IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

5 Strony: V  « < 3 4 5  
Reply to this topicStart new topic
Poradnik: jak podkręcić 9600GT DDR3 - czyli flashowanie BIOS-u karty graficznej
Amuraro
dodano 26-04-2009, 17:25
Nr wypowiedzi: #81


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 290
Rejestracja: 18/03/08
Z: Kędzierzyn Koźle / Racibórz / Rybnik
Nr użytkownika: 8 392
Laptop: Dell :) taki mały, o!



Dobra zacznę od początku: biosa ściągnąłem z zagranicznych for (nie pamietam dokładnie, ale chyba było to forum.notebookreview.com ).

Odpaliłem Nbitora, porównałem Product - G96 Board 06160001 - zgadzały się. Zabrałem się zatem za flashowanie i ... wszystko było OK smile.gif

Po wgraniu nowego biosa test 3dmark - odziwo GPU-z pokazywał zadziwiająco niską temperaturę - w max stresie 70*C (czasami do 75*C, ale to jak włączałem kilka razy pod rząd benchmarka).

Wymieniłem dzisiaj procesor w moim lapciu - oto aktualny wynik:




Sprzęcik w sygnaturce smile.gif

Poniżej link do biosów, które w 100% działają z w/w grafiką:

geForce 9600M GT bios

W paczce 2 biosy:

A1: 62.94.19.00.33
A2: 62.94.3C.00.22

Instrukcja do flashowania biosu w pierwszym poście! Pamiętać - nie odpowiadam za szkody wyrządzone przez nieumiejetne posługiwanie się załączonymi przeze mnie plikami!!! dry.gif


--------------------


Był - dawno temu ...

Acer Aspire TimelineX 5820TG

i3-330m
2x2GB 1066MHz
ATI Radeon 5650
Crucial M4 128GB



Go to the top of the page
 
+Quote Post
damian1711
dodano 27-04-2009, 12:49
Nr wypowiedzi: #82


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 29/05/08
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 10 502
Laptop: Acer 5930g



przy wczytywaniu nibitorem pokazuje sie cos dosc dziwnego..bo, moj bios default to 62.94.1F.00.08 i program podaje jego date jako: 1/4/08.
Twoj bios ...xx.22 jest z 8/7/08 a niby nowszy ..xx.33 z 30/4/08, wiec tak naprawde jest starszy?! poza tym jako jedyny, ten "najnowszy" nie ma podanego dostawcy vendora, pozostale są z Nvidii. Widzisz jakąś rożnice w temp/wydajnosci miedzy tymi xx.22/xx.33 ?
W sumie w 5930g nr produktu i wszystkie inne dane pokrywają z tymi w twojej karcie wiec chyba zaryzykuje..nawet revision i release date mam identyczne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amuraro
dodano 27-04-2009, 13:28
Nr wypowiedzi: #83


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 290
Rejestracja: 18/03/08
Z: Kędzierzyn Koźle / Racibórz / Rybnik
Nr użytkownika: 8 392
Laptop: Dell :) taki mały, o!



Dla mnie różnice były kolosalne m.in. spadała mi znacząco temperatura karty. Wydajność również wzrosła, teraz mam tą kartę podkręconą i ma "normalne" temperatury. Jak dla mnie to duży +, te dwa biosy na pewno działają poprawnie, musisz je przetestować na swoim sprzęcie...


--------------------


Był - dawno temu ...

Acer Aspire TimelineX 5820TG

i3-330m
2x2GB 1066MHz
ATI Radeon 5650
Crucial M4 128GB



Go to the top of the page
 
+Quote Post
damian1711
dodano 27-04-2009, 15:03
Nr wypowiedzi: #84


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 29/05/08
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 10 502
Laptop: Acer 5930g



ok. przetestowalem. nie widze zadnej roznicy. wynik w 3dmark identyczny (+/- 10pkt) a wykonalem 2 przebiegi zarówno przed i po o/c. temperatury takie same, GPU po dwoch testach osiąga 86C,w idle ok 55 (powermizer off) tyle samo ile przed zmianą BIOS-u. U ciebie temp w stresie napewno bedzie mniejsza, w koncu masz większą bude...może ten BIOS .33 nie jest rewelacją tylko twój poprzedni byl kiepski..
pozniej spróbuje z tym .22 ale rewelacji sie nie spodziewam. W każdym razie..lepiej mieć nowszy BIOS niż starszy..coś tam musieli poprawić smile.gif
pozdr

