IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

4 Strony: V  « < 2 3 4  
Reply to this topicStart new topic
Rozdzielczość a wydajność
jot23
dodano 30-03-2014, 21:21
Nr wypowiedzi: #61


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 596
Rejestracja: 7/08/11
Nr użytkownika: 41 471



Nie ma czegoś takiego, jak rozdzielczość natywna układu graficznego. Jest rozdzielczość natywna monitora. Oczywiście, jeśli podłączysz monitor do lapka, to obraz domyślnie będzie wyświetlany w rozdzielczości natywnej monitora, u Ciebie 1680x1050. Zmniejszenie rozdziałki spowoduje na LCD spory spadek jakości obrazu, więc nie polecam.


--------------------
Hp Elitebook 2570p i5-3210m, Micron c400 128gb SSD, 8 GB RAM DC
Stacjonarka i3-6100, 8 GB RAM, Asus GTX950 Strix OC, Crucial mx100 128GB, Corsair VS450

było: hp 6720s (2GB RAM, t2370 1.77 GHz); Dell d820 (t7300 2,0 GHz) ; HP 8730W (QX9300, Ati firegl 5725); eGPU GTX660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bagins
dodano 30-03-2014, 21:57
Nr wypowiedzi: #62


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 547
Rejestracja: 29/01/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 36 260
Laptop: HP dv6-6030ew, Lenovo x200



Zły tok rozumowania - dla karty nie ma czegoś takiego jak natywna rozdzielczość. Jest to jedynie kwestią monitora, który ma ograniczoną rozdzielczość maksymalną (natywną, niższe może przeskalować).
Niezależnie którą kartę wybierzesz natywną rozdzielczością będzie wtedy 1680x1050 przy podłączeniu monitora, a na laptopie - rozdzielczość matrycy notebooka.

@UP, sry za dubla tego samego - otworzyłem okno odpowiedzi zanim jeszcze napisałeś, a dopiero teraz odpowiedziałem i po tym zobaczyłem że mnie wyprzedziłeś blush.gif


--------------------
HP dv6-6030ew (i7-2720QM, 16GB RAM, Radeon 6770M, SSD+HDD)
Lenovo X200 (C2D P8600, 4GB RAM, SSD, Gobi2000 z Aero2)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
katmai7
dodano 25-04-2014, 1:59
Nr wypowiedzi: #63


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 803
Rejestracja: 7/03/11
Nr użytkownika: 37 410
Laptop: |Dell Precision M6600|



Szczerze polecam artykuł:

http://laptopy.gadzetomania.pl/2011/08/26/...wce-wybierz-sam

Jest nieco stary ale wyjaśnia bardzo wiele terminów z tematyki matryc.


--------------------
|Dell Precision M6600| i7-2720QM | AMD FP M8900 2GB GDDR5 Nvidia Quadro K5000M 4GB GDDR5 | 12GB DDR3 | SSD Samsung 830 128GB | HDD WD Scorpio Black 750GB 7200 rpm | Slot DVD RW | Fingerprint reader | Contactless SmartCard reader | WebCam | Mic | Bluetooth | WiFi Ultimate-N 6300 | Backlit keybord | LCD FHD LG LP173WF1 | Win 7 Prof x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duranduran
dodano 13-01-2016, 17:42
Nr wypowiedzi: #64


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 14/01/11
Nr użytkownika: 35 761
Laptop: samsung



Co lepsze i z większą ilością fps laptop z gt 950m i rozdzielczością hd czy laptop z gt 960m i matrycą full hd ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 13-01-2016, 21:24
Nr wypowiedzi: #65


Ponboczek
*********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23 874
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(duranduran @ 13-01-2016, 16:48) *
Co lepsze i z większą ilością fps laptop z gt 950m i rozdzielczością hd czy laptop z gt 960m i matrycą full hd ?

950M.
Jeśli 950M na pamięciach DDR5 to nawet 50-70% lepiej od 960M w FHD.
Jak 950M na DDR3 to z 20-40% lepiej w zależności od gry.

Tak duże widełki, bo nie każda gra tak samo reaguje na zmianę rozdzielczości.
Seria Total War prawie w ogóle nie zyskuje po zmianie rozdzielczości, a taki Wiedźmin 3 ma nawet 70-80% przyrostu fps w HD względem FHD.


