IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
budowa sieci gigabitowej, kazda opinia sie przyda
dawidczun
dodano 9-02-2019, 12:16
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/02/19
Nr użytkownika: 75 232



Witam,
zabrałem się za budowę sieci giga-bitowej jednak napotkałem nieprzewidywane problemy...
otóż predkości zapisu i odczytu z dysku sieciowego to tylko ~34MB/s co jest dalekie od moich oczekiwań.

Poniżej build sieci:
Router BT hub gigabitowy
-cat6 kabel ->
switch net gear gigabit gs305
/\
-cat6 kabel -> WD MY Cloud 2TB
-cat6 kabel -> sieciówka Realtek USB GbE Family Controller (sterownik zaktualizowany) -> PC (we właściowościach pokazuje 1GB/s ustawiony "szybkość i duplex na 1.0 GBps full duplex"
-cat6 kabel -> dekoder openbox as4k

Dodam że wcześniej miałem kable cat5e i też osiągałem podobna prędkość. Ktoś pomoże wyeliminować słaby punkt spowalniający całą sieć?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 9-02-2019, 13:22
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 790
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



A jakie predkosci sa na HDD po podpieciu centralnie pod komputer?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alwego
dodano 9-02-2019, 14:03
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 177
Rejestracja: 14/01/11
Z: Szczecin
Nr użytkownika: 35 772



Ten WD chyba nie ma opcji innego podłączenia jak RJtką. Ja bym spróbował krótkiego podłączenia WD <---> switch <----> PC.

W innym wypadku, w miejsce WD wepnij jakiegoś laptopa i zobacz jakie na nim będziesz miał transfery. Upewnij się też, że w ustawieniach karty sieciowej nie masz ustawionego ograniczenia (autonegocjacja)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawidczun
dodano 9-02-2019, 19:11
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/02/19
Nr użytkownika: 75 232



QUOTE(Alwego @ 9-02-2019, 14:03) *
Ten WD chyba nie ma opcji innego podłączenia jak RJtką. Ja bym spróbował krótkiego podłączenia WD <---> switch <----> PC.

W innym wypadku, w miejsce WD wepnij jakiegoś laptopa i zobacz jakie na nim będziesz miał transfery. Upewnij się też, że w ustawieniach karty sieciowej nie masz ustawionego ograniczenia (autonegocjacja)


RJ albo USB 3.0 ale to raczej w wypadku innego dysku.
Probowalem taka konfiguracje ale predkosci nie ulegly zmianie z laptopem ktory jeszcze bardziej spowalnial transfer. Obstawiam ze karta sieciowa na USB cos moze zamulac transfer musze to dzis sprawdzic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 9-02-2019, 19:12
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 790
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



masz dwa komputery to postaw FTP i ściagnij cos

tutaj możę byc ten WD na jakims dziwnym CPU ktory nie wyrabia więcej a może działa na USB2?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 9-02-2019, 20:25
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 756
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



Witaj, proponuję wyeliminowanie problemów krok po kroku.
34MB/s - to około 272Mbit/s czyli na pewno sieć działa w trybie 1000Mbit. Teraz pytanie co spowalnia?

1) zaciskarka: zrób skrosowany kabelek (nieważne jakiej kategorii) byleby miał do 50cm długości, i był ekranowany (+ekranowane wtyczki RJ45). Podepnij się uwstawiając ręcznie adresy z tej samej podsieci dla PC-ta i dla dysku (jeśli dysk ma jakiś DHCP klient, możesz spróbować najpierw wypchnąć mu ustawienia od routera, wypiąć i spróbować szybko spiąć oba, jeśli dzierżawa automatyczna jest długa i kilku-sekundowa strata łącza nie wyzeruje DHCP klienta - to dysk znajdziesz po skrosowanym kablu).
Sprawdź transfer do dysku i z dysku... ale KONIECZNIE jednym dużym plikiem (ISO, film) nie stertą małych pliczków (no chyba że masz SSD w tym WD ale nie sądzę).

2) Czasem jeden układ w tanim routerze/switchu GbE obsługuje dwa najbliższe sobie gniazda RJ45 (postaraj się podpiąć tylko nieparzyste: np. 1 , 3 , 5) - sprawdź transfer

3) Podłącz inny komp z GbE i spróbuj przesłać dane PC-router-PC -sprawdź wyniki.