edit: i jeszcze jedno, nie musisz kręcić z BIOS-u. na sterach 179.xx można kręcić z poziomu OS. np korzystając z:
http://www.nvidia.com/object/nvidia_system_tools_6.02.html
sterowniki polecam z http://www.laptopvideo2go.com/forum/index.php?showforum=110 najlepiej 179.48 albo 179.52 (Acer).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amuraro
dodano 27-04-2009, 15:50
Nr wypowiedzi: #85


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 290
Rejestracja: 18/03/08
Z: Kędzierzyn Koźle / Racibórz / Rybnik
Nr użytkownika: 8 392
Laptop: Dell :) taki mały, o!



No właśnie jestem częstym bywalcem serwisu laptopvideo2go smile.gif Sterowniki DOX-a też były OK ale nie działają mi pod zmodyfikowaną windą (nie testowałem jeszcze po zmianie BIOS-u).

Tak jak napisałem: dla mojego Acerka różnice w biosach są ogromne i ciesze się że teraz GPU mniej się grzeje smile.gif Tego System Tools-a miałem przez chwilke na innym lapku, na Acerze jeszcze go nie sprawdzałem (a chyba to zrobie w najbliższym czasie tongue.gif). Tak czy siak nie chce śrubować tej grafy do granic możliwości skoro gram w 1-2 gry, które nie mają wygórowanych oczekiwań (+150 fps na domyslnych zegarach biggrin.gif).


--------------------


Był - dawno temu ...

Acer Aspire TimelineX 5820TG

i3-330m
2x2GB 1066MHz
ATI Radeon 5650
Crucial M4 128GB



Go to the top of the page
 
+Quote Post
d(O_o)b
dodano 20-06-2009, 19:14
Nr wypowiedzi: #86


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 14/07/08
Nr użytkownika: 11 672



http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=306119 polecam smile.gif)



http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=235824 oraz kolejny ciekawy wątek, niestety sam boje się testować tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rapit7
dodano 30-06-2009, 23:24
Nr wypowiedzi: #87


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 41
Rejestracja: 9/03/09
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 18 320
Laptop: hp dv5-1040ew



QUOTE(Amuraro @ 27-04-2009, 16:50) *
No właśnie jestem częstym bywalcem serwisu laptopvideo2go smile.gif Sterowniki DOX-a też były OK ale nie działają mi pod zmodyfikowaną windą (nie testowałem jeszcze po zmianie BIOS-u).

Tak jak napisałem: dla mojego Acerka różnice w biosach są ogromne i ciesze się że teraz GPU mniej się grzeje smile.gif Tego System Tools-a miałem przez chwilke na innym lapku, na Acerze jeszcze go nie sprawdzałem (a chyba to zrobie w najbliższym czasie tongue.gif). Tak czy siak nie chce śrubować tej grafy do granic możliwości skoro gram w 1-2 gry, które nie mają wygórowanych oczekiwań (+150 fps na domyslnych zegarach biggrin.gif).

A gta4 może testowałeś?

W te upały strasznie mi się grzeje nawet przy zrównoważonym wykorzystywaniu energii...

Ile czasu ci wymieniali procesor jeśli można spytać i jaki wcześniej miałeś ? Jeszcze koszty...

Może w końcu poczuje, że w to da się grać na notebooku -__x

Jeszcze parę drobiazgów przy okazji spytam.....

Jaka karta z pułki od Nvidii będzie pasywna na wysokie detale w czwórce ?

Skłaniam się jeszcze do podstawki Zalmana, ale obawiam się że będzie ciut za mała bo jest pod 15, a mam 15,4 ale czytałem, że to nie robi dużej różnicy. W ten sposób napisalem wszystko w jednym miejscu....co do upgrade notebooka...

