IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

4 Strony: V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
Jak wykonać re-paste i zmianę Thermalpadów (E6400)
pst
dodano 30-07-2012, 10:11
Nr wypowiedzi: #41


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



Tak jak mówiłem zastosowałem thermopada phobye xt 1mm na grafikę, i 0.5 bodajże 3m na chipset. Na procesor wrzuciłem pastę bodajże AC MX4.

Oto temperatury:

Full idle:

http://fotoo.pl/show.php/323587_temp-idle.jpg.html

Temp w średnim użyciu laptopa - czyt. przeglądarka itp.

http://fotoo.pl/show.php/323588_temp-stre.jpg.html


I co sądzicie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 30-07-2012, 11:09
Nr wypowiedzi: #42


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 324
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



W idle jest OK, u mnie też w sumie poniżej 43 nie schodzi, ale lekkie obciążenie to ma za duże temperatury.
Może te 0,5mm to za mało na chipset? Może też 1mm tam wsadź?


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 31-07-2012, 17:36
Nr wypowiedzi: #43


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



QUOTE(kombinat @ 30-07-2012, 11:30) *
W idle jest OK, u mnie też w sumie poniżej 43 nie schodzi, ale lekkie obciążenie to ma za duże temperatury.
Może te 0,5mm to za mało na chipset? Może też 1mm tam wsadź?


Chciałbym przypomnie, że ja posiadam kartę nvidi,a nie intela, ale to tak na marginesie. Wrzuciłem dziś 1mm thermopada na chipset i co się okazało...że wiatrak w ogóle się nie kręci bo procesor za chłodny..

Poza tym z tego co mi wiadomo to te wiatraki przy dużych temperaturach powinny się kręcić na full tzn ok 4500rpm, a mój się kręci na max 3200-3300rpm.. co skutuje w occt przy teście GPU (OCCT) temperaturą grafiki na poziomie 81 stopni natomiast chipsetu na poziomie 76 stopni.

Znalazłem też wiatrak zamiennik, takie coś:

http://www.cei.pl/notebooki,k36/czesci-zam...400,p62148.html , tylko nie wiem czy to coś da.


Poradźcie co robić bo już nie wytrzymuje z tym szmelcem.. a nie chcę go przegrzać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dejfit
dodano 31-07-2012, 21:37
Nr wypowiedzi: #44


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 20/02/09
Nr użytkownika: 17 951
Laptop: E6500



Nie czytałem od początku, ale w przypadku laptopów z NVS'em warto wymusić w riva tuner na stałe taktowania na poziomie standard 2D. Można w ogóle obniżyć taktowania core/mem/shader i wpisać do profilu. Trochę flasha i się grzalka z tego szajsu robi. Wentylator Ci nic nie da. Zmierz szczelinomierzem dokładnie szczelinę (uzywają np. w serwisach do ustawiania luzów zaworowych) i wpakuj blachę miedzianą.


Kto dopuścił w temacie takiego potworka jezykowego ? Ani to trendy ani to cool .. chyba że dla gimnazjalisty na poziomie pre-int. Rej się w grobie gotuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michal299
dodano 1-08-2012, 10:16
Nr wypowiedzi: #45


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 27/10/11
Nr użytkownika: 43 872
Laptop: Dell E6400, E6530



@pst , jeśli "inżynier" powiązał sterowanie obrotami wiatraka tylko z temperaturą CPU, no to wtopa. Po zmniejszeniu temp. CPU będzie taki kwiatek.

@dejfit Pierwszy w j. polskim pisał Bierant z Lublina, to raz. Dwa nie gimnazjalisty ... a dużo dużo po studiach, trzy nie pre-Int a Pre-CAE lv10.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 1-08-2012, 10:16
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
pst
dodano 7-08-2012, 13:10
Nr wypowiedzi: #46


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



Zostawiłem zestaw 0.5mm na chipset i 1mm na GPU (nvidia). Odczekałem jednak trochę i teraz temperature przy średnim używaniu lapka tzn przeglądarka itp wynosi teraz:



Więc chyba już nie jest tak źle, co ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dejfit
dodano 9-08-2012, 22:41
Nr wypowiedzi: #47


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 20/02/09
Nr użytkownika: 17 951
Laptop: E6500



