IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

12 Strony: V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
Asus GL502VM, GL502VS
Wishmaker
dodano 14-12-2016, 21:46
Nr wypowiedzi: #21


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 308
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



QUOTE(lipaa @ 14-12-2016, 20:14) *
Wynik prawie "książkowy" więc nie jest źle, bardziej mi chodziło o odniesienie do poprzedniej gen. Sklepy już wypisują (u nas też) że 1060 wydajnością bije 980m i że nie ma co na nią patrzeć.

Może i bije ale wychodzi na to że o parę procent, a idąc kategorią cena/jakość nie jest już tak miło

Bez oc 980m robi na słabym procesorze ok 8700 w FS, niech 1060 ma te 9700 nawet 10k - nie będzie miało to istotnego przełożenia na codzienne granie, a po oc 980m można podciągnąć śmiało pod wyniki 1060.

Warto więc nadal rozglądać się za 980m w dobrej cenie jeżeli ktoś się zastanawia czy dopłacać.

W markach jak widać na stock masz jedynie 11 % przewagi 1060, a po krecenie podejrzewam ze znacznie wiecej wiciagniesz z 980 niz 1060 i pewnie przy maksie na jednej i drugiej bedzie remis a moze nawet 980 ciut wyzej . Jak widać dla kogoś z 980m , 1060m nie jest żadną alternatywą .


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 14-12-2016, 21:54
Nr wypowiedzi: #22


Ponboczek
*********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 22 704
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(Wishmaker @ 14-12-2016, 20:46) *
Jak widać dla kogoś z 980m , 1060m nie jest żadną alternatywą .

To prawda.

Ale różnica w grach jest większa niż te 11%.


--------------------
Kontakt: Luqart67@gmail.com
Jeśli nie odpowiem do 24h to spamować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
woyzeck
dodano 14-12-2016, 21:56
Nr wypowiedzi: #23


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 148
Rejestracja: 28/12/15
Nr użytkownika: 66 966



A jesteście w stanie porównać Asusa Strixa do Acer G5-793?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 14-12-2016, 22:05
Nr wypowiedzi: #24


Ponboczek
*********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 22 704
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(woyzeck @ 14-12-2016, 20:56) *
A jesteście w stanie porównać Asusa Strixa do Acer G5-793?

Tutaj nie ma co porównywać biggrin.gif
Acer jest lepszy we wszystkim.
Nie ma sensu porównywać DTR'a ważącego ponad 4kg do naleśnika ważącego ciut ponad 2 kilo.


--------------------
Kontakt: Luqart67@gmail.com
Jeśli nie odpowiem do 24h to spamować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
woyzeck
dodano 14-12-2016, 22:44
Nr wypowiedzi: #25


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 148
Rejestracja: 28/12/15
Nr użytkownika: 66 966



Pytam, bo Acer w takiej konfiguracji: Acer G5-793 i7-6700HQ/8GB RAM/HDD 1TB/W10 FHD GTX 1060 jest do wzięcia za około 7.000zł. Więc mam niezłą zagwozdkę. Czy Asus Strix, czy Acer G5.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 14-12-2016, 22:44
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
hoodedman
dodano 15-12-2016, 7:22
Nr wypowiedzi: #26


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 044
Rejestracja: 3/07/07
Nr użytkownika: 1 769



QUOTE(Luqart @ 14-12-2016, 21:05) *
Tutaj nie ma co porównywać biggrin.gif
Acer jest lepszy we wszystkim.
Nie ma sensu porównywać DTR'a ważącego ponad 4kg do naleśnika ważącego ciut ponad 2 kilo.

a tam we wszystkim. Bo jest cichszy pod obciążeniem? Uwierz mi że grono osób które z tego powodu histeryzują jest największa na takich jak to forach. Reszta nawet nie rozumie "problemu".
Reszta przemawia za tym Ausem. Throttling ma prawie żadne przełożenie na realne sytuacje jak grasz. Przerabiałem to.

Robiłeś repastowanie?

ps. pierwszy fajny laptop jakiego sobie kupiłeś (hyhy tongue.gif )


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
arekcc7
dodano 15-12-2016, 11:13
Nr wypowiedzi: #27


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 866
Rejestracja: 25/12/14
Nr użytkownika: 63 238



Heh wojna miłośników cieniasów i dtrów zawsze wieczna biggrin.gif Luq miał już "fajnego" lapka ge72, ja tam czekam na opinie jak już się go pozbędzie wtedy to będzie obiektywna ocena, bo tak jest jeszcze fascynacja drogim sprzętem, tak mi się przynajmniej wydaje. Obecnie najgorzej jest z dtrami z 1060 bo są za drogie i zostają tylko do wyboru używki z 980m na które nie wszyscy się zdecydują, więc pozostają im cieniasy z 1060.


