IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

4 Strony: V  « < 2 3 4  
Reply to this topicStart new topic
Jak wykonać re-paste i zmianę Thermalpadów (E6400)
lucas_eti
dodano 2-05-2013, 20:16
Nr wypowiedzi: #61


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 202
Rejestracja: 7/06/12
Nr użytkownika: 48 763



Każda pasta w jakimś stopniu wysycha, im jest jej grubiej tym gorzej z biegiem czasu zaczyna przewodzić ciepło. Więc stosowanie samej pasty zamiast termopadów nie jest dobrym rozwiązaniem.


--------------------
Dell Latitude E6430 /// i7 3720QM vPro // 16GB RAM Dual DDR3 1600 MHz // NVIDIA Quadro NVS 5200M // SSD Crucial m4 512 GB // HD+ // Dell U2410
Go to the top of the page
 
+Quote Post
leonbubu
dodano 4-05-2013, 11:59
Nr wypowiedzi: #62


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 14/04/13
Nr użytkownika: 55 093
Laptop: ASUS N61DA



Oczywiście temperatury zawsze sprawdzane i jak na razie nie miałem problemów że nie było styku, w niektórych przypadkach można co nieco podoginać żeby dolegało... smile.gif


QUOTE(lucas_eti @ 2-05-2013, 19:16) *
Każda pasta w jakimś stopniu wysycha, im jest jej grubiej tym gorzej z biegiem czasu zaczyna przewodzić ciepło. Więc stosowanie samej pasty zamiast termopadów nie jest dobrym rozwiązaniem.


MX-2 nie wysycha, z biegiem czasu zaczyna przewodzić ciepło smile.gif ale kolego o to własnie chodzi, raczej traci swoje właściwości przewodzenia ciepła...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lucas_eti
dodano 4-05-2013, 20:18
Nr wypowiedzi: #63


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 202
Rejestracja: 7/06/12
Nr użytkownika: 48 763



Sęk w tym że, każda pasta wysycha nawet ta reklamowana jako nie wysychająca, a im grubsza warstwa tym bardziej jest to odczuwalne. Termodynamika jest akurat moją mocną stroną ;P


--------------------
Dell Latitude E6430 /// i7 3720QM vPro // 16GB RAM Dual DDR3 1600 MHz // NVIDIA Quadro NVS 5200M // SSD Crucial m4 512 GB // HD+ // Dell U2410
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nieuk
dodano 29-12-2013, 21:05
Nr wypowiedzi: #64


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 29/12/13
Nr użytkownika: 58 733
Laptop: Toszchiba Satelite



Która pasta panowie będzie lepszą na procesor i kartę radeon w laptopie a'la srebro czy a'la złota?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 29-12-2013, 21:10
Nr wypowiedzi: #65


マツダ恋人
********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 9 205
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



pasta MX-4, IC Diamond 7 i Gelid GC Extreme.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700K | GTX 1070 | eGPU
LAPTOP: 840 G1 IPS SSD 3G

Moje Aukcje Allegro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 29-12-2013, 21:10
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Nieuk
dodano 29-12-2013, 21:12
Nr wypowiedzi: #66


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 29/12/13
Nr użytkownika: 58 733
Laptop: Toszchiba Satelite



Nie pytam o marki tylko o skład nie mam w mieście takich okazów.Zwykłe mają silver revoltec lub gold jakiejś innej marki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 29-12-2013, 22:49
Nr wypowiedzi: #67


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 518
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



to sciagnij panie a nie kupuj siana za 5zeta bo jak duzy napisal to dobre na zakup chipsow a nie pasty


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nieuk
dodano 29-12-2013, 23:08
Nr wypowiedzi: #68


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 29/12/13
Nr użytkownika: 58 733
Laptop: Toszchiba Satelite



Kuwa 7 zeta za pół grama to szit panocku?To ile by kosztowało 50 gram lub 100 tego samego siana /chipsów czy jak tam se wychechłałeś w głowce-pomyślałeś zamiast bezmyslnie klepać aby coś odklepać na klawiaturze?JA na kilogramy tego nie potrzebuję,mam jeszcze po świętach w lodówce jak juz co...
http://www.ceneo.pl/10005439#tab=spec
tu jest 4-ro gramowa to pól grama ile bedzie kosztować?2.37?
Ja pól grama zamierzam kupic za 7zeta czy to aż takie tanie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 29-12-2013, 23:12
Nr wypowiedzi: #69


