IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

3 Strony: V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
T420 a internet z nowego routera, Na co zmienic kartę wifi Intel 6205
voodoo21
dodano 11-09-2016, 23:00
Nr wypowiedzi: #21


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Czy same 2.4 czy same 5 wyniki mniej więcej takie same. Nawet w mixie są podobne. Więc już wszystkie kombinacje próbowałem no i nie wiem czy najsłabszym ogniwem nie są już leciwe karty wifi obie.


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 11-09-2016, 23:24
Nr wypowiedzi: #22


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 901
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Ten router na 100% obsługuje wifi n i ac? bo może to wina routera. Co do kart, masz w domu jakiś nowszy niekombinowany sprzęt? żeby przetestować?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 12-09-2016, 0:06
Nr wypowiedzi: #23


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Nowsze to jedynie Asrock Beebox. Jednak tam na standardowych ustawieniach bez grzebania w sterownikach i ustawieniach .Miałem jakieś 40 Mb/s.
http://www.asrock.com/microsite/beebox/

Jaką kartę polecicie z obsługą AC?

http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/wire...ss-ac-7265.html zmieszczę ją w T420? Gdzieś widziałem że ona jest M2 ... A takiego standardu w T420 nie mam smile.gif

Znalazłem jeszcze inny model : http://allegro.pl/intel-3160hmw-dual-band-...6146810544.html


7260 HMW to jest wersja z moim złączem starym? Jedyna wersja bez M2 smile.gif

Są jakieś karty AC na trzy anteny?


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 12-09-2016, 0:52
Nr wypowiedzi: #24


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 901
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Obawiam się że ac i 3 anteny to już nie w tym lapku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 12-09-2016, 7:00
Nr wypowiedzi: #25


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



A chociaż 7260 HMW wcisnę ?


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 12-09-2016, 7:00
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
waldeksik
dodano 12-09-2016, 7:01
Nr wypowiedzi: #26


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 275
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



nie wiem czy te osiagi to nie wina routera

sprawdz jeszcze jakie masz wyniki po lokalu a nie z neta testujac


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 12-09-2016, 7:57
Nr wypowiedzi: #27


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 901
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Voodoo sprawdź czy ten router obsługuje standard N i AC po wifi bo może sie okazać że nie. Skoro masz opcje bgn i taki transfer słaby. Najlepiej to włóż karty sieciowe tak jak były i spróbuj przetestować lapki na innym routerze albo chociaż sprawdź na początek zasięg innych dostępnych sieci na obu sprzętach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 12-09-2016, 8:09
Nr wypowiedzi: #28


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Na małej stacjonarce Asrock Beebox wyciskam między 30 a 47 Mb/s.Tam niby siedzi Realtek 8821AE i w nazwie jest 802.11ac. Na Z3 compact komórce po wifi to całkiem jakiś dramat po 23 Mb/s. Na T420 czasami koło 65 Mb/s wycisnę. A na podłączanym kablu ubs prosto do routera i T420 od 100 do 120 Mb.s . No i nie wiem czy router reklamować? Czy to tak mam być że takie spadki.

Według że stronki ma :
WiFi: 802.11b/g/n/ac, 2×2 MIMO, 5GHz i 2,4GHz, WPS , do 15 urządzeń jednocześnie




Mimo że wczoraj robiłem same 5 Ghz to chyba coś nie zaskoczyło i dalej dwie sieci leciały.Chociaż jedna była jako wygaszona.. Nie wiem czemu nagle takie zmiany.Teraz działa same 5 Ghz i chyba w końcu nie działa w tle 2,5 Ghz w tle chociaż wczoraj i próby z samym 2,5 i 5 Ghz też robiłem.


Przed chwilą udało mi się na ten stacjonarce z Ac wycisnąć :
129,77 Mb/s download 29.53 Mb.s Upload ping 75ms


Na T420:
107,11 Mb/s download 24,85 Upload ping 30ms

Z3 compact:
63,69 download 44,49 Upload 27 ms ping

Najnowszy wynik ze stacjonarki to 150.11 Mb/s downloadu i 32,96 uploadu.
Linki ze speed testa są zablokowane jak i z fotosika więc nie wiem jak wrzuca się teraz na forum fotki.


92 Mb/s wyciśnięte na x201t z 6300 intelem


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 12-09-2016, 8:50
Nr wypowiedzi: #29


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 275
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



http://imgur.com/ http://www.pixhost.org/ albo jako zalacznik


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 12-09-2016, 8:51
Nr wypowiedzi: #30


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 901
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Wartości które wycisnąłeś były na kablu czy na wifi?
Z tym pytaniem chodziło o to czy router obsługuje ac i n ale karty też powinny to obsługiwać smile.gif
Jeśli po wifi masz takie skoki że raz 64 a raz 107 to nie jest to wina sprzętu tylko operatora albo czegoś co zakłóca. Pytanie czy po kablu jest zawsze te 120MB.
Spróbuj jeszcze może z innym routerem jeśli możesz albo w innej sieci z jakimś innym lapkiem porównać. Wtedy by było wiadomo czy to wina sieciówek czy o coś innego biega. Chociaż mało prawdopodobne mi się wydaje żeby to była wina kart sieciowych. Intel 6300 powinien dawać rade i zasięgiem i prędkością smile.gif
Voodoo ale to po kablu ze stacjonarki tongue.gif a skoro raz piszesz że po kablu masz 120 innym razem 150 to coś mi się wydaje że to sprawka operatora i cienkiej infrastruktury.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 12-09-2016, 8:56
Nr wypowiedzi: #31


