IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Dom 2wu piatrowy i problem z zasiekiem wifi, budownictwo z 1974 roku
Ratucus
dodano 27-10-2016, 9:57
Nr wypowiedzi: #1


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 352
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Witam wszystkich.
Do dzisiaj nie mialem problemu z siecią wifi ale to z tego powodu,że wszystko bylo na tym samym piętrze. Teraz rodzicie przenieśli część sprzętu na piętro wyżej i tu się zaczynają schody.
Sygnał zanika,czasem nic nie chce się otworzyć lub nawet nie znajduje sieci. Jak juz wspominałem to stare budownictwo gdzie nie tylko to są grube porządne ściany ale też nie myślano o gniazdkach.
NP telefoniczne jest tylko jedne i to na 1 piętrze a na drugim zero gniazdek.
Czy ktos może mi pomóc i doradzić jak można w miare rozsądnie to zrobić by byl ten zasięg i na 2gim piętrze. Zaznaczę,że tam mieszkają tylko moi rodzice więc hmm większe kombinowanie nie wchodź jakoś w rachubę bo będę ich pilotował przez telefon.
No chyba,że zatrudnię kogoś by coś z tym zrobił.
PS. Jak dobrze pamiętam mam w domu dwa ruteru. Czy można drugi ruter umieścić gdzies na korytarzu drugiego piętra i użyć go jako przekaźnik lub wzmacniacz sygnału?


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 27-10-2016, 10:08
Nr wypowiedzi: #2


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 115
Rejestracja: 7/05/16
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD



Rutucus zdejmij te zasieki Wifi i powinno banglać laugh.gif ewentualnie wywal jednego Piatra bo to może ona zjada ci Wifi laugh.gif A poważnie to wzmacniacze sygnału wifi drogie nie są smile.gif http://allegro.pl/listing/listing.php?orde...0sygnalu%20wifi rutera raczej jako wzmacniacza nie zastosujesz chyba że ma taką opcję w firmwarze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 27-10-2016, 10:39
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 413
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: Takie tam nie wiadomo co od MSI



druga sieć WIFI na dole i tyle skoro masz drugi router. tyle tylko, że routery połączone muszą raczej być ethernetem. nie wiem jak masz ułożone routery na piętrach ale może zajść konieczność wiercenia w ścianach żeby jakąś sensownie ten kabel przeszedł. no chyba, że może leżeć tak sobie na schodach smile.gif

a jeszcze @up to tak te wzmacniacze tanie moim zdaniem to kiepski pomysł. to nie działa dobrze


--------------------
MSI GX60 po swapie do GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB, RAM: 8GB, SSD: 120GB, HDD 750GB

No i tablecik :)
Teclast X80 Pro: CPU: Intel x5 Z8300, RAM: 2GB, Matryca: 8'' FullHD, System: Windows 10 64 bit.

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 27-10-2016, 11:44
Nr wypowiedzi: #4


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 352
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



No właśnie wole by to jakoś wyglądało i funkcjonowało. Już rodzicom mówiłem czy czasem nie lepiej zadzwonic do byłej TPsa i niech oni pociągną drugie gniazdo na drugie piętro. Bo rozumiem,że mogę miec dwa rutery na tej samej linii telefonicznej i nie będę miał żadnych zakłóceń,zerwań itp.

Ważne by mogli sobie czytać te strony oglądać youtube czy grać w jakąś www farmę.
Budynek solidny ale za to myśl budownicza komuny. To znaczy,że potrafili kłaść kable nawet po ukosie

Znając moich rodziców będą chcieli iść po jak najmniejszej metodzie ingerencji w boazerię panele itp czyli wpierw wybiorą opcje tego wzmacniacza sygnału. Ale zaznaczam słowo"chyba"


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 27-10-2016, 13:20
Nr wypowiedzi: #5


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 413
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: Takie tam nie wiadomo co od MSI



ogólnie to moim zdaniem z tym wzmacniaczem to więcej problemu jest niż pożytku.

jedna skrętka to chyba naprawdę nie jest problem.

no ale musiał bym widzieć jak budynek wygląda smile.gif

kabel można przecież nawet po elewacji na zewnątrz ciągnąć. nie wiem tylko czy możesz ale np pomiędzy balkonami?

no ogólnie. opcji jest bardzo dużo.


