IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

18 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
P775DM-G Pascal
Darthus
dodano 6-09-2016, 19:39
Nr wypowiedzi: #1


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 922
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



No więc jak pisałem orzeł wylądował czyli Clevo P775DM-G z 6700K i 1070

Jak zawsze zapraszam do koncertu pytań. Postaram się odpowiadać

Na razie szybke co nie co na start czyli to czego się najbardziej obawiałem czyli tempy CPU i GPU oraz sussssszzzzzara.

Tempy CPU są takie se wg mnie ale tu jeszcze powalczymy bo mam napięcie 1,34 tongue.gif a GPU ustawiłem aby mieć tak jak mam w MSI dla porównania i tu o dziwo o dobre 6 stopni niżej w tych samych warunkach.

Co do suszary to w IDLE szok bo jest cichszy od MSi i co mnie najbardziej szokuje to niech mi ktoś wyjaśni jakim cudem w profilu Wydajnośc CPU cały czas na 4,2 a tempy 35 stopni. Podczas gdy szanowny 6700hq w MSI w podobnym trybie z turbo cały czas ponad 50 ? Ciekawostka. W stresie niestety głośniejszy zdecydowanie ale tu pokombinuje jeszcze z wentylami . Ale jeśli ja nie uciekam to znaczy ,że jest do przeżycia bo czuły na tym punkcie jetem wybitnie. Pierwszy raz słyszę Clevo o tak niskim dźwięku wentyli. Podobne do Predatora z 980M głośnościowo. Wymuszenie max wentyli to już masakra i nie radzę tego robic za często tongue.gif

http://imgur.com/a/EFv3Z

http://imgur.com/a/s22ss
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 6-09-2016, 19:44
Nr wypowiedzi: #2


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Ale masz napięcie wyjściowe wysokie na cepie. Patrząc na te wyniki procka ewidentnie widać, ze coś wam blokuje jego wydajność.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 19:46
Nr wypowiedzi: #3


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 922
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



A ile powinno być na stocku tak około?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rafbgo
dodano 6-09-2016, 20:11
Nr wypowiedzi: #4


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 6/09/16
Nr użytkownika: 68 908
Laptop: y50-70



Mając stacjonarkę i 6600K na napięciu 1,32V robię 4,4GHz, więc podejrzewam że możesz zejść sporo w dół
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 6-09-2016, 20:14
Nr wypowiedzi: #5


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Tu masz Czarnego test na stocku CPU http://www.3dmark.com/fs/9788207, a musisz wziąć pod uwagę, że SLI zaniża wynik, bo tak by miał bliżej 13. Zobacz jak Twój idzie w fire strike. W 11-e to mój Haswell ma 11 tysi, a powinien za Twoim wąchać smród, choć Twój ma 4.0, a mój 4.2Ghz stock.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 6-09-2016, 20:14
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Kruchy
dodano 6-09-2016, 20:26
Nr wypowiedzi: #6


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 162
Rejestracja: 6/07/08
Nr użytkownika: 11 453



jaki konfig?


--------------------
MSI GT72VR / FHD G-Sync / i7 6700HQ / GTX 1070 8GDDR5 / DDR 16GB 2400Mhz / SSD 256 TOSHIBA + 1TB / Killer Wi-Fi AC-1535 / WIN 10 Home

3Dmark 11 : http://www.3dmark.com/3dm11/11850586
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 20:36
Nr wypowiedzi: #7


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 922
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



QUOTE(Kruchy @ 6-09-2016, 20:26) *
jaki konfig?

6700K i 1070
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kruchy
dodano 6-09-2016, 20:40
Nr wypowiedzi: #8


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 162
Rejestracja: 6/07/08
Nr użytkownika: 11 453



QUOTE(Darthus @ 6-09-2016, 21:36) *
6700K i 1070

a ram i dysk?

mój wynik sprzed chwili - napięcie obniżone o 170mv

http://www.3dmark.com/3dm11/11556051

temperatury rewelka wreszcie - CPU max 78 stopni

physics score niższy niż u Ciebie smile.gif

czy powinienem kręcić proca na tym niższym napięciu?


--------------------
MSI GT72VR / FHD G-Sync / i7 6700HQ / GTX 1070 8GDDR5 / DDR 16GB 2400Mhz / SSD 256 TOSHIBA + 1TB / Killer Wi-Fi AC-1535 / WIN 10 Home

3Dmark 11 : http://www.3dmark.com/3dm11/11850586
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poncho
dodano 6-09-2016, 20:41
Nr wypowiedzi: #9


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 079
Rejestracja: 5/02/14
Nr użytkownika: 59 335



Ja oczywiscie standardowe pytanie smile.gif Jak porownujesz audio do msi lub predatora?


