IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

412 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Zewnętrzna karta graficzna, (DIY) ViDock, Magma Box i pochodne, czyli czym to się je
dweller
dodano 17-01-2011, 23:26
Nr wypowiedzi: #1


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



Zapewne część użytkowników tego forum jest świadoma możliwości podłączenia zewnętrznej karty graficznej - słyszała o rozwiązaniach ściśle zintegrowanych z modelami notebooków albo komercyjnych dostępnych dla większości notebooków. Ja w swojej recenzji zamierzam się skupić na rozwiązaniu analogicznym do powyższych, jednak nie komercyjnym i trochę bardziej skomplikowanym w złożeniu tzw. "DIY ViDock" (od komercyjnego ViDock).

Rozwiązanie stosowane przeze mnie jest podobne do rozwiązań proponowanych przez firmę Villagetronic czy Magma. Różnice wynikają z „opakowania” całości konstrukcji (co w moim przypadku ograniczyło się do pudełka na buty wink.gif

Zawartość paczki:
  • płytka z wyjściem PCI Express x1
  • adapter Expresscard
  • kabel zasilający molex
  • kabel miniHDMI-miniHDMI 30cm (połączenie miedzy płytką a adapterem; zmieniłem na kabel 180cm)


Płytka adaptera:


Wymagane jest dodatkowo:
  • karta graficzna (jakie to oczywiste wink.gif
  • zasilacz ATX z mocą wystarczającą na zasilenie karty (radzę, żeby był sprawny)
  • monitor
  • zintegrowana karta Intela 4500MHD wzwyż (niekoniecznie, ale o tym potem)





I obudowa karty, stojąca na podłodze obok biurka wink.gif




Zainstalowane dwie karty:


Moim wyborem został NVIDIA GeForce GTS450. Karta nie wymaga kosmicznego zasilacza a jej wydajność jest wystarczająca.
Czy możliwe jest podłączenie innej karty? Tak, ale…

W przypadku starszych NVIDII i kart ATI nie osiągniemy takich wyników jak z układami Fermi i wyższymi (w przypadku zastosowanej przeze mnie konfiguracji). Powodem takiego stanu rzeczy jest brak możliwości odpalenia na nich Optimusa. Tak, tego samego co w laptopach innych producentów czy platformie ION.
Obniżona wydajność wynika to z tego, że Optimus czyni jakąś magię w kompresji sygnału między laptopem a kartą, co w praktyce podwaja przepustowość możliwą do osiągnięcia. Nikt nie wie czemu, ale to działa. Aby Optimus działał wymagana jest zintegrowana karta Intela.

Dodatkowym plusem z posiadania działającego Optimusa jest możliwość używania ekranu w laptopie zamiast monitora, niestety w takim przypadku w aplikacjach pojawia się znak wodny, a wydajność jest znacznie ograniczona (ale w dalszym ciągu możliwe jest spokojne granie w większość przetestowanych gier).

TESTY

Ocena Windowsa:
INTEL:

NVIDIA:

3DMark06:

3DMark Vantage:

Resident Evil 5 Benchmark:

To tyle ze screenshotów.

Wyniki z testowanych przeze mnie gier (rozdzielczość 1280x960, detale średnie-wysokie):

Anno 1404: 30-40fps
Crysis: 20-30fps
Borderlands: 40-60fps
Fallout New Vegas: 30-60fps
Mass Effect: 60fps
Mass Effect 2: 60fps
Mirror’s Edge: 60fps
Mafia 2: 20-30fps
NFS Shift: 40-50fps
NFS Hot Pursuit: 30-50fps
The Sims 3: 20-40fps

I na koniec termperatury:


Wydajność jest mniej lub bardziej zadowalająca. Wpływa na nią przepustowość szyny, procesor jak i optymalizacja silnika (widać to szczególnie przy odstających wynikach gier z silnikiem UT3). Ponadto, zmiana rozdzielczości i detali nie wpływa znacznie na wydajność.
Wraz z wprowadzeniem ExpressCard 2.0/3.0 otrzymujemy odpowiednio dwukrotna/czterokrotną przepustowość szyny porównując do możliwości mojego laptopa.

WNIOSKI

Wnioski każdy musi wyciągnąć sam. Rozwiązanie jest dosyć ciekawe: zachowujemy główne atrybuty małych notebooków jakimi są lekkość i mobilność przy jednoczesnym otrzymania umiarkowanej wydajności w części gier. Minusem jest, że może nie działać na każdym laptopie.