--------------------
Kontakt: Luqart67@gmail.com
Jeśli nie odpowiem do 24h proszę spamować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GameRagon
dodano 17-02-2016, 10:24
Nr wypowiedzi: #66


epny
*******

Grupa: Subiekt
Wypowiedzi: 2 644
Rejestracja: 3/09/15
Nr użytkownika: 65 737



To prawda. Zmniejszenie rozdzielczości powoduje bardzo duży przyrost fps, co jest dość oczywiste: znacznie mniej punktów do wyświetlenia. I potwierdzam: nie każda gra reaguje na taką zmianę tak samo dobrze. Wspomniany już Wiedźmin 3 rzeczywiście sporo klatek zyskuje przy zmianie rozdzielczości. Nieco mniej gry na silniku SC2 (czyli sam Starcraft 2 + dodatki oraz Heroes of the Storm). Total War to akurat niechlubny przykład, bo rzeczywiście rozdzielczość nie ma wielkiego wpływu. Dlatego taki 950M w lapku z matrycą HD: tak, w lapku z matrycą FHD: nie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukash47
dodano 24-02-2016, 12:08
Nr wypowiedzi: #67


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 2/08/15
Nr użytkownika: 65 443



Mam pytanie związane z tematem, a mianowicie czy warto podawać obraz fhd na telewizor hd ready. Zakupiłem jakiś czas temu lenovo y50-70 z gtx 960m i jestem bardzo zadowolony, wszystkie gry jak do tej pory śmigają świetnie. Czasami podłączam go do telewizora żeby pograć na trochę większym ekranie jednak jest to już starszy sprzęt 32 cale i rozdzielczość jedynie hd ready. Gram wtedy na rozdzielczości fhd i zastanawiam się czy warto zmienić ją do rozdzielczości natywnej tv.Choć telewizor nie wyświetla 1920x1080 to przy ustawieni tej rozdzielczości obraz wydaje się ładniejszy. Oczywiście po zmianie na hd jest widocznie więcej fpsów i obiekty są większe. Co o tym myślicie? Warto obciążać kartę na 100% czy może lepiej dać jej odpocząć? Głównie chodzi mi o różnice w jakości wyświetlanego obrazu i czy ten tv wogóle jest w stanie ogarnąć wyższą rozdzielczość czy może to tylko efekt w mojej głowie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ku6a
dodano 24-02-2016, 12:16
Nr wypowiedzi: #68


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 35
Rejestracja: 27/01/16
Nr użytkownika: 67 256
Laptop: ex ASUS N53sv



Jeśli to 1080p to tak. Natomiast 1080i to nie, lepiej zostań przy 720p.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rsnake
dodano 24-02-2016, 19:04
Nr wypowiedzi: #69


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 039
Rejestracja: 29/05/12
Z: Łódź
Nr użytkownika: 48 595
Laptop: MSI GT72 I7 6700HQ 980m



dziwny masz tv. Moja dziewczyna ma u siebie starą bravię 720p i jak podłączam tam lapka zebyc obejrzeć filmik to nie mam po prostu możliwości wrzucenia wyższej rozdzielczości.


--------------------
| P775DM3(-G) / Hyperbook X77VR | GTX 1070 | I5 6600k@4x4Ghz -150 mV | Samsung SSD 850 EVO M.2 250GB | 8 gb HyperX Impact 2133MHz DDR4

| ASUS VivoBook S400CA | i3-3217U | 500GB + 24GB SSD hybrid | 4GB 1600MHz DDR3 |

Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukash47
dodano 25-02-2016, 18:45
Nr wypowiedzi: #70


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 2/08/15
Nr użytkownika: 65 443



To znaczy rozdzielczość mogę zmieniać dopiero po uruchomieniu gry, tzn w opcjach.
A mógłbyś mi wyjaśnić jak rozpoznać czy to jest 1080 i czy p? Może trochę to dziwne ale nie wiem o co chodzi w praktyce oprócz tego co znalazłem w googlach. tongue.gif
Tak ogólnie to pomyślałem, że na ile będzie pozwalał sprzęt to postaram sie zachowywać jak najwyższą rozdzielczość bo różnica jest delikatnie widoczna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 25-02-2016, 19:32
Nr wypowiedzi: #71


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 528
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(rsnake @ 24-02-2016, 19:13) *
dziwny masz tv. Moja dziewczyna ma u siebie starą bravię 720p i jak podłączam tam lapka zebyc obejrzeć filmik to nie mam po prostu możliwości wrzucenia wyższej rozdzielczości.

Być może korzysta z funkcji NVIDII o nazwie Dynamic Super Resolution w skrócie DSR > http://www.nvidia.pl/object/dsr-technology-pl.html

Dopóki działa płynnie to jak najbardziej spoko.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lock22
dodano 2-03-2016, 13:44
Nr wypowiedzi: #72


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 078
Rejestracja: 24/12/10
Nr użytkownika: 35 085



Nie. Te stare bravie HD Ready mają tryby 720p i 1080i, więc da się ustawić 1920x1080, ale obraz jest wyświetlany z przeplotem bo tv nie obsługuje 1080p.