--------------------
MSI GT72VR i7 6700HQ GTX1070 16GB RAM 128GB SSD 256GB SSD WIFI KILLER 1435
MSI GT80 TITAN 4980HQ GTX980M 8GB 32GB RAM 5x256GB SSD WIFI KILLER N1525

3DMark11 +135/+350

Instrukcja rozbiórki Lenovo y510p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kruchy
dodano 6-09-2016, 20:43
Nr wypowiedzi: #10


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 162
Rejestracja: 6/07/08
Nr użytkownika: 11 453



i jeszcze jedno - proc kręcony pod ten 3dmark?

czy stock?


--------------------
MSI GT72VR / FHD G-Sync / i7 6700HQ / GTX 1070 8GDDR5 / DDR 16GB 2400Mhz / SSD 256 TOSHIBA + 1TB / Killer Wi-Fi AC-1535 / WIN 10 Home

3Dmark 11 : http://www.3dmark.com/3dm11/11850586
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 20:45
Nr wypowiedzi: #11


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 922
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



Nie no stock po wyjeciu z pudła. Ale ewidentnie cos mu się syfi po wgraniu czegos bo teraz mam caly czas po 9500. Chyba go zresetuje i zobaczę wtedy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 6-09-2016, 20:52
Nr wypowiedzi: #12


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Coś syfi i to całkiem skutecznie. Nie pamiętam, ale Czarny chyba przy napięciu 1.16V miał 4.2 lub 4.3Ghz. Zresztą procka trzeba troszkę przetestować żeby go wyczuć.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 20:58
Nr wypowiedzi: #13


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 922
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



QUOTE(poncho @ 6-09-2016, 20:41) *
Ja oczywiscie standardowe pytanie smile.gif Jak porownujesz audio do msi lub predatora?

Tu żonę wezwałem na pomoc w ocenie bo nie ma pojęcia nic o lapkach więc się nie sugeruje. Ale mniej więcej bym podobnie napisał.

MSI jest w tych samych ustawieniach głośności głośniejszy. Muzyka chyba przez to że głośniki są tak umiejscowione dobiega jakby z całego pudła co daje fajny efekt. I ogólnie jest jakby pełniejsza.

Clevo z kolei mnie osobiście bardzo pozytywnie zaskoczyło bo spodziewałem się piszczałek. I teraz opinia żony. Dźwięk bardzo skierowany do przodu i słychać że idzie z tych wysuniętych do góry głośników. Nie rezonuje w całym pudle. Z kolei o wiele bardziej wyraźny przez to jest wokal który w MSI ginie mocno. I do tego o dziwo też bym powiedział że tu słychać subwoofer. Tam jest zlany z całością.

Jednak MSI mi bardziej leży. A Clevo ma jakieś ustawienia dźwięku? Tak jak Nahimic? Bo może ja nie mam jakiejś aplikacji wgranej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 6-09-2016, 21:14
Nr wypowiedzi: #14


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 308
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



Darthus, a cenowo jak wyszło bo miałeś , Msi i teraz clevo z ta sama grafa 1070 tak ?
na plus clevo co przemawia ?


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 21:19
Nr wypowiedzi: #15


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 922
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



QUOTE(Wishmaker @ 6-09-2016, 21:14) *
Darthus, a cenowo jak wyszło bo miałeś , Msi i teraz clevo z ta sama grafa 1070 tak ?
na plus clevo co przemawia ?


Jeszcze nie podejmę się oceny . Muszę trochę się pobawić Clevoszczakiem.

Z pewnością porównam jak pobawię się trochę grami. Na razie ogarniam te sterowniki bo samemu tego poszukać to burdel totalny i ewidentnie coś zasyfiłem bo teraz gorzej chodzi niż jak ich nie wgrywałem tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kruchy
dodano 6-09-2016, 22:55
Nr wypowiedzi: #16


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 162
Rejestracja: 6/07/08
Nr użytkownika: 11 453



mój teraz się wiesza na większych obrotach gpu.

nie chce mi skończyć 3mark11. jakiś błąd wyskakuje. mieliście tak kiedyś?