Osobiście jestem zadowolony.

PS Będę progresywnie dodawał nowsze benchmarki; możecie rzucać propozycje, ale w granicach rozsądku, nie każdą grę da radę dostać ;>

PS2 Recenzja ta jest poglądowa i informacyjna, nie opisuje wszystkich zawiłości „DIY Vidock” dlatego odsyłam zainteresowanych do wątku DIY ViDock Experiences na forum notebookreview.com który jest kopalnią wiedzy na ten temat, z benchmarkami włącznie.

PS3 Pisarz ze mnie marny wink.gif


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
path8
dodano 18-01-2011, 8:52
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 1/10/08
Nr użytkownika: 14 648
Laptop: DELL Precision M4400



Witaj,

Bardzo zaciekawiło mnie takie rozwiązanie. Jakie "warunki" musi spełniać notebook aby mieć możliwość uzyskania czegoś takiego. Pytam, ponieważ wspomniałeś, że minusem jest nie działanie na każdym laptopie. Po za tym jaki jest koszt w całości? I czy czy jest szansa na działanie z DELL E6510 biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dweller
dodano 18-01-2011, 12:04
Nr wypowiedzi: #3


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



Do najprostrzej i względnie najwydajniejszej potrzeba złącze ExpressCard i integrę Intela. Jeżeli posiadasz 4GB ramu to mogą się pojawić problemy z użytkowaniem przez wartość TOLUD; za mało pamięci zostaje zarezerwowane dla sprzętu.

Adapter jest dosyć drogi bo kosztuje $77. Resztę w zależności od karty, dla GTS450 nie trzeba tak mocnego zasilacza jak np. dla GTX460. Generalnie ATI nie polecam, benchmarki na notebookreview pokazują że są po prostu słabsze albo porównywalne, w zależności od konfiguracji.


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
path8
dodano 18-01-2011, 13:51
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 1/10/08
Nr użytkownika: 14 648
Laptop: DELL Precision M4400



Bez dodatkowego monitora można to jakoś skonfigurować? Po co właściwie 2 monitor?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dweller
dodano 18-01-2011, 14:06
Nr wypowiedzi: #5


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



Bez dodatkowego monitora masz taki wredny znak wodny o testowej wersji Optimusa i niższą wydajność, bo obok danych leci też obraz do laptopa (co przy 1280x800@60Hz daje jakieś 125MB/s, czyli połowę przepustowości szyny). Potem wrzucę screen'a ze znakiem wodnym.


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AiN
dodano 18-01-2011, 14:11
Nr wypowiedzi: #6


Ex-Redaktor Notebookcheck.pl


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 649
Rejestracja: 6/10/08
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 14 767
Laptop: MSI GT725



@dweller od dłuższego czasu śledziłem temat na notebookreview, a teraz widzę, że ViDock zawitał na nasze forum, możesz napisać coś więcej na temat tego gdzie dokonałeś zakupu ? I ile wyniósł koszt przesyłki do Polski ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dweller
dodano 18-01-2011, 14:21
Nr wypowiedzi: #7


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



Zakupu można dokonać na hwtools.net i tam tez ja kupowałem.

Koszt to $55 za wersję z jedną linią PCIe x1, $85 za wersję z 4 liniami PCIe x1 (i możliwe utworzenie połączeń PCIe x2/x4) + koszt $22, a więc deczko drogo.

Wysyłka FedEx lotnicza wraz z numerem przewozowym do śledzenia. Mi szło łącznie 4 dni a więc szybciej nawet niż Poczta Polska, z czego 2 dni przeleżało w strefie celnej.

Wraz z wejsciem Sandy Bridge i implementacji ExpressCard 2.0 (piny PCIe 2.0 i USB3) linia PCIe x1 ma przepustowość 500MB/s zamiast 250MB/s. Może dać to całkiem niezłe efekty gdyby kompresja Optimusa faktycznie działała.


