IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

4 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Rozdzielczość a wydajność
Varok
dodano 25-07-2011, 20:21
Nr wypowiedzi: #1


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 422
Rejestracja: 25/07/11
Nr użytkownika: 41 106
Laptop: Acer 5755g -> Clevo 170sm -> Asus G752VT -> Clevo p650re



Witam wszystkich należe do magicznego grona poszukujących lapka za 3 tys. ale nie o tym w tym temacie.

Szukal lapka do w 60-70% gier 15 lub 17 cali (nigdy nie miałem lapka cieżko stwierdzić czego naprawde chcę)
ale cały czas mnie nurtuje pytanie o rozdzielczośc, a jak wiadomo nim wieksza rozdzielczość tym mniej klatek i gdy laptop bedzie miał 17 cali żeby osiągnąć natywną rozdzielczość przy podobnych podzespolach co 15 cali bedzie miał jak sie domyślam sporo trudniejsze zadanie.
Czy przy lapkach 17 cali zmniejszanie rozdzielczości z natywnej bedzie wyraźnie zmniejszało jakość czy można to przeboleć, np gdy w 17 z 1600x900 ustawimy 1366 X 768 ?
Ale rodzi się też pytanie czy to 15 cali to znowu nie za mało jak na gracza i ogolnie wieksza matryca nie bedzie wygodniejsza.
Jestem bardzo zmieszany jeśli chodzi o wybór, jak sądzicie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mlody_PL
dodano 25-07-2011, 20:46
Nr wypowiedzi: #2


Upierdliwiec
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 098
Rejestracja: 21/05/11
Z: Łowicz
Nr użytkownika: 39 464
Laptop: Precision M6600 2670QM | GTX680M | 8GB DDR3 | 512GB SSD | Win7 Prof x64



Rozmiar matrycy czyli 15 lub 17 cali sam w sobie nie wpływa na wydajność, rozdzielczość dla obu jest taka sama, czyli 1920x1080 czyli 1920 piksele na 1080 pikseli i tyle karta musi wyświetlić a na jakim obszarze czy to będzie 15 cali czy 17 nie ma znaczenia bo przy jednakowej rozdzielczości jest tyle samo pikseli (punktów) do wyswietlenia.

Zmniejszanie jakości przy skalowaniu - bo tak nazywa się zmniejszanie rozdzielczości poniżej natywnej - zależy od konkretnej matrycy i tolerancji użytkownika, zdarzają się matryce na których nie odczujesz tego prawie wcale, ale i przeciwnie są takie gdzie obraz będzie mydlany.

Oczywiście po zmniejszeniu rozdzielczości liczba FPS wzrasta (wydajność nie może wzrosnać - jest wciaż taka sama wink.gif )

Dla przykładu:

1920x1080 = 2073600 pikseli
1366x768 = 1049088 pikseli

Jednym słowem jak widzisz różnica klatek powinna być około 2x. Czym mniej pikseli do wyświetlenia tym mniej obciążona pracą karta i może generować mniejszy obraz szybciej.

To tak jakbyś chciał namalować obraz zawierający 100 elementów i taki który zawiera ich 200 - oczywiście dłużej ci zajmie ten z 200 elementami. Chyba że zrobisz to po macoszemu wink.gif (czyli zmniejszysz jakość grafiki)

Przy czym mimo panującej obecnie tendencji, korzystanie z matrycy FullHD (czyli 1920x1080) w 15 calowym laptopie, zwłaszcza w przedziale 3 tyś. jest poza przymusowym cięciem szczegółów lub zmniejszaniem rozdzielczośći, dość męczące i uciążliwe gdy przychodzi nam coś czytać.

Ogólnie w twoim przedziale cenowym polecałbym jak najniższą rozdzielczość 1366x768 lub maksymalnie ale to bardziej dla 17 calowego 1600x900 bo tam ma większy sens


--------------------
Montaż matrycy MSI GT680/683
O podzespołach MSI GT680/683
Pomogłem Ci w czymś ? Kliknij na reklamę koło mojego filmiku - Youtube zapłaci mi pare groszy :)
Wymiana matrycy ASUS G53/G73


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Varok
dodano 25-07-2011, 20:57
Nr wypowiedzi: #3


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 422
Rejestracja: 25/07/11
Nr użytkownika: 41 106
Laptop: Acer 5755g -> Clevo 170sm -> Asus G752VT -> Clevo p650re



