IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

13 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Podkręcanie ATI Radeon HD5650 na stałe, Za pomocą edycji biosu - tutorial na przykładzie Packard Bella TK83
Podkręcanie przez edycję biosu
Aby oddać głos musisz się zalogować.
Wszystkie głosy: 34
Goście nie mogą głosować 
Pichu
dodano 23-05-2011, 0:55
Nr wypowiedzi: #1


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu podkręcałem swojego Radeona 5650 programami dostępnymi w internecie. Uzyskałem już stabilne taktowania ale męczyło mnie ciągłe ustawiania zegarów, chciałem aby zmiana była trwała na poziomie biosu. Jednakże, w moim przypadku i zapewne w wielu innych laptopów z Radeonem 5650, bios karty nie jest zapisany w osobnym układzie tylko zaszyty w głównym biosie laptopa co dosyć utrudnia modyfikację (GPU nie jest na złączu MXM tylko wlutowany na płycie głównej). Jako, że dziś poszedłem na całego z modyfikacjami biosu (zmiana logo startowego, odblokowanie advanced menu w biosie, dodanie tablicy SLIC) postanowiłem dokończyć dzieła i podkręcić kartę graficzna na stałe. Modyfikacja dotyczy tylko i wyłącznie biosów Insyde H2O, które na pewno są w packard bellach, acerach, lenovo i innych. Zanim zaczniemy, wszelkie modyfikacje robicie na własną odpowiedzialność, nie odpowiadam za ewentualne skutki błędnie przeprowadzonej operacji!!

Na początek potrzebujemy dwa programy: Phoenix Tool 1.83 oraz Radeon Bios editor 1.28 , które można pobrać tutaj: klik
Oraz GPU-Z, które ściągamy stąd:
Ściągamy ze strony producenta bios do naszego laptopa, który będziemy modyfikować. Gdy mamy już ściągnięty zaczynamy modyfikację od rozpakowania exe biosu (w wersji z flasherem dla windows, exe idzie rozpakować 7zipem, dla dos plik FD i flasher są osobno) a następnie od odpalamy Phoenix tool. Prawym klawiszem na ikonie i klikamy uruchom jako administrator. Program wymaga net framework, najlepiej w wersji 3.5 (dotyczy windowsa xp, vista i 7 ma juz frameworka wbudowanego) Naszym oczom ukaże się takie okienko:

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_1.jpg ( 55.96k ) Liczba ściągnięć: 1183


W miejscu o nazwie Orginal Bios klikamy 3 kropeczki i wskazujemy nasz plik z biosem (pliki biosu insyde mają rozszerzenie FD), czekamy aż program rozpozna i zdekompresuje moduły biosu (będzie trzeba kliknąć dwa razy OK). Okno programu powinno wyglądać teraz podobnie do tego:

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_2.jpg ( 80.48k ) Liczba ściągnięć: 1319


Następnie wchodzimy w Advanced (trzeba będzie potwierdzić, że na pewno chcemy zmieniać zaawansowane opcje) i zaznaczamy opcje które, są oznaczone czerwonym obrysem na zdjęciu, reszta nas nie obchodzi:

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_3.jpg ( 141.54k ) Liczba ściągnięć: 1802


Po zaznaczeniu klikamy done a następnie GO i czekamy aż program wyświetli takie okno:

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_4.jpg ( 92.73k ) Liczba ściągnięć: 986


Nie klikamy jeszcze OK!!!! Teraz możemy dowolnie edytować moduły biosu które są rozpakowane w katalogu DUMP (katalog tworzy się tam gdzie mamy plik biosu). W tym momencie zaczynamy poszukiwanie modułu który zawiera bios karty graficznej. Z reguły w każdym biosie do laptopa jest zaszytych kilka biosów do różnych kart graficznych, my musimy odnaleźć ten właściwy.

Odpalamy sobie GPU-Z i zostawiamy włączony, ułatwi nam to później rozpoznanie właściwego biosu. Interesuje nas zaznaczony fragment:

Załącznik (plik)  1.gif ( 19.06k ) Liczba ściągnięć: 1868


Jak widać na załączonym screenie u mnie modyfikacja przebiegła poprawnie (zegary default clock są ustawione na 700 na 1000MHz gdzie normalny 5650 ma zegary 550 na 800MHz), to przy okazji, wracamy do modyfikacji.