--------------------
MSI GX60 po swapie do GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB, RAM: 8GB, SSD: 120GB, HDD 750GB

No i tablecik :)
Teclast X80 Pro: CPU: Intel x5 Z8300, RAM: 2GB, Matryca: 8'' FullHD, System: Windows 10 64 bit.

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 27-10-2016, 13:20
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Ratucus
dodano 27-10-2016, 13:59
Nr wypowiedzi: #6


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 352
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Rozmawiałem z ojcem na ten temat. Wybraliśmy opcje wzmocnienia sygnału plus go przetestowanie czy sprawia się to dobrze.
Jak nie to będzie zwrot towaru i opcja nr. 2 czyli przewiercenie się kablem na 2 piętro i zamontowanie tam gniazda pod inet


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 27-10-2016, 15:23
Nr wypowiedzi: #7


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 294
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



a co za ruter masz ? bo zamiast repeatera to kup moze porzadny router z zewnetrznymi antenkami

oczywscie najlepiej skretka i do niej router u rodzicow jak ten podrzedny


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misieq9999
dodano 27-10-2016, 16:22
Nr wypowiedzi: #8


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 884
Rejestracja: 4/03/11
Z: Wadowice
Nr użytkownika: 37 341
Laptop: MSI GT780 i7-2760QM 8970M



Najlepsze wyjście to puścić kabel od głównego routera na drugie piętro do repeatera lub drugiego ruotera WiFi i masz pewność że będzie świetny zasięg. Jak zamontujesz sam repeater na piętrze to on będzie obierał sygnał z dołu tak samo słabo jak inne urządzenia i wątpię żebyś uzyskał pełną prędkość internetu oraz niskie opóźnienie.


--------------------
Był: Asus G73JH i7-920XM 5870M> Alienware m17x R2 i7-920XM 2x 5870M CF, potem 580M i 6990M> Alienware m17x R4 i7-3610QM 770M> Alienware m18x R2 i7-3630QM 2x7970M CF> MSI GT780 i5-2430M> i7-2630QM> i7-2670QM> i7-2760QM, 560M > 580M > 675M > 6990M > 7970M > 8970M> MSI GT70 i7-4900MQ 780M> MSI GT70 i7-2960XM 560M :)

Jest: Stacjonarka...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 27-10-2016, 17:30
Nr wypowiedzi: #9


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 115
Rejestracja: 7/05/16
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD




Misieq wszystko zależy gdzie walniesz repeater - na pewno są miejsca gdzie odbiór jest znośny i jak tam wrzucisz wzmacniacz to będzie hulać - trzeba sprawdzić jak wygląda kwestia zasięgu na piętrze i wybrać najlepszą lokalizację, no i rzecz jasna nie kupować najtańszego za 50 zł wink.gif - http://www.pcformat.pl/Test-wzmacniaczy-Wi...w-zasieg,a,3493, http://techfresh.pl/wzmacniacz-wifi-prosty...nienie-zasiegu/,
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 27-10-2016, 18:15
Nr wypowiedzi: #10


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 413
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: Takie tam nie wiadomo co od MSI



nie wiem jak w detalu ale skrętka to gdzieś z 1zł kosztuje za metr


--------------------
MSI GX60 po swapie do GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB, RAM: 8GB, SSD: 120GB, HDD 750GB

No i tablecik :)
Teclast X80 Pro: CPU: Intel x5 Z8300, RAM: 2GB, Matryca: 8'' FullHD, System: Windows 10 64 bit.

