IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Poznań (winogradzka telewizja kablowa) router
internetrzeczy
dodano 1-09-2016, 20:03
Nr wypowiedzi: #1


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 1/09/16
Nr użytkownika: 68 863



Witam,

Wynajmuje mieszkanie, gdzie jest podpisana umowa z dostawcą jakim jest winogradzka telewizja kablowa. Inrernet posiada prędkość do 300 Mb/s.

W mieszkaniu posiadam takie urządzenie jak : LINKSYS Wireless-G Broadband Router With 2 Phone Ports.

Robiąc test na speedtest mam taki wynik : download 4.94, upload 5.71 ping 8

Chciałbym prosić o pomoc i wsparcie, żeby ten internet był wydajniejszy. Jaki router powinienem zakupić.

Z interentu korzystam na konsoli xbox one, dwóch telefonach nowej generacji są to smartfony oraz laptopie. Jeden z nich to lenovo model z500.


Zalezy mi na jak najbardziej wydajnym połączeniu bezprzewodowym, bez kabli. Po prostu żeby można było spokojnie coś pobrac, obejrzeć i żeby nie ładowało się tak jak 10 lat temu, a sprawnie i szybko.

Z informacji u dostawcy dowiedziałem się, że to wina routera, w takim razie na jaki zmienić, co proponujecie?

Jakbym podał za mało informacji to serdecznie przepraszam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 1-09-2016, 21:24
Nr wypowiedzi: #2


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 946
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



Router słaby masz ale te prędkości szczególnie downloadu powinny być większe wg mnie intak. Możesz zmienić na jakikolwiek co pasmo n obsługuje .

Cos pokroju np Asus RT-AC51U ci wystarczy



Go to the top of the page
 
+Quote Post
KingPL
dodano 1-09-2016, 21:27
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 524
Rejestracja: 16/03/08
Z: Poznań / Eindhoven
Nr użytkownika: 8 338



Mają rację w kwestii routera - maks obsługuje standard G, a więc do 54Mb/s (7MB/s). Maksymalnej prędkości i tak pewnie nigdy nie osiągniesz bo na to ma wpływ wiele czynników (główny to odległość laptopa od samego routera). Zresztą w umowach jest zawsze "do" jakiejś prędkości.
Potrzebujesz routera ze standardem n (ale pełnym, a nie "draft n"), albo ac, żeby się zbliżyć do tego co wumowie. I tu kolejne pytanie - jaki masz budżet?


--------------------
Obecnie: Asus G752VY i HP Elitebook 820 G2
w przeszłości, które zgościły na dłużej ;) :
Asus F3SA / Dell XPS L702x / Dell Lattitude E6420 / HP Elitebook 8460p / HP Elitebook 2560p / Thinkpad X220 / Dell Precison m6600 / Latitude E6440 / HP Probook 650 G2 / Asus G751JT
Go to the top of the page
 
+Quote Post
internetrzeczy
dodano 1-09-2016, 21:39
Nr wypowiedzi: #4


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 1/09/16
Nr użytkownika: 68 863



dziękuje bardzo za odpowiedź. a czym może być spowodowana tak niska prędkość downloadu?


budżet tak do 220-250 zł i tak bede polował na jakąś używke, bo dogadać sie z właścicielem jest dramat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KingPL
dodano 1-09-2016, 21:49
Nr wypowiedzi: #5


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 524
Rejestracja: 16/03/08
Z: Poznań / Eindhoven
Nr użytkownika: 8 338



Taka specyfika WiFi, że na jakość sygnału wpływa wiele czynników - odległość od routera, ustawienie anten, grubość ścian, ilość sieci w otoczeniu (interferencja fal), więc nie spodziewaj się maksymalnych prędkości (jak osiągniesz 80% z tych 300Mb/s to i tak wystarczająco do funkcjonowania wink.gif).
Model podany przez Darthusa to dobry kompromis względem cena/osiągi. Jak możesz dołożyć to można też rozważyć ASUS RT-AC1200G Plus


--------------------
Obecnie: Asus G752VY i HP Elitebook 820 G2
w przeszłości, które zgościły na dłużej ;) :
Asus F3SA / Dell XPS L702x / Dell Lattitude E6420 / HP Elitebook 8460p / HP Elitebook 2560p / Thinkpad X220 / Dell Precison m6600 / Latitude E6440 / HP Probook 650 G2 / Asus G751JT
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 1-09-2016, 21:49
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
internetrzeczy
dodano 1-09-2016, 22:03
Nr wypowiedzi: #6


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 1/09/16
Nr użytkownika: 68 863



jak osiągle download cś koło 80 mbs będzie bosko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KingPL
dodano 1-09-2016, 22:06
Nr wypowiedzi: #7


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 524
Rejestracja: 16/03/08
Z: Poznań / Eindhoven
Nr użytkownika: 8 338



To spokojnie możesz kupić tańszą wersję Asusa - powinno być powyżej 200.


--------------------
Obecnie: Asus G752VY i HP Elitebook 820 G2
w przeszłości, które zgościły na dłużej ;) :
Asus F3SA / Dell XPS L702x / Dell Lattitude E6420 / HP Elitebook 8460p / HP Elitebook 2560p / Thinkpad X220 / Dell Precison m6600 / Latitude E6440 / HP Probook 650 G2 / Asus G751JT
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 1-09-2016, 22:16
Nr wypowiedzi: #8


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 946
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



Nie wiem czy kolega widzi różnice między Mb ( megabit) w jakich podają szybkość providerzy a MB ( megabajta)czyli tym co widzisz w komputerze. 300 Mb szybkości to 37,5 MB na sekundę jak coś sciagasz. A tyle nigdy nie osiągniesz. A coś czuję że pisząc o 80 to Miałeś na myśli MB.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
internetrzeczy
dodano 4-09-2016, 13:44
Nr wypowiedzi: #9


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 1/09/16
Nr użytkownika: 68 863



Tak jeszcze by podsumować. Troszkę ślamazarnie podchodzę do tematu, bo braki wiedzy są elementarne.

Z racji tego, że nie na mnie jest umowa, a chciałbym po prostu korzystać sprawnie z internetu to rozmawiałem z konsultantem techniczym od tej winogradzkiej telewizji kablowej. Zapytałem co może mi powiedzieć jak zmienię na ten router, powiedział, że nie wiele to poprawi ponieważ nie mam 5 herców w karcie sieciowej.

Ma to jakiś sens czy koleś gadał trochę głupoty?



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 4-09-2016, 16:57
Nr wypowiedzi: #10


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 946
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



Przypuszczam ze chodzi mu o obsługę pasma N w 5 GHz . N działa tez w 2,4 GHz . W 5 GHz masz przepustowość 300 a w 2,4 150. Obecnie działasz na paśmie G które ma Max 54.

Z tego co widzę masz Xboxa One i lenovo z500. Oba bedą doskonale działać z tym routerem.

Guru od sieci nie jestem ale chyba bzdur nie gadam smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
internetrzeczy
dodano 4-09-2016, 17:29
Nr wypowiedzi: #11


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 1/09/16
Nr użytkownika: 68 863



okej to mi wystarczy pora wyczaić jakiś na olx biggrin.gif dziękuję ślicznie za pomoc. nie ukrywam zależało mi właśnie na takich argumentach
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 27-04-2017 - 7:12