IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

8 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
[Poradnik] Modyfikacja BIOSU/VBIOSU oraz podkręcanie GT730M w Acer v3-571g
gringothc
dodano 7-04-2013, 14:41
Nr wypowiedzi: #1


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Witam. Od pewnego czasu jestem posiadaczem Acer V3-571g z GT730M. Jako, że lubię wyciskać z sprzętu ostatnie poty, zacząłem bawić się w podkręcanie GT730M. Niestety Nvidia w swoich mobilnych kartach wprowadza ograniczenie OC GPU, największa wartość jaką można uzyskać to +135mhz co jest niewielką wartością. Chcą sprawdzić co potrafi moja karta zacząłem szukać rozwiązania. Po wielu godzinach szukania możliwości usunięcia tej blokady dałem sobie spokój z OC za pomocą programów. Jedyna możliwość co została to modyfikacja Biosu, bo jak powinniście wiedzieć, że większość laptopów Vbios(bios karty graficznej) ma zaszyty w „głównym” Biosie.

Zanim zaczniecie wszelkie modyfikacje zawarte w tym poradniku musicie wiedzieć że, wszystko robicie na własną odpowiedzialność, nie odpowiadam za ewentualne uszkodzenia podzespołów Waszego notebooka jak i za ewentualną utratę gwarancji!!!

Warto może jeszcze nadmienić cos o kwestii gwarancji. Jeżeli Wasz laptop posiada oryginalnie wgranego biosa w wersji v2.X powinno wystarczyć przywrócenie oryginalnego biosa by gwarancja znów była uznana (ale nie mogę zagwarantować tego na 100%).
Jeżeli Wasz laptop posiada oryginalnie wgranego biosa w wersji v1.X, z gwarancją może być gorzej ponieważ potrzeba go zaktualizować do wersji v2.X czego Acer nie umożliwia, czyli ta operacja może spowodować utratę gwarancji, a możliwości powrotu z wersji v2.Xna wersje v1.X jeszcze nie ma…
Jako, że lubię ryzyko i mam nadzieje, że mój laptop nie zepsuje się przed utratą gwarancji podjąłem się próby modyfikacji biosu. Zaletą aktualizacji biosu do v2.X jest to, że zyskujemy możliwość użycia tablicy partycji GPT, która jest bardziej bezpieczna i szybsza niż MBR (po dokładne informacje odsyłam do Google). Jeszcze jedną istotną zmianą jest to, że Acer (nie wiedzieć czemu) w biosach v2.X obniżył taktowanie rdzenia do wartości 725mhz i wyłączył tryb boost w grafice. W v1.X taktowanie to wynosiło 810mhz/895mhz z boost.

W niniejszym poradniku pokaże Wam jak przywrócić taktowania karty do wartości tych z biosu 1.X oraz jak umożliwić większe OC naszych GT730M rolleyes.gif
Jeżeli jesteście świadomi tego co wyżej napisałem możemy przystąpić do zabawy rolleyes.gif

1. Pierwszą czynnością jaką należy zrobić to zaktualizować bios do wersji v2.X. Aby tego dokonać należy pobrać zmodyfikowany bios klik wykonany przez kolegów z forum forums.mydigitallife.info. Po ściągnięciu tej paczki i zainstalowaniu mamy bios w wersji v.2.09. Następnie aktualizujemy go używając biosu pobranego ze strony Acera dla modelu v3-571g w wersji v2.14 . Teraz możemy cieszyć się biosem w wersji 2.14 rolleyes.gif Niestety bios ten jest zablokowany i wszelkie próby zmodyfikowanego biosu się nie powiodą.

