IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

5 Strony: V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
Poradnik: jak podkręcić 9600GT DDR3 - czyli flashowanie BIOS-u karty graficznej
Jan Korzeniowski
dodano 19-12-2008, 13:34
Nr wypowiedzi: #21


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



ostro Ci się grzeje ten lapek, zrobię własne testy, na grze call of duty 4 ze wszystkim na max, na standardowych sterach i podkreconych


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
southryan
dodano 19-12-2008, 13:57
Nr wypowiedzi: #22


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 334
Rejestracja: 11/10/08
Nr użytkownika: 14 894
Laptop: Acer 6930



Heh temp rzędu 95C mam tylko przy Medal of Honor Airborne. Co ciekawe przy dużo bardziej wymagającej grze - Need for Speed Undercover max mam ok 84C


--------------------
ACER 6930
< Intel Core 2 Duo T5800 2x2,0GHz 2 MB Cache
< 16" TFT WXGA 1366x768
< 4096 MB DDR2 RAM
< 640 GB HDD
< GeForce 9600 GT 512MB GDDR3
< Wi-Fi 802.11b/g/N-Draft, Bluetooth 2.0+EDR,
< Kensington Lock, HDMI, E-SATA
< Czytnik kart pamięci, Czytnik linii papilarnych
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 19-12-2008, 15:53
Nr wypowiedzi: #23


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



Kurde w gpu-z przy polu z biosem mam unknown i nie moge go zapisac;/ W nibitorze to samo, nie moze mi zapisac aktualnego biosu, tak jakby nie mogl go odczytac. zna ktos jakis inny sposob?


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damian1711
dodano 19-12-2008, 22:05
Nr wypowiedzi: #24


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 29/05/08
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 10 502
Laptop: Acer 5930g



jeżeli masz system operacyjny 64bit to tak, jest sposób, skorzystaj z 32bitowego smile.gif Czytałem ze nibitor nie radzi sobie zbytnio z odczytywanie w 64bit. ponadto program nvflash po zbootowaniu się z pendrive'a pozwala zgrać bios, nie wiem jak bo nie próbowalem, ale gdzies czytalem ze sie da smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
southryan
dodano 20-12-2008, 10:04
Nr wypowiedzi: #25


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 334
Rejestracja: 11/10/08
Nr użytkownika: 14 894
Laptop: Acer 6930



ja to normalnie gpu-z otrzymałem a mam viste 64


--------------------
ACER 6930
< Intel Core 2 Duo T5800 2x2,0GHz 2 MB Cache
< 16" TFT WXGA 1366x768
< 4096 MB DDR2 RAM
< 640 GB HDD
< GeForce 9600 GT 512MB GDDR3
< Wi-Fi 802.11b/g/N-Draft, Bluetooth 2.0+EDR,
< Kensington Lock, HDMI, E-SATA
< Czytnik kart pamięci, Czytnik linii papilarnych
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 20-12-2008, 10:32
Nr wypowiedzi: #26


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



No a ja mam viste 32-bitowa, wiec chyba nie w tym rzecz


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kolsek345
dodano 20-12-2008, 12:06
Nr wypowiedzi: #27


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 26
Rejestracja: 3/11/08
Nr użytkownika: 15 414
Laptop: Acer 5930



QUOTE
No po długich testach udostępniam najlepsze wg. mnie zegary do Acera 6930 (w 100% stabilne):

http://rapidshare.com/files/174774734/mod2.rar
GPU CLOCK - 600
MEMORY - 850
SHADER - 1600
temp krytyczna - 100C



Dlaczego ten twoj plik vbiosu ma 64515 bajtow podczas gdy powinien miec 65024 (tak jak wszystkie inne) ??? .Sprawdz jak mozesz. Pozdro


--------------------
Acer Aspire 5930G - Core 2 Duo P7350, 3 GB DDR , GF 9600MGT 512 mb DDR3@680/920/1630Mhz, HDD 320 GB 5400rpm bios v 1.23
Go to the top of the page
 
+Quote Post
southryan
dodano 20-12-2008, 15:09
Nr wypowiedzi: #28


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 334
Rejestracja: 11/10/08
Nr użytkownika: 14 894
Laptop: Acer 6930



QUOTE(kolsek345 @ 20-12-2008, 13:06) *
Dlaczego ten twoj plik vbiosu ma 64515 bajtow podczas gdy powinien miec 65024 (tak jak wszystkie inne) ??? .Sprawdz jak mozesz. Pozdro

Hmmm? Na 100% działa bo od 2 dni z niego korzystam


--------------------
ACER 6930
< Intel Core 2 Duo T5800 2x2,0GHz 2 MB Cache
< 16" TFT WXGA 1366x768
< 4096 MB DDR2 RAM
< 640 GB HDD
< GeForce 9600 GT 512MB GDDR3
< Wi-Fi 802.11b/g/N-Draft, Bluetooth 2.0+EDR,
< Kensington Lock, HDMI, E-SATA
< Czytnik kart pamięci, Czytnik linii papilarnych
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 20-12-2008, 15:43
Nr wypowiedzi: #29


