IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

18 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
P775DM-G Pascal
Darthus
dodano 6-09-2016, 19:39
Nr wypowiedzi: #1


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 068
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



No więc jak pisałem orzeł wylądował czyli Clevo P775DM-G z 6700K i 1070

Jak zawsze zapraszam do koncertu pytań. Postaram się odpowiadać

Na razie szybke co nie co na start czyli to czego się najbardziej obawiałem czyli tempy CPU i GPU oraz sussssszzzzzara.

Tempy CPU są takie se wg mnie ale tu jeszcze powalczymy bo mam napięcie 1,34 tongue.gif a GPU ustawiłem aby mieć tak jak mam w MSI dla porównania i tu o dziwo o dobre 6 stopni niżej w tych samych warunkach.

Co do suszary to w IDLE szok bo jest cichszy od MSi i co mnie najbardziej szokuje to niech mi ktoś wyjaśni jakim cudem w profilu Wydajnośc CPU cały czas na 4,2 a tempy 35 stopni. Podczas gdy szanowny 6700hq w MSI w podobnym trybie z turbo cały czas ponad 50 ? Ciekawostka. W stresie niestety głośniejszy zdecydowanie ale tu pokombinuje jeszcze z wentylami . Ale jeśli ja nie uciekam to znaczy ,że jest do przeżycia bo czuły na tym punkcie jetem wybitnie. Pierwszy raz słyszę Clevo o tak niskim dźwięku wentyli. Podobne do Predatora z 980M głośnościowo. Wymuszenie max wentyli to już masakra i nie radzę tego robic za często tongue.gif

http://imgur.com/a/EFv3Z

http://imgur.com/a/s22ss
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 6-09-2016, 19:44
Nr wypowiedzi: #2


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 743
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Ale masz napięcie wyjściowe wysokie na cepie. Patrząc na te wyniki procka ewidentnie widać, ze coś wam blokuje jego wydajność.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 19:46
Nr wypowiedzi: #3


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 068
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



A ile powinno być na stocku tak około?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rafbgo
dodano 6-09-2016, 20:11
Nr wypowiedzi: #4


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 6/09/16
Nr użytkownika: 68 908
Laptop: y50-70



Mając stacjonarkę i 6600K na napięciu 1,32V robię 4,4GHz, więc podejrzewam że możesz zejść sporo w dół
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 6-09-2016, 20:14
Nr wypowiedzi: #5


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 743
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Tu masz Czarnego test na stocku CPU http://www.3dmark.com/fs/9788207, a musisz wziąć pod uwagę, że SLI zaniża wynik, bo tak by miał bliżej 13. Zobacz jak Twój idzie w fire strike. W 11-e to mój Haswell ma 11 tysi, a powinien za Twoim wąchać smród, choć Twój ma 4.0, a mój 4.2Ghz stock.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kruchy
dodano 6-09-2016, 20:26
Nr wypowiedzi: #6


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 185
Rejestracja: 6/07/08
Nr użytkownika: 11 453



jaki konfig?


--------------------
MSI GT72VR / FHD G-Sync / i7 6700HQ / GTX 1070 8GDDR5 / DDR 16GB 2400Mhz / SSD 256 TOSHIBA + 1TB / Killer Wi-Fi AC-1535 / WIN 10 Home

3Dmark 11 : http://www.3dmark.com/3dm11/11850586
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 20:36
Nr wypowiedzi: #7


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 068
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



QUOTE(Kruchy @ 6-09-2016, 20:26) *
jaki konfig?

6700K i 1070
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kruchy
dodano 6-09-2016, 20:40
Nr wypowiedzi: #8


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 185
Rejestracja: 6/07/08
Nr użytkownika: 11 453



QUOTE(Darthus @ 6-09-2016, 21:36) *
6700K i 1070

a ram i dysk?

mój wynik sprzed chwili - napięcie obniżone o 170mv

http://www.3dmark.com/3dm11/11556051

temperatury rewelka wreszcie - CPU max 78 stopni

physics score niższy niż u Ciebie smile.gif

czy powinienem kręcić proca na tym niższym napięciu?


--------------------
MSI GT72VR / FHD G-Sync / i7 6700HQ / GTX 1070 8GDDR5 / DDR 16GB 2400Mhz / SSD 256 TOSHIBA + 1TB / Killer Wi-Fi AC-1535 / WIN 10 Home

3Dmark 11 : http://www.3dmark.com/3dm11/11850586
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poncho
dodano 6-09-2016, 20:41
Nr wypowiedzi: #9


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 596
Rejestracja: 5/02/14
Nr użytkownika: 59 335



Ja oczywiscie standardowe pytanie smile.gif Jak porownujesz audio do msi lub predatora?


