IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

5 Strony: V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
Poradnik: jak podkręcić 9600GT DDR3 - czyli flashowanie BIOS-u karty graficznej
Bartuss
dodano 17-01-2009, 15:27
Nr wypowiedzi: #41


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/01/09
Nr użytkownika: 17 107



No tak, ale overclocking ponizej 575mhz na gpu nie ma chyba zbytniego sensu bo "wywalczymy" skromne pareset punktow 3dmarka, a w razie awarii np. dysku, procka , albo matrycy to niewykluczone, ze sprytni serwisanci Acer'a wyniuchaja "krecenie" grafiki i zaczna robic problemy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 2-02-2009, 1:22
Nr wypowiedzi: #42


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



http://www.a2jblog.com/?p=138

Spróbuje ktoś tak jak on napisał? Ja próbowałem, ale moja karta nie uciąga tego, raz jak dałem, to nie chciała wejść na te zegary tylko siedziała na 400@300 a drugi raz jakoś komp mi zwolnił i kilkanascie pixeli sie pojawi, po restarcie wszystko okej.


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kons_1982
dodano 2-02-2009, 10:41
Nr wypowiedzi: #43


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 7/01/09
Nr użytkownika: 16 899
Laptop: Samsung r560



Spróbować można ale nie liczyłbym na wynik w 3dmarku zbliżony do jego wyniku ( ponad 7600) ponieważ dwa dni wcześniej opisał jak wymieniał procka na T9600 wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 2-02-2009, 13:03
Nr wypowiedzi: #44


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



Procek bardzo minimalnie wpływa na wynik, może 200-300pkt max


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jakub Nowak
dodano 8-02-2009, 11:28
Nr wypowiedzi: #45


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 34
Rejestracja: 8/02/09
Nr użytkownika: 17 692
Laptop: 5930g



Przy zegarach z pierwszego posta miewam dziwne zwiechy , o dziwo nie dzieje sie to przy jakis wymagajacych grach np crysis warhead , far cry 2 ale przy nedznej fifie 09. W zasadzie na tych zegarach przegranie jednego meczu jest niemozliwe. Moze jest na to jakis sposob. Temperatury sa akceptowalne jaknajbardziej. W czym moze byc problem ?


--------------------
Imię : Kuba
CPU : P7350 2.0 ghz , 45nm ,fsb 1066mhz, undervolted 1.0v
NB : PM45
GPU : Geforce 9600m GT 128bit 65nm 650/1650/920 512MB DDR3 undervolted 0.89v
RAM : DDR2 677 3GB (2+1) 5-5-5-15
Screen : Glare , 1280/800 , 8ms , 15.4
HDD : Intel SSD 40gb G2
OS : Windows Seven Home Premium 64bit
BIOS : 1.23
PLL : NOT SUPPORTED !
Youtube : co mój acer potrafi.

Undervolting - i problemy z temperaturami się skończyły.

Jak za 33zł naprawić swoją baterie w acerze ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 8-02-2009, 13:51
Nr wypowiedzi: #46


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



Pewnie są za wysokie.. u mnie stanowczo za wysoki zegar pamięci, po prostu nawet jeśli całą reszte zostawie domyślną, a pamięci pociągnę wyżej niż 960Mhz to zaczyna sypać artefaktami w stressowaniu programem atitool. Proponuje ściągnij sobie atiitoll 0.2.7 bete3 bodajże, tam jest taka funkcja - scanning for artefacts i tym testuj, jak pojawiaja Ci sie żółte kropki to musisz zmniejszyć taktowanie


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
serenity
dodano 16-02-2009, 12:24
Nr wypowiedzi: #47


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/08
Nr użytkownika: 15 129



to kto mi powie które taktowania sa najlepsze do Acera 5930 G
Gdyz nie chciałbym 20 razy zmieniac BIOS (zwłaszcza ze tego nie robiłem) a widze ze koledzy maja dziwne problemy

Dodam ze teraz mam wynik w 3dmark 5463 pkty

Prosze o szybką odpowiedz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bartuss
dodano 16-02-2009, 15:15
Nr wypowiedzi: #48


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/01/09
Nr użytkownika: 17 107



Biosu flashowac nie trzeba, wystarczy zgrac nvidia tools i podkrecasz z ustawien karty graficznej (jednak nie wszystkie sterowniki na to pozwalaja tzn. nie kazdy sterownik "lyknie" podkrecenie). Gorzej jest ze stabilnoscia, niektorym chodzi gpu na 670 i nie maja problemow, mi na przyklad sypie sie nawet na 575. Teorie typu by koniecznie podkrecac wprost proporcjonalnie zegar, shadery i pamiec mozna wlozyc miedzy bajki (przynajmniej w moim przypadku). Tak samo na forach anglojezycznych pisza ze do podkrecania dobry jest bios 1.21 a nie najnowszy 1.23, to rowniez osobiscie wkladam miedzy bajki bo testowalem. Po prostu, albo ci pojdzie na powiedzmy 600/900/1600 , albo pojdzie wyzej , albo nie pojdzie wcale. Ja po miesiacu prob powoli daje za wygrana i raczej zostawiam ustawienia fabryczne, chociaz zawsze jak to mowia: "ciagnie wilka do lasu". blush.gif
To oczywiscie tylko moje zdanie, a na forum sa wieksi "magicy" niz ja i moze oni ci cos poradza.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
serenity
dodano 16-02-2009, 16:28
Nr wypowiedzi: #49