Więc tutaj pytam szczególnie o kartę ... ale przy okazji jak ktoś mógłby coś powiedzieć na powyższe treści byłbym wdzięczny.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amuraro
dodano 6-07-2009, 10:34
Nr wypowiedzi: #88


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 290
Rejestracja: 18/03/08
Z: Kędzierzyn Koźle / Racibórz / Rybnik
Nr użytkownika: 8 392
Laptop: Dell :) taki mały, o!



rapit7: testowałem 1-szą wersję jaka wyszła. W najniższej rozdzielczości dało się grać płynnie (800x600) i detale na medium, w miarę podnoszenia było widać zaciachy co mnie niezmiernie denerwuje (gra ma chodzic płynnie a nie odwalać matrixa na ekranie).

Wykorzystanie energii w moim mam cały czas na full power wink.gif

Procesora nikt mi nie wymieniał - sam go sobie wymieniałem smile.gif P7350 poszedł za śmieszne pieniądze (150 zł), od znajomego kupiłem T9300 za 300 zł smile.gif No a później pozbyłem się T9300 za 500 i dokładając 25zł kupiłem P8700 smile.gif

Na allegro chodzą procki w bardzo przystepnych cenach, takiego P8600 można lekko za 400 zł wyrwać!

Co do karty: 9800GTS? tongue.gif


--------------------


Był - dawno temu ...

Acer Aspire TimelineX 5820TG

i3-330m
2x2GB 1066MHz
ATI Radeon 5650
Crucial M4 128GB



Go to the top of the page
 
+Quote Post
worms
dodano 9-08-2009, 15:20
Nr wypowiedzi: #89


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 171
Rejestracja: 24/06/09
Z: wawa
Nr użytkownika: 20 290
Laptop: Aristo i475



Witam.
Mam pytanie czy bawił sie ktoś z Was programem GPUTool?
Chciałem sprawdzić na co stać moja 9600GT DDR3, ale problemem są zapewne sterowniki, oraz Windows 7. Programy nVidia tools, riva tuner nie działają jakbym tego chciał, brak zakładki OC, albo kończy sie BSOD.
Jedyny program który działa to właśnie GPUTool, teraz wykrywa max GPU Clock i doszedł juz do 639MHz, temperatura 72stopnie. Pytanie jest czy mogę mu zaufać , bawił sie ktoś już nim, czy to taktowanie nie jest za duże juz ponad 180MHz poleciał na rdzeniu cos jest nie tak.


--------------------
Był kiedyś MSI GT780
Teraz:
i7-3770k@4.2GHz-1.21v, Asus Maximus V Extreme, G.Skill TridentX 2x8GB 2400MHz cl10@2455MHz cl10-1T, Asus DCU2 -GTX670 SLI@1306MHz/7400MHz, Dell 2407WFP-HC, Logitech G19+G700+DFG,Xonar DX QPAD QH-90
NZXT 810, Silver Arrow, AX860i, SSD Force GT120GBx2, Crucial M4256GB, HDD 2,5-750+500+1T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SnakeW
dodano 10-08-2009, 16:32
Nr wypowiedzi: #90


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 3 717
Rejestracja: 26/07/09
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 20 876
Laptop: MSI GT725@GX740



@worms Ja bym sprawdził czy takiemu programowi możńa ufać, monituruja zegary i temperaturę grafy w innym programie ( np Everest, HwMonitor, GPU-Z ), kjak się zgadza to jest ok, i po skończeniu wyszukiwania tej maksymalnej częstotliwości przetestowałbym samodzielnie stabilność grafy 3dmarkiem 06, atitoolem, lub Furmarkiem...


--------------------
Przydatne Linki:
Rozpiska osiągów kart graficznych
Rozpiska osiągów procesorów: http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-proces...gow.4344.0.html

MSI GT725@GX740: i7 920XM @2,82GHz, 8GB DDR3, Dell GTX765M, Crucial M500 240GB + ADATA SX900 512GB, LCD@100Hz
GX740 BIOS z Techinferno, E1727IMS.10F - przekonfigurowany pod GTX765m i pewnie inne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
worms
dodano 12-08-2009, 18:05
Nr wypowiedzi: #91


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 171
Rejestracja: 24/06/09
Z: wawa
Nr użytkownika: 20 290
Laptop: Aristo i475



Dziś stwierdziłem że z nudów zabiorę się za OC Aristo i475, chwilę powalczyłem z SetFsb, procesor pamięci nie sprawiają żadnych problemów. Jednak nie jest za wesoło z grafiką 9600GT, programy Ati Tool, GPU Tool, nVidia Tune(BSOD), głupieją strasznie zmieniam zegary, ale raczej one i tak robia co chcą. Raz mi pokazuje ze zmiany się zapisały, by zaraz okazało się że działam w trybie 2D, wszystko szaleje i jest ciężko podbić zegary, zapisać ustawienia.
Czy może mi ktoś doradzić jakiś jeszcze program do podkręcania 9600GT pod Windows 7?

