IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

13 Strony: V  « < 11 12 13  
Reply to this topicStart new topic
Podkręcanie ATI Radeon HD5650 na stałe, Za pomocą edycji biosu - tutorial na przykładzie Packard Bella TK83
Podkręcanie przez edycję biosu
Aby oddać głos musisz się zalogować.
Wszystkie głosy: 34
Goście nie mogą głosować 
poprostujakub
dodano 15-01-2013, 20:58
Nr wypowiedzi: #241


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 071
Rejestracja: 19/11/10
Nr użytkownika: 34 006



A ja chciałbym wam opowiedzieć historię problemów po grzebaniu przy zegarach - Radeon HD 6850M i podnoszenie napięcia w BIOS. Domyślnie karta ma zegary 675/800@1,05V. Ja zmieniłem je przez modyfikację BIOS najpierw na 700/1000@1,05V, ale że czasami w grach zdarzał się BSOD od sterownika grafiki, postanowiłem zmienić ustawienia na 700/1002@1,1V. Efekt był taki, że BIOS wszedł ładnie, programy diagnostyczne pokazywały że w trybie 3D zegary powinny wynosić 700/1002@1,1V, ale w praktyce zegary wcale się nie zmieniły (wskakiwało zawsze 700/1000). Postanowiłem więc zainstalować stare Catalysty 11.9, ażeby móc zmieniać napięcie (na 12.6 od Leshcata się nie dało), co spowodowało kompletne posypanie się sterownika grafiki (przy uruchamianiu Windowsa czarny ekran, choć dźwięki wskazywały że system działa) a po reinstalacji Windowsa GPU w ogóle przestał ustawiać zegary trybu 3D. Sprawę częściowo naprawiło wgranie oryginalnego BIOS-u, ale straciłem już chyba bezpowrotnie możliwość zmiany napięcia w AMD GPU Clock Tool, a do tego przestał być widoczny czujnik napięcia GPU w Aida64.


--------------------
Moje: Clevo P870DM: i7-6700K, GTX1070, 16GB 2800 Cl19 https://www.3dmark.com/3dm11/12497525
Lenovo y410p: i7-4700MQi5-4200M, GT750M, 16GB 1600 Cl11 || Clevo M980NU: C2Q Q9000, GTX280M, 4GB 1333.
Pod moją opieką: Clevo P170SM-A: i7-4810MQ4700MQ, GTX870M || P751ZM: i7-4790K, Dell GTX880M || P751ZM: i5-4690S, GTX970M || MSI GT70 0NE: i7-3630QM, GTX680M.
Był: Clevo P375SM: i7-4940MX, 2x980M.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joy5593
dodano 11-02-2013, 1:05
Nr wypowiedzi: #242


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 73
Rejestracja: 20/01/11
Nr użytkownika: 35 976
Laptop: Toshiba L650-11F



QUOTE(dexterx @ 13-09-2012, 23:54) *
U mnie na 12.6 też działa softwarowe podkręcanie jak również zmiana napięcia smile.gif Jak znajdę chwilę czasu napisze tutorial jak tego dokonać. 12.8 jeszcze nie testowałem, ale myślę że tez powinno się udać.

Że tak powiem cholernie czekam na taki tutorial. Tak wiem trochę ogrzewane ale może autor postu zrobi taki tutorial. Jak dla mnie była by to idealna sprawa


--------------------

Toshiba L650-11F | i5 430M 2.53 GHz Turbo Boost | 8Gb ddr3 | 500gb HDD | Ati Hd 5650 1gb OC 580/970@ 0,95mV |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajajajniemamjaj
dodano 11-02-2013, 10:31
Nr wypowiedzi: #243


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 421
Rejestracja: 18/07/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 40 887



AMDGPUClockTool i zmieniasz? Jestem aktualnie na sterownikach 13.1 i również działa. Może mam szczęście, skoro innym nie działa biggrin.gif


--------------------
Macbook Pro 2015
PC: FX-4130 -> FX-8320, Gigabyte 970A-UD3, 8GB RAM, Gigabyte R9 270x 4GB, V300 240GB SSD, Enermax Pro82+ 425W, CoolerMaster Seidon 120V -> Swiftech H220, Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joy5593
dodano 11-02-2013, 15:56
Nr wypowiedzi: #244


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 73
Rejestracja: 20/01/11
Nr użytkownika: 35 976
Laptop: Toshiba L650-11F



hmm no wiesz przed chwila probowalem w AMDGPUTOOLS i niestety ale napiec nie moge przestawic. Mam liste napiec,a gdy chce wpisac wlasne to za nic sie nie da. Poprostu wyskakuje informacja ze moge wybrac tylko te z listy. A na liscie nie ma wiekszego niz 0,95mV