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 27-10-2016, 18:31
Nr wypowiedzi: #11


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 115
Rejestracja: 7/05/16
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD



Mulrof pewnie że tak wink.gif ale ze skrętką trzeba się bawić a wzmacniacz wrzucasz do gniazdka i dziękujemy - chyba że chcesz kabel pociągnąć po pokojach, schodach etc i wybić sobie kiedyś wieczorem zęby wink.gif - lepiej wypróbować wzmacniacz a jak nie da rady to dopiero bawić się z kablami. Ja rozumiem oszczędność ale dobry wzmacniacz można kupić już za jakieś 150 zł - poza tym kable są passe i "so last century" laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 27-10-2016, 19:04
Nr wypowiedzi: #12


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 413
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: Takie tam nie wiadomo co od MSI



ja wiem, że kable są passe. sam korzystam z nich jak najmniej. ale ciulate wifi jest mega gorsze i nie do zdzierżenia. ja sugeruję tylko najkrótsze możliwe połączenie między routerami tak, żeby wifi było dobre.

a te wrzucasz do gniazdka i dziękujemy to nie takie hop siup. no ale czekamy na feedback. mam pewne doświadczenie z tymi wzmacniaczami i temu ich nie polecam.



--------------------
MSI GX60 po swapie do GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB, RAM: 8GB, SSD: 120GB, HDD 750GB

No i tablecik :)
Teclast X80 Pro: CPU: Intel x5 Z8300, RAM: 2GB, Matryca: 8'' FullHD, System: Windows 10 64 bit.

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 28-10-2016, 8:13
Nr wypowiedzi: #13


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 115
Rejestracja: 7/05/16
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD



Mullrof ja miałem Netgeara w kamienicy tak z 5 lat temu i było ok wink.gif teraz wziąłbym tego http://allegro.pl/netgear-wifi-extender-wz...26.html#thumb/2 - jeśli się nie mylę (czytać wystawiający nie dał zdjęcia z 4 liter) to EX6100 czyli wyceniony prawie 80 zł taniej niż rynkowo a są to całkiem niezłe wzmacniacze - a jak nie da rady to już niestety warto by zainwestować np w http://allegro.pl/wzmacniacz-wi-fi-netgear...6566246990.html - da radę na pewno tylko że to już drogawa zabawa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misieq9999
dodano 28-10-2016, 8:47
Nr wypowiedzi: #14


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 884
Rejestracja: 4/03/11
Z: Wadowice
Nr użytkownika: 37 341
Laptop: MSI GT780 i7-2760QM 8970M



QUOTE(Lobomad @ 28-10-2016, 9:13) *

Tylko nie bierzesz pod uwagę że płyta dzieląca piętra może działać jak ekran i odpijać sygnał. Wylewka może być gęsto zbrojona. Nie ma czasem podłogówki? Bo jak masz podłogówkę to pod to kładzie się aluminiowe ekrany i wtedy to tylko kabel może pomóc.
Trzeba iść z laptopem po piętrze i patrzeć gdzie jest mocny sygnał. Jak złapie gdzieś 1 czy słabe 2 kreski to jest dupa a nie WiFi.


--------------------
Był: Asus G73JH i7-920XM 5870M> Alienware m17x R2 i7-920XM 2x 5870M CF, potem 580M i 6990M> Alienware m17x R4 i7-3610QM 770M> Alienware m18x R2 i7-3630QM 2x7970M CF> MSI GT780 i5-2430M> i7-2630QM> i7-2670QM> i7-2760QM, 560M > 580M > 675M > 6990M > 7970M > 8970M> MSI GT70 i7-4900MQ 780M> MSI GT70 i7-2960XM 560M :)

Jest: Stacjonarka...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 9:00
Nr wypowiedzi: #15


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 352
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Rodzice kupili wzmacniasz. Jak by coś nie poszło to jest te 14 dni na zwrot. Siedziałem z tata na łączu z godzinę ale wszystko zostało ustawione i przetestowane. Wszystko działa tak jak powinno. Latał później z laptopem po różnych pokojach i sygnał byl mocny a youtube śmigał. Wszystkim dziękuję za pomóc


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 28-10-2016, 9:33
Nr wypowiedzi: #16


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 115
Rejestracja: 7/05/16
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD



