenowe...hmm
w tym HP-ku byla karta z 802.11n ? czy tylko B/G ? a poprzednia karta jaka byla? dwu pasmowa-2.4GHz+5GHz?
generalnie nie wierze aby antena jedno-zakresowa dala efekt w postaci tak nedznego sygnalu, jednak moze bys zliczyl ile punktow dostepowych widac z tej karty na HP-ku, a ile widac u Ciebie na lenovo? a da sie przelozyc to 3160 do Z70 ? jesli by sie istotnie zmienilo to znak ze jednak cos z torem antenowym
mozesz jeszcze dla testu przelaczyc AP-ka tylko na 2.4GHz (pierwsze pole wyboru na ekranie ktory wyslales) i sprawdzic czy sygnal od tego AP-ka sie istotnie zwiekszyl..
mozesz jeszcze wziac komputer i przystawic klapą do AP-ka i sprawdzic czy teraz da sie polaczyc

w sumie mysle ze jesli masz malo czasu zeby ja oddac to moze lepiej w poniedzialek ja odslylaj/zwracaj, a jak juz za pozno to moze jeszcze da sie powalczyc ustawieniami.....


--------------------
Polska Marionetkowa Republika Bananowa

III Rzeczpospolita Polska
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 27-02-2017 - 0:48