Czyli jesli dobrze rozumiem jeśli matruca jest FDH przy 15 cali tak na chłopski rozum te piksele są poprostu mniejsze niż przy 17 cali, wydaje się to być strasznie dużo i meczące dla wzroku przy tak małej matrycy mi się wydaje. dobrze to interpretuje ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mlody_PL
dodano 25-07-2011, 21:03
Nr wypowiedzi: #4


Upierdliwiec
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 098
Rejestracja: 21/05/11
Z: Łowicz
Nr użytkownika: 39 464
Laptop: Precision M6600 2670QM | GTX680M | 8GB DDR3 | 512GB SSD | Win7 Prof x64



QUOTE(volkar @ 25-07-2011, 21:01) *
Czyli jesli dobrze rozumiem jeśli matruca jest FDH przy 15 cali tak na chłopski rozum te piksele są poprostu mniejsze niż przy 17 cali, wydaje się to być strasznie dużo i meczące dla wzroku przy tak małej matrycy mi się wydaje. dobrze to interpretuje ?

Dokładnie tak. Przy czym nie zobaczysz tych pikseli na zasadzie że w 17 będą większe smile.gif nie odczuwa się tego. To już bardziej zależy od wykonania matrycy, np w Asusie G73 1600x900 ziarnistość (czyli te piksele) są mocno widoczne, tak samo w Acerze 5750G ale już w matrycy którą obecnie mam w MSI tego efektu nie ma.

Masz rację w 15 calowym przy takiej rozdzielczości oczy się męczą. Choć niektórzy lubią takie ustawienie.

Po prostu na obszarze mniejszej matrycy musi zmieścić się tyle samo pikseli co na większej 17. Więc na obu ta sama rozdzielczość wyglądać będzie inaczej,

Dla 15 będą to malutkie literki i elementy, na 17 wydają się juz w porządku.


--------------------
Montaż matrycy MSI GT680/683
O podzespołach MSI GT680/683
Pomogłem Ci w czymś ? Kliknij na reklamę koło mojego filmiku - Youtube zapłaci mi pare groszy :)
Wymiana matrycy ASUS G53/G73


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Varok
dodano 25-07-2011, 21:16
Nr wypowiedzi: #5


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 422
Rejestracja: 25/07/11
Nr użytkownika: 41 106
Laptop: Acer 5755g -> Clevo 170sm -> Asus G752VT -> Clevo p650re



to chyba 17'sta jednak dla mnie byłaby lepsza bo jednak lapek ma mi zastąpić PC w studenckim życiu jeszcze ogarne sobie w sklepie jak to wygląda, ale jak ostatnio byłem 15'stka jakaś taka mała biggrin.gif tyle ze jednak za 2 lata przy wysokich wymganiach i konieczności zmiany rozdziałki na konkretnie niższa efekt oglólny obrazu na 15 byłby lepszy,hm ale nie zamierzam tylko i wyłącznie grać, ok dziekuje za wyjaśnienie =),
chyba że jeszcze ktoś ma doświadczenie na 15 i 17 i by mi polecił co mu bardziej przypadło do gustu. Widze, że Ty młody_pl masz niemałe doświadczenie z lapkami po przeglądanięciu cześći forum, co wybrałbys dla siebie ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 25-07-2011, 21:16
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Mlody_PL
dodano 25-07-2011, 21:25
Nr wypowiedzi: #6


Upierdliwiec
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 098
Rejestracja: 21/05/11
Z: Łowicz
Nr użytkownika: 39 464
Laptop: Precision M6600 2670QM | GTX680M | 8GB DDR3 | 512GB SSD | Win7 Prof x64



Majac kilka 17 i 15 ....


.. wciąż nie wiem smile.gif

Jestem ciekaw jakie wrażenie zrobi na mnie jutro nowy EliteBook. Jeżeli okaże się nie tak duży jak większość 17 to obstawiam 17 cali. 15 cali jest bardziej mobilne, mniejsze lżejsze itp. Ale jak dla mnie gdzie często muszę popracować na lapku za mały obszar roboczy

Jednak 17 cali przy przesiadce z desktopa nie zrobi takiego szoku jak 15 (przynajmniej ja lata temu miałem).

17 Cali też możesz dorwać z 1366x768 i wtedy masz najwyższą liczbę klatek,

Tutaj jest sporo za i przeciw, przy tak niskiej rozdzielczości, trzeba często przewijać strony, mało okien się mieści na raz na pulpicie.