--------------------
Lenovo Y50 - Intel Core i7-4720HQ - Nvidia GeForce GTX 960M - 8GB RAM - Crucial MX200 250GB - Samsung Display LTN156HL07401 - IntelŸ Dual Band Wireless AC 7260
Intel Core i5-760 4.3 GHz - Raijintek Tisis - Gigabyte GA-H55M-UD2H - MSI GeForce GTX960 2GB Armor 2X OC - 6GB RAM - SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W
Go to the top of the page
 
+Quote Post
smg_
dodano 17-12-2016, 16:44
Nr wypowiedzi: #28


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 285
Rejestracja: 12/04/15
Nr użytkownika: 64 453
Laptop: służbowy:/



@Luq a tak na szybko pytanio-prośba - miałbyś może możliwość wrzucenia zdjęcia z czarnym tłem i podświetlaniem na maxa? Chciałbym zobaczyć jak u Ciebie jest z matrycąsmile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 17-12-2016, 16:48
Nr wypowiedzi: #29


Ponboczek
*********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 22 704
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(smg_ @ 17-12-2016, 15:44) *
@Luq a tak na szybko pytanio-prośba - miałbyś może możliwość wrzucenia zdjęcia z czarnym tłem i podświetlaniem na maxa? Chciałbym zobaczyć jak u Ciebie jest z matrycą:)

Nie mam czym. Przed świętami dojdzie do mnie smartfon to zrobię.
Ale testowałem bleeding i jest bardzo dobrze. Naprawdę leciutki bleeding widoczny przy zgaszonym świetle jest w prawym górnym rogu.
Reszta rogów i krawędzi jest bardzo dobrze doświetlona.


--------------------
Kontakt: Luqart67@gmail.com
Jeśli nie odpowiem do 24h to spamować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shly
dodano 17-12-2016, 17:06
Nr wypowiedzi: #30


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 773
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 643
Laptop: Alienware 15



QUOTE(arekcc7 @ 15-12-2016, 10:13) *
Heh wojna miłośników cieniasów i dtrów zawsze wieczna biggrin.gif Luq miał już "fajnego" lapka ge72, ja tam czekam na opinie jak już się go pozbędzie wtedy to będzie obiektywna ocena, bo tak jest jeszcze fascynacja drogim sprzętem, tak mi się przynajmniej wydaje. Obecnie najgorzej jest z dtrami z 1060 bo są za drogie i zostają tylko do wyboru używki z 980m na które nie wszyscy się zdecydują, więc pozostają im cieniasy z 1060.

Ja kiedyś na szybko kupiłem ge72 właśnie przez wypowiedź Luqai kogoś tam jeszcze.... po miesiącu sprzedałem, uznając to za najgorszy zakup życia xD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 17-12-2016, 17:11
Nr wypowiedzi: #31


Ponboczek
*********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 22 704
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(shly @ 17-12-2016, 16:06) *
Ja kiedyś na szybko kupiłem ge72 właśnie przez wypowiedź Luqai kogoś tam jeszcze.... po miesiącu sprzedałem, uznając to za najgorszy zakup życia xD

Dlatego, bo pierwsze wrażenia często są mylne.
Po kilku miesiącach można coś wywnioskować.


--------------------
Kontakt: Luqart67@gmail.com
Jeśli nie odpowiem do 24h to spamować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
smg_
dodano 17-12-2016, 18:43
Nr wypowiedzi: #32


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 285
Rejestracja: 12/04/15
Nr użytkownika: 64 453
Laptop: służbowy:/



QUOTE(Luqart @ 17-12-2016, 15:48) *
Nie mam czym. Przed świętami dojdzie do mnie smartfon to zrobię.
Ale testowałem bleeding i jest bardzo dobrze. Naprawdę leciutki bleeding widoczny przy zgaszonym świetle jest w prawym górnym rogu.
Reszta rogów i krawędzi jest bardzo dobrze doświetlona.

Dziękuję.

Ja miałem dwie sztuki i uważam, że jest ok, ale chciałem zobaczyć jeszcze jeden model.

