IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

4 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Jak wykonać re-paste i zmianę Thermalpadów (E6400)
Michal299
dodano 10-02-2012, 13:41
Nr wypowiedzi: #1


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



Witam. Ostatnimi czasy zacząłem odczuwać dziwne "spowolnienia" systemu oraz raz zdarzyły się pełne artefakty - efektem tego musiałem zająć się temperaturami w moim laptopie.
Laptop: Dell E6400 P8600 CPU 2,4GHz (25Watt) oraz GMA w chipsecie, SSD X25M 80GB Intel.
Temperatury chipsetu dochodziły (w chipsecie jest GPU GMA4500MHD) do 72C podczas oglądania YT 720p. Ogólnie (teraz to widzę) filmy te chodziły mniej płynnie. O dziwo nie miało to miejsca podczas odtwarzania filmów FHD (BD-Rip). Można winić Flash'a - ale nie do końca. Ponieważ przy ostatnich aretfaktach zostałem zmuszony do wyłączenia "siłowo" laptopa - przyszedł czas na zmiany.

Jak wiadomo w E6400 występują dwa układy chłodzenia (z szerszym heatpipem dla modeli z NVS160M oraz z węższym - dla GMA) taki też ja posiadam. W laptopie stosowane są thermalpady:
- żółty 1W/mk
- niebieski (Nvidia) 3W/mk

Ja zamówiłem szary - 5W/mk z www.phobya.com (dostępne w ze sklepu Patmedia.pl w Wa-Wie, wspominam o tym dlatego że mało jest firm posiadających dość dobre thermalpady). Tak więc na chipset trafi 5 razy wydajniejszy thermal pad o grubości 1mm i kompresji do 0,5mm na CPU trafi Arctic Silver .
--------

Poniżej Tabela zgodności ThermalPadów (dzięki uprzejmości KamilNotebook.pl)


Jak więc widać - możemy wybierać zależnie od tego pod jakiego rodzaju element planujemy wymienić pad. Najwydajniejsze - i rzadko dostępne - są thermalpady 7w m/k.
---------
Wymiana pasty i thermalpada w E6400.
1. Przygotuj sobie zapas materiałów do czyszczenia. Chusteczki higieniczne, watę nawiniętą na zapałki, spirytus salicylowy (ale ostrożnie z nim). Wyjmij baterię. Zdejmij spodnią pokrywę serwisową wyjmij RAM (choć nie koniecznie). Odłącz zasilanie wentylatora (i oczywiście zasilacza). Przygotuj linijkę i ThermalPad grobości ok 1mm.




Ważne: Upewnij się że przesyłka dotrze nie "zgnieciona"!!!

2. Odkręć do końca (na krzyż odkręcając lekko dociskaj środek radiatora nad CPU tak na wszelki wypadek żeby cały radiator "odstawał równomiernie" podczas odkręcania). Zdejmij radiator. Śrubki trzymają się radiatora - więc nie martw się że gdzieś będzie trzeba ich szukać.



3.
W moim przypadku poprzednia pasta zarówno z CPU jak z układu chłodzenia "odkruszyła się" (sucha jak wiór).



Tak się składa że CPU było suche i pasta stara (3,5 letnia) odeszła jak okruszki.



Tu wyczyszczone CPU i GPU/Chipset:


4. Odmierzamy thermalpad (jeszcze z przezroczystą folią ochronną) i przycinamy go:




5. Odrywamy stary Thermalpad (galaretka schodzi bez oporów, nie zostawia śladów i tak samo nowy thermalpad nie kleimy tylko stykamy go obiema powierzchniami po zdjęciu z niego przezroczystej folii:





Składamy do kupy przykręcając (zamiennie na krzyż) śrubki mocowania układu chłodzenia.

EFEKTY:
a) Chipset jest ciągle na 39C (nie 45C, nie 50C) w stresie osiąga 51/55C - było 72C.
cool.gif Grafika działa płynnie (ruch okien z filmami) , proces odtwarzania filmów flv (Flash)
c) Po osiągnięciu 51C i i wyłączeniu procesu który obciążał Chipset/GPU temperatura spada do 41 w 1s
d) CPU - ciągle są na 31-33C, pod obciążeniem wędrują na 45, 50 ale! Jak tylko obciążenie spadnie ich temperatura wraca wręcz natychmiast do poziomu 33C!
Podsumowując. Laptop działa jak "za nowości", wszystko chodzi płynnie, nie ma microstutteringu. Thermal pad nie wymagał klejenia - przywarł (uwaga jest ciut jak plastelina - dlatego folię zdejmujemy z jego obu stron).
Najwydajniejsze thermalpady to szare i białe (7W m/k). Pozdrawiam i czekam na pytania.