Update 18-08-2009 Antec Cooler S
Witam po krótkiej przerwie.
Dziś dostałem Cooler Anteca S i zacząłem podkręcanie. Temperatury ładnie spadły, jednak osiągi OC nie są powalające, ale zawsze coś. Zastanawia mnie tylko czemu karta reaguje czarnymi ekranami zamiast artefaktami, dziwne jest to dla mnie i pierwszy raz coś takiego widzę.
W każdym razie w stresie grafika osiąga 73 stopnie, procesor 56 3DM-06.

Wynik tragiczny, chciałem jakiś nowy rekord walnąć, lipa.
Pozdro.


--------------------
Był kiedyś MSI GT780
Teraz:
i7-3770k@4.2GHz-1.21v, Asus Maximus V Extreme, G.Skill TridentX 2x8GB 2400MHz cl10@2455MHz cl10-1T, Asus DCU2 -GTX670 SLI@1306MHz/7400MHz, Dell 2407WFP-HC, Logitech G19+G700+DFG,Xonar DX QPAD QH-90
NZXT 810, Silver Arrow, AX860i, SSD Force GT120GBx2, Crucial M4256GB, HDD 2,5-750+500+1T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DarkFreeze
dodano 24-04-2010, 11:12
Nr wypowiedzi: #92


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 65
Rejestracja: 31/05/09
Nr użytkownika: 19 865



Moment, moment... Bo coś mi nie pasuje mam 9600m gt tylko ze dd2. podkrecony riva tunerem clock 625 shader 1605 mem 515. Proc T6400 ale to chyba mało istotnie. I w 3dmarku o 6000 pkt moge jedynie pomazyc. 5300 to max. Jak wy osiagacie te 7000 pkt??!! Czy te flashowanie biosu daje jeszcze wiekszego kopa niz zwykly riva tuner?? Chyba ze jakos inaczej ustawiacie 3dmarka bo ja sprawdzalem na niezarejestrowanej wersji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joker5513
dodano 24-04-2010, 11:29
Nr wypowiedzi: #93


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 057
Rejestracja: 20/06/08
Z: Bory Tucholskie ;)
Nr użytkownika: 11 029
Laptop: Acer Aspire 5930G



Osiągamy 7k bo mamy karty z pamięciami ddr3. Co i tak nie zmienia faktu że do nowych gier karcina juz sie nie nadaje sad.gif Laptop nie podołał nawet półtora roku z dzwiganiem tytułów...


--------------------
Mobilek - Acer Aspire 5930G (Core 2 Duo 2.0 GHz, 3 GB DDR2 667mhz, GeForce 9600MGT 512 MB GDDR3, HDD 250 GB 5400rpm)- po wymianie matrycy śmiga dalej :)

Stacyjka - I5 2500K @ 4,0GHz, Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3, Gigabyte Radeon 7970 WF3, 8 GB DDR3 1600mhz, 120GB SSD Intel 330, 3TB HDD WD Green, 1TB HDD Samsung -
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DarkFreeze
dodano 24-04-2010, 11:49
Nr wypowiedzi: #94


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 65
Rejestracja: 31/05/09
Nr użytkownika: 19 865



No ale prawie 2000 pkt tylko i wyłacznie przez typ pamieci?? No bez przesady!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joker5513
dodano 24-04-2010, 13:01
Nr wypowiedzi: #95


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 057
Rejestracja: 20/06/08
Z: Bory Tucholskie ;)
Nr użytkownika: 11 029
Laptop: Acer Aspire 5930G



No niestety. Live is brutal... DDR2 są taktowane standardowo na 400mhz a DDR3 na 800, co daje dwukrotnie większą przepustowość. Ale jak mówię tak czy siak karta jest za słaba na nowe gry....