U mnie oba górne rogi są lekko żółte. Ale bez jakiś ostrych "przebłysków". Całość oczywiście widoczna tylko na czarnym tle i po ciemku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hoodedman
dodano 17-12-2016, 20:36
Nr wypowiedzi: #33


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 044
Rejestracja: 3/07/07
Nr użytkownika: 1 769



ciekawe jak długo Luq zostanie przy tym sprzęcie laugh.gif To jest fajne uzupełnienie PS4. Można kupować po drodze jakieś eksperymenty ale dobrze mieć takiego laptopa jak GL502VM zawsze pod ręką jako "daily driver" Ten model to moim zdaniem definicja laptopa wszechstronnego a przy tym nie takiego "do niczego", ponieważ GTX1060 daje mu konkretny napęd do gier, a laptop jest przy tym dobry do pracy bo lekki i cichy.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 17-12-2016, 20:40
Nr wypowiedzi: #34


Ponboczek
*********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 22 704
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(hoodedman @ 17-12-2016, 19:36) *
ciekawe jak długo Luq zostanie przy tym sprzęcie laugh.gif To jest fajne uzupełnienie PS4. Można kupować po drodze jakieś eksperymenty ale dobrze mieć takiego laptopa jak GL502VM zawsze pod ręką jako "daily driver" Ten model to moim zdaniem definicja laptopa wszechstronnego a przy tym nie takiego "do niczego", ponieważ GTX1060 daje mu konkretny napęd do gier, a laptop jest przy tym dobry do pracy bo lekki i cichy.

Już zamierzam sprzedać.
Chcę teraz coś z 1070 złapać.
Mam na oku HP OMEN 17.

PS4 mam do gier, 2570p do pracy, a gaminga jako hobby biggrin.gif


--------------------
Kontakt: Luqart67@gmail.com
Jeśli nie odpowiem do 24h to spamować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hoodedman
dodano 17-12-2016, 20:48
Nr wypowiedzi: #35


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 044
Rejestracja: 3/07/07
Nr użytkownika: 1 769



na chwilę obecną GTX1070 to zbędny wydatek, ty tak szybko zmieniasz laptopy że to nie ma większego sensu. Jak ktoś zmienia laptopy co ~półtora roku to ok, warto zainwestować w 1070, ale u ciebie jest taka rotacja że zanim coś wyjdzie co zdławi GTX1070 to ty go 10 razy sprzedasz....


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 20-12-2016, 14:11
Nr wypowiedzi: #36


Ponboczek
*********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 22 704
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Przesmarowałem CPU i GPU Gelidem. Jak ASUS pozwala to czemu nie przedłużyć życia komponentom laptopa za kilka groszy?
Robi się to banalnie prosto, tylko ASUS stosuje pastę-termopad która jest imho średnim pomysłem.
Do tego spora część układu GPU była ledwo co maźnięta tym wynalazkiem. Nie mam takiej pasty to tylko lekko rozmazałem na inne części i zostawiłem w spokoju.

Jak odkryłem chłodzenie to standardowo zanik pasty (druga opcja to zdecydowany nadmiar, aż się wylewa), pomimo, że to nowy laptop wyprodukowany trochę ponad miesiąc temu to pasta była skamieliną biggrin.gif
ASUS stosuje podłe pasty w fabryce...

Co do temperatur,
CPU spadło z 80 stopni (z UV -150 przy 30 minutowym graniu i średnim obciążeniu 60% Total CPU w HWiNFO) do 74 i wentylator kręcił się o jakieś 2 tabele niżej.
GPU spadło z 74 do 68 i tak samo wentylator kręcił się wyraźnie wolniej.
Temperatury jeszcze odrobinę spadną, bo Gelid wymaga wygrzania.

W FireStrike laptop robi poprawne 11700 GS'a i zero throttlingu (przed repastingiem robił 11100-11200). Czyli ewidentnie ASUS zaimplementował ograniczenie termiczne w vBIOSie i od 70 stopni zaczyna throttling (to samo jest w G551).
Na szczęscie to jest do obejścia, trzeba tylko poczekać aż mądre głowy odblokują dostęp do ROMu Pascali.
Naprawdę cichy naleśnik z tego laptopa smile.gif

Co do GPU to myślę, że dałoby się więcej wyciśnąć, bo trochę źle przesmarowałem (za dużo pasty), a nie miałem już więcej gelida by poprawić.


--------------------
Kontakt: Luqart67@gmail.com
Jeśli nie odpowiem do 24h to spamować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
smg_
dodano 20-12-2016, 14:41
Nr wypowiedzi: #37


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 285
Rejestracja: 12/04/15
Nr użytkownika: 64 453
Laptop: służbowy:/



QUOTE(Luqart @ 20-12-2016, 13:11) *
Do tego spora część układu GPU była ledwo co maźnięta tym wynalazkiem. Nie mam takiej pasty to tylko lekko rozmazałem na inne części i zostawiłem w spokoju.