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



Hym nie udało mi się puścić tej kart na 700 i 950, ale na 690 i 960 chodzi, shadery wtedy sa taktowane 1725MHz


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kalimdor
dodano 25-12-2008, 16:43
Nr wypowiedzi: #30


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 47
Rejestracja: 14/04/08
Nr użytkownika: 9 305
Laptop: do pracy



Tak więc i ja spróbuje tego sposobu na moją kartę ... lecz będę podwyższał trochę wolniej od was aby dobrze mnie się grało w Red Alert 3 na natywnej rozdzielczości ekranu lapka wink.gif


--------------------
Acer 5930G nareszcie ładnie odpakowany ... no i szmatka by się przydała :P
Panasonic VIERA 50" Full-HD + Panasonic 5.1
PS3 40GB => Sell => PS3 80GB + 2TB
Xbox Core => RROD => Xbox Elite => Crash => Xbox Premium => Sell => XboX Arcade => Sell => XboX Slim awaiting
Iphone 1G => Sell => Ipod Touch 2G
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kolsek345
dodano 25-12-2008, 21:43
Nr wypowiedzi: #31


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 26
Rejestracja: 3/11/08
Nr użytkownika: 15 414
Laptop: Acer 5930



Nie no jesli chodzi o Red Alert 3 to pogrywam na Blaszaku na karcie GF 6800 gs i chodzi wystarczajaco plynnie (2000 pkt w 3dmark 2006) takze w lapku to podkrecac nie trzeba raczej karty wcale.No chyba ze ztuka dla sztuki.Ale inne giery to i owszem szczegolnie FTP.Pozdro



W końcu i ja podkrecilem moja kartke 9600 i zaktalizowalem przy okazji bios do 1.23 .Karte puscilem na zegarach 680/920/1630 i przy sterach oryginalnych ktore byly przy kupnie lapka czyli 174.90 wynik podskoczyl w 3dmarku2006 z 5500 do 6717 pkt.Po wymianie sterow na 181.00 wynik spadl do 6300 pkt takze zostalem przy oryginalnych.Temperatura w okolicach 87-90 stopni w stresie (ustawilem prog zwalniania gpu na 100 stopni w biosie).Pozdro


--------------------
Acer Aspire 5930G - Core 2 Duo P7350, 3 GB DDR , GF 9600MGT 512 mb DDR3@680/920/1630Mhz, HDD 320 GB 5400rpm bios v 1.23
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ozone
dodano 15-01-2009, 14:31
Nr wypowiedzi: #32


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 15/01/09
Nr użytkownika: 17 081



Mam problem w kroku piątym. Gdy restartuję laptopa to przez cały okres włączania się wciskam f12 i nic się nie dzieje. Chodzi o to ze mam wejsc do BIOSU i tam w bootowaniu ustawic pendriva ? Czy co ? Proszę o pomoc bo sie pogubiłem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damian1711
dodano 15-01-2009, 16:00
Nr wypowiedzi: #33


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 29/05/08
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 10 502
Laptop: Acer 5930g



mozliwe ze masz ta opcje wylaczona w biosie. podczas wlaczania laptopa nacisnij F2 i w ustawieniach biosu ejst tam opcja ktora nazywa sie BOOT coś tam..nie pamietam dokladnie ;p ale ma byc wlaczone - enabled. wtedy po nacisnieciu F12 bedzie dostepny wybor napedu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ozone
dodano 16-01-2009, 13:22
Nr wypowiedzi: #34


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 15/01/09
Nr użytkownika: 17 081



ok, problem z flashowaniem mam już za sobą, pojawił się kolejny. W 3dmarku 2006 podczas testu pojawa mi sie czarny ekran, podczas grania to samo po ok 5 min o włączenia gry. Jade na zegarach gpu 600 shad 1700 mem 850. Co mam zrobić
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damian1711
dodano 16-01-2009, 13:56
Nr wypowiedzi: #35


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 29/05/08
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 10 502
Laptop: Acer 5930g



zmniejszaj zegary..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bartuss
dodano 16-01-2009, 17:27
Nr wypowiedzi: #36


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/01/09
Nr użytkownika: 17 107