Najlepiej faktycznie pójdź do sklepu i porównaj sobie organoleptycznie. 15 vs 17 i poszczególne rozdzielczości (nie kieruj się skalowaniem i rozmyciem tylko wielkością elementów)

Istnieje też możliwość przy większych rozdzielczościach powiększenia elementów w Windowsie.
Ogólnie:
15 cali; Lżejszy, poręczniejszy
17 cali: cięższy, większy, ale czasem się zdarza że z lepszym chłodzeniem niż 15.


15 mieści się do standardowego plecaka np. szkolnego , do 17 musisz już często poszukać czegoś większego wink.gif


--------------------
Montaż matrycy MSI GT680/683
O podzespołach MSI GT680/683
Pomogłem Ci w czymś ? Kliknij na reklamę koło mojego filmiku - Youtube zapłaci mi pare groszy :)
Wymiana matrycy ASUS G53/G73


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Varok
dodano 26-07-2011, 8:45
Nr wypowiedzi: #7


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 422
Rejestracja: 25/07/11
Nr użytkownika: 41 106
Laptop: Acer 5755g -> Clevo 170sm -> Asus G752VT -> Clevo p650re



Mam jeszcze pytanie, Mam na oku msi gt680/683, tylko ze z matryca full hd, czy obraz w rozdzielczości 1366x768 na takiej matrycy bedzie wyglądał, że jest w jakiś sposób "okrojony" czy podobnie jak np w msi ge620 gdzie taka matryca jest standardowa ? (chodzi o rozdzielczość pomijając jasność czy kontrasty)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mlody_PL
dodano 26-07-2011, 9:07
Nr wypowiedzi: #8


Upierdliwiec
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 098
Rejestracja: 21/05/11
Z: Łowicz
Nr użytkownika: 39 464
Laptop: Precision M6600 2670QM | GTX680M | 8GB DDR3 | 512GB SSD | Win7 Prof x64



Będzie rozmyty i nie ostry na pulpicie, w grach nie zauważysz aż takiej różnicy ale też może nie być idealny. Ogólnie lepiej wymienić matrycę tak jak ja. W linku w mojej sygnaturce masz filmik jak to zrobić w tym modelu


--------------------
Montaż matrycy MSI GT680/683
O podzespołach MSI GT680/683
Pomogłem Ci w czymś ? Kliknij na reklamę koło mojego filmiku - Youtube zapłaci mi pare groszy :)
Wymiana matrycy ASUS G53/G73


Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 26-07-2011, 9:59
Nr wypowiedzi: #9


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



Może niektórym to nie przeszkadza, ale dla mnie zmiana rozdziałki jest nie do przyjęcia. Nie spotkałem jeszcze mtrycy, w której taki efekt można zaakceptować.
Jedyne wyjście to zmniejszenie rozdziałki ale 1:1 czyli z czarnymi pasami. Minus to oczywiście mniejszy obszar jaki uzyskujemy po takim zabiegu.


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 26-07-2011, 10:02
Nr wypowiedzi: #10


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



Ja bym nie przesadzał. Pamiętajcie, że wiele gier mających 10 lat i więcej wymaga konieczności skalowania, bo nie obsługuje takich "kosmicznych" rozdzielczości jak 1280x800, czy 1280x1024. Może u mnie jest coś ze wzrokiem, ale spokojnie bez najmniejszych problemów można grać w rozdzielczości 1024x768.

Co do nowych gier i programów, które obsługują FHD to oczywistym jest, że przeskalowanie do niższej rozdzielczości pogorszy obraz, ale tu już mamy jakiś wybór i możemy pozostać w rozdzielczości natywnej.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 26-07-2011, 10:03
Nr wypowiedzi: #11


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



midzi ja też mogę grać w każdej rozdziałce. Jednak tylko 1:1 wink.gif


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 26-07-2011, 10:04
Nr wypowiedzi: #12


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



No tak, ale ja mam dziesiątki gier gdzie 800x600 to jest max.

Powiedziałbym, że wtedy lepiej wygląda ta gra jak skaluję ją z 1920x1200 niż z 1280x800.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 26-07-2011, 10:07
Nr wypowiedzi: #13


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



Ja z takich staroci to tylko cod 1 + UO oraz vietcong. Odpaliłem jakiś czas temu. Grafika może już nie dzisiejsza, ale jaki klimat, Poza tym ile ludzi jeszcze w to gra to byłem w szoku.