Teraz w folderze DUMP wyszukujemy pliki o rozmiarach od 50 do 90kb i kopiujemy do osobnego folderu. U mnie bios karty zajmuje dokładnie 59,0 KB (bajtów: 60 416), u was ten rozmiar może się różnić. Po kolei otwieramy pliki ROM w edytorze biosu Radeon BIOS editor i szukamy takiego który otworzy się poprawnie (będzie informacja ze nie można znaleźć ustawień Overdrive ale olewamy to i klikamy OK) i znajdziemy w edytorze nazwę kodową MADISON (nazwa kodowa Radeona 5650). Gdy znajdziemy już właściwy plik sprawdzamy sobie z GPU-Z czy wersja biosu zgadza się z tym co będziemy edytować. Jeżeli zaznaczony fragment jest identyczny z tym co raportuje GPU-Z to mamy właściwy bios.

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_5.jpg ( 142.88k ) Liczba ściągnięć: 1199


Teraz wchodzimy w zakładkę clock setting i zmieniamy wartości gdzie jest taktowanie 550 na 800 ( u mnie w Clock info 00 ) na takie jakie sobie wy-testowaliśmy jako stabilne.

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_6.jpg ( 129.61k ) Liczba ściągnięć: 1169


Następnie klikamy save bios i zapisujemy z dokładnie taką samą nazwą jaką plik miał przed otwarciem w RBE, najlepiej kliknąć na plik z tą nazwą i nazwa sama wskoczy (rbe będzie próbowało zapisać ze swoją nazwą, trzeba ją zmienić)

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_7.jpg ( 185.95k ) Liczba ściągnięć: 472


Po zapisaniu pliku kopiujemy go z powrotem do folderu DUMP nadpisując stary plik. Dopiero teraz kilkamy OK w oknie Phoenix Toola, i czekamy aż narzędzie zintegruje nam nowy VGA bios i spakuje nam wszystko w jeden plik FD. Gdy modyfikacja się uda program wyświetli stosowny komunikat:

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_8.jpg ( 63.89k ) Liczba ściągnięć: 542


Nowo utworzony plik biosu będzie tam gdzie stary i będzie miał dopisek _SLIC . Teraz wystarczy już tylko zmienić nazwę pliku FD na taką jaka miał przed modyfikacją (bez dopisku _SLIC ) wrzucić go do katalogu z flasherem insyde i wgrać BIOS do laptopa.
Mamy naszego Radeonka 5650 podkręconego na stałe:

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_9.jpg ( 76.65k ) Liczba ściągnięć: 988


Oczywiście modyfikacja dotyczy tylko trybu tzw wysokiego 3D, w innych trybach nasz radeonek nadal będzie oszczędny prądowo.
Dla ciekawych jak wyglądają ukryte menu w biosie, które nie są normalnie dostępne krótki filmik wink.gif

http://www.youtube.com/watch?v=fqQ1sxvokxk

Proszę o przyklejenie tematu dla potomnych wink.gif


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
racedriver
dodano 23-05-2011, 16:15
Nr wypowiedzi: #2


master
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 558
Rejestracja: 6/03/09
Nr użytkownika: 18 269
Laptop: Lenovo y50



swietny tutorial, jutro sprobuje go zrobic na moim sprzecie smile.gif

w tych ukrytych ukrytych opcjach biosu sa jakies ciekawe funkcje (np cos do oc procka)? milo by bylo jakbys dal wskazowki jak przy okazji je tez odblokowac smile.gif


--------------------

Y50 | I7 4710HQ 3.5GHz| 16GB DDR3 Samsung 1.6GHz | GTX860M 4GB DDR5 1.1/3.0 GHz | 1TB Hitachi 7200 | Win 7 64 HP



3dm11 5749
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 23-05-2011, 16:24
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Jest mnóstwo ciekawych funkcji, jednak nawet ja nie potrafie tego odblokować. Ja siedzę raczej w prostszych modyfikacjach, nie wymagających używania HEX edytora. Jeżeli chcesz napisz posta w tym temacie na forum mydigitallife, pomogą

http://forums.mydigitallife.info/threads/7...os-mod-requests.

Napisz coś podobnego do mnie ( http://forums.mydigitallife.info/threads/7...ll=1#post436412 ), oczywiście angielski wymagany wink.gif


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pentax
dodano 25-05-2011, 23:10
Nr wypowiedzi: #4


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 25/05/11
Nr użytkownika: 39 567
Laptop: acer 5552g



Super poradnik!

Mam jednak pytanie jak uaktywnić ukryte menu w biosie?