--------------------
Sprzęcik:
SPC Alea S25W, MSI Z270M Mortar, i7-6700K @4,5GHz, SilentiumPC Grandis XE1236v2, MSI GTX 1080 Gaming X 8GB GDDR5X, 16GB DDR4 3200MHz CL16, 128GB Plextor M6 Pro, 1TB WD Green 7200rpm, Thermaltake 630W, Windows 10 x64, Asus MG279Q IPS 27" 1440p 144Hz
FireStrike TimeSpy
Medion Erazer X7849: i7 6700HQ, GTX 1070 8GB G-SYNC, 32GB DDR4, 256GB SSD, 1TB HDD TimeSpy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GameRagon
dodano 2-03-2016, 14:43
Nr wypowiedzi: #73


epny
*******

Grupa: Subiekt
Wypowiedzi: 2 644
Rejestracja: 3/09/15
Nr użytkownika: 65 737



Jeżeli nie masz drastycznego spadku fpsów; to korzystaj z tego 1080, acz jeśli monitor jest tylko HD ready, to cudów nie ma i nie przeskoczysz jego natywnej rozdzielczości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
knight
dodano 15-03-2016, 12:48
Nr wypowiedzi: #74


Uwolnić pixele!
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 914
Rejestracja: 1/02/13
Z: UK/PL
Nr użytkownika: 53 794
Laptop: P870DM/GX60/8540w



Jak wiadomo aktualnie robię testy gier na 980M (single) w QFHD (4K). Niedługo będą wyniki (tydzień?).

Ale... na chwile obecną mam rekordzistę zjadania vRAMU jak na konkursie dla obżartuchów.

Shadow of Mordor + HD Texture Pack.

Ustawienia ULTRA prócz Cieni (high) oraz AmbientOcclusion na (z tego co pamiętam) Medium.



J/w widać że QFHD dużo bardziej lubi videoRAM. Średnio w grach jest zapotrzebowanie na od 3,5gb vram do 4,5-5gb. Ale Shadow of Mordor bije rekordy (ładnymi teksturami oczywiście).

Granie na kartach 4gb vRAM (nawet na zewn. monitorze)? Nie sądzę.


--------------------
[Hyperbook GTR87/Clevo P870DM] | QFHD 3840x2160 IPS 8BIT | i7 6700k | 32gb 2400MHz | GTX 980M | Intel Wireless-AC 8260 | Samsung EVO M2.0 250GB + Samsung EVO M2.0 500GB + Hitachi Travelstar 7K1000 1TB | PSU 330W | Windows 10 Home 64bit |
[HP Elitebook 8540w] | FHD Dreamcolor | i7 620M | 8gb 1600MHz | Quadro FX 880M (710/1500/1050 OC) | Samsung 840 PRO 256GB | Windows 7 Pro 64bit |
[MSI GX60] | FHD TN | AMD A10-5750M | 16gb 1600MHz | R9 M290X | Samsung EVO 250GB + 1TB HDD 5400rpm | Windows 7>10 Pro 64bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 15-03-2016, 13:02
Nr wypowiedzi: #75


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 776
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



raczej to jakas rezerwacja jest miejsca niz faktycznie zajmowanie miejsca - sprawdz od kiedy masz juz taka zajetosc ramu
czy nie przypadkiem za wczesnie na intrze ;p


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
knight
dodano 15-03-2016, 13:10
Nr wypowiedzi: #76


Uwolnić pixele!
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 914
Rejestracja: 1/02/13
Z: UK/PL
Nr użytkownika: 53 794
Laptop: P870DM/GX60/8540w



In-Game, widziałem na OSD na żywo (RTSS). Jbc mogę później wrzucić screena. Zrypałem troszkę bo zapomniałem restartować HWInfo po instalacji i odpaleniu. Ale to jeszcze nie faza testowa dla Shadow of Mordor.
Na intro było 6,1gb, potem się rozkręciło w trakcie gry do 6,5-6,6.
Benchmark Shadow of Mordor zjada 6,4gb


--------------------
[Hyperbook GTR87/Clevo P870DM] | QFHD 3840x2160 IPS 8BIT | i7 6700k | 32gb 2400MHz | GTX 980M | Intel Wireless-AC 8260 | Samsung EVO M2.0 250GB + Samsung EVO M2.0 500GB + Hitachi Travelstar 7K1000 1TB | PSU 330W | Windows 10 Home 64bit |
[HP Elitebook 8540w] | FHD Dreamcolor | i7 620M | 8gb 1600MHz | Quadro FX 880M (710/1500/1050 OC) | Samsung 840 PRO 256GB | Windows 7 Pro 64bit |
[MSI GX60] | FHD TN | AMD A10-5750M | 16gb 1600MHz | R9 M290X | Samsung EVO 250GB + 1TB HDD 5400rpm | Windows 7>10 Pro 64bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GameRagon
dodano 25-03-2016, 16:14
Nr wypowiedzi: #77


epny
*******

Grupa: Subiekt
Wypowiedzi: 2 644
Rejestracja: 3/09/15
Nr użytkownika: 65 737



6,4 GB to lekka przesada. W sensie: ktoś mocno nie zadbał o optymalizację, bo nie wierzę, że tyle mają w gołych teksturach smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Strony: V  « < 2 3 4
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-09-2017 - 5:18