2. Z ratunkiem przyszedł użytkownik Serg008 z forums.mydigitallife.info, który odblokował bios dla modelu Acer Travelmante P253-M. Szczęśliwie się złożyło, że Acer v3 korzysta z tego samego biosu. Wystarczy wejść na klik i pobrać paczkę o nazwie Acer Travelmate P253-M_2.14_Acer21_.rar . Instrukcja instalacji jest banalnie prosta i znajduje się w paczce w pliku tekstowym (od siebie dodam, że bateria musi być wyjęta i na „żywca” odłączam zasilanie, dopiero wtedy podpinam pendriva, jak robiłem inaczej nie za każdym razem wgrywał się zmodyfikowany bios).

3. Tak przygotowany komputer jest już podatny na modyfikacje biosu. Warto przekopiować sobie plik biosu który po wykonaniu powyższych czynności znajdzie się na pendrive (Q5WV1X64.fd ). Teraz wystarczy pobrać program Phoenix Tool klik i Kepler BIOS Tweaker klik na razie najnowsza wersja to 1.25.

4. Odpalamy program Phoenix Tool. W miejscu Oryginal BIOS wskazujemy plik biosu z rozszerzeniem .fd (wykorzystujemy do tego odblokowany bios z pendrive).
Załącznik (plik)  1.JPG ( 35.77k ) Liczba ściągnięć: 130

Czekamy jak program rozpakuje bios i klikamy dwukrotnie OK. Następnie klikamy w przycisk Advanced, wyskoczy komunikat, klikamy yes i zaznaczamy odpowiednie opcje tak jak na zdjęciu poniżej.
Załącznik (plik)  2.JPG ( 107.69k ) Liczba ściągnięć: 345

Po zrobieniu tego należy kliknąć Done i następnie Go. Pojawi się komunikat :
Załącznik (plik)  3.JPG ( 20.01k ) Liczba ściągnięć: 128

NIE NACISKAMY JESZCZE OK!!!

Nasz bios został rozpakowany do katalogu DUMP. W tym katalogu należy teraz odszukać plik z biosem naszej karty graficznej. Ułatwię Wam znalezienie odpowiednego biosu (ja kiedyś szukałem po co macie Wy to robić teraz) wiec tak:
W biosie v1.13 bios naszej karty ma nazwę:
03FE8ED3-D1CE-493A-8D41-6DFA21F76640_1_904.ROM
W biosie v2.14 bios naszej karty ma nazwę:
03FE8ED3-D1CE-493A-8D41-6DFA21F76640_1_1026.ROM

Jeżeli ktoś nie chce się bawić w OC tylko chce by taktowania karty były takie same jak w biosie v1.13 wystarczy w katalogu DUMP podmienić te dwa pliki pamiętając o zmianie nazwy Vbiosu z v1.13 na tą nazwę z v2.14. Po wykonaniu tej czynności wracamy do programu Phoenix Tool klikamy OK. Utworzył się nam plik o nazwie Q5WV1X64_SLIC.fd zmieniamy tę nazwę na Q5WV1X64.fd i wrzucamy go na pendrive. Instalacja odbywa się tak samo jak w pkt 2. Dla leniów bios z podmienionym Vbiosem klik

5. Jeżeli ktoś chciałby pokręcić swoja kartę należy tak samo podmienić plik z biosem (odblokowany boost) i odpalać program Kepler BIOS Tweaker v1.25.exe.
W otwartym oknie klikamy na Open BIOS i wskazujemy bios karty graficznej, który będziemy modyfikować powinno to wyglądać tak :
Załącznik (plik)  4.JPG ( 59.88k ) Liczba ściągnięć: 291

Wyświetlą się nam informacje o BIOSIE. Teraz tak:
Base Clock- wartość taktowania GPU bez boost,
Boost Clock-wartość taktowania GPU z boost,
Memory Clock- taktowanie pamięci.

