IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

3 Strony: V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
T420 a internet z nowego routera, Na co zmienic kartę wifi Intel 6205
voodoo21
dodano 11-09-2016, 15:19
Nr wypowiedzi: #1


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Witam od paru dni testuje LTE Ultra na mobilnym routerze. Liczyłem że to wina zasięgu że w speed teście mimo agregacji nie udało mi się wyciągnąć więcej niż 80 Mb/s downloadu.Dziś jednak sprawdziłem jak się router sprawdza w roli modemu podłączony do kompa przez usb i tu niespodzianka bez większego problemu wynik w speed teście 120 Mb/s. Czy to wina wina ustawień wifi że takie różnice ? Nie ważne czy ustawie sieć 2.5 czy 5GHz wyniki podobne max do 80 Mb/s.Winna archaiczna już sieciówka w laptopie?Czy wymiana wifi w laptopie coś zmieni? Jeśli tak to na jaką kartę wifi polecacie ,tak żeby dało odpalić się w T420.


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 11-09-2016, 15:29
Nr wypowiedzi: #2


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 363
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(voodoo21 @ 11-09-2016, 17:19) *
Winna archaiczna już sieciówka w laptopie?

Prawdopodobnie.

Możesz jeszcze w routerze wymusić by działał non stop na protokole 802.11n zamiast b/g/n. U mnie znacznie poprawiło to transfer, ale z drugiej strony starsze urządzenia (jak np. poczciwy Kindle Keyboard) nie może się łaczyć przez WiFi sad.gif


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 11-09-2016, 15:36
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



W tryb routerze mogę jeszcze w razie "w "wymusić dwie sieci wink.gif. Jedną 2.5 ,druga 5GHz. Jednak testowałem już samotną sieć jedną i drugą i wyniki takie same ;/ . A wynik z usb miażdży transfery po wifi.


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 11-09-2016, 15:39
Nr wypowiedzi: #4


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 363
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Po kablu zawsze będzie lepszy i stabilniejszy transfer.

Właśnie dlatego ilekroć do mnie dzwonią z "kablówki" proponując coraz wyższe transfery "za jedyne 10zł więcej", szybko ich zbywam mówiąc, że mój laptop po WiFi i tak nie będzie w stanie wykorzystać więcej niż 50Mbps.

Pamiętaj, też że im dalej jesteś od routera tym prędkość spada.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 11-09-2016, 15:44
Nr wypowiedzi: #5


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 966
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Hehe ja tam kablówkowiczòw nie zbywam gdy dają szybszy net w tej samej cenie bo to byłoby szaleństwo a z kompem no còż zmienia sie lapka na nowszy albo karte sieciową na lepszą/nowszą i po krzyku. Dla przykładu do starego xpsa wpakowałem intela 6300 i śmiga jak złoto smile.gif intel 4965 dotychczasowy to przy tym padaka tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 11-09-2016, 15:44
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
voodoo21
dodano 11-09-2016, 15:54
Nr wypowiedzi: #6


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Dzięki poszukam tej 6300 smile.gif No chyba że jakoś jeszcze zaproponujecie .Najwyżej poszukam modowanego biosu z white listą żebym mógł użyć innego wifi niż producent poleca wspiera wink.gif .Jednak blokad na Intela chyba raczej nie ma . Po cyferkach to jakiś skok powinien być miedzy tą co mam Intel 6205 .
A testy po wifi robiłem bardzo blisko routera w tym samym pomieszczeniu zero ścian itp po drodze.

A co powiecie na taką?
http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/wire...ss-ac-7265.html

A nie odpada bo to M.2


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 11-09-2016, 16:37
Nr wypowiedzi: #7


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 363
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Master_one @ 11-09-2016, 17:44) *
Hehe ja tam kablówkowiczňw nie zbywam gdy dają szybszy net w tej samej cenie bo to byłoby szaleństwo

Oni nigdy nie proponują w tej samej cenie (a na pewno nie w trakcie trwania umowy). Zawsze jest słynne "za jedyne 10zł więcej".

U mnie jest Centrino N 6205, router w drugiem pomieszczeniu, po drodze ściana i max 50Mbps udaje się wyciągnąć.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 11-09-2016, 16:54
Nr wypowiedzi: #8


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 966
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Voodoo ja nie wiem jak w T420 u mnie w xpsie gniazdo wifi jest mini size a karta half mini size ale rozwiązałem ten problem podłączyłem i śmiga aż miło smile.gif w x220 mam tą samą sieciówkę co Ty i nie ma żadnego problemu z prędkościami i zasięgiem.
Nowiutki byś się zdziwił tongue.gif do mnie dzwonili i proponowali podwyżkę prędkości o 3x za jedyne 10zł. Podziękowałem i dostałem podwyżkę prędkości o 3x za free z umową bez terminu smile.gif także dają tylko trzeba twardym być smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 11-09-2016, 17:53
Nr wypowiedzi: #9


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



No to teraz nie wiem smile.gif czy warto inwestować w coś z trzema antenami. Okazało się z w innym Lenovo miałem te 6300. Przełożyłem do T420 działa nawet na starych sterownikach.Okazało się że t420 miał ukryty trzeci kabel więc mogę bezproblemowo podłączyć te z trzema antenami.No i teraz nie wiem biggrin.gif niby dodatkowa antena a nie mogę 50 Mb/s przekroczyć będąc przy samym routerze. Na starej 6205 bywało że między 60 a 80 udało się wyciągnąć.

