IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Recovery BIOS-a po nieudanym flashu (Biosy Insyde H2O), Czyli jak ożywić martwy komputer nie wysyłając do serwisu.
Pichu
dodano 14-07-2011, 21:15
Nr wypowiedzi: #1


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Witam wszystkich. Tutorial ten napisałem dla ludzi, którym nie powiodło się flashowanie biosu i mają martwy komputer. Dotyczy on tylko biosów Insyde H2O, które są obecnie bardzo popularne i stosowane przez większość producentów notebooków. Otóż, po nie udanym flashu komputer prawie w każdym wypadku jest do uratowania. Jest martwy ale posiada wbudowane recovery, za pomocą którego możemy zaprogramować bios nawet gdy komputer nie uruchamia się w normalnym trybie i mamy czarny ekran. Tekst został napisany na przykładzie Packard Bella ale zadziała również w Acerach (ta sama kombinacja klawiszy) jak i w Dellach, Lenovo i innych notkach z biosem Insyde H2O (inne kombinacje do wywołania trybu recovery).

Na początek trzeba przygotować Pendrive nie większy niż 2GB i sformatować go na FAT (na facie 32 i ntfs nie zadziała), no i plik biosu. Nie wystarczy wrzucić pliku biosu na pena, musi mieć dodatkowo określoną nazwę, która jest inna w przypadku każdego laptopa. Aby odkryć jakiej nazwy oczekuje komputer musimy się posłużyć specjalnym narzędziem.

Ściągamy je stąd: http://www.box.net/shared/ujxjf4hz9pot7sur088i

Następnie uruchamiamy narzędzie i wybieramy plik biosu:

Załącznik (plik)  Bez_nazwy_1.jpg ( 55.96k ) Liczba ściągnięć: 1134


Po wczytaniu biosu program pokaże nam się jaka jest właściwa nazwa dla recovery biosu:

Załącznik (plik)  Bez_tytu_u.png ( 173.58k ) Liczba ściągnięć: 1646


Zmieniamy nazwę pliku biosu na pendrivie na dokładnie taką samą jaką wskaże nam Phoenix Tool (ważne jest zachowanie dużych i małych liter).

Pendrive powinien wyglądać podobnie, różnić się będzie tylko nazwa pliku:

Załącznik (plik)  Bez_tytu_w3u.png ( 119.97k ) Liczba ściągnięć: 1060


Mając już przygotowany pendrive wkładamy go do USB i wyjmujemy wszelkie inne urządzenia z portów USB (typu myszka, modem usb, itp)
Teraz należy wyjąć wtyczkę zasilającą z gniazda w laptopie. Następnie wduszamy razem FN + ESC (w przypadku Packarda i ACERA) lub klawisz Windows + B w przypadku innych producentów (najlepiej wypróbować obie kombinacje) i trzymając wciśnięte podłączamy kabel zasilający. Nadal trzymając wciśniętą kombinację klawiszy wduszamy klawisz Power i po kilku chwilach puszczamy. Wentylator w laptopie powinien wystartować na 100% mocy i dioda na pendrive powinna zacząć migać co sygnalizuje nam, że laptop wczytuje bios. Jeżeli tak nie jest i laptop włącza się ale jest cichy (wentylator nie chodzi na 100%) to należy spróbować tego samego ale z wyciągniętą baterią. Teraz czekamy około 4min do momentu aż komputer się wyłączy. Po wyłączeniu się notebook sam powinien się włączyć już w normalnym trybie. Jeżeli się nie włączy należy uruchomić komputer i powinien już działać normalnie.

Tutaj filmik jak to wygląda w przypadku powodzenia operacji:

http://www.youtube.com/watch?v=ypiC16GUyK8

Mam nadzieję, że komuś się przyda wink.gif
Powód zmiany treści: zmiana działu /sc


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wacek_1984
dodano 14-07-2011, 23:17
Nr wypowiedzi: #2


Jestem tylko w połowie zły
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 875
Rejestracja: 1/08/09
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 20 988
Laptop: T420, T705, PC



Git poradnik, kiedyś był jeszcze sposób z dyskietką przez USB, ale nie próbowałem tego z 3lata, więc obecnie nie wiem.