Taktowanie pamięci można zwiększyć bez żadnych problemów, ale taktowanie GPU już nie tak szybko. Należy przejść do zakładki Boost Table, kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać Fix invalid cloks.
Załącznik (plik)  5.jpg ( 118.77k ) Liczba ściągnięć: 170

Po zrobieniu tego uaktywni się suwak Max Table Clock, przesuwając go określamy jakie ma mieć taktowanie karta z boost. Wybraną przez nas wartość należy wpisać w Boost Clock w pierwszej zkładce w Boost Clock i w oknie Boost States w miejscu zaznaczonym na czerwono.
Załącznik (plik)  6.JPG ( 57.36k ) Liczba ściągnięć: 249

Następnie należy w pierwszej zakładce programu w miejscu Base Clock podać wartość taktowania jakie ma być bez boost. To samo taktowanie musimy wpisać jeszcze w zakładce Clock States w miejscach zaznaczonych na czerwono.
Załącznik (plik)  7.JPG ( 62.61k ) Liczba ściągnięć: 214

Teraz zapisujemy BIOS klikając Save BIOS, wrzucamy go do katalogu DUMP jeżeli jeszcze tam nie jest. Po wykonaniu tej czynności wracamy do programu Phoenix Tool klikamy OK. Utworzył się nam plik o nazwie Q5WV1X64_SLIC.fd zmieniamy tę nazwę na Q5WV1X64.fd i wrzucamy go na pendrive. Instalacja odbywa się tak samo jak w pkt 2.

Można jeszcze zmodyfikować napięcie GPU w zakładce Voltages dla lepszego OC, pamiętajcie by zwiększając napięcie nie przesadzić!!

Wszystkie powyższe modyfikacje zostały przetestowane przeze mnie i działają poprawnie.
Cały poradnik jest mojego autorstwa zabraniam kopiowania i udostępniania na inne fora bez mojej zgody.


Proszę o podklejenie tematu mam nadzieje, że komuś się przyda rolleyes.gifsmile.gif



Jeżeli znajdziecie jakiś błąd proszę o kontakt.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy, swoje wyniki udostępniacie w temacie rolleyes.gifsmile.gif


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
pwl_b
dodano 10-09-2013, 11:14
Nr wypowiedzi: #2


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 24/06/13
Nr użytkownika: 55 956



Witam, szybkie pytanko, bo szykuje sie do odblokowania BIOSu i na wszelki wypadek znalazlem taki poradniczek jak przywrocic orginalny:
"http://andrewjar.cba.pl/index.php?id=17"
Jaki to bedzie BIOS w Acerze v3 i czy z plytki tak samo bedzie dzialać jak z dyskietki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pwl_b
dodano 11-09-2013, 12:15
Nr wypowiedzi: #3


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 24/06/13
Nr użytkownika: 55 956



Witam, aktualizowałem BIOS tym sposobem i po udanym flashowaniu z pendrajwa, komputer uruchomił się ponownie, następnie wczytuje sie z napisem PLEASE WAIT i przechodzi do trybu w ktorym moge wybrac opcje: kontynuacji uruchamiania windowsa (nie działa), użycia urzadzenia do odzyskania windowsa (nie dziala), rozwiazania problemow (nie dziala) i wylaczenia komputera (dziala). Gdy przy uruchamianiu wejde w BIOS wyglada dokladnie tak samo jak przed aktualizacja no i zasadniczo jestem w kropce. Probowalem przywrocic BIOS sciagajac ze stronki acera ale jest tylko plik exe, nie ma tych .rom itd. Czy ktos zna rozwiazanie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 17-09-2013, 22:30
Nr wypowiedzi: #4


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



QUOTE(pwl_b @ 11-09-2013, 11:48) *
Witam, aktualizowałem BIOS tym sposobem i po udanym flashowaniu z pendrajwa, komputer uruchomił się ponownie, następnie wczytuje sie z napisem PLEASE WAIT i przechodzi do trybu w ktorym moge wybrac opcje: kontynuacji uruchamiania windowsa (nie działa), użycia urzadzenia do odzyskania windowsa (nie dziala), rozwiazania problemow (nie dziala) i wylaczenia komputera (dziala). Gdy przy uruchamianiu wejde w BIOS wyglada dokladnie tak samo jak przed aktualizacja no i zasadniczo jestem w kropce. Probowalem przywrocic BIOS sciagajac ze stronki acera ale jest tylko plik exe, nie ma tych .rom itd. Czy ktos zna rozwiazanie?