Masz na myśli elementy oprócz głównego układu, right?

Jakieś "ciekawostki" jakie warto znać? Bo chciałem u siebie wsadzić Coollaboratory Liquid MetalPad. Chyba za stary jestem na walkę z pastami, a to powinno mi "dożywotnio" rozwiązać problem (o ile zdecyduję czy wkładać 0,1mm czy 0,2mm...)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 20-12-2016, 14:53
Nr wypowiedzi: #38


Ponboczek
*********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 22 704
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(smg_ @ 20-12-2016, 13:41) *
Masz na myśli elementy oprócz głównego układu, right?

Tak, cewki, mosfety i wszystko co jest chłodzone przez układ chłodzenia.

QUOTE
Jakieś "ciekawostki" jakie warto znać? Bo chciałem u siebie wsadzić Coollaboratory Liquid MetalPad. Chyba za stary jestem na walkę z pastami, a to powinno mi "dożywotnio" rozwiązać problem (o ile zdecyduję czy wkładać 0,1mm czy 0,2mm...)

A to przewodzi prąd? Jak tak lepiej tego nie robić. Dodatkowo ASUS nie uznaje gwarancji jeśli zauważy przesmarowanie pastą która przewodzi prąd. Za to zwykłymi pastami można smarować dowoli o ile nie ma plomb (w GL502VM nie ma).
Chcesz spokój to kup Grizzly Kryonaut. Wydajny tak samo jak gelid, ale nie traci wydajności tak szybko jak Gelid.
A najlepiej dokup jeszcze K5, https://www.amazon.com/viscous-thermal-past...e/dp/B00K04D3UK
Tej pasty używa ASUS jako termopadów.

Moja matryca miała za dużo zieleni w składowej RGB.
Dałem 35 z 50 oryginalnych i jest ogień. Okolice 6500K na pewno są.
Ten ASUS splendid to taki shit, że głowa mała. Psuje gammę to jeszcze nasycenie kompletnie kaszani. Chyba, ze ktoś lubi cukierkowe kolory to wtedy jest okej, ale ja nie jestem tego zwolennikiem.


--------------------
Kontakt: Luqart67@gmail.com
Jeśli nie odpowiem do 24h to spamować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
smg_
dodano 20-12-2016, 17:18
Nr wypowiedzi: #39


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 285
Rejestracja: 12/04/15
Nr użytkownika: 64 453
Laptop: służbowy:/



QUOTE(Luqart @ 20-12-2016, 13:53) *
A to przewodzi prąd? Jak tak lepiej tego nie robić. Dodatkowo ASUS nie uznaje gwarancji jeśli zauważy przesmarowanie pastą która przewodzi prąd. Za to zwykłymi pastami można smarować dowoli o ile nie ma plomb (w GL502VM nie ma).
Chcesz spokój to kup Grizzly Kryonaut. Wydajny tak samo jak gelid, ale nie traci wydajności tak szybko jak Gelid.
A najlepiej dokup jeszcze K5, https://www.amazon.com/viscous-thermal-past...e/dp/B00K04D3UK
Tej pasty używa ASUS jako termopadów.

Przewodzi, chyba, skoro się chwalą, że to "pure metal".

Chciałem "coś", czego nie będę musiał za często wymieniać. Dzięki za hint, kupię to K5.


QUOTE(Luqart @ 20-12-2016, 13:53) *
Moja matryca miała za dużo zieleni w składowej RGB.
Dałem 35 z 50 oryginalnych i jest ogień. Okolice 6500K na pewno są.
Ten ASUS splendid to taki shit, że głowa mała. Psuje gammę to jeszcze nasycenie kompletnie kaszani. Chyba, ze ktoś lubi cukierkowe kolory to wtedy jest okej, ale ja nie jestem tego zwolennikiem.

Zgadzam się. U mnie w sumie chodzi tylko na tym trybie "oszczędzania oczu".

BTW skoro byłeś w swoim laptopie w środku;) bateria CMOS też Ci luzem lata? U mnie niby jest tam ten thermo-glue ale latała luzem. W sumie lekka jest więc ją tak zostawiłem, ale "męczy" mnie, że się te luty od podłączenia poluzują.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
smg_
dodano 20-12-2016, 20:08
Nr wypowiedzi: #40


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 285
Rejestracja: 12/04/15
Nr użytkownika: 64 453
Laptop: służbowy:/



Już nie mogę edytować - Grizzly Kryonaut w jakiej ilosc bede potrzebować? 5,55 gram / 1,5 ml? Więcej/mniej? bo są różne rozmiary na allegro.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

12 Strony: V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 29-03-2017 - 23:08