TESTY:
Hyper PI http://www.lublin.mm.pl/~chris25lbn/hyper_pi.jpg -temperatura 51C chipset /47C rdzenie.

Hyper Pi próbka 32M -> utrzymują się temperatury: 57, 51,51 (dawniej 72, 65,65).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wacek_1984
dodano 10-02-2012, 22:31
Nr wypowiedzi: #2


Jestem tylko w połowie zły
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 894
Rejestracja: 1/08/09
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 20 988
Laptop: T420, T705, PC



Tytuł masakryczny biggrin.gif ale poradnik dobry, fakt że i maszyna prosta w rozbiórce, ale dla laika na pewno się przyda.


--------------------
Chodzi o to czy istnieje kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 11-02-2012, 13:04
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



No sorry, naczyta się człowiek tych for zagranicznych i tak jakoś blush.gif "nowomowa" wdziera się...

Przede wszystkim uprzedzam, że pasta (nawet w optymalnie chłodzonym laptopie z 25W CPU i bez dGPU na Zalmanie) po 3 latach odkrusza się i jest po prostu izolatorem (piszę to z pełną świadomością)! Namawiam każdego "zręcznego" forumowicza który posiada 35W i 45W< CPU do zmiany pasty nawet w terminie 2 lat od nowości!(precyzyjniej - od daty produkcji komputera!)

Po dniu od zmiany, muszę przyznać że efekt (zwłaszcza Thermalpad!) przeszedł moje oczekiwania i wprawił mnie w zdumienie. Chipset ciągle lewituje sobie z temperaturą 39C smile.gif wydaje się wręcz że chłodzenie producenta (seryjne) nie spełniało takich parametrów jak AS5 i thermalpad (to akurat wiadomo na 100% bo thermalpad 5W/m^2 zamiast 1W). Niestety jak zobaczyłem cenę AS5 - 30PLN za 3.5g tubkę ehhh nóż się w kieszeni otwiera! "Pozdrawiam" sklep.vico.pl. dry.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 24-02-2012, 22:56
Nr wypowiedzi: #4


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



UPDATE:

Dwa tygodnie po zmianie, takie oto temperatury:
Na włączonym Zalmanie ZM-NC1000(min) oraz "Balanced" power plan, CPU P8600 2,4GHz (25W)

Idling (FF.10 5 zakładek, GG, Word)
1. Otoczenia 21C
2. Chipset 39 C (z GMA)
3. CPu x0 -28C , CPUx1 -24C (podczas zakładania wydaje się że jeden rdzeń jest zawsze gorzej chłodzony, pasta musiała się lekko przemieścić)
4. SSD ?
5. Seagate 7200.4 - 32C

W stresie:
Chipset 45C - 50(czasem 55C)
CPU 45C - 55C

Potem włącza się lekko wentylator i spada od razu temperatura do CPU-33/GMA-39C. AS5 się już ustabilizowała.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 6-03-2012, 12:04
Nr wypowiedzi: #5


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



Swietnie napisane wink.gif

W najblizszym czasie bedę robił ponowne pastowanie gpu. Wymienię przy okazji termopady na pamięciach grafy.

W związku z tym poszukuje czegoś na pamięci o grubości 0.5mm.
Co polecasz?


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 6-03-2012, 13:22
Nr wypowiedzi: #6


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



7W , ale 5W wystarczą (montuje się 3W - niebieskie dość często). Zarówno 3M jak i phobya trzymają poziom. Używam Phobya, do kupienia na aukcjach ale znalazłem też w cooling.pl (ale gdzieś w "głupiej kategorii" , nie w laptopach).