W sumie nie mam nawet najmniejszej ochoty tego potrzebowaćbiggrin.gif


--------------------
Chodzi o to czy istnieje kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gregor382
dodano 16-08-2011, 17:16
Nr wypowiedzi: #3


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 234
Rejestracja: 12/11/08
Nr użytkownika: 15 629
Laptop: ASUS K53SV



kolego Pichu robię wszystko zgodnie z Twoją instrukcja, jednak laptop (ASUS K53SV) nie wstaje. Czy możliwe jest, że do mojego laptopa jest jakiś inny skrót klawiszowy, o którym mowa w procedurze?


--------------------
ASUS K53SV
WIN 7 ULTIMATE 64 BIT
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 17-08-2011, 5:04
Nr wypowiedzi: #4


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Tak, możliwe ze skrót jest inny. Np Windows + B lub jeszcze inny


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gregor382
dodano 17-08-2011, 8:32
Nr wypowiedzi: #5


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 234
Rejestracja: 12/11/08
Nr użytkownika: 15 629
Laptop: ASUS K53SV



Rozumiem próbowałem już Win+B, Fn+Esc oraz Ctrl+Esc i nic. W moim przypadku przy włączonym zasilaniu i obecnej baterii nie świeci nawet żadna dioda. Próbowałem także wariantu z baterią i bez. Czy są jeszcze jakieś skróty klawiszowe które mogę sprawdzić, czy może dać sobie spokój i wysłać na serwis?


--------------------
ASUS K53SV
WIN 7 ULTIMATE 64 BIT
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 19-08-2011, 1:31
Nr wypowiedzi: #6


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Innych skrótów niestety nie znam.


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roxman
dodano 17-04-2012, 13:40
Nr wypowiedzi: #7


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 17/04/12
Nr użytkownika: 47 843
Laptop: L650-1ct



Witam może mi ktoś podpowie jak wybrnąć bo narozrabiałem smile.gif. Otórz mam laka służbowego na gwarancji Toshibe L650-1ct zaktualizowałem bios insydeH2O do najnowszej wersji 2,4 bez problemu poustawiałem sobie wszystko w biosie i coś mnie tkneło aby założyć hasło i tutaj był błąd. Otórz co kilka uruchomień losowo bios kazał podać hasło nie wiedzieć czemu przed uruchomieniem systemu znałem haśło więc nie było problemu ale se pomyślałem że informatyk może się do tego przyczepić więc postanowiłem zresetować hasło. W biosie wpisałem dotychczasowe i wcisnołem enter i enter teoretycznie powinno być puste a ku mojemu zdziwieniu nie jest dalej prosi o hasło i nie przyjmuje starego ani wcisnięcia enter teraz co mi pozostaje zhakować bios lub wprowadzić master hasło znam je ale jak mam je wprowadzić skoro nie wpuszcza mnie do biosu lapek pracuje i uruchamia się więc w sumie biedy nie ma ale jak informatyk bedzie chciał coś pozmieniać to będzie jazda smile.gif dzwoniłem do serwisu usunięcie hasła pomimo tego że jest na gwarancji kosztuje 260 zł smile.gif no nie uśmiecha mi się tyle bulić poże coś poradzicie ? hasła które są dostępne dla Toshiby i lewy shift przy odpalaniu nie działają sprawdziłem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cichy83
dodano 15-06-2012, 22:12
Nr wypowiedzi: #8


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 15/06/12
Nr użytkownika: 48 946
Laptop: Toshiba A300-PSAJ4E



Dodam że kombinacja dla Toshiby z tym biosem to Fn + F.
Moja wgrała bios ale odpala sie i gaśnie echo zmarła
Toshiba A300-20P PSAGCE

A macie pomysł na to że po nie udanym recovery, toshiba włącza się podświetlenie na panelach i gaśnie a nie che ponownie czytać funkcji recovery.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peen
dodano 15-06-2012, 22:35
Nr wypowiedzi: #9


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 298
Rejestracja: 9/03/09
Nr użytkownika: 18 341
Laptop: HP



Dodam, że w przypadku notebooków HP z Insyde H2O potrzebny jest tylko bootowalny pendrive (pusty) + kombinacja Win+B.
Jeśli to nie zadziała to albo programator, albo płyta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jujui
dodano 15-11-2012, 15:47
Nr wypowiedzi: #10


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 15/11/12
Nr użytkownika: 52 148



not phoenix/dell/insyde/efi bios WYSKAKUJE MI TAKIE COS jak biosa wrzucam pomocy >?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mike2512
dodano 20-02-2013, 15:27
Nr wypowiedzi: #11