No i nie pisz GB/s bo, jedyne co poprawnie możesz mieć to 1Gbps (Giga-bit, nie Giga-Bajt). Włącz też w routerze Jumbo Frames (9000) i w sterowniku karty sieciowej, plus wyłącz zarządzanie energią dla karty sieciowej. Jak dla mnie masz wszędzie łączność 1Gbps, problemem jest wąskie gardło - mechaniczny HDD. Zapomnij że wyślesz np. zdjęcia z przepustowością matematycznie 1000Mbps/8 = 125MB/s. Nie ma takiej opcji dla setek mniejszych plików, dysk który przez producenta ma podane 256MB/s zapis (Seagate IronWolf) dla plików 4KB i mniejszych zapis spada do 0.9MB/s - 1.5MB/s. Łącze 1Gbps niezależnie od typu danych będzie saturować tylko komunikacja SSD -> SSD, lub wysyłanie ogromnego ciągłego pliku, protokołem z jak najmniejszym narzutem.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawidczun
dodano 10-02-2019, 11:24
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/02/19
Nr użytkownika: 75 232



QUOTE(Michal299 @ 9-02-2019, 20:25) *
Witaj, proponuję wyeliminowanie problemów krok po kroku.
34MB/s - to około 272Mbit/s czyli na pewno sieć działa w trybie 1000Mbit. Teraz pytanie co spowalnia?

1) zaciskarka: zrób skrosowany kabelek (nieważne jakiej kategorii) byleby miał do 50cm długości, i był ekranowany (+ekranowane wtyczki RJ45). Podepnij się uwstawiając ręcznie adresy z tej samej podsieci dla PC-ta i dla dysku (jeśli dysk ma jakiś DHCP klient, możesz spróbować najpierw wypchnąć mu ustawienia od routera, wypiąć i spróbować szybko spiąć oba, jeśli dzierżawa automatyczna jest długa i kilku-sekundowa strata łącza nie wyzeruje DHCP klienta - to dysk znajdziesz po skrosowanym kablu).

Sprawdź transfer do dysku i z dysku... ale KONIECZNIE jednym dużym plikiem (ISO, film) nie stertą małych pliczków (no chyba że masz SSD w tym WD ale nie sądzę).

2) Czasem jeden układ w tanim routerze/switchu GbE obsługuje dwa najbliższe sobie gniazda RJ45 (postaraj się podpiąć tylko nieparzyste: np. 1 , 3 , 5) - sprawdź transfer


3) Podłącz inny komp z GbE i spróbuj przesłać dane PC-router-PC -sprawdź wyniki.

No i nie pisz GB/s bo, jedyne co poprawnie możesz mieć to 1Gbps (Giga-bit, nie Giga-Bajt). Włącz też w routerze Jumbo Frames (9000) i w sterowniku karty sieciowej, plus wyłącz zarządzanie energią dla karty sieciowej. Jak dla mnie masz wszędzie łączność 1Gbps, problemem jest wąskie gardło - mechaniczny HDD. Zapomnij że wyślesz np. zdjęcia z przepustowością matematycznie 1000Mbps/8 = 125MB/s. Nie ma takiej opcji dla setek mniejszych plików, dysk który przez producenta ma podane 256MB/s zapis (Seagate IronWolf) dla plików 4KB i mniejszych zapis spada do 0.9MB/s - 1.5MB/s. Łącze 1Gbps niezależnie od typu danych będzie saturować tylko komunikacja SSD -> SSD, lub wysyłanie ogromnego ciągłego pliku, protokołem z jak najmniejszym narzutem.


Zrobiłem bardzo banalny test, podłączyłem swojego WD bezpośrednio kablem do sieciówki USB. O dziwo prędkość przy kopiowaniu filmu (30GB) na PC 100 MB/s jednak przy próbie wrzucenia pliku tylko 40-50MB/s i to mocno wahające się.
Po tym nastąpił przełom i wrzuciłem kable w porty o których mówiłeś zmieniłem ustawienia sieciówki i leci ile fabryka daje:))
Jedynym słabym ogniwem w sieci jest laptop do którego podłączyłem sieciówke z PC transfer 22-38MB/s i wypluwa sieciówke co chwila włączając i wyłączając ją.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 11-02-2019, 20:15
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 756
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



Super, zlokalizowałeś problem. Plus znasz ograniczenia dysku (czego nie przeskoczymy/przeskoczysz).
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 9-12-2019 - 0:07