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/08
Nr użytkownika: 15 129



No ja własnie Jestem poo testowaniu BIOSU z 1 Postu i Mi wywala w 3dmarku Czarny ekran
wiec uzyłem nizszych taktowan jakie dał kolejny kolega i równiez to samo tyle ze nie w 1 tescie ale w 2


EDIT:


Ok a wiec tak. po kilku błedach i próbach wyszło tak:

1. Ilosc punktów w 3dmark06 przed modyfikacją 5463
2. Zegary ustawione na 700/1700/950 ---> Czarny ekran juz przy 1 tescie 3dmark
3. Zegary ustawione na 690/1725/960 ---> Czarny ekran przy 2 tescie 3dmark
4. Zegrany ustawione na 680/1630/920 ---> Brak błedów test zakonczyny z wynikiem 6615 pkt (temperatura 84*)

Sterowniki użyte to 18205 od DOXa


Co mógłbym jeszcze podnieść delikatnie i do jakich wartosci???




EDIT 2


Jednak mimo beraku zwiechy w 3dmarku w grze po 10 minutach czarny ekran :/
Jakie taktowania jeszcze testowaliscie na 5930g?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 16-02-2009, 19:28
Nr wypowiedzi: #50


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



3dmark jest o tyle do dupy, ze czeka sie za długo, ściągnij atitoola wersje beta, najnowsza jaka jest i uzyj opcji scanning for artifacts.. tam jak pojawiaja Ci sie zolte kropki na modelu szescianu, to wiesz, ze jest za duzo i obniazasz.


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
serenity
dodano 17-02-2009, 0:32
Nr wypowiedzi: #51


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/08
Nr użytkownika: 15 129



QUOTE(Jan Korzeniowski @ 16-02-2009, 21:28) *
3dmark jest o tyle do dupy, ze czeka sie za długo, ściągnij atitoola wersje beta, najnowsza jaka jest i uzyj opcji scanning for artifacts.. tam jak pojawiaja Ci sie zolte kropki na modelu szescianu, to wiesz, ze jest za duzo i obniazasz.

bawiłem sie nim juz. ale ile taki test ma trwać? ja go właczyłem na 7 minut i nie było tych kropek na tym Obrazku. A próbowałem nawet na tych ustawieniach maxymalnych z 1 postu i nic nie wyskakiwało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 17-02-2009, 11:14
Nr wypowiedzi: #52


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Nic tak porządnie nie zbada stabilności ustawień jak co najmniej godzinna sesja w wymagającej grze.


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
serenity
dodano 17-02-2009, 12:28
Nr wypowiedzi: #53


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/08
Nr użytkownika: 15 129



u mnie ta sesja trwa 10 minut a próbowałem na 4 ustawieniach pod którymi działało tutak osobom piszącym
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 17-02-2009, 17:14
Nr wypowiedzi: #54


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



No jeśli przez minute nie ma zoltych kropek to mozesz podnosic dalej, jak mają one wyskoczyć to wyskakują z reguły do minuty.


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
serenity
dodano 17-02-2009, 17:18
Nr wypowiedzi: #55


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/08
Nr użytkownika: 15 129



QUOTE(Jan Korzeniowski @ 17-02-2009, 18:14) *
No jeśli przez minute nie ma zoltych kropek to mozesz podnosic dalej, jak mają one wyskoczyć to wyskakują z reguły do minuty.

no własnie problem w tym ze kropki nie wyskakiwały, test w 3dmarku dochodził do konca i dawał ponad 1000 punktów wiecej niz na standarcie ale jak zechciałem grac to 2x po 10 minutach gry (wymagające bo Company of Heroes) robił sie czarny ekran i finito. Czego to wina?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 17-02-2009, 17:23
Nr wypowiedzi: #56


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Za wysokie zegary i tyle. 3DMarki i atitool nie testują tak dobrze jak gry.


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Korzeniowski
dodano 17-02-2009, 19:58
Nr wypowiedzi: #57


Apacz Tęga Głowa ;-)
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 519
Rejestracja: 14/07/08
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Laptop: Dell D410



O dziwne, u mnie jak pokazywaly sie kropy to bylo za wysoko i nawet 3dmark wlasnie pokazywal mniej punktow, ale jak znalazlem takie ustawienia, gdzie juz kropek nie ma, to od razu 3dmark bylo okej, no i na grach sie nei wysypywalo.


--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB


3dmark06 7249 pkt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
serenity
dodano 18-02-2009, 0:01
Nr wypowiedzi: #58


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/08
Nr użytkownika: 15 129



a wiec jesli te zegray pwoduja czarny ekran 680/1630/920 to jakie proponujecie testowac? (nie znam sie na tym)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiek1190
dodano 18-02-2009, 0:22
Nr wypowiedzi: #59


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 337
Rejestracja: 20/10/08
Nr użytkownika: 15 105
Laptop: HP 2570p



zaczynasz od podstawowych i dźwigasz je małymi kroczkami, najlepiej o 5, za każdym razem testując np 3dmarkiem lub jakąś gierką
dźwigasz w ten sposób do oporu, czyli aż wystąpią jakieś artefakty lub komputer stanie się niestabilny
ostanie poprawne ustawienia zapisujesz
każda karta inaczej reaguje na OC


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
serenity
dodano 18-02-2009, 9:01
Nr wypowiedzi: #60


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/08
Nr użytkownika: 15 129



ale mam podwyższac co 5 wszystko pamiec, rdzen, i to trzecie? Czy moga byc rozbieżnosci?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Strony: V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 16-12-2017 - 13:55