--------------------
MSI GT72VR i7 6700HQ GTX1070 16GB RAM 128GB SSD 256GB SSD WIFI KILLER 1435 3Dmark11

HP ELITEBOOK 840 G1 i7 4600U AMD Radeon HD8750M FHD IPS 8GB Ram 128GB SSD 1TB HDD

Instrukcja rozbiórki LENOVO Y510p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kruchy
dodano 6-09-2016, 20:43
Nr wypowiedzi: #10


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 185
Rejestracja: 6/07/08
Nr użytkownika: 11 453



i jeszcze jedno - proc kręcony pod ten 3dmark?

czy stock?


--------------------
MSI GT72VR / FHD G-Sync / i7 6700HQ / GTX 1070 8GDDR5 / DDR 16GB 2400Mhz / SSD 256 TOSHIBA + 1TB / Killer Wi-Fi AC-1535 / WIN 10 Home

3Dmark 11 : http://www.3dmark.com/3dm11/11850586
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 20:45
Nr wypowiedzi: #11


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 068
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



Nie no stock po wyjeciu z pudła. Ale ewidentnie cos mu się syfi po wgraniu czegos bo teraz mam caly czas po 9500. Chyba go zresetuje i zobaczę wtedy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 6-09-2016, 20:52
Nr wypowiedzi: #12


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 743
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Coś syfi i to całkiem skutecznie. Nie pamiętam, ale Czarny chyba przy napięciu 1.16V miał 4.2 lub 4.3Ghz. Zresztą procka trzeba troszkę przetestować żeby go wyczuć.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 20:58
Nr wypowiedzi: #13


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 068
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



QUOTE(poncho @ 6-09-2016, 20:41) *
Ja oczywiscie standardowe pytanie smile.gif Jak porownujesz audio do msi lub predatora?

Tu żonę wezwałem na pomoc w ocenie bo nie ma pojęcia nic o lapkach więc się nie sugeruje. Ale mniej więcej bym podobnie napisał.

MSI jest w tych samych ustawieniach głośności głośniejszy. Muzyka chyba przez to że głośniki są tak umiejscowione dobiega jakby z całego pudła co daje fajny efekt. I ogólnie jest jakby pełniejsza.

Clevo z kolei mnie osobiście bardzo pozytywnie zaskoczyło bo spodziewałem się piszczałek. I teraz opinia żony. Dźwięk bardzo skierowany do przodu i słychać że idzie z tych wysuniętych do góry głośników. Nie rezonuje w całym pudle. Z kolei o wiele bardziej wyraźny przez to jest wokal który w MSI ginie mocno. I do tego o dziwo też bym powiedział że tu słychać subwoofer. Tam jest zlany z całością.

Jednak MSI mi bardziej leży. A Clevo ma jakieś ustawienia dźwięku? Tak jak Nahimic? Bo może ja nie mam jakiejś aplikacji wgranej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 6-09-2016, 21:14
Nr wypowiedzi: #14


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 343
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



Darthus, a cenowo jak wyszło bo miałeś , Msi i teraz clevo z ta sama grafa 1070 tak ?
na plus clevo co przemawia ?


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 21:19
Nr wypowiedzi: #15


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 068
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



QUOTE(Wishmaker @ 6-09-2016, 21:14) *
Darthus, a cenowo jak wyszło bo miałeś , Msi i teraz clevo z ta sama grafa 1070 tak ?
na plus clevo co przemawia ?


Jeszcze nie podejmę się oceny . Muszę trochę się pobawić Clevoszczakiem.

Z pewnością porównam jak pobawię się trochę grami. Na razie ogarniam te sterowniki bo samemu tego poszukać to burdel totalny i ewidentnie coś zasyfiłem bo teraz gorzej chodzi niż jak ich nie wgrywałem tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kruchy
dodano 6-09-2016, 22:55
Nr wypowiedzi: #16


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 185
Rejestracja: 6/07/08
Nr użytkownika: 11 453



mój teraz się wiesza na większych obrotach gpu.

nie chce mi skończyć 3mark11. jakiś błąd wyskakuje. mieliście tak kiedyś?


