IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Lenovo Y580 - wykrywa kartę ale po zainstalowaniu sterowników nie ma obrazu po ponownym uruchomieniu
Kubalo169
dodano 17-09-2019, 10:59
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 16/09/19
Nr użytkownika: 76 161
Laptop: Lenovo Y580



Zakupiłem Lenovo Y580 ze zintegrowaną grafiką Intela HD 4000 i dedykowaną GeForce GTX 660M. Problem jest następujący. Występuje to na Windows 7 jak i 10. Gdy sterowniki do dedykowanego GTX'a nie są zainstalowane laptop chodzi na zintegrowanej. Po zainstalowaniu sterowników (próbowałem zarówno ze strony Lenovo jak i ze strony nVidia) instalator prosi o ponowne uruchomienie lapka. Przed resetowaniem w Menadżerze urządzeń wykrywa karte normalnie jako GTX 660M. Po ponownym uruchomieniu następuje ciemność gdy minie ekran ładowania Windowsa. Gdy zmienie w BIOS'ie na UMA Graphics (zostawie samą zintegrowaną) laptop się włącza do pulpitu, lecz wtedy w Menadżerzee urządzeń rzecz jasna nie wykrywa karty. Gdy przywróce ustawienia, czyli GTX zostaje bez zainstalowanych sterowników w menadżerze jest on wykrywany jako "Standardowa karta graficzna VGA" z pomarańczowym wykrzyknikiem.

Próbowałem już różnych kombinacji, stawiany kilkukrotnie system, instalowane w różnej kolejności sterowniki chipsetu, intela itd. Nic nie pomaga. Poprzedni właściciel twierdzi, ze wszystko działało na fabrycznym Windows 8. Cyrk się zaczął jak zaktualizował do Windowsa 10. Ja wróciłem na Windows 7 i też nie moge się z tym dogadać. Ktoś wie o co chodzi?

Nie znalazłem takiego problemu jak mój, pomimo wielu tematów związanych z problemem grafiki w Y580. Póki co nie próbowałem stawiać Windowsa 8, bo licze na jakieś sensowne rozwiązanie kogoś z forum smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MójLogin
dodano 17-09-2019, 15:26
Nr wypowiedzi: #2


486 Turbo


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 572
Rejestracja: 19/10/12
Z: Ziemia, Polska i Europa
Nr użytkownika: 51 627
Laptop: Czarny, Srebrno-czarny, Biały, Czarno-niebieski, Srebrny i Szary



A w menadżerze urządzeń jaki kod błędu? 43?
Wygląda to jak padnięta nVidia. Nie sądzę że instalacja 8 coś zmieni.


--------------------

Kupię:
- stacje dyskietek wys. 17,8mm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kubalo169
dodano 17-09-2019, 15:49
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 16/09/19
Nr użytkownika: 76 161
Laptop: Lenovo Y580



Nie, właśnie to nie jest 43. Nie mam obecnie komputera przy sobie, jak wrócę do domu to dam znać. Ale czy to nie dziwne że po załadowaniu Windows'a wyświetla czarny ekran? Przecież pierwszą kartą która obsługuje grafikę jest zintegrowany Intel HD 4000, a nie GeForce. Jakby nVidia była padnięta to by się w ogóle nie przełączała, albo wyświetlała czarny ekran w grach gdy ją zmieni automatycznie ze zintegrowanej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MójLogin
dodano 18-09-2019, 14:34
Nr wypowiedzi: #4


486 Turbo


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 572
Rejestracja: 19/10/12
Z: Ziemia, Polska i Europa
Nr użytkownika: 51 627
Laptop: Czarny, Srebrno-czarny, Biały, Czarno-niebieski, Srebrny i Szary



Nie jest to właśnie nic nadzwyczajnego. Na początek zrób pełne testy wszystkich komponentów na iGPU w tym sprawdzenie go. Jak będzie ok. Możesz podjąć takie kroki albo serwis to zrobi:
1. Przejrzenie płyty w poszukiwaniu uszkodzenia, zwarcia.
2. Przeflashowanie biosu, ec i grafiki jeżeli ma oddzielnie vbios.
3. Podmiana CPU.
4. Zmiana chipu GPU.
5. Wymiana mostka.

Dwa ostatnie nie opłacalne w tak starym lapku.
Ewentualnie po prostu żyć z iGPU i cieszyć się że żyje.