EDIT: Jeśli będziesz kładł na pamięci, warto rozważyć położenie całego paska (nie wycinanie kwadracików, tylko wzdłuż tak jak pamięci są). Powietrze i tak nie przesuwa się między tymi szczelinami a stoi, no i wiadomo - powietrze 1000x mniej przewodzi niż gdyby był tam thermalpad. W ogóle przydałaby się jakaś "referencyjna" platforma do testów rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 12-04-2012, 21:36
Nr wypowiedzi: #7


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 325
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



Długo Ci się stablizował ten thermopad? Czy od razu ma odpowiednie właściwości?
Założyłem Phobya 7W 1mm i szczerze to nie ma różnicy wg aidy64. Natomiast ręcznie zdecydowanie czuć, że chipset lepiej oddaje temperaturę- wcześniej jak się dotknęło palcem radiatora na Chipsecie to był co najwyżej letni - teraz jest gorący, co znaczy, że ciepło jest przewodzone lepiej. Szkoda, że nijak ma się to na warunki pracy. Wentylator ciągle dmucha zimnym powietrzem, a aida pokazuje te same temperatury.
Czym sprawdzałeś temperaturę chipsetu? Bo ta "THM" z hwmonitora to z tego co wiem nie jest chipsetem...


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 13-04-2012, 9:17
Nr wypowiedzi: #8


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



THM_ w moim przypadku jest temperaturą chipsetu - wnioskuję bardzo prosto: w momencie włączenia czegokolwiek flashowego, lub pracy na większej rozdzielczości (1440x900 + 1680x1050) rośnie temperatura GPU (które jest w chipsecie).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 13-04-2012, 11:33
Nr wypowiedzi: #9


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 325
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



U mnie ta temperatura także jest niska 38-39C, ale niestety to nie jest chipset. Aida i speedfan pokazują na chipsecie 44-45 stopni co jest tą nieszczęsną granicą w której załącza się wentylator, a właśnie to jest głównym powodem dla którego walczę z temperaturą chipsetu - od niej zależy kiedy włacza się wiatrak a chcę cichego laptopa...
Odnośnie thm z notebookreview
"It not a sensor reading, it's a temp based of the temperatures in the thermal zone.
No part of your system is actually that temp, so ignore it.
The value is used to trigger things like active cooling (fan) and passive cooling (throttling)."
oraz
"You can ignore the THM temp if you dont get any thottling.

But if you're playing a game, and you see the frame count go down then I can help you stop the throttling. Just let me know, I have worked with others before to stop this.

You should only make sure your CPU, GPU and HDD temps are normal.
If they are fine then feel free to ignore the THM temp.

It is normal, many notebooks have that temp behave the same way.
I can give you a link to another thread if you want."

Zauważyłem, że z fizycznie odłączonym wiatrakiem mam praktycznie te same temperatury co z nim, więc albo go odłączę w połączeniu z undervoltowaniem albo zrobię jakiegoś copper moda na chipsecie, bo ten laptop powinien być cichy przy takich niskich temperaturach.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 13-04-2012, 13:26
Nr wypowiedzi: #10


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



Słuchaj, mnie dziwi jedno w takim razie.
Grałem w parę gierek (które na tym działają HF2 , Portal) i zawsze! Do góry idzie temperatura THM a nie koniecznie zmienia się temperatura CPU!
Jeśli w twoim przypadku temperatura chipsetu się nie zmienia,pytanie: czy masz grafikę niezintegrowaną? Jeśli tak, chipset ma wtedy wyłączony układ GPU w BIOS, i ciągle pozostaje na niższej (właśnie mniej więcej w okolicy 30-40C) temperaturze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 13-04-2012, 13:45
Nr wypowiedzi: #11


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 325
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



Temperatura chipsetu jak najbardziej się u mnie zmienia tylko, że ta podawana przez speedfan, bo jak już mówiłem thm z hwmonitora nie jest temperaturą chipsetu (btw THM pod obciążeniem orthosem potrafi osiągnąć 82C i wiatrak jest ciągle na wolnych obrotach).
To co kieruje wiatrakiem to temp. chipsetu (poprawnie odczytywana np przez speedfan) i załącza się kolejno 1 bieg przy 44-45C, 2 bieg 49C, 3 bieg 52C, no i max prędkość 54-55C sprawdzałem to już wiele razy i za każdym razem są takie same progi zmian.

Grafikę mam integrę jak w podpisie.
To, że THM idzie Ci w górę przy gierkach to dobrze, ale nie znaczy to jeszcze, że jest to temp chipsetu.

