IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

4 Strony: V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
Jak wykonać re-paste i zmianę Thermalpadów (E6400)
pst
dodano 3-07-2012, 16:59
Nr wypowiedzi: #21


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



QUOTE(Michal299 @ 3-07-2012, 15:38) *
Pytasz o E6400 z NVS, myślę że spokojnie jeden pasek wystarczy - co prawda na styk (chipset + 4x kości VRAM). Mały jest tu margines błędu rolleyes.gif bo wyjdzie praktycznie prawie idealnie "na styk" - jeden pasek na te 5 elementów.



Yy, jaki VRAM ? Ja na radiatorze widzę 2 thermopady: na GPU i chipset..


Edit: Aa, już skojarzyłem, że o pamięć ram Ci chodzi. Było tak od razu smile.gif


BTW. Chyba zdecyduje się na te phobye xt 1.5mm. W końcu ściśliwośc do 0.75 mają, to chyba powinny być w sam raz..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 3-07-2012, 17:18
Nr wypowiedzi: #22


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 324
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



@pst, duże masz te temparatury. Dla pewności sprawdź speedfanem (tylko włącz w opcjach obsługe dellów). U mnie everest/aida nieźle przekłamywały, a speedfan pokazuje dokładnie tak jak menu serwisowe. Z drugiej strony to grafa nvidii pewnie tak utrudnia chłodzenie np. procka (mój w przeglądarce ma 34-37 stopni).

Aha, a te thermopady to tak jak mówi Michał, te radiatory dobrze przylegają tylko do procka a na chipsecie już zależy jak trafisz. Mój jest nieźle krzywy, że tylko połowa chipsetu była chłodzona przy 1mm, przy 1,5mm było lepiej ale ostatecznie i tak wrzuciłem tam miedzianą blaszkę.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 3-07-2012, 18:09
Nr wypowiedzi: #23


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



@kombinat

Na speedfanie wyświetla mi takie same temperatury co na aidzie:

http://fotoo.pl//out.php/i299081_sfan.png


Btw. Znalazłem ciekawy programik do kontrolowania wiatraczka w naszych Dellach:

http://www.diefer.de/i8kfan/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 3-07-2012, 18:59
Nr wypowiedzi: #24


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 324
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



Wejdź w ustawienia speedfana i zaznacz punkt dotyczący obsługi laptopów DELL, wtedy bedzie pokazywał więcej czujników.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 3-07-2012, 19:39
Nr wypowiedzi: #25


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



QUOTE(kombinat @ 3-07-2012, 19:17) *
Wejdź w ustawienia speedfana i zaznacz punkt dotyczący obsługi laptopów DELL, wtedy bedzie pokazywał więcej czujników.


No to teraz mam tak: http://fotoo.pl//out.php/i299258_sfandell.png
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 3-07-2012, 19:39
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
kombinat
dodano 3-07-2012, 20:33
Nr wypowiedzi: #26


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 324
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



I przy takiej wysokiej temperaturze chipsetu masz wiatrak na 0rpm? Zaczynam żałować, że nie wziąłem wersji z NVS. No chyba, że ten wiatrak jakimś programem zatrzymałeś.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 3-07-2012, 21:16
Nr wypowiedzi: #27


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



No właśnie nie wiem czy to normalne, bo na ogół dopiero jak procek koło 50 stopni sie zgrzeje to się wiatrak włącza tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 9-07-2012, 7:25
Nr wypowiedzi: #28


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



Michal,

Potrzebuję padów do ramów na gpu 5870m
czyli 8 kości do przykrycia.




--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 9-07-2012, 9:21
Nr wypowiedzi: #29


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



Cooling.pl ma Phobya chyba.... na osiem kostek ... no na pewno dwa paski.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 9-07-2012, 9:48
Nr wypowiedzi: #30


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



na nbr zalecaja pady .5mm na kości karty graficznej.
Brać własnie 0,5mm czy grubsze?
Z tego co widzę phobya dość dobrze się "ściskają"


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 10-07-2012, 7:59
Nr wypowiedzi: #31


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



Jeśli ktoś z praktyki poleca do twojego modelu 0.5mm to należałoby się tym zasugerować jednak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
dodano 10-07-2012, 8:39
Nr wypowiedzi: #32


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 194
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



Każdy pisze coś innego. jedni polecaja 0.5mm a teraz znalazłem fajny manual
http://forum.techinferno.com/alienware-m17...pu-m17x-r2.html
i autor uzył tych padów
http://www.frozencpu.com/products/9435/thr...55mm_x_1mm.html


edit

chyba już znalazłem odpowiedź
CODE
I am using .5MM pads which are thinner than the stock dell pads, therefore, making the gap smaller


dell stosuje 1mm, jednak użytkownicy polecają 0.5mm ponieważ cooler ma wtedy lepszy kontakt z rdzeniem karty.


--------------------
MacBook 12 Retina 1.1GHz 8GB/256GB/HD5300
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 16-07-2012, 10:52
Nr wypowiedzi: #33


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



Zamontowałem Phobye XT 1.5mm na chipset i gpu nvidii. Mam troche mieszane uczucia.. Zobaczcie:

http://desmond.imageshack.us/Himg204/scale...amp;res=landing


Co myślicie ?