@pst
Czego oczekujesz ? Jeżeli cichego kompa to musisz zmusić GPU aby nie wchodziła powyżej 50C albo 51C. Jedyny sposób to obniżenie na stałe taktowań core/mem/shader. Moim zdaniem to właśnie temp. GPU w egzemplarzach z Nvidią powoduje włączenie wentylatora. Progi i prędkości dla wentylatorów zmieniały się nieco na przestrzeni czasu (wraz z biosami) . Można je podejrzeć po wciśnięciu i przytrzymaniu Fn+ Shift podczas wpisywania 15324. Potem Fn +R. Fn +Z wyłącza wentylator.

Moim zdaniem na chispet'cie powinien być grubszy thermopad przynajmniej w egzemplarzu, który miałem w ręce tak było. Na Nvidię od biedy można byłoby dać samą pastę gdyby obmyśleć lepszy docisk.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pst
dodano 10-08-2012, 8:55
Nr wypowiedzi: #48


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 3/07/12
Nr użytkownika: 49 339
Laptop: Dell E6400



@dejfit

Tu własnie o całkowicie odwrotną sprawę. Mi nie chodzi o kulturę pracy, bo chodzący wiatrak całkowicie mi nie przeszkadza. Pytałem się o to i głównie mnie to obchodzi czy temperaturki są w porządku, bo chciałbym rzecz jasna ten sprzęt jak najdłużej utrzymać przy życiu smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dziadek13
dodano 13-09-2012, 13:15
Nr wypowiedzi: #49


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 13/09/12
Nr użytkownika: 50 918
Laptop: DELL D620



Ja mam takie pytanie co zrobić jeżeli chłodzenie GPU pokrywa tylko połowe rdzenia jak widać na fotce.

Jeżeli dam na manual sterowanie wichurą to temperatura jest 50' w czasie pisania postu jeżeli wichura chodzi z automatu to temperatura jest około 69'
Licze na jakąś wyprubowaną metode bo producent sie nie popisał z chłodzeniem zrobił fuche.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 13-09-2012, 22:45
Nr wypowiedzi: #50


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 341
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



chyba tylko plytke miedziana i pasta z obu stron gdzie sie styka z radiatorem i rdzeniem
wydajnosci to raczej nie poprawi skoro zwiekszenie przeplywu powietrza skutecznie obniza tempy


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 13-09-2012, 23:17
Nr wypowiedzi: #51


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 329
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



Co to za geniusz projektował smile.gif chipset cały osłonięty i ma własny heatpipe a grafika nie dość że odkryta to jeszcze koło pamięci, specjalnie przesunęli odnogę radiatora aby można było się do pamięci dostać... makabra...


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dziadek13
dodano 14-09-2012, 11:59
Nr wypowiedzi: #52


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 13/09/12
Nr użytkownika: 50 918
Laptop: DELL D620



Z blaszką to chyba nie wyjdzie bo do procka radiator na styk a chipset i grafika ma różną odległość i chyba tylko Thermopad tylko myśle nad powiększeniem tego styku,docisku na grafice co by cały rdzeń był chłodzony.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 16-04-2013, 23:49
Nr wypowiedzi: #53


マツダ恋人
********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 8 901
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



panowie, czytam i oglądam na necie poradniki ale jako, że będę to robic "dziewiczy" raz to mam parę pytań. kupiłem tego QM do 8460p i podmieniając i5, chcę nową pastę nałożyć. kupiłem MX-4. wiem, że jest trochę gęstsza niż np Zalman więc ciężej ją rozprowadzić. oglądałem mnogość naprawdę już głupich metod nakładania, ale najbardziej optymalna wydaje mi się na kropkę lub na X po przekątnych płytki. teraz parę pytań:

- czy lepiej nałożyć za dużo pasty czy za mało? wiem że najlepiej nałożyć idealnie ale co się stanie jeśli bedzie jej za dużo? wypłynie trochu ale czy to moze uszkodziś płytę czy cokolwiek? czy jesli przesadzę dużo za dużo to czym to później czyścić aby nałożyć ją powtórnie? czy po czyszczeniu powierzchnie mają być nieskazitelne i suche? izopropylu na jutro nie dostanę ale benzynę ekstrakcyjną chyba tak. czym to ścierać? mikrofibrą?