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mlody_PL
dodano 26-07-2011, 10:09
Nr wypowiedzi: #14


Upierdliwiec
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 098
Rejestracja: 21/05/11
Z: Łowicz
Nr użytkownika: 39 464
Laptop: Precision M6600 2670QM | GTX680M | 8GB DDR3 | 512GB SSD | Win7 Prof x64



QUOTE(aldam @ 26-07-2011, 10:11) *
Ja z takich staroci to tylko cod 1 + UO oraz vietcong. Odpaliłem jakiś czas temu. Grafika może już nie dzisiejsza, ale jaki klimat, Poza tym ile ludzi jeszcze w to gra to byłem w szoku.

Ja grałem lata w Medal of Honor Alied Assault na silniku quake 3. wszedłem miesiąc temu i pustki, gra już od 3 lat martwa, a dawniej to w nią grało klanówki najwięcej osób poza CS. przynajmniej na Clan Base wink.gif na Lan Party się w nią grało, poznań game arena itp


--------------------
Montaż matrycy MSI GT680/683
O podzespołach MSI GT680/683
Pomogłem Ci w czymś ? Kliknij na reklamę koło mojego filmiku - Youtube zapłaci mi pare groszy :)
Wymiana matrycy ASUS G53/G73


Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 26-07-2011, 10:14
Nr wypowiedzi: #15


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



Tak na szybko: Diablo I, Warcraft I, Warcraft II, Starcraft + BW, HoMM2, HoMM3, THPS2, THPS3, Theme Hospital, The Neverhood, MK4, HL, CS 1.5, Planscape Torment to gry, które mam obecnie na dysku a działają w rozdzielczościach od 640x480 do 1024x768.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 26-07-2011, 10:16
Nr wypowiedzi: #16


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



hehe fajnie powspominać smile.gif
Można by jakiś temat do tego założyć.
W moim przypadku vietcong i cod1 to były pierwsze mp w jakie grałem. Do dzisiaj szukam czegoś zbliżonego klimatem i nic... Dlatego ostatnio tak żadko gram. Po prostu nie ma co odpalić. Wszystko nudzi się po kilku godzinach.


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 26-07-2011, 10:20
Nr wypowiedzi: #17


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



Chyba był nawet taki temat wspominkowy.

Dodałbym do tego jeszcze wiele gier, które nie działają w natywnej 5:4, 16:10, albo 16:9. Najlepszym przykładem jest Warcraft III. Uruchamia mi się w 1280x1024 od nowego patcha, który dał możliwość zwiększenia rozdzielczości ponad 1024x768, ale działa bez zawiech tylko w 1280x960. Takich gier jest masa.

PS. Co do Vietconga to mam gdzie pirata ze stadionu. Kiedyś gry się kupowało na kilogramy od murzyna z korony tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 26-07-2011, 10:26
Nr wypowiedzi: #18


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



QUOTE(midzi @ 26-07-2011, 10:24) *
PS. Co do Vietconga to mam gdzie pirata ze stadionu. Kiedyś gry się kupowało na kilogramy od murzyna z korony tongue.gif

To może mamy od tego samego gościa wink.gif


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 26-07-2011, 10:31
Nr wypowiedzi: #19


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



QUOTE(aldam @ 26-07-2011, 10:30) *
To może mamy od tego samego gościa wink.gif

Jak dobrze pamiętam to z taką okładką była tongue.gif



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mlody_PL
dodano 26-07-2011, 10:39
Nr wypowiedzi: #20


Upierdliwiec
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 098
Rejestracja: 21/05/11
Z: Łowicz
Nr użytkownika: 39 464
Laptop: Precision M6600 2670QM | GTX680M | 8GB DDR3 | 512GB SSD | Win7 Prof x64




Warcrafta III dało się puścić nawet w FullHD wcześniej niż przy obecnym patchu smile.gif w plikach rejestru trzeba było wpisać żądaną rozdzielczość, nawet odświeżanie się dało zmienić biggrin.gif

Wiem bo do tej pory grywam na Battlu AT i RT smile.gif no i najlepszą mapę czyli DOTA biggrin.gif:D


--------------------
Montaż matrycy MSI GT680/683
O podzespołach MSI GT680/683
Pomogłem Ci w czymś ? Kliknij na reklamę koło mojego filmiku - Youtube zapłaci mi pare groszy :)
Wymiana matrycy ASUS G53/G73


Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 23-06-2017 - 0:17