Miseq9999 ja to wszystko doskonale wiem biggrin.gif Ale podłogówki to nadal w Polsce rzadkość a poza tym zawsze znajdzie się miejsce gdzie sygnał przejdzie (chyba że masz pancerne płyty w podłodze) choćby klatką schodową - dajesz wtedy 2 albo i 3 wzmacniacze w rządku i gra wink.gif przy cenach poniżej 100 zł za sztukę idzie wyżyć a i rachunek za prąd 4 liter nie urwie (fakt że raczej bym się w takim układzie zdecydował na sznurek ale nie każdemu po drodze z wiertarką peszlami itd). Btw nie wiem w jakich czasach żyjesz tongue.gif ale ja już kilka ładnych lat temu nie latałem po domu z laptopem żeby znaleźć skąd mi wifi ciurka tylko z fonem laugh.gif - de facto nawet rozsądniej bo w telefonie odbiorniki wifi zazwyczaj słabsze niż w lapkach i jak sygnał na tele jest to i na repeaterze będzie wink.gif.
Dużo ludzi ma uraz po starszych tanich wzmacniaczach które lubiły rwać sygnał jak seba pokemony na wiejskiej dyskotece ale np sprzęt od netgear a nawet nowsze tp-linki to już zupełnie inna klasa urządzeń, choć tych do 100 zł to nikomu do połączeń miedzy kondygnacyjnych bym nie doradzał, no chyba że w drewniaczku wink.gif ale tu to już musiałby być kawał chałupki bo w rodzinnym w zasadzie na całym pokrycie zapewnia Huawei b315 (i jeszcze na kawałku placu wink.gif ) a tytan sygnału to to nie jest wink.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 11:27
Nr wypowiedzi: #17


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 352
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



QUOTE(Lobomad @ 28-10-2016, 10:33) *
Btw nie wiem w jakich czasach żyjesz tongue.gif ale ja już kilka ładnych lat temu nie latałem po domu z laptopem żeby znaleźć skąd mi wifi ciurka tylko z fonem laugh.gif - de facto nawet rozsądniej bo w telefonie odbiorniki wifi zazwyczaj słabsze niż w lapkach i jak sygnał na tele jest to i na repeaterze będzie wink.gif.

No i tak cud, że mojojciec latal z tym laptopem. Co do komorek to uzywaja starych typu sms i telefon nic wiecej wiec nie maja czegos takiego jak wifi w tele
jak bym mial im tlumaczyc jeszcze obsluge telefonu to bym sobie strzelil w leb smile.gif


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 28-10-2016, 17:18
Nr wypowiedzi: #18


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 413
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: Takie tam nie wiadomo co od MSI



Zasięg bardzo dobrze jest sprawdzać właśnie na telefonie.

W sklepie Google jest cała masa apek do analizy siły wifi


--------------------
MSI GX60 po swapie do GT60:
CPU: i7 4810mq, GPU: AMD 8970m 2GB, RAM: 8GB, SSD: 120GB, HDD 750GB

No i tablecik :)
Teclast X80 Pro: CPU: Intel x5 Z8300, RAM: 2GB, Matryca: 8'' FullHD, System: Windows 10 64 bit.

Praca: Dell Latitude E5530 z dwurdzeniowym i7 3 gen.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 17:21
Nr wypowiedzi: #19


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 352
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



QUOTE(Mullrof @ 28-10-2016, 18:18) *
Zasięg bardzo dobrze jest sprawdzać właśnie na telefonie.

W sklepie Google jest cała masa apek do analizy siły wifi


Tylko oni maja stara nokie hehe


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 28-10-2016, 18:22
Nr wypowiedzi: #20


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 115
Rejestracja: 7/05/16
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD



Ratucus chyba większość z Nas to zna - nauka obsługi kompa u mojej matuli to był materiał na kilka odcinków kabaretu wink.gif dopiero jak ją potrzeba przycisnęła - siostra wybyła do uk i trzeba się było nauczyć ze skypea korzystać, to się okazało że jednak się da laugh.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 26-02-2017 - 16:05