- po nałożeniu od razu mogę lapka włączać?

- czy czyszczę i smaruję tylko styk procka z heatsink'iem?


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 + i7-2700k + MSI 1070 + eGPU
LAPTOP: Dell Chromebook 13

Moje Aukcje Allegro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 17-04-2013, 0:16
Nr wypowiedzi: #54


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 329
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



Jak za dużo to się rozpłynie i upaćka procesor - może to skutkować podniesieniem temp. Jeśli pasta nie przewodzi prądu to nic nie powinno się stać.
Ja czyszczę ściereczką lub chusteczką ,żadnych preparatów tylko ręczne czyszczenie. Jak zaschnięte to zdrapuje np wykałaczką.

Po nałożeniu od razu to nie wink.gif załóż chłodzenie najpierw i trochę lapka poskładaj , wyczyść z kurzu co widać i włączaj.

Z reguły tylko to wystarczy wyczyścić - często też okolice z kurzu. Uważaj na termopady - często ich stan jest opłakany i jeśli nie masz żadnych pod ręką to można sobie posklejać z obecnych jak się rozwarstwią.


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 17-04-2013, 10:28
Nr wypowiedzi: #55


マツダ恋人
********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 8 901
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Tutaj koleś w ogóle widzę że ściągnął thermalpad z obszaru dGPU i nałożył tylko pastę czy może nałożył pastę ale stary thermalpad zostawił? na fotorecenzji widać i jest napisane że pastę rozsmarował... palcem i to prawie po całej powierzchnii.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 + i7-2700k + MSI 1070 + eGPU
LAPTOP: Dell Chromebook 13

Moje Aukcje Allegro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wacek_1984
dodano 17-04-2013, 13:52
Nr wypowiedzi: #56


Jestem tylko w połowie zły
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 847
Rejestracja: 1/08/09
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 20 988
Laptop: T420, T705, PC



Ja to smaruję palcem ;] Tylko kartą płatniczą równam.

Pod Thermopad nie nakładam pasty, może to mój błąd, ale uważam że to głupie.


--------------------
Chodzi o to czy istnieje kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lucas_eti
dodano 17-04-2013, 14:10
Nr wypowiedzi: #57


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 202
Rejestracja: 7/06/12
Nr użytkownika: 48 763



MX-4 nie przewodzi prądu, możesz wszystko nią upaćkać i będzie działało wink.gif

Benzyny nie używaj, jak już to czysty spirytus do odtłuszczenia rdzenia i chłodzenia.

Ja pastę nakładam jedynie na środek procka, nie rozsmarowuje. Przykręcam chłodzenie i git. Możesz nałożyć, przykręcić chłodzenie i odkręcić sprawdzić czy cały rdzeń jest pokryty równo pastą, bądź czy nie jest za dużo, wycierasz ponownie nakładasz zmodyfikowaną ilość pasty i skręcasz. Sposób trochę marnotrawi pastę ale jak robisz to pierwszy raz do nie ma co na to patrzeć.

Edit:
termopadów u Ciebie nie będzie więc nie zawracaj sobie nimi gitary


--------------------
Dell Latitude E6430 /// i7 3720QM vPro // 16GB RAM Dual DDR3 1600 MHz // NVIDIA Quadro NVS 5200M // SSD Crucial m4 512 GB // HD+ // Dell U2410
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 17-04-2013, 15:21
Nr wypowiedzi: #58


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 329
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



Jak są termopady to często podkładam trochę pasty pod nie smile.gif


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
leonbubu
dodano 2-05-2013, 18:28
Nr wypowiedzi: #59


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 14/04/13
Nr użytkownika: 55 093
Laptop: ASUS N61DA



A ja wywalam zawsze termo pady i nakładam samą pastę...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 2-05-2013, 18:44
Nr wypowiedzi: #60


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 329
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



QUOTE(leonbubu @ 2-05-2013, 17:28) *
A ja wywalam zawsze termo pady i nakładam samą pastę...


Nie dobrze, nie dobrze.... nie zawsze idealnie przylega heatsink do chipu...


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Strony: V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 27-03-2017 - 0:43