--------------------
Laptop: Acer 5552G
Procesor: AMD Athlon II X2 P320 @ 2.10 GHz
Pamięć: 4GB DDR3
Karta graficzna: ATI Mobility Radeon™ HD 5650 1GB @650/800
Dysk: WD Scorpio Black 500GB - 5200RPM 8MB Cache
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 26-05-2011, 11:48
Nr wypowiedzi: #5


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Rozumiem, że wykonałeś operację na otwartym sercu? smile.gif Co do ukrytego menu to robił to człowiek z forum mydigitallife.info To jeszcze bardziej zaawansowana operacja niż to co opisałem w poradniku i łatwo skopać bios. Konieczne jest też użycie hex edytora. Ja sam nie potrafię tego zrobić, jeżeli chcesz to link do odpowiedniego tematu na tamtym forum jest wyżej.


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 26-05-2011, 11:48
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
pentax
dodano 26-05-2011, 18:47
Nr wypowiedzi: #6


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 25/05/11
Nr użytkownika: 39 567
Laptop: acer 5552g



W zasadzie bardziej ciekawy jestem możliwościami jakie niesie ze sobą odblokowanie biosu niż samym podkręcaniem grafiki smile.gif. Posiadam bliźniacy laptop ACER 5552G, ciekawe czy spasowałby BIOS z packarda do acerów ? Wtedy mógłbyś się podzielić z nami swoim biosem - chyba ze odblokowanie funkcji bisowych robi się inaczej niż tylko poprzez zflashowanie.


--------------------
Laptop: Acer 5552G
Procesor: AMD Athlon II X2 P320 @ 2.10 GHz
Pamięć: 4GB DDR3
Karta graficzna: ATI Mobility Radeon™ HD 5650 1GB @650/800
Dysk: WD Scorpio Black 500GB - 5200RPM 8MB Cache
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 26-05-2011, 22:10
Nr wypowiedzi: #7


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Poniżej zmodowany bios do 5552G w najnowszej wersji.

http://www.box.net/shared/by2rm7qa5o


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pentax
dodano 27-05-2011, 20:53
Nr wypowiedzi: #8


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 25/05/11
Nr użytkownika: 39 567
Laptop: acer 5552g



Dzięki wielkie - teraz tylko zamknąć oczy i wgrywać.


--------------------
Laptop: Acer 5552G
Procesor: AMD Athlon II X2 P320 @ 2.10 GHz
Pamięć: 4GB DDR3
Karta graficzna: ATI Mobility Radeon™ HD 5650 1GB @650/800
Dysk: WD Scorpio Black 500GB - 5200RPM 8MB Cache
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 28-05-2011, 0:09
Nr wypowiedzi: #9


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Daj znać o wynikach wink.gif


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
racedriver
dodano 28-05-2011, 0:49
Nr wypowiedzi: #10


master
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 558
Rejestracja: 6/03/09
Nr użytkownika: 18 269
Laptop: Lenovo y50



widze, ze masz podkrecona grafe o tyle samo co ja smile.gif a jak temperatury u Ciebie wygladaja? u mnie podczas grania proc 95C grafa 94C, i to dosc sporo, ale to zapewne przez kurz ktory zebral sie w srodku przez ostatnie 6 miechow.


--------------------

Y50 | I7 4710HQ 3.5GHz| 16GB DDR3 Samsung 1.6GHz | GTX860M 4GB DDR5 1.1/3.0 GHz | 1TB Hitachi 7200 | Win 7 64 HP



3dm11 5749
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 28-05-2011, 6:41
Nr wypowiedzi: #11


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



U mnie proc dochodzi do 86st a grafa do 68 max wink.gif

Tyle, że ja mam podniesiony tył laptopa na dwóch pendrive żeby miał lepszą wentylację. Tobie polecam zrobić to samo. Daje co najmniej 10 stopni mniej na grafice i na procu.


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bmarcin1
dodano 28-05-2011, 16:28
Nr wypowiedzi: #12


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 28/05/11
Nr użytkownika: 39 627
Laptop: 5552g



Witam

wiecie moze jak podkrecic karte w aceze 5552g i w tym biosie co podal pichu Acer_Aspire_5552G_2.13_SLIC21_w niestety nie wiem jak podkrecic w nim karte graficzna moze mi troche pomozecie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 28-05-2011, 18:36
Nr wypowiedzi: #13


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



QUOTE(bmarcin1 @ 28-05-2011, 16:28) *
Witam

wiecie moze jak podkrecic karte w aceze 5552g i w tym biosie co podal pichu Acer_Aspire_5552G_2.13_SLIC21_w niestety nie wiem jak podkrecic w nim karte graficzna moze mi troche pomozecie


Patrz post nr.1 wszystko jest podane dosłownie na tacy. Procedura jest ta sama. Trzeba tylko włączyć myślenie i nie łasić się na gotowe rozwiązanie.