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Dzisiejsze wartości są wszystkie po wifi smile.gif
Nie na usb się często zmienia ale min 100Mb jest ale częściej bliżej 120 Mb/s





Więc jaką kartę AC polecacie do T420 o ile da się jakąś tam wsadzić?
Jedynie sensowe AC i w wersji którą da się upakować to będzie chyba ta wersja 7260HMW .Tylko że na dwie anteny. Na trzy chyba nic takiego nie wyszło z AC.
Plus do Asusa staruszka już lapka może coś na usb jakiś mini dongle na AC o ile takie są. Tam raczej gorzej z white listą będzie .



Czas wymienić w domu wszystko na AC smile.gif




http://www.ebay.co.uk/itm/Lenovo-AIO-PC-B5...GAAAOSwn01XDVxM
Dam rady ją zamontować w T420? Niby na takim chipsecie siedzi w tej małej stacjonarce tylko nie pamiętam czy tam jest wsadzana czy wlutowana w płytę. Więc kupił bym taka sama jak się spisuje smile.gif


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 12-09-2016, 16:44
Nr wypowiedzi: #32


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 901
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Voodoo co do oznaczenia tych inteli 6300 to podana przez Ciebie symbolika 633 itd to oznaczenie tej karty i w zasadzie jest to jakiś kod tej karty czy też numer części bo moja ma dokładnie oznaczenie intel 6300 i dalej 633 i literki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 12-09-2016, 22:10
Nr wypowiedzi: #33


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Na allegro są zdjęcia tych kart i na jednych jest 6300 .A na tych tańszych 633. I nie da się tam odszukać 6300 napisu.Więc jak by pokrewne wersję. Z tym że te na 633 duuuużo tańsze za duża różnica smile.gif


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 12-09-2016, 22:39
Nr wypowiedzi: #34


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 901
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



U mnie jest 633 a dalej intel 6300 i logo intel.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 12-09-2016, 23:46
Nr wypowiedzi: #35


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



http://www.ebay.pl/itm/wireless-AC-7260-72...hIAAOxywXFSb4d6
Tu niby dedykowana dla Lenovo i ze zdjęć złącze tez dobre smile.gif

Czy jak zmoduje bios w lapku to będzie miało znaczenie czy karta pochodzi z Lenovo czy np z Della ?


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 13-09-2016, 21:48
Nr wypowiedzi: #36


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



A pod usb coś polecicie ?
http://allegro.pl/karta-sieciowa-usb-netge...6103029800.html
Czy chińczyka zaryzykować?
http://www.ebay.pl/itm/1200Mbps-Network-Ad...0YAAOSwHoFXqGVc


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 13-09-2016, 22:31
Nr wypowiedzi: #37


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 901
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Olej te badziewia pod usb kombinuj z normalną kartą wifi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 13-09-2016, 23:22
Nr wypowiedzi: #38


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



To jedynie ta mi w oko wpadła niby ludzie stawiali ją na t420.
http://www.ebay.pl/itm/Intel-7260-802-11ac...dIAAOSwi0RXy39X

Na allegro chyba za coś koło 90 zł używkę widziałem. Bez AC z samym N chyba jakoś za 39 zł.
Tylko muszę się upewnić że Netgear 810s posiada tryb AC bo może nie potrzeba będzie karta z AC. No ale jak się da zamontować to czemu nie smile.gif

Netgear AirCard 810S WiFi b/g/n/ac 3G/4G (LTE) 600Mbps niby ma smile.gif

Więc warto szukać czegoś na AC smile.gif Tylko 100 zł tongue.gif w ciemno wyłożyć by się dowiedzieć że lapek nie ruszy biggrin.gif. Z opinii na necie czytałem że do T420 ludzie montowali te 7260 i mykały na odblokowanym biosie bez white.,black listy. Jednak nie natrafiłem na żadnego posta że ktoś u nas w Pl próbował smile.gif


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 14-09-2016, 6:42
Nr wypowiedzi: #39


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6 901
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Pozostaje Ci być pionierem albo męczyć sie z nką którą masz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 16-09-2016, 11:55
Nr wypowiedzi: #40


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 657
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



W tym małym kompie to co mogę w ustawieniach wifi pozmieniać: 802.11d włącz /wyłącz?,multi chanel consument enable/ disable? roming senstive level high/ low /wyłacz , tryb preambuły długa ,długa u krótka, tryb bezprzewodowy 802.11a/n/ac ewentualne inne kombinacje a .n,b,g.
Mam w nim Realtek 8821AE wireless Lan 802.11ac.



Po weekendzie spróbuje powalczyć z T420 i kartą z AC jest w drodze smile.gif. No chyba że w sobotę uda mi się jakoś odebrać przesyłkę. Niby poczta moja w sobotę robi ale nie roznosi smile.gif.Tylko nie wiem czy coś nadane wczoraj jest realne żeby na sobotę już w mojej poczcie było smile.gif


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Strony: V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-02-2017 - 0:23