Ale aktualizowałeś z wersji 1.x do 2.x? i wchodząc do biosu jaką wersje pisze że masz??
Wiem czego może być to przyczyna spróbuj by w korku 4 okno 2 wyglądało tak

QUOTE(pwl_b @ 10-09-2013, 10:47) *
Witam, szybkie pytanko, bo szykuje sie do odblokowania BIOSu i na wszelki wypadek znalazlem taki poradniczek jak przywrocic orginalny:
"http://andrewjar.cba.pl/index.php?id=17"
Jaki to bedzie BIOS w Acerze v3 i czy z plytki tak samo bedzie dzialać jak z dyskietki?



W poradniku pisze że nie które płyty na to pozwalają. Sam spróbuje przywrócić bios do wersji 1.x ale używając pendrive

edit. Próbowałem i chyba nici z tej metody


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 17-09-2013, 23:49
Nr wypowiedzi: #5


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Mam jeszcze prośbę do kogoś kto ma bios w wersji 1.x. Proszę sprawdźcie mi jakie maksymalne napięcie jest na procesorze. Napiecie można sprawdzić HwMonitor, a procesor obciążyć programem Orthos lub Linx

z góry dziekuje za pomoc


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 17-09-2013, 23:49
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
pwl_b
dodano 18-09-2013, 22:17
Nr wypowiedzi: #6


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 24/06/13
Nr użytkownika: 55 956



BIOS mialem w wersji 2.14, a do czwartego kroku do nawet nie doszedlem. Po drugim kroku mam ta sytuacje, a BIOS mam taki sam jak przed proba odblokowania. Wlozylem drugi dysk i zainstalowalem windowsa i dziala na drugim dysku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 19-09-2013, 8:25
Nr wypowiedzi: #7


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Pewnie musisz zminić w biosie ustawienia, zależy to od tego jaką masz tablice danych. Jeżeli masz MBR wybierasz opcje legancy, jeżeli GPT to Uefi. Jak chcesz zainstalować inny system niż Windows 8 wykorzystując GPT musisz zmienić także opcje Secure Boot na wyłączony. Mam nadzieje, że teraz o to chodziło.


Odnośnie jeszcze Twojego pytanie wcześniejszego to tak: Sciagając bios ze strony acera owszem jest plik z rozszerzeniem .exe, ale należy zorbić to tak odpalasz ten plik (nie robisz z nim nic więcej), następnie ustawiasz sobie pokazywanie ukrytych folderów i Wchodzisz w folder C:/Users/Twoja_nazwa/App data/Local/Temp/

W folderze temp powinnien się utworzyć folder i w nim jest plik który Cię interesuje z odpowiednim rozszerzeniem.

pozdrawiam


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
pwl_b
dodano 19-09-2013, 17:37
Nr wypowiedzi: #8


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 24/06/13
Nr użytkownika: 55 956



Nie do końca o to chodziło. Przechodzę przez krok drugi w twoim poradniku, wszystko jest niby elegancko, ale przy uruchamianiu systemu pojawia sie niebieski ekran z opcjami naprawiania systemu. BIOS działa, bo i poprzez F2 moge w niego wejść, a teraz zmienilem dysk na SSD i postawilem windowsa na nowo i działa, więc BIOS jest ok. Wychodzi na to, że flashowanie plikami od tego Sergio000 zamiast odblokować BIOS to niszczy mi system biggrin.gif
Tak ogólnie to te 175 mhz wiecej na karcie graficznej z wlaczonym turboboostem to jest jakaś zauważalna różnica?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 19-09-2013, 20:37
Nr wypowiedzi: #9


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Nie niszczy systemu. Wystarczy zmienić w opcjach z Uefi na Legancy i jest wszystko ok . Dzieje się tak bo przywracają sie ustawienia domyślne biosu. Widocznie stary dysk był zorbiony z tablicą MBR, anowy ssd masz z GPT dlatego bez zmiany ustawień w biosie działa Ci to dobrze.