--------------------
MSI GT72VR / FHD G-Sync / i7 6700HQ / GTX 1070 8GDDR5 / DDR 16GB 2400Mhz / SSD 256 TOSHIBA + 1TB / Killer Wi-Fi AC-1535 / WIN 10 Home

3Dmark 11 : http://www.3dmark.com/3dm11/11850586
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 6-09-2016, 22:57
Nr wypowiedzi: #17


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 781
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



jakis ? czyli cos z grafika ze sie sypie czy co ? temperaturki ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Z3us
dodano 6-09-2016, 22:58
Nr wypowiedzi: #18


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 620
Rejestracja: 20/11/14
Nr użytkownika: 62 778
Laptop: CLEVO P775DM1-G



Co do dźwięku jeśli chcesz się pobawić to instalujesz sound blaster XiFi MB5, multum opcji. Ja jestem za słaby, żeby coś dobrze ustawić ale może tobie się uda. Cieszę się, że jednak w miarę dobrze oceniłem dźwięk, może nie jest to wypas tongue.gif, ale gra wytarczająco przyjemnie(i na pewno nie odbieram tego jako piszczałki). Sprawdź proszę czy jest różnica w kulturze pracy (na firestrike-u i w idlu) między trybem auto a overclocked tylko ustaw na "rozrywka" a nie "wydajność". To tak zwany tryb zrównoważony. Proc pod obciążeniem będzie wbijał na maks ale w idlu będzie się oszczędzał jak nie ma nic do roboty. Czy masz tak, że w idlu na "auto" słychać wentyle a w "overclocked" nie?


--------------------
CLEVO P775DM-G (od białych) / i7 6700K @4x4,1Ghz -185 mV Prema Bios/ GTX 980M 8GB Prema vBios, ~12k Firestrike Graphics score/ DDR4 16GB 2400Mhz HyperX @ 2666 CL14 1.2V / M.2 SSD Samsung 850 EVO 120GB / M.2 SSD A-Data SP900 128GB / SATAIII SSD Samsung 840 EVO 250GB / SATAIII Samsung SpinPoint M9T 2TB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 23:27
Nr wypowiedzi: #19


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 068
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



QUOTE(Z3us @ 6-09-2016, 22:58) *

Teraz dopiero zainstalowałem ten SoundBlaster to rzeczywiście zmiana potężna in plus bo można konkretnie pokombinować. Naprawde uważam ,że niewiele mu brakuje do MSI w jakości. Bardzo pozytywne zaskoczenie.

Ja mam zdecydowanie ciszej w auto niż w Overclock wentyle w Idle. Niestety muszę przyznać że od MSI w stresie dużo głośniejszy jest. W wielu grach MSI nawet nie drgnie w górę tu zawsze wskoczy o dwa biegi. Jakoś nie jest to głośne ale róznica spora.

Pozytywne zaskoczenie to matryca. Moje amatorskie oko bardzo cieszy. A szczególnie że natywnie ma 75 hz.

ja tego wyniku nie przeskoczę ale wróciłem chociaż do ponad 10 k fizyki bo się cos nasyfilo i miałem jak kolega 9k max. teraz jest ok. U czarnego jednak dużo lepsze ramy były. Patrzylem na test na Eurocomie ich P775 i P870 , tez maja grubo nizej od czarnego wiec chyba to nic nadzwyczajnego. Tu masz ich test dla P870 takiego jak miał Czarny http://www.eurocom.com/ec/benchmark(110)ec Więc albo Czarny jakieś OC walnął albo ramy tyle dają bo innego wyjścia nie widzę

A tu mój http://www.3dmark.com/3dm11/11556382

Kruchy ty zreinstaluj windowsa bo u mnie to natychmiastowo pomoglo. Ja mam tempy teraz max w 3d11 70 stopni . U mnie nasyfił ten jakiś program wbudowany w Comand Center - CPU Memory OC . Włączyłem go i za diabła wyłączyć nie mogłem. teraz jest wyłączony i od razu mam fizyke 2000 wyżej a tempy o 15 stopni w dół
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Z3us
dodano 6-09-2016, 23:38
Nr wypowiedzi: #20


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 620
Rejestracja: 20/11/14
Nr użytkownika: 62 778
Laptop: CLEVO P775DM1-G



Czyli to w moim tylko taka dziwna zamiana "auto" z "overclocked". Wynik 3dmarka gpu score przekozacki smile.gif, na moje potrzeby w zupełności by styknęło. A będziesz przesmarowywał? Pod obciążeniem bardziej hałasuje wentyl od cpu czy gpu?


--------------------
CLEVO P775DM-G (od białych) / i7 6700K @4x4,1Ghz -185 mV Prema Bios/ GTX 980M 8GB Prema vBios, ~12k Firestrike Graphics score/ DDR4 16GB 2400Mhz HyperX @ 2666 CL14 1.2V / M.2 SSD Samsung 850 EVO 120GB / M.2 SSD A-Data SP900 128GB / SATAIII SSD Samsung 840 EVO 250GB / SATAIII Samsung SpinPoint M9T 2TB
Go to the top of the page
 
+Quote Post

18 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-09-2017 - 19:29