Zostawić tak jak jest czy może jednak zamówić 1mm i zamontować ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wacek_1984
dodano 16-07-2012, 11:02
Nr wypowiedzi: #34


Jestem tylko w połowie zły
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 827
Rejestracja: 1/08/09
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 20 988
Laptop: T420, T705, PC



1.5mm ? Kapkę dużo, ja już 1mm uważam za sporo. 1.5mm jest fajne jak nie masz nad tym radiatora, z nim to 0.5mm albo 1mm to imo max.

1.5mm to fajnie działa na karcie WIFI albo RAMie


--------------------
Chodzi o to czy istnieje kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 16-07-2012, 11:12
Nr wypowiedzi: #35


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



No to zamówię w takim razie jeszcze 1mm, zamontuje i dam znać tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 16-07-2012, 11:53
Nr wypowiedzi: #36


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 324
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



Tylko nie oczekuj cudów, bo te pady działają w miarę jak jest dobry docisk radiatora, a w e6400 docisk jest mierny, może na grafice trochę lepszy, bo na chipsecie tragedia.
Te temperatury to zaraz po obciążeniu czy jak? Bo tak chipset rozgrzany, że coś się musiało dziać, chyba nie masz tak w idle?
Nawet przy obciążeniu 55C dla chipsetu to sporo w przypadku gdy masz grafę osobno - u mnie nie osiąga tyle nawet w stresie a ma przecież dodatkowo uruchomioną integrę. No chyba, że masz jakiegoś procka kosmicznego np. 3,06GHz.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 16-07-2012, 22:57
Nr wypowiedzi: #37


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



QUOTE(kombinat @ 16-07-2012, 13:12) *
Tylko nie oczekuj cudów, bo te pady działają w miarę jak jest dobry docisk radiatora, a w e6400 docisk jest mierny, może na grafice trochę lepszy, bo na chipsecie tragedia.
Te temperatury to zaraz po obciążeniu czy jak? Bo tak chipset rozgrzany, że coś się musiało dziać, chyba nie masz tak w idle?
Nawet przy obciążeniu 55C dla chipsetu to sporo w przypadku gdy masz grafę osobno - u mnie nie osiąga tyle nawet w stresie a ma przecież dodatkowo uruchomioną integrę. No chyba, że masz jakiegoś procka kosmicznego np. 3,06GHz.



Procka mam p8400. W stresie to grafa mi dochodzi do 75+ stopni, chipset na 60. Więc z tym 1.5mm to chyba troche przesadziłem biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zakonnik
dodano 27-07-2012, 9:21
Nr wypowiedzi: #38


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 59
Rejestracja: 28/12/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 5 486
Laptop: Dell Latitude E5500



Grzeje się wam karta Wi-Fi? Na mojej nie można przytrzymać palca dłużej niż 2s. Nie wiem czy ta karta ma czujnik temperatury ale wiatrak może się włączać przez nią, bo temperatury osiąga całkiem niezłe, organoleptycznie jest cieplejsza niż heatpipe od procka i chipsetu. Po podłożeniu aluminiowej blaszki pod chipset i wymianie pasty proc w idle ma koło 40*C, a więc wiatrak nie powinien się włączać, a przynajmniej wyłączyć po schłodzeniu podzespołów.


--------------------
Dell E5500
CPU: Intel C2D P8600 | GPU: GMA4500 | RAM: 2GB | HDD: Samsung 500GB | Logitech MX-518 | Os: Debian stretch/sid + KDE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
misieek
dodano 27-07-2012, 10:28
Nr wypowiedzi: #39


<3 nhl.pl
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 942
Rejestracja: 17/05/09
Nr użytkownika: 19 647



QUOTE(Zakonnik @ 27-07-2012, 10:42) *
Grzeje się wam karta Wi-Fi? Na mojej nie można przytrzymać palca dłużej niż 2s. Nie wiem czy ta karta ma czujnik temperatury ale wiatrak może się włączać przez nią, bo temperatury osiąga całkiem niezłe, organoleptycznie jest cieplejsza niż heatpipe od procka i chipsetu. Po podłożeniu aluminiowej blaszki pod chipset i wymianie pasty proc w idle ma koło 40*C, a więc wiatrak nie powinien się włączać, a przynajmniej wyłączyć po schłodzeniu podzespołów.

Tak, wifi sie grzje.


--------------------
ASUS UX42VS
:: Intel Core i7-3517U
:: 6GB DDR3 1600MHz CL9
:: 128 + 24GB SSD
:: nVidia GeForce GT645 1GB GDDR5
:: w planach 14" fhd mat ips
:: BluRay RW slim
:: Windows.... no wlasnie

- recenzja w krotce
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 27-07-2012, 11:29
Nr wypowiedzi: #40


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 324
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



Wifi to niezła grzałka, zwłaszcza ten mój intel 5100. W innym mam jakiegoś dellowskiego broadcoma i jest chłodniejszy.
A prędkości wiatraka są w e6400 (czyli w e5500 pewnie podobnie) sterowane temperaturą chipsetu.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Strony: V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-02-2017 - 22:55