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
path8
dodano 18-01-2011, 14:56
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 1/10/08
Nr użytkownika: 14 648
Laptop: DELL Precision M4400



U mnie jest 1920 na 1080 rozdzielczość. Ok czekamy na screeny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kiwaczek
dodano 18-01-2011, 18:16
Nr wypowiedzi: #9


Gdzie bywasz rzadziej, tam przyjmują rzadziej.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 958
Rejestracja: 5/09/09
Z: -
Nr użytkownika: 21 785



gratuluje udanej konstrukcji
przyznam ze kilka miesiecy temu rowniez nosilem sie z zamiarem zbudowania takiego "cacka"
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=2581...mp;#entry295756
ale potem pomysl jakos wylecial mi z glowy...
prawie nowa nvidia 8800gt 512mb nadal lezy w mojej szufladzie nieuzywana,
moze teraz w koncu sie zmusze i zrobie z niej pozytek wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koncertownik
dodano 18-01-2011, 18:26
Nr wypowiedzi: #10


postać kontrowersyjna


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



Muszę przyznać, że urzekła mnie obudowa grafiki. wub.gif


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koncarz
dodano 18-01-2011, 19:08
Nr wypowiedzi: #11


Stary burak


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 583
Rejestracja: 24/05/07
Z: W-wa Teren
Nr użytkownika: 1 379
Laptop: MSI GX60 [The powerful APU AMD Trinity A10-4600M inside the machine !!!]



Dla mnie raczej to sztuka dla sztuki . Nie da się tej konstrukcji ze sobą przenosić , koszt całości z zasilaczem i grafiką pewnie symbolicznie tylko mniejszy niż średniej mocy stacja , walory wizulane też nie najwyższych lotów - ja preferuję netbooka do noszenia/internetu itp. i drugiego większego lapka lub komp stacjonarny do relaxu wink.gif .


--------------------
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dweller
dodano 18-01-2011, 23:10
Nr wypowiedzi: #12


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



Ta, może. Tyle że mi puszka nie potrzebna bo gram sporadycznie, raz, dwa razy na tydzień. Poza tym, z części zakupionych można spokojnie potem komputer złożyć.

@path8
O taki znak wodnych mi chodziło. To nie mój screenshot, ale wszędzie to wygląda tak samo. Dodatkowo, skaluje się on do rozdzielczości więc jest lipa.

Transfer 1920x1080 da kosmiczny spadek wydajności, ponieważ transfer przy takiej rozdzielczości o odświeżaniu 60Hz daje prawie 250MB/s czyli całą przepustowość PCIe 1.0 x1. Wyjściem byłoby PCIe 2.0 ale to dopiero jest oficjalnie wspierane z Sandy Bridge.


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
path8
dodano 18-01-2011, 23:41
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 1/10/08
Nr użytkownika: 14 648
Laptop: DELL Precision M4400



Rozumiem że zamiast monitora jest możliwość podłączenia np TV FULLHD po HDMI?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dweller
dodano 18-01-2011, 23:56
Nr wypowiedzi: #14


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



QUOTE(path8 @ 18-01-2011, 22:46) *
Rozumiem że zamiast monitora jest możliwość podłączenia np TV FULLHD po HDMI?

To też monitor ;p Działa wszystko co podłączysz pod wyjścia kart.


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koncarz
dodano 19-01-2011, 5:10
Nr wypowiedzi: #15


Stary burak


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 583
Rejestracja: 24/05/07
Z: W-wa Teren
Nr użytkownika: 1 379
Laptop: MSI GX60 [The powerful APU AMD Trinity A10-4600M inside the machine !!!]



QUOTE(dweller @ 18-01-2011, 22:15) *
Ta, może. Tyle że mi puszka nie potrzebna bo gram sporadycznie, raz, dwa razy na tydzień.


Ok - jeśli wolisz trzymać grafę w pudełku po butach .


--------------------
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AiN
dodano 19-01-2011, 8:18
Nr wypowiedzi: #16


Ex-Redaktor Notebookcheck.pl


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 649
Rejestracja: 6/10/08
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 14 767
Laptop: MSI GT725



QUOTE(Pit37 @ 18-01-2011, 18:13) *
(...) koszt całości z zasilaczem i grafiką pewnie symbolicznie tylko mniejszy niż średniej mocy stacja , walory wizulane też nie najwyższych lotów - ja preferuję netbooka do noszenia/internetu itp. i drugiego większego lapka lub komp stacjonarny do relaxu wink.gif .


Przeciętny procesor do desktopa +/- 450zł
Przeciętna płyta do desktopa +/- 450 zł
Przeciętny HDD do desktopa +/- 200 zł
Przeciętna obudowa +/- 100 zł - bez sensownego zasilacza.
całość ~1200 zł a i tak potrzebujesz mobilnego laptopa ...

Tu płacisz 107 dolców za najwyższą wersję + 23% vat (24,61) (cła nie ma) ... licząc dolara za 2,9 zł koszt zabawki ~ 382 zł a grafikę do desktopa też musisz kupić. Moim zdaniem 3 krotna różnica w cenie czyni zabawę bardzo opłacalną. Jako zwolennik wysokowydajnych laptopów jestem gotów przesiąść się na netbooki ... o ile zabawka pozwoli w pełni wykorzystać wysokowydajne grafiki z najwyższej półki.