A polecicie coś zamiast 6300 z trzema antenami?


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 11-09-2016, 18:13
Nr wypowiedzi: #10


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 966
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



6300 nie pomogła?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 11-09-2016, 19:40
Nr wypowiedzi: #11


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Nie przełożyłem karty z powrotem.

Co zaobserwowałem w centrum sieci i udostępniania tam pokazuje jakość sygnału i prędkość.
Na jednym i drugim mam bez jednej kreski zasięg na maxa prawie.
I tak teraz na starej karcie T420 jest 300 Mb/s poruszając lapkiem spada do 270.
Natomiast ta 6300 w X201T jakoś dziwnie się zachowuje bo laptop i tak nic nie robi .A prędkości tam skaczą od 108 Mb/s do 216 Mb/s.

Jak prawidłowo dla 5 GHz ustawić w zaawansowanych sterownikach ustawić agresywność mobilną i tryb bezprzewodowy bo mam ten 6 a ,b ,g.
Nie wiem czy w routerze dobrze że przy 5 GHz wybrałem pasmo 80 Mhz do wyboru było jeszcze 40 GHz . Kanał mam automatyczny ewentualnie do wyboru mam 36,40,44,48.

Na speed tescie t420 obecnie wygrywa 72 Mb/s ma teraz kontra 43 Mb/s w X201T


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 11-09-2016, 21:44
Nr wypowiedzi: #12


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 966
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Ustaw 40hz na sztywno. Dziwne bo 6300 jest dość dobra jeśli idzie o zasięg i prędkości. Może to coś z lapkiem tongue.gif najlepiej zresetować wszystko ustawić sztywno na N i 40hz i sprawdzić co będzie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 11-09-2016, 21:59
Nr wypowiedzi: #13


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Ustawiłem na sztywno 40 Mhz na routerze.
Wyniki takie: t420 na tej 2 antenowym wifi 66 Mb/s downloadu i 26 Mb/s uploadu.A X201t 49 Mb/s downloadu i 26 Mb/s uploadu na tym 3 antenowym wifi. Tak żę 6300 coś przegrało z 2 antenową biggrin.gif moją starą kartą. Ustawienie sprzętu co do routera takie samo .


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 11-09-2016, 22:03
Nr wypowiedzi: #14


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 341
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



przy samym routerze jestes i nie miales maxa zasiegu tzn wszystkich linii ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 11-09-2016, 22:09
Nr wypowiedzi: #15


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Tak na 5 kresek 4 zielone.


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 11-09-2016, 22:09
Nr wypowiedzi: #16


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 966
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Częstotliwość 2,4 lub 5GHz też różnicy nie robi?
Ustawione n? czy bgn?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 11-09-2016, 22:12
Nr wypowiedzi: #17


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Na 5Ghz tryb N włączony ale tylko w opcjach tam gdzie jest w sterowniku czy włączyć tryb N.W trybie bezprzewodowym mam tylko do wyboru a,b,g lub ich różne konfiguracje.


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 11-09-2016, 22:14
Nr wypowiedzi: #18


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 341
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



a to router masz z 5ghz w ogole ?


a do routera ile masz podlaczonych urzadzen ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 11-09-2016, 22:40
Nr wypowiedzi: #19


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 661
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Tak ma Netgear AirCard 810S .Na razie bez stacji dużej dokującej bo ciężko ją zdobyć ;/ Ma nawet tryb 2 sieci równoległych 2.5 i 5 GHz.Ewentualnie same 5 Ghz lub 2,5. Max mam 3 laptopy wpięte ale do testów to albo sam jeden laptop chodził albo max 2 z odpalonym tylko speedtestem nic więcej.

Po prostu nie wiem czy nie za duża strata po usb mam koło 120 Mb/s w teście. Na Wifi w zależności w którym laptopie i na której karcie od 40 przeważnie do 65 Mb/s. Raz może dwa widziałem 80Mb/s .Jednak widziałem na internecie że wyciskali 100 albo nawet ponad 100 na wifi. Tak więc nie wiem czy to wina kart wifi? Czy zmiana coś pomoże .Co innego kupić niż 6300 bo mimo 3 anten w T420 działa w nim gorzej niż 6205 na dwie anteny. Wiem że straty są na wifi no ale smile.gif żeby ze 120 Mb/s robiło się między 40 a 60 i to bardzo blisko routera.


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 11-09-2016, 22:48
Nr wypowiedzi: #20


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 341
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



a na samej 2.4 testowales ? bo tutaj kombinowane 2.4 i 5 to chyba samo zlo no chyba ze ma fizycznie dwa radia do tego


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Strony: V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 26-03-2017 - 2:34