--------------------

Toshiba L650-11F | i5 430M 2.53 GHz Turbo Boost | 8Gb ddr3 | 500gb HDD | Ati Hd 5650 1gb OC 580/970@ 0,95mV |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
quake1050
dodano 10-03-2013, 21:57
Nr wypowiedzi: #245


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 10/03/13
Nr użytkownika: 54 480
Laptop: acer aspire 7741G



witam. specjalnie się zarejestrowałem aby spytać jak mam zwiększyć napięcie na tej karcie do 1,05V na acerze aspire 7741G, problem jest taki że po rozpakowaniu BIOSu nie da się zedytować w radeon bios editor 1.28 odpowiedniego pliku z katalogu dump
mój bios to Phoenix (New style) jak to rozpoznaje phoenixtool 1.83. najnowsza wersja dostępna ze strony acera, 1.26. catalysty najnowsze 13.1
maksymalne oryginalne taktowania u mnie to były 550/800, 1.00V. podkręciłem do 617.99/1059.75 i to mniej więcej (bo cały czas testuje) najwyższe stabilne wartości jakie da się osiągnąć a maksymalna temperatura podczas długiego grania to ~80 stopni C więc jest jeszcze spory bezpieczny zapas
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Manianek
dodano 10-03-2013, 22:00
Nr wypowiedzi: #246


yyy Którędy prosto?
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 398
Rejestracja: 6/07/10
Nr użytkownika: 29 837
Laptop: ACER TimelineX 5820Tg



QUOTE(quake1050 @ 10-03-2013, 22:01) *
maksymalne oryginalne taktowania u mnie to były 550/800, 1.00V. podkręciłem do 617.99/1059.75 i to mniej więcej (bo cały czas testuje) najwyższe stabilne wartości jakie da się osiągnąć a maksymalna temperatura podczas długiego grania to ~80 stopni C więc jest jeszcze spory bezpieczny zapas

Pamięci bardzo wysoko podkręciłeś zaś rdzeń słabo. Jesteś pewien, że wyżej nie pójdzie? Raczej powszechne jest stabilne działanie przy 1.00 V i taktach około 700/1000, przykładowo mój egzemplarz spokojnie działa przy standardowym napięciu na taktach 720/1020.


--------------------
Chętnie pomagam na PW, choć oczywiście lepiej byłoby, jakbyś założył temat, gdzie wgląd mieliby wszyscy zainteresowani.

Acer E5-571G | Intel Core™ i5-5200U 2,2-2,7 GHz (Turbo Boost) HT 3MB Cache | 2x4 GB 1600 MHz DDR3 RAM | | IntelŸ HD Graphics 5500 / Nvidia GeForce 840M 2048MB GDDR3 VRAM | 15,6'' 1920x1080 + Monitor BENQ GW 2255 21,5'' 1920x1080 | SSD Crucial mx100 256 GB | Windows 7 Professional 64 bit

Był: Acer TimelineX 5820TG-5454G50MN
Go to the top of the page
 
+Quote Post
quake1050
dodano 10-03-2013, 22:11
Nr wypowiedzi: #247


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 10/03/13
Nr użytkownika: 54 480
Laptop: acer aspire 7741G



nie pójdzie już wyżej za skarby świata ani rdzeń ani pamięć, robie dokładne testy i zapisuje przy jakich wartościach wywala mi najnowsze NFS Most wanted
właśnie przy 700/1000 sterownik przestaje odpowiadać i windows aero świruje i zawiesza się wszystko nawet myszka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
quake1050
dodano 2-06-2013, 19:14
Nr wypowiedzi: #248


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 10/03/13
Nr użytkownika: 54 480
Laptop: acer aspire 7741G



po przerwie w kombinacjach poradziłem sobie z problemem z mojego pierwszego postu ale jest kolejny-pliki biosu insyde mają rozszerzenie FD a ja mam Phoenix i mam WPH i ROM, dwa niemal identycznych rozmiarów pliki które po otworzeniu w phoenixtool o dziwo generują identyczny folder DUMP. otworzyłem WPH i zrobiłem wg poradnika, wszystko szło identycznie, ustawiłem clock info 00 na 1.05V 770/1100MHz (hardcorowe ustawienie użytkownika dexterx) czyli zwiększyłem tak jak chciałem o 0.5V
teraz pozostałoby mi tylko flashowanie ale mam stracha że to się skończy wizytą w serwisie bo to samo ustawienie co przy wymagającym trybie 3D jest także przy bootowaniu (chore) z tego co widzę i jakby coś było nie tak to nawet mi się nie zbootuje. a nie da się dodać specjalnego dodatkowego bezpiecznego ustawienia dla 3D które by było na wypadek awarii sterownika
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukasJ1983
dodano 9-10-2013, 21:05
Nr wypowiedzi: #249