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
racedriver
dodano 29-05-2011, 0:38
Nr wypowiedzi: #14


master
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 558
Rejestracja: 6/03/09
Nr użytkownika: 18 269
Laptop: Lenovo y50



QUOTE(Pichu @ 28-05-2011, 6:41) *
U mnie proc dochodzi do 86st a grafa do 68 max wink.gif

Tyle, że ja mam podniesiony tył laptopa na dwóch pendrive żeby miał lepszą wentylację. Tobie polecam zrobić to samo. Daje co najmniej 10 stopni mniej na grafice i na procu.


faktycznie, temeraturki ladne. uklady chlodzenie pewnie w pb i acerze sa te same, wiec czuje ze rozkrecenie lapa i gruntowne czyszczenie jest nieuniknione smile.gif a jak wyglada fabryczna pasta termoprzewodzaca? zapewne to jakies termogluty wiec wymiana na jakiegos arctic silvera i lekki szlif stykow radiatora tez by chyba nieco zbila tempy? wink.gif


--------------------

Y50 | I7 4710HQ 3.5GHz| 16GB DDR3 Samsung 1.6GHz | GTX860M 4GB DDR5 1.1/3.0 GHz | 1TB Hitachi 7200 | Win 7 64 HP



3dm11 5749
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 29-05-2011, 10:26
Nr wypowiedzi: #15


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Fabryczna pasta tragedia. Bebechy są identyczne i w acerze i w packardzie bo używałem manuala z acera i wszystko pasowało.Na gpu i cpu szary glut, na pamięciach i chipsecie termopady. Wymieniłem na CPU i GPU pastę na białego thermalrighta i temperaturki dodatkowo się poprawiły.


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amuraro
dodano 29-05-2011, 13:26
Nr wypowiedzi: #16


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 290
Rejestracja: 18/03/08
Z: Kędzierzyn Koźle / Racibórz / Rybnik
Nr użytkownika: 8 392
Laptop: Dell :) taki mały, o!



Podepnę się nieco pod temat pasty - przed chwilą zmieniłem pastę w moim Acerku 5820 z tej serwisowej na tą Diamond IC7, temperatura procka w idle wynosi aktualnie ok 40-45*C wg HWmonitor (wcześniejsza "pasta" serwowała mi 50-58*C), dodatkowo przesmarowałem też blok chipsetu i moduły pamięci + rdzeń karty graficznej.

Przy podkreceniu radka na 800/1100 z napieciem 1,05V i tescie 3dmark06 max temp karty wynosiła 72*C (na poprzedniej paście ok 85*C).

Zmiana oczywiscie na duzy plus. Za samą pastę z wysyłką zapłaciłem niecałe 40zł, ale chłód uzyskany na podzespołach jest dla mnie w tym wypadku bezcenny smile.gif

PS: temp w pokoju przy robieniu testu - 24*C tongue.gif


--------------------


Był - dawno temu ...

Acer Aspire TimelineX 5820TG

i3-330m
2x2GB 1066MHz
ATI Radeon 5650
Crucial M4 128GB



Go to the top of the page
 
+Quote Post
marecki-2
dodano 17-06-2011, 17:38
Nr wypowiedzi: #17


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 17/06/11
Nr użytkownika: 40 071
Laptop: Toshiba L650-1mt



Witam. Mam problem z taktowaniem karty po podkręceniu w biosie zegarów. Zaznaczam że mam wyłączony power play oraz podłączone zasilanie. Sytuacja wygląda tak:
Zegary w GPU-shark (wg. Biosu) http://imageshack.us/photo/my-images/220/beztytuulp.png/

Zegary rzeczywiste (takie same są też pod obciążeniem) http://imageshack.us/photo/my-images/801/aaai.gif/.

Karta jak w temacie, podkręcałem według opisu z tego tematu. Laptop to Toshiba L650-1mt. Próbowałem już ze sterownikami karty od hd 5730, a także miałem wiele wersji CCC. Nie wiem gdzie tkwi problem, że blokuje coś częstotliwosc zegarów.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 17-06-2011, 17:41
Nr wypowiedzi: #18


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Poproszę zrzut ekranu z radeon bios editor z załadowanym zmodyfikowanym biosem, zakładka clocks.


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marecki-2
dodano 17-06-2011, 17:55
Nr wypowiedzi: #19


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 17/06/11
Nr użytkownika: 40 071
Laptop: Toshiba L650-1mt



To jest właściwy BIOS http://imageshack.us/photo/my-images/69/50376482.png/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 17-06-2011, 18:03
Nr wypowiedzi: #20


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Daj mi jeszcze zakładke information z Radeon bios editor z załadowanym biosem i zrzut z gpu-Z


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

13 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-05-2017 - 7:06