--------------------
MSI GT72VR / FHD G-Sync / i7 6700HQ / GTX 1070 8GDDR5 / DDR 16GB 2400Mhz / SSD 256 TOSHIBA + 1TB / Killer Wi-Fi AC-1535 / WIN 10 Home

3Dmark 11 : http://www.3dmark.com/3dm11/11850586
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 6-09-2016, 22:57
Nr wypowiedzi: #17


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 341
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



jakis ? czyli cos z grafika ze sie sypie czy co ? temperaturki ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Z3us
dodano 6-09-2016, 22:58
Nr wypowiedzi: #18


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 603
Rejestracja: 20/11/14
Nr użytkownika: 62 778
Laptop: CLEVO P775DM1-G



Co do dźwięku jeśli chcesz się pobawić to instalujesz sound blaster XiFi MB5, multum opcji. Ja jestem za słaby, żeby coś dobrze ustawić ale może tobie się uda. Cieszę się, że jednak w miarę dobrze oceniłem dźwięk, może nie jest to wypas tongue.gif, ale gra wytarczająco przyjemnie(i na pewno nie odbieram tego jako piszczałki). Sprawdź proszę czy jest różnica w kulturze pracy (na firestrike-u i w idlu) między trybem auto a overclocked tylko ustaw na "rozrywka" a nie "wydajność". To tak zwany tryb zrównoważony. Proc pod obciążeniem będzie wbijał na maks ale w idlu będzie się oszczędzał jak nie ma nic do roboty. Czy masz tak, że w idlu na "auto" słychać wentyle a w "overclocked" nie?


--------------------
CLEVO P775DM-G (od białych) / i7 6700K @4x4,1Ghz -185 mV Prema Bios/ GTX 980M 8GB Prema vBios, ~12k Firestrike Graphics score/ DDR4 16GB 2400Mhz HyperX @ 2666 CL14 1.2V / M.2 SSD Samsung 850 EVO 120GB / M.2 SSD A-Data SP900 128GB / SATAIII SSD Samsung 840 EVO 250GB / SATAIII Samsung SpinPoint M9T 2TB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 6-09-2016, 23:27
Nr wypowiedzi: #19


Maniak
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 922
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



QUOTE(Z3us @ 6-09-2016, 22:58) *

Teraz dopiero zainstalowałem ten SoundBlaster to rzeczywiście zmiana potężna in plus bo można konkretnie pokombinować. Naprawde uważam ,że niewiele mu brakuje do MSI w jakości. Bardzo pozytywne zaskoczenie.

Ja mam zdecydowanie ciszej w auto niż w Overclock wentyle w Idle. Niestety muszę przyznać że od MSI w stresie dużo głośniejszy jest. W wielu grach MSI nawet nie drgnie w górę tu zawsze wskoczy o dwa biegi. Jakoś nie jest to głośne ale róznica spora.

Pozytywne zaskoczenie to matryca. Moje amatorskie oko bardzo cieszy. A szczególnie że natywnie ma 75 hz.

ja tego wyniku nie przeskoczę ale wróciłem chociaż do ponad 10 k fizyki bo się cos nasyfilo i miałem jak kolega 9k max. teraz jest ok. U czarnego jednak dużo lepsze ramy były. Patrzylem na test na Eurocomie ich P775 i P870 , tez maja grubo nizej od czarnego wiec chyba to nic nadzwyczajnego. Tu masz ich test dla P870 takiego jak miał Czarny http://www.eurocom.com/ec/benchmark(110)ec Więc albo Czarny jakieś OC walnął albo ramy tyle dają bo innego wyjścia nie widzę

A tu mój http://www.3dmark.com/3dm11/11556382

Kruchy ty zreinstaluj windowsa bo u mnie to natychmiastowo pomoglo. Ja mam tempy teraz max w 3d11 70 stopni . U mnie nasyfił ten jakiś program wbudowany w Comand Center - CPU Memory OC . Włączyłem go i za diabła wyłączyć nie mogłem. teraz jest wyłączony i od razu mam fizyke 2000 wyżej a tempy o 15 stopni w dół
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Z3us
dodano 6-09-2016, 23:38
Nr wypowiedzi: #20


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 603
Rejestracja: 20/11/14
Nr użytkownika: 62 778
Laptop: CLEVO P775DM1-G



Czyli to w moim tylko taka dziwna zamiana "auto" z "overclocked". Wynik 3dmarka gpu score przekozacki smile.gif, na moje potrzeby w zupełności by styknęło. A będziesz przesmarowywał? Pod obciążeniem bardziej hałasuje wentyl od cpu czy gpu?


--------------------
CLEVO P775DM-G (od białych) / i7 6700K @4x4,1Ghz -185 mV Prema Bios/ GTX 980M 8GB Prema vBios, ~12k Firestrike Graphics score/ DDR4 16GB 2400Mhz HyperX @ 2666 CL14 1.2V / M.2 SSD Samsung 850 EVO 120GB / M.2 SSD A-Data SP900 128GB / SATAIII SSD Samsung 840 EVO 250GB / SATAIII Samsung SpinPoint M9T 2TB
Go to the top of the page
 
+Quote Post

18 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 27-03-2017 - 20:20