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 9/10/13
Nr użytkownika: 57 476
Laptop: pavilon dv7 4000



Witam, mam HP pavilon dv7 z seri 4000 i oczywiście ti 5650.
Prosił bym o pomoc jak go skutecznie na stałe podkręcić. próbowałem jak na 1-2-3 stronie ale jakoś nie idzie.
Z góry dzięki za pomoc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
talibek12345678
dodano 8-04-2014, 22:02
Nr wypowiedzi: #250


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 13/10/13
Nr użytkownika: 57 514



Hej, robilem wszystko wg tutka na pierwszej stronie, nie dziala gdyz mam 5650M, tak jak ktorys user mam Toshibe. Jedyne czego nie moge zmienic to napiecie za pomoca programow windowsowskich - AMDGPUTOOL ustawiam spokojnie engine500mhz@memory1000mhz karta przy takich ustawieniach max nagrzala sie na 89-92 stopnie po 8 godzinach pykania w Assassin. wiec sadze ze mozna go lekko jeszcze dogrzac, gdyz chcialbym napiecie 1v! a nie 0.95v ;/ bo chce wieksze takty Engine. przy 505 juz mam problemy, wszystko ciemnieje na chwile i tylko glos slychac. Wiec obstawiam, ze papu juz brakuje karcie graficznie. Wiec czy mozna podkrecic to napiecie jakos w inszy sposob? trixy srixy saphire msi itd nie dzialaja... ccc mam w wersji 13.11. Bios mam 2.4v ze strony Toshiby. Czytalem gdzies, ze Phoenix Tool ma problem z algorytmem ponownego pakowania dumpów i nie pokrywa sie w 100%. A z biosem od innych producentow troche strach, chyba ze podacie mi jak poprawnie wykonac blind flashing, lub ustrzec sie zbrikowania i co robic gdy juz do tego doszlo. Wiec jak podeslecie mi jakis link jak ewentualnie odzyskac stary bios (format pendraka na fat, zgranie bios.fd itd) to bede probowal z innymi biosami. Wersja mojego biosu to 012.019.00.013.036877 (BR036887.001) Subvendor to Toshiba a ID to 1002-68C1. Nie wiem czy cos jeszcze. Gdyz nie chce opychac tego laptopa, chce tylko tutaj podkrecic karte graf i tyle. Pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 8-04-2014, 22:34
Nr wypowiedzi: #251


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 345
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



W Toshibie to jak w Sony - problem...


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
talibek12345678
dodano 12-04-2014, 13:37
Nr wypowiedzi: #252


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 13/10/13
Nr użytkownika: 57 514



Czyli mam rozumiec, ze niestety nie da rady nic zmienic w Toshibie? A gdybym wgral biosa od innej karty? np od Madison pro? tak jak @Pichu radzil na którejs stronie to dalo by to rade? Bo powiem, tak. Nowe Toshiby to juz nie to samo smile.gif (jak wszystko) inna obudowa, inne ulozenie klawy, a niestety malac juz ten 4 rok to przyzwyczailem sie, tym bardziej, ze jak w AMDTool to gralem na high w assasyna 4 i mialem co prawda 25-30fps to mi to pasowalo. Gdyz nie usmiecha mi sie wydawac 3-4tys zl za laptopa ktory znowu po roku bedzie na wymianke... Wiec jak chlopaki i dziewczyny( jakies sa biggrin.gif?) da to rade zrobic jakos cacyk? Moze ktos ma jakies info z zagranicznych stron jak to zrobic? Pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tomlock
dodano 13-05-2014, 20:17
Nr wypowiedzi: #253


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 29/01/14
Nr użytkownika: 59 221



Panowie mam problem ze zmianą napięcia. Postępowałem według tutoriala na pierwszej stronie, ale niestety ciągle mam napięcie 1.00V. Wgrałem bios i teraz faktycznie w AMD GPU Clock Tool mam do wyboru dodatkowe napięcia, ale niestety po wciśnięciu Set Voltage brak zmian. Próbowałem także w TRIXX, ale tam mam dostępny pasek zmiany napięcia tylko od 0.9V do 1.00V, z tą różnicą, że zmiana w tym programie przynosi skutek. W załączniku screeny z AMD GPU clock tool i RBE.
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  rbe.PNG ( 93.98k ) Liczba ściągnięć: 9
Załącznik (plik)  amdgpu.png ( 41.14k ) Liczba ściągnięć: 11
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

13 Strony: V  « < 11 12 13
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-11-2017 - 3:05