--------------------

Kupię:
- stacje dyskietek wys. 17,8mm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kubalo169
dodano 18-09-2019, 14:51
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 16/09/19
Nr użytkownika: 76 161
Laptop: Lenovo Y580



Przeglądnięcia płyty i przeflashowania biosów podejmę się sam, jako że z komputerami i układami scalonymi miałem styczność jako mechatronik smile.gif mógłbyś mnie tylko nakierować lub podesłać link gdzie jest to fajnie opisane jak to zrobić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MójLogin
dodano 18-09-2019, 18:09
Nr wypowiedzi: #6


486 Turbo


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 572
Rejestracja: 19/10/12
Z: Ziemia, Polska i Europa
Nr użytkownika: 51 627
Laptop: Czarny, Srebrno-czarny, Biały, Czarno-niebieski, Srebrny i Szary



Spróbuj na początku z poziomu Windowsa przeflashować jak masz niższą wersje to powinno zaskoczyć w przypadku tej samej możesz wymusić bo nie będzie chciało przeflashować.
Najpewniejsze to podłączasz się klipsem lub odlutowujesz kość i wrzucasz do programatora pamięci biosu i ec, ściągasz stare dane, zapisujesz porównujesz czy nie są uszkodzone i przeflashowujesz nowy wsad ze strony producenta. Znajdź schemat będziesz miał opisane gdzie one są. Jeśli nie to i tak zobaczysz dwie kości pamięci obok siebie, a po wielkości wsadu będziesz wiedział która to bios a która to ec.


--------------------

Kupię:
- stacje dyskietek wys. 17,8mm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kubalo169
dodano 18-09-2019, 20:21
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 16/09/19
Nr użytkownika: 76 161
Laptop: Lenovo Y580



Obecnie jestem poza domem, więc tyle jeszcze chciałem dodać, że próbowałem zrobić update BIOS'u na nowszy, ze strony Lenovo, ale podczas instalacji wyrzuciło taki błąd jak na zdjęciu

"The version of rom file isn't newer than version of BIOS"



Ogólnie to nie sprawdzałem jeszcze obecnej wersji BIOSU na lapku, ale zauważyłem że to dość powszechny problem z tym updatem. Działa on tylko na Windows 7 (mam takowy obecnie postawiony), ale tak czy siak nie aktualizuje. Czy zmiana nazwy wyrazu z RESSEN na RESSDIS w pliku "platform" w paczce update BIOSu to dobre rozwiązanie w stockowym BIOSIE czy tyczy się to zmodowanej wersji v8.00?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kubalo169
dodano 22-09-2019, 9:25
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 16/09/19
Nr użytkownika: 76 161
Laptop: Lenovo Y580



Przeinstalowałem system, zainstalowałem sterowniki do karty i wchodzi już normalnie do pulpitu, wykrywa karte na stałe, ale w menadżerze urządzeń przy karcie pokazuje komunikat, że SYSTEM WYŁĄCZYŁ KARTE GRAFICZNĄ, KOD 43. CO ten kod oznacza? Kolega tu wcześniej pytał o to smile.gif czy to oznacza padnięty chip?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MójLogin
dodano 23-09-2019, 13:19
Nr wypowiedzi: #9


486 Turbo


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 572
Rejestracja: 19/10/12
Z: Ziemia, Polska i Europa
Nr użytkownika: 51 627
Laptop: Czarny, Srebrno-czarny, Biały, Czarno-niebieski, Srebrny i Szary



Błąd komunikacji z kartą. Może być uszkodzona grafa lub ma problem ze sterownikami. Zainstaluj sterowniki tylko ze strony producenta.


--------------------

Kupię:
- stacje dyskietek wys. 17,8mm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 23-09-2019, 19:03
Nr wypowiedzi: #10


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 563
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Kod 43 to najczęściej uwalona karta
Ewentualnie czasami coś nie pasuje w vbiosie czy modowanych strach

Wrzuć ją do jakieogś MSI 3gen to szybko sprawdzisz kartę

Czarny ekran przy integrze bywa gdy obie grafiki adresują sie w tym samym miejscu


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 24-09-2019, 14:06
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 457
Rejestracja: 6/01/18
Z: Świętokrzyskie
Nr użytkownika: 72 886
Laptop: GT72 6QE i7-6700HQ/16GB 2666/HD530/970 Pro 512GB/2TB HDD



W tym lenovo Andzeju jest grafika wlutowana więc nic nie sprawdzi
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 14-11-2019 - 22:15