Odnośnie wydajnośći różnica zawsze jakaś jest, ja poprostu lubie bawić się w modyfikacje i wyciągać tyle ile sie da z komputera, przykładowo dzisiaj uwaliłem wentylator w naszym acerze bo chciałem zrobić zewnętrzny kontroler sterowania obrotami xD


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
vippiotrek
dodano 20-09-2013, 14:38
Nr wypowiedzi: #10


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 20/09/13
Nr użytkownika: 57 196
Laptop: Acer V3-571G



Czy mógłbyś ponownie wrzucić plik z gotowym zmodyfikowanym BIOSEM, który oznaczyłeś ''dla leniwych''?
W katalogu DUMP nie mam pliku z nazwą dla biosów 1.13.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 20-09-2013, 19:05
Nr wypowiedzi: #11


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Bo bios ma zmienioną nazwę na taki który jest w wersji 2.X. Wiec jeżeli bedziesz chciał go z edytować to szukaj : 03FE8ED3-D1CE-493A-8D41-6DFA21F76640_1_1026.ROM


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
vippiotrek
dodano 20-09-2013, 19:23
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 20/09/13
Nr użytkownika: 57 196
Laptop: Acer V3-571G



Dzięki za reakcję. Robiłem i tak, ale niestety bez efektu - modyfikuję plik 03FE8ED3-D1CE-493A-8D41-6DFA21F76640_1_1026.ROM i nic z tego. W poradniku napisałeś:
"W biosie v1.13 bios naszej karty ma nazwę:
03FE8ED3-D1CE-493A-8D41-6DFA21F76640_1_904.ROM
W biosie v2.14 bios naszej karty ma nazwę:
03FE8ED3-D1CE-493A-8D41-6DFA21F76640_1_1026.ROM

wystarczy w katalogu DUMP podmienić te dwa pliki pamiętając o zmianie nazwy Vbiosu z v1.13 na tą nazwę z v2.14.''

I ja nie posiadam pliku z końcówką 1_904.ROM [więc nie mam co podmieniać], posiadam tylko drugi i jak już napisałem wyżej, próby jego modyfikacji nic nie zmieniają. Wszystko robie zgodnie z pozostałą częścią poradnika.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 20-09-2013, 21:18
Nr wypowiedzi: #13


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



To w takim razie bardzo proszę oryginalny plik biosu (z 1.13) Klik . W razie jakichkolwiek wątpliwości śmiało pytaj. Ja u siebie tyle razy zmieniałem bios, modyfikowałem i itp że powinienem pomóc jak pojawią sie jakieś problemy


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
vippiotrek
dodano 21-09-2013, 14:14
Nr wypowiedzi: #14


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 20/09/13
Nr użytkownika: 57 196
Laptop: Acer V3-571G



Niestety nadal bez efektu. Wpatrując się teraz po raz setny w tutorial, zobaczyłem Twoją sygnaturkę i odkryłem, że posiadasz i5, a ja mam i3, ale czy to może być przyczyną niepowodzenia, skoro BIOSy są jednakowe dla całej serii V3-571G?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 22-09-2013, 7:49
Nr wypowiedzi: #15


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Raczej to nie jest przyczyna.

Opis może dokładnie co robisz i co sie dzieje. Spróbuje jakos pomóc.