--------------------
Mobilek - Acer Aspire 5930G (Core 2 Duo 2.0 GHz, 3 GB DDR2 667mhz, GeForce 9600MGT 512 MB GDDR3, HDD 250 GB 5400rpm)- po wymianie matrycy śmiga dalej :)

Stacyjka - I5 2500K @ 4,0GHz, Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3, Gigabyte Radeon 7970 WF3, 8 GB DDR3 1600mhz, 120GB SSD Intel 330, 3TB HDD WD Green, 1TB HDD Samsung -
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pa5iK
dodano 13-07-2010, 13:09
Nr wypowiedzi: #96


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 19/10/08
Nr użytkownika: 15 077



Witam wszystkich.
Przeczytałem dokładnie ten temat i wpadłem na pewien pomysł, a mianowicie zastanawiam się nad zmniejszeniem taktowania rdzenia, pamięci i shaderów dla trybu 2D. Odpowiednio w biosie dla grafiki 9600M GT mamy wartości 169/100/338 MHz. Nigdzie niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji jak bardzo można obniżyć jeszcze te taktowania. Interesuje mnie to, ponieważ chwilowo pracuje nad wydłużeniem pracy lapka na baterii (Acer 6930G, procek zmieniony z T5800 na P8600), szczególnie w trybie 2D, bo zasadniczo bez zasilania w gry nie gram, tryb Aero w Win 7 wyłącza się, więc nie ma potrzeby posiadania jakiegokolwiek zapasu mocy, tymbardziej dla karty graficznej. Czy ktoś może próbował coś zdziałać w tej kwestii? Dodatkowo interesuje mnie też kwestia napięcia dla tego trybu. Jeśli dałoby się obniżyć częstotliwości to możnaby także zmniejszyć napięcie karty graficznej. Obecnie jest 0,89 V, ciekawe czy karta na niższym w ogóle będzie jeszcze pracować. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joker5513
dodano 15-07-2010, 20:13
Nr wypowiedzi: #97


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 057
Rejestracja: 20/06/08
Z: Bory Tucholskie ;)
Nr użytkownika: 11 029
Laptop: Acer Aspire 5930G



Te zegary są już i tak bardzo niskie, także nie wiem jaki sens je jeszcze bardziej obniżać. Bez obciążenia w moim laptopie ma około 45-50 stopni czyli w normie.


--------------------
Mobilek - Acer Aspire 5930G (Core 2 Duo 2.0 GHz, 3 GB DDR2 667mhz, GeForce 9600MGT 512 MB GDDR3, HDD 250 GB 5400rpm)- po wymianie matrycy śmiga dalej :)

Stacyjka - I5 2500K @ 4,0GHz, Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3, Gigabyte Radeon 7970 WF3, 8 GB DDR3 1600mhz, 120GB SSD Intel 330, 3TB HDD WD Green, 1TB HDD Samsung -
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koncarz
dodano 16-07-2010, 6:03
Nr wypowiedzi: #98


Stary burak
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 583
Rejestracja: 24/05/07
Z: W-wa Teren
Nr użytkownika: 1 379
Laptop: MSI GX60 [The powerful APU AMD Trinity A10-4600M inside the machine !!!]



QUOTE(Pa5iK @ 13-07-2010, 12:21) *
ciekawe czy karta na niższym w ogóle będzie jeszcze pracować.  wink.gif

Może nie chcieć wink.gif  , np.  7900GS nie chciała pracować na zegarach niższych niż najniższy profil powermizera . 


--------------------
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Astick
dodano 31-03-2013, 18:17
Nr wypowiedzi: #99


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 28/03/10
Z: Камчатка
Nr użytkownika: 27 442
Laptop: Asus K70IC



A mi dalej nie udało się wgrać nowego biosu do 220M huh.gif
Na żadnej ze stron nie znalazłem do niej biosu, aczkolwiek aida64 wyświetla ja jako 9600m więc pobrałem ten bios. Integrity Ok ale nvfalsh zawsze niezaleznie od opcji wywala błąd, coś typy Epprom not found, teraz wyszła nowa wersja nv, pobiorę spróbuje ale czarno to widzę ...
Chyba mój bios jest jakoś zblokowany mellow.gif


--------------------
Один из России!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Strony: V  « < 3 4 5
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-11-2017 - 12:46