Witam. Na poczatku stycznia rowniez podkrecalem swojego 5930 i mialem dokladnie takie same objawy jak ozone pare postow wyzej , czyli albo 3dmark nie konczyl testu, albo stalker sie wieszal... (za kazdym razem to samo - czarny ekran). Na 100% nie byla to wina przegrzewania sie rdzenia bo na biezaco monitorowalem temperature. Po zabawie z konfiguracja zegarow wiem tyle, ze szybkosc pamieci nie miala wplywu na zwiechy (w granicach 800-850 mhz), a najdluzsze poprawne dzialanie uzyskiwalem przy jedynie delikatnym podkreceniu shaderow (przy core 575 i mem 850), wiec to byc moze ich czestotliwosc wplywa na stabilnosc najbardziej??
Ostatecznie poworcilem do firmowego biosu i zeby bylo smieszniej to po okolo 2 godzinach gry zalapalem czarny ekran zupelnie jak na podkrecanym, cale szczescie po reinstalacji driverow problem ten nie wystapil, wiec jest tez mozliwosc ze warunkiem stabilnosci po overclockingu jest kazdorazowa reinstalacja sterownika i odpowiedni jego dobor ?? Napiszczie prosze jakich sterow uzywacie i czy reinstalowaliscie je podczas testow.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damian1711
dodano 16-01-2009, 18:37
Nr wypowiedzi: #37


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 29/05/08
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 10 502
Laptop: Acer 5930g



szczerze mowiac, mimo czestej pracy na zegarach z 1szego posta, nie spotkalem sie z czarnym ekranem, w kilku grach zdazyly sie jednak zwiechy, nie byl to jednak czarny ekran ale wypelnienie calego ekranu poszatkowanymi kolorami (linie).
Moze to byc zwiazane ze sterownikami poniewaz są one dosc mocno powiazane z kartą i jezeli zachodzily jakies zmiany sprzetowe moga pojawic sie problemy..chociaz ja juz od dluzszego czasu pracuje na 180.84 (wersja modyfikowana przez DOX) i wgrywajac raz podkrecony, raz zwykly bios nie mialem i nie mam takich 'efektow'
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ozone
dodano 16-01-2009, 23:27
Nr wypowiedzi: #38


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 15/01/09
Nr użytkownika: 17 081



QUOTE(Bartuss @ 16-01-2009, 16:27) *
Witam. Na poczatku stycznia rowniez podkrecalem swojego 5930 i mialem dokladnie takie same objawy jak ozone pare postow wyzej , czyli albo 3dmark nie konczyl testu, albo stalker sie wieszal... (za kazdym razem to samo - czarny ekran). Na 100% nie byla to wina przegrzewania sie rdzenia bo na biezaco monitorowalem temperature. Po zabawie z konfiguracja zegarow wiem tyle, ze szybkosc pamieci nie miala wplywu na zwiechy (w granicach 800-850 mhz), a najdluzsze poprawne dzialanie uzyskiwalem przy jedynie delikatnym podkreceniu shaderow (przy core 575 i mem 850), wiec to byc moze ich czestotliwosc wplywa na stabilnosc najbardziej??
Ostatecznie poworcilem do firmowego biosu i zeby bylo smieszniej to po okolo 2 godzinach gry zalapalem czarny ekran zupelnie jak na podkrecanym, cale szczescie po reinstalacji driverow problem ten nie wystapil, wiec jest tez mozliwosc ze warunkiem stabilnosci po overclockingu jest kazdorazowa reinstalacja sterownika i odpowiedni jego dobor ?? Napiszczie prosze jakich sterow uzywacie i czy reinstalowaliscie je podczas testow.



Zmniejszyłem rdzeń z 1700 na 1650 i gpu z 600 na 580. Jak do tej pory wszystko chodzi dobrze i nie grzeje się zbyt mocno ( gta4 laptop na kolanach 80 stopni)
Sterowniki to 185.20
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bartuss
dodano 17-01-2009, 12:16
Nr wypowiedzi: #39


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/01/09
Nr użytkownika: 17 107



No wlasnie wszyscy uzywacie modowanych sterownikow, a ja natomiast mobilnych od nvidii. Moze tutaj tkwi przyczyna? Jak nabiore nowej ochoty na grzebanie w biosie to sprawdze to .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ozone
dodano 17-01-2009, 14:21
Nr wypowiedzi: #40


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 15/01/09
Nr użytkownika: 17 081



QUOTE(ozone @ 16-01-2009, 22:27) *
Zmniejszyłem rdzeń z 1700 na 1650 i gpu z 600 na 580. Jak do tej pory wszystko chodzi dobrze i nie grzeje się zbyt mocno ( gta4 laptop na kolanach 80 stopni)
Sterowniki to 185.20



Widocznie za szybko nabrałem optymizmu, przy kolejnym włączeniu TDU po 2 min zobaczyłem czarny ekratn mimo dalszego zmniejszenia taktowania shaderów do 1600 Mhz ciągle to samo. Byłem ciekawy co powoduje ten black screen. Kolejna zabawa z ustawieniami i nawet na standardowych zegarach z tylko zwiększonymi shaderami do 1600 ciągle to samo. Efekty dały dopiero ustawienia gpu 500 shad 1450 mem 850. Jednostek cieniowania już nie ruszam, może będzie rezerwa w rdzeniu i pamięciach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Strony: V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-08-2017 - 4:37