QUOTE(Pit37 @ 19-01-2011, 4:15) *
Ok - jeśli wolisz trzymać grafę w pudełku po butach .


:] ale przecież nikt nie każe Ci trzymać zabawek w pudełku po butach jak masz zdolności manualne możesz sobie zbudować obudowę marzeń! smile.gif Szkło ? Metal ? Drewno ? Skóra ? Kurcze już się zastanawiam co wybrać tongue.gif

btw Pit37 twój dawny nick był dużo bardziej dostojny wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koncarz
dodano 19-01-2011, 9:20
Nr wypowiedzi: #17


Stary burak


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 583
Rejestracja: 24/05/07
Z: W-wa Teren
Nr użytkownika: 1 379
Laptop: MSI GX60 [The powerful APU AMD Trinity A10-4600M inside the machine !!!]



@AiN - pisałem " stację średniej mocy " , i miałem na myśli raczej coś pokroju . http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/z...n_2011?page=0,2 , gdzie ceny mamy deko niższe za graty . Tutaj mamy GF GTS450 ( ok. 450 pln ) który reprezentuje w tym zestawie moc w 3dm06 równą mniej więcej 8800GT - ciągle zacną , ale jednak to karta kilka lat starsza . Zasilacz też trzeba nabyć - zgoda że wyjdzie taniej ta składanka ale czy gra jest warta świeczki ? Nie jestem przekonany . Koszt netbooka nie wchodzi w grę bo zakładamy , że jakiś laptop już posiadamy . Nie ma też 100% pewności że zestaw zadziała na naszym notebooku .

Co do pudełka po butach się już nie wypowiadam - bo pakowanie podzespołów mogących osiągnąć znaczne temperatury do kartonowego pudełka , otoczonego na dodatek łatwopalnymi materiałami jest nierozważne (delikatnie mówiąc imo ) .

Coś o sensownych rozmiarach , co mógłbym zabierać ze sobą , wyświetlić obraz na matrycy notebooka to jak najbardziej . A takie rozwiązanie mnie się nie podoba - ale rzecz jasna dobrze że jest i życzę przyjemnego użytkowania obecnym i przyszłym posiadaczom .


--------------------
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dweller
dodano 19-01-2011, 12:42
Nr wypowiedzi: #18


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



Porównując z 8800GT, wyniki są nawet niższe. Tylko co z tego wynika? Niezoptymalizowanego silnika do niższych przepustowości szyny (gry oparte na silnikach UE działają doskonale, bo one są zoptymalizowane)? Problem z benchmarkami jest taki że to są benchmarki. Im wyższa rozdzielczość tym niższe straty wydajności ze względu na przepustowość szyny,a faktyczne straty w wydajności średnio wynoszą 25%. Tak długo jak animacja jest płynna nie obchodzi mnie czy mam trzydzieści czy tysiącpięćsetstodziewięćset klatek na sekundę. A w większości gier jest.

Dwa. Oczywiście, że aluminiowa obudowa ViDocka z wbudowanym zasilaczem jest o wiele lepsza. Równie dobrze módłbym to trzymac na wierzchu i pokroić se przypadkowo palce wentylatorem (co zrobiłem nie raz nie dwa). Ognia się nie boję, emperatura wewnątrz pudełka nie przekracza 45 stopni (do samozapłonu daleko).

A za GTSa zapłaciłem 380zł.


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
path8
dodano 19-01-2011, 14:05
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 1/10/08
Nr użytkownika: 14 648
Laptop: DELL Precision M4400



Na allegro są obudowy od XBoxa / PS3 biggrin.gif Z zasilaczami itp. Cena 100 zł. W sumie mam TV 46 cali FULLHD i bardzo mocnego laptopa na i7 4 rdzeniowym wiec dla mnie to idealne rozwiązanie z zewnętrzną grafiką. Jaka musi być do tego grafika? bo patrzyłem na allegro np i są różne rodzaje wejść.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dweller
dodano 19-01-2011, 14:10
Nr wypowiedzi: #20


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



Jeżeli masz integrę Intela to najlepiej brać Nvidię z seri 4xx/5xx (wtedy działa magia Optimusa), tak jak jest to napisane na forum NBR.


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post

412 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-10-2018 - 13:05