Może się jeszcze uda tanio wyrwać chłodzenie od wersji z nvidią, tam jest heatpipe prawie dwa razy grubszy, powinno być lepiej.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zakonnik
dodano 13-04-2012, 18:10
Nr wypowiedzi: #12


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 59
Rejestracja: 28/12/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 5 486
Laptop: Dell Latitude E5500



Odnośnie temperatur i ich kontrolom/sterowaniem w laptopach della jest do tego specjalne menu, wywoływane przez wciśnięcie i przytrzymanie kombinajci Fn+Shift i wklepaniu 1,5,3,2,4. Później wklepujemy kombinację Fn+r lub Fn+t. Włączy się menu, w którym można wyłączać wiatrak oraz sterować jego obrotami. Jest tam też tabela temperatur w zależności od których wentylator działa na odpowiednim "biegu". Oczywiście aktualne temperatury są również podane.


--------------------
Dell E5500
CPU: Intel C2D P8600 | GPU: GMA4500 | RAM: 2GB | HDD: Samsung 500GB | Logitech MX-518 | Os: Debian stretch/sid + KDE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 13-04-2012, 20:01
Nr wypowiedzi: #13


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 325
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



Super sprawa, tylko trzeba po tej zabawie zresetować kompa bo u góry mija niebiesko różowy pasek.
Znasz więcej takich kodów serwisowych? Kiedyś jak był u mnie technik della i laptop się wywalał zaraz po włączeniu to robił jakąś kombinację z przytrzymaniem przycisku litery D oraz jakieś przyciski których nie dałem rady zapamiętać.

Wg tych tabeli co podałeś kolejne biegi załączają się kolejno(dla chipsetu, bo jak się okazuje temp. procesora też może załączać wentylator): 42->45->48->51 różnice z moimi spostrzeżeniami zapewne wynikają z ograniczeń programów i ich niedokładności. Czy da się jakoś edytować te tabele, albo wgrać modyfikowany bios? Swoją drogą przyznacie, że to w sumie niskie temperatury, dell zagrał zachowawczo - co to jest 51 stopni dla chipsetu...

EDIT: źle odczytałem, bo tam są dwa słupki to chyba będzie ten drugi 46->49->52->55


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
garreth
dodano 14-04-2012, 8:50
Nr wypowiedzi: #14


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 113
Rejestracja: 29/07/07
Nr użytkownika: 2 158
Laptop: Dell XPS L702x @HD+,i7-2670,gt555m,ssd 128gb, hdd WD scorpio black 500GB, win7 x64, SteelSeries Sensei



W lapkach elementy chłodzenia są z aluminium? Heat pipe jest miedziany, ale reszta. Bo kusi mnie ta pasta: http://www.cooling.pl/coollaboratory-liqui...ukt,552451.html , ale nie wiem czy jest bezpieczna i czy gwarancji nie stracęsmile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 14-04-2012, 11:47
Nr wypowiedzi: #15


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 325
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



Różnie to bywa, zazwyczaj jest i trochę miedzi i aluminium. W 99% przypadków miejsce styku z procesorem powinno być miedziane i co najwyżej obudowane alu.

A ta pasta, fakt najlepsza, ale nie wiem czy ten 1-2 stopnie mniej od innych dobrych past jest warte zachodu (w przypadku laptopa nie oczekiwałbym większej różnicy w porównaniu np z AS5, w stacjonarce może być to więcej). Pasta jest kłopotliwa, potem ciężko ją usunąć, potrafi też zjeść napisy z obudowy chipu...
Zmiana fabrycznej pasty (która jest beznadziejna - zazwyczaj naklejony gruby plaster) na jakąś z dobrej półki da Ci od razu 5-10 stopni mniej, do tego będzie taniej, wygodniej a efekty wystarczające.

Rozkręć lapka i zobacz jak masz rozwiązane chłodzenie, bo o ile na procku na 100% masz bezpośredni styk i pasta sporo pomoże to w przypadku grafiki może to być thermopad...