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 518
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



stres zadzialal smile.gif

siano bedzie sianem - przeciez to nie placisz 1.5 paczki chipsow za paste tylko za opakowanie smile.gif

edit
mniej niz 4gr to nie ma sensu produkowac bo opakowanie wiecej zajmie ceny niz pasta smile.gif
mx2 starczy, zalman stg2 starczy ale bardziej drewniany
sam mx2 stostuje


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nieuk
dodano 29-12-2013, 23:17
Nr wypowiedzi: #70


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 29/12/13
Nr użytkownika: 58 733
Laptop: Toszchiba Satelite



Przepraszam poniosło mnie bo wqrwia mnie ten marketing,korporacje itd.no i laptop
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 29-12-2013, 23:20
Nr wypowiedzi: #71


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 518
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



raczej bym rozebral lub dobral sie do chlodzenia i sprawdzil czy dolega proc do radiatora czy pasty jest tyle ze nie dolega - bo nawet slaba pasta powinna utrrzymac temp cpu a jak nie trzyma to jest jej za duzo lub radiator nie dolega do cpu



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Poochini
dodano 9-02-2015, 20:18
Nr wypowiedzi: #72


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 29/01/11
Nr użytkownika: 36 238
Laptop: Dell D830 Wsxga+



Witam
Sorry za odświeżenie tematu. Mam e6400 na Intelu. Wymieniłem oryginalny termalpad na taki Phobya PH152 Thermopad XT 1,5mm oraz pastę Arctic MX-4. Niestety przy odtwarzaniu np. wee.tv wiatrak włącza się i dość długo schładza laptopa. Czy radzicie, żeby pod CPU i VGA dac termalpad? Jak tak, to może cieńszy?
pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kombinat
dodano 9-02-2015, 21:55
Nr wypowiedzi: #73


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 324
Rejestracja: 3/05/09
Nr użytkownika: 19 413



W e6400 1,5mm to za dużo, przez to cały radiator się unosi i nie ma dobrego styku na CPU.
Thermopad na CPU to zły pomysł. Na mostku północnym max to 1mm (u mnie szczelinomierzem wychodziło 0.7-0.8. Te pady phobya w tym modelu słabo się sprawdzały wg mnie, bo są bardzo sztywne, praktycznie nie poddawały się naciskowi (ja miałem te białe, niby najlepiej przewodzące). Ostatecznie zrobiłem moda na miedzianej podkładce.

Zainstaluj sobie hwmonitor czy coś do kontroli temperatury i nie będziesz musiał się pytać co jest nie tak. Sam zauważysz po temperaturze.


--------------------
MBPr mid-2014
Dell e7240 | Core i5-4300U | 4GB RAM | 128GB SSD
Było: Asus A6Rp, Dell e6400, e6420, Surface Pro, Surface Pro 2, MBA mid-2013
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bartek87
dodano 11-02-2015, 11:06
Nr wypowiedzi: #74


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 314
Rejestracja: 16/10/14
Nr użytkownika: 62 345
Laptop: XMG U706



Co zrobić, że skutecznie i bezpiecznie odkleić termopada, który trzyma się bardzo mocno.


--------------------
Clevo W230SS / Intel Core i7-4702MQ@ 3.4GHZ 37 TDP / 13,3 IPS Full HD / 16GB Ram CL 9 Kingston HyperX / 128GB SSD Plextor M6M / Hitachi 1 TB 7200RPM /GeForce GTX 860M / Gelid GC-Extreme CPU/GPU / Touro Mobile Pro 1TB / Touro Mobile S 1TB / Windows 7 Pro

Mysz TT eSports Saphira Rubber coating

Klawiatura Tt eSports Meka G-Unit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 11-02-2015, 19:47
Nr wypowiedzi: #75


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 518
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



podgrzac suszarka ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Razerix
dodano 12-02-2015, 3:34
Nr wypowiedzi: #76


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 22/12/14
Nr użytkownika: 63 201
Laptop: P150 EM



Czym sie różnią gelidy Gelid GC Extreme TC-GC-03-A, a Gelid TC-GC-04-A. Ta 2 jest większa i tańsza
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Poochini
dodano 1-01-2016, 17:56
Nr wypowiedzi: #77


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 29/01/11
Nr użytkownika: 36 238
Laptop: Dell D830 Wsxga+



Witam
Wymieniłem termalpady na 1mm z pierwszego postu. PO wymianie temperatury sa 82'C podczas przeglądania internetu (bez filmów) i wentylator chodzi. UStawienia z panelu temp dell w załączniku. Co sądzicie?
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  IMG_20160101_165927.jpg ( 1.02mb ) Liczba ściągnięć: 8
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Strony: V  « < 2 3 4
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 30-05-2017 - 5:47