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 20/02/13
Nr użytkownika: 54 131
Laptop: Lenovo Y580



a co jeżeli tryb recovery nie czyta żadnego pendrive ani płyty? wszystko ładnie startuje, z tym, że żaden pendrive nie miga a płyty również nie czyta. próbowałem kilka pendrive'ów tych 1GB jak i nawet 8GB i dysk przenośny 40GB a wszystko pod FAT albo FAT32... ;c
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Quebec
dodano 22-03-2013, 1:26
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 16/07/08
Nr użytkownika: 11 726
Laptop: HP Pavilion DV9870EW



a u mnie miga i pika 3 razy co chwile ale nic sie nie dzieje moze tak stac 15min gdzie problem w pendrive 8gb ? szukac mniejszego czy problem jest z plikami na penie ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcin20549
dodano 29-12-2013, 14:22
Nr wypowiedzi: #13


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 29/12/13
Nr użytkownika: 58 728



Witam,
posiadam asusa k52Dr i niestety padł bios po nieudanej aktualizacji. Niestey proponowane działania w poście nie dają żadnego rezultatu. Czy może ktoś wie o jakiejś innej kombinacji klawiszy dedykowanej dla Asusa?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcin8881
dodano 10-01-2015, 15:17
Nr wypowiedzi: #14


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 10/01/15
Nr użytkownika: 63 445



Spróbowałem tego sposobu w celach testu i działa na emachines bez problemu klawisze Fn+Esc.Szukam opisu jak odblokowac reszte biosu ma ktoś może pewny opis?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pablos_21
dodano 9-01-2016, 22:41
Nr wypowiedzi: #15


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 6/01/16
Nr użytkownika: 67 062



Witam, poszukuję pliku o rozszerzeniu fd do opisanej operacji. Mam Toshibę A300 20N, laptop zatrzymał się na ekranie powitalnym, na dolnym pasku daje możliwość wejścia poprzez F2 i F12 – nie reaguje na te klawisze. Dysk wypiąłem, chcę wejść do biosu, nie da się za pomocą w/w klawiszy (z dyskiem i bez te same reakcje, czyli żadne). Chciałbym wykonać recovery BIOSA-u, pliki , które znalazłem mają rozszerzenie exe. Jeśli dobrze się orientuję potrzebny mi o rozszerzeniu fd. Nie wiem czy dobrze koncypuję, jeśli ktoś posiada takowy wsad, to proszę o jego udostępnienie. Może macie szanowni forumowicze inny pomysł na rozwiązanie problemu.
Klawiatura działa, sprawdzałem. Nie wiem, czy ktoś kombinował z BIOS- em.
Wybaczcie jeśli jest już opis rozwiązania tego problemu, ja nie znalazłem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
m4ciek
dodano 10-01-2016, 0:38
Nr wypowiedzi: #16


Kapitan Gwiezdnej Floty
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 829
Rejestracja: 18/08/07
Z: Częstochowa / Kraków
Nr użytkownika: 2 483
Laptop: MSI GS43VR 6RE



Spróbuj rozpakować exe 7zipem.


--------------------
MSI GS43VR 6RE: i7-6700HQ | 16 GB 2133MHz RAM | nVidia GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maklakiewicz
dodano 10-01-2016, 0:44
Nr wypowiedzi: #17


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 313
Rejestracja: 5/04/15
Nr użytkownika: 64 387



Chyba nawet wystarczy rozszerzenie zmienić na zip i już mieć dostęp do całej zawartości.


--------------------
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
alienware m17x r3 / i7 2860qm / 8gb
alienware m17x r4 / i7 3610qm / 8gb / 7970m
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SPRZEDAM: HP 8710p
KUPIĘ: wifi Intel 6300 Dell
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Był: XPS 13 9343 // Elitebook 840 G2 // HP 8710p // Dell Inspiron 700m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
markuslm
dodano 18-04-2017, 20:17
Nr wypowiedzi: #18


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 18/04/17
Nr użytkownika: 70 703
Laptop: PC i7 ASROCK EXTREME_4



Witam. potrzebuję pomocy z wgraniem od nowa biosu w płycie głównej asus z170-a zrobiłem aktualizacje i komputer się nie uruchamia. muszę wrócić do starszej wersji ale nie mam możliwości przywrócić. Jedyne wyjście to wgranie od nowa biosu przez złącze "FLBK HEADER" tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 18-04-2017, 20:34
Nr wypowiedzi: #19


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 769
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



bios masz na podstawce wiech ch341a programator i ogień
http://allegro.pl/programator-usb-ch341a-i6789999034.html


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-09-2017 - 14:16