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 14-04-2012, 23:05
Nr wypowiedzi: #16


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 325
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



Co się okazało thermopad 1mm jest za niski pod chipset (przynajmniej u mnie), po jego ściągnięciu okazało się, że przylegał tylko do połowy powierzchni chipsetu. Jeśli ktoś ma zamiar też sobie zmienić w e6400 pady to polecam 1,5mm, które właśnie zamawiam, a na 1mm niepotrzebnie wyrzuciłem pieniądze - może się kiedyś jeszcze przyda.
Chipset utrzymuje u mnie temp. 46-47C czyli ciut powyżej załączenia pierwszego biegu wentylatora. W ramach walki o bezgłośnego laptopa wpadłem na pomysł przylutowania do obecnego radiatora (ciężko go nazwać radiatorem, kawał blachy...) radiatora pomocniczego tuż nad chipsetem - ale to w następny weekend. Liczę, że zrzucę temperaturę do okolicy 40 stopni. Niech tylko znajdę fajny miedziany radiator.
Paradoksalnie użytkownicy Nvidii mają cichsze e6400 ponieważ chipset z wyłączoną integrą tak dużo nie pracuje ergo tak się nie grzeje i nie załącza wentylatora.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zakonnik
dodano 1-07-2012, 12:29
Nr wypowiedzi: #17


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 59
Rejestracja: 28/12/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 5 486
Laptop: Dell Latitude E5500



Dowiedziałem się jak wyłączyć ten panel della bez restartu systemu. Wystarczy kombinacja klawiszy Fn+Shift+Del.


--------------------
Dell E5500
CPU: Intel C2D P8600 | GPU: GMA4500 | RAM: 2GB | HDD: Samsung 500GB | Logitech MX-518 | Os: Debian stretch/sid + KDE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 3-07-2012, 11:57
Nr wypowiedzi: #18


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



Witam.

Również posiadam della e6400 z układem nvidia quadro. Postanowiłem i u siebie thermopady wymienić, bo pastę na procku wymieniałem stosunkowo niedawno. Mam tylko pytanie, jaka grubość będzie dobrze pasować na układ nvidi i chipset ? 1.5mm będzie dobre?


BTW: A oto moje obecne temperaturki przy używaniu wyłącznie przeglądarki:

http://fotoo.pl//out.php/i298434_tempdell.jpg


Zastanawiam się, czy nie dorzucić też dodatkowych radiatorków na pamięci. Co myślicie ?
http://allegro.pl/radiator-na-pamiec-geil-...2440044547.html


Pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 3-07-2012, 14:11
Nr wypowiedzi: #19


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



Michal ile kupić pasków phobya na pamięci gpu?
Z tego co widzę maja 10cm długości. Jeden wystarczy?


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 3-07-2012, 15:20
Nr wypowiedzi: #20


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



Pytasz o E6400 z NVS, myślę że spokojnie jeden pasek wystarczy - co prawda na styk (chipset + 4x kości VRAM). Mały jest tu margines błędu rolleyes.gif bo wyjdzie praktycznie prawie idealnie "na styk" - jeden pasek na te 5 elementów. Ale z tego co widzę (cooler dla E6400 z NVS) to kontakt radiatora jest tylko z CPU / chipset / GPU (CPU zawsze przez bezpośredni kontakt). Ogólnie w takim wypadku to jeden pasek starczy bez najmniejszych problemów. Ogólnie wymiary paska 120 mm na 20 mm (choć może raczej 19mm albo źle mierzę biggrin.gif).

EDIT: Korekta, NVS 160 ma chyba tylko dwie kości VRAM , to po pierwsze, po drugie, w pierwszym wyliczeniu nie dodałem 6-go elementu - samego GPU NVS, które też jest na thermalpadzie.
Podsumowując - jeśli chodzi ci o E6400 z NVS, to raz ... nie ma dojścia do kości VRAM, więc pozostaje GPU+chipset -a na to oczywiście na 120% starczy jeden pasek! Nawet na dwie próby! Jeśli przyjmiemy wymiary układów w granicach 15x15 (15x10mm dla VRAM) to starcza na 5 takich układów.

EDIT: Odnośnie "wymiarów" thermalpadów, 1mm vs. 1,5mm - był kiedyś wątek na NBR ale i na FORUM Lenovo, okazuje się że była całkiem ogromna partia W520 z ... uwaga ... krzywymi radiatorami (mniej więcej 50% rdzenia miało lepszy styk a druga połowa mniejszy). Więc, nie dość że E6400 z GMA , a E6400 mają różne radiatory, to jeszcze różnice w wysokościach mogą zależeć od spasowania radiatora. Za duże thermalpady - zły kontakt CPU, za małe... zły kontakt elementów z nimi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 23-11-2017 - 19:32