Tu Ci przygotowałem bios tylko że v2.15 z podmienionym plikiem vbios klik . Ale za nim wgrasz go zaktualizuj swój bios do wersji 2.15 ze strony Acera.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
vippiotrek
dodano 22-09-2013, 15:08
Nr wypowiedzi: #16


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 20/09/13
Nr użytkownika: 57 196
Laptop: Acer V3-571G



Hehehe tak się złożyło, że bios 2.15 ze strony Acera wgrałem już zanim odpisałeś, bo zniechęcony nieudanymi próbami, miałem już dać sobie spokój i zaktualizowałem do najnowszego od producenta wink.gif .
Tak więc teraz mam po prostu przygotować pendrive, używając programu USBImage v 1.12 i wrzucić na niego przygotowany przez Ciebie bios?
Dla pewności napiszę co zamierzam zrobić wink.gif

1. Wkładam pendrive do laptopa
2. uruchamiam USBimage
3. kopiuję obraz USBimg32.ima na urządzenie USB
4. program informuje, ze wszystko poszło OK i wyskakuje mi folder z plikiem Q5WV1X64.fd
5. podmieniam ten plik na plik przygotowany przez Ciebie
8. wszczynam całą pozostałą procedurę [laptop OFF,, 10 sek power button, itd..]

Czy właśnie tak powinno to wyglądać?

Dodam jeszcze, że wcześniej też miałem bios 2.15, ale pod całą operację wgrywałem zmodyfikowany 2.14 zgodnie z tutorialem i wtedy robiłem całą resztę zgodnie z instrukcjami.

EDIT: DZIĘKI, BIOS DZIAŁA! Czy możesz napisać w jaki sposób przygotowałeś ten plik? Domyślam się, że rozpakowujesz BIOSA ze strony acera phoenix tool'em i modyfikujesz go? I tu moje dwa zapytania:

1. W jaki sposób przekształcasz bios na ten plik o rozszerzeniu .fd , bo oryginalny BIOS ze strony Acera jest windowsową aplikacją o rozszerzeniu exe.
2. W jaki sposób rozpoznajesz(znajdujesz) którego VBIOSa z katalou DUMP generowanego przez phoenix tool'a używa dany BIOS [tu akurat 2.15]

Nie wykluczam, ze najdzie mnie ochota na podkręcenie karty nieco wiecej poprzez jej vBiosa - stąd moje pytania wink.gif
Byłbym wdzięczny za odpowiedź i oczywiście jeszcze raz duże dzięki za spreparowany BIOS.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 22-09-2013, 19:53
Nr wypowiedzi: #17


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Robie tak biore bios odblokowany, którego można modyfikować potem phoenix tool'em rozpakowuje, odnajduje w katalogu Dump interesujący mnie plik z Vbiosem i modyfikuje smile.gif

ad.1. Nie biorę biosu ze strony acera tylko specjalne odblokowane biosy z forumklik, bo jeżeli weźmiesz zwykły bios ze strony Acera to nie uda sie go wgrać.

Jeżeli chodzi o pliki z rozszerzeniem ".fd" to po prostu włączam ściągnięty bios np ze strony acera i potem wchodzisz C:/User/Twoja_nazwa/AppData/Local/Temp i tam najlepiej sobie ustawić sortowanie według daty i wtedy w ostatnim folderze jest plik z rozszerzeniem ".fd", a i folder AppData jest ukryty wiec musisz włączyć opcje pokazywania ukrytych plików.

ad2. Włączam GPU-Z i patrze jaką nazwę ma bios, a potem każdego z przedziału od 100-30 kb z folderu Dump odpalam programem Kepler BIOS Tweaker i sprawdzam czy nazwa się zgadza. Dodam tyle że Vbios w 2.14 i 2.15 ma taką samą nazwę.


Podkręcaj smile.gif zyskasz zawsze większą wydajność, a zepsuć czegoś raczej się nie da, no chyba że się bardzo postarasz, ale jak coś zawsze jest procedura z FN+ESC i wgrywasz awaryjny bios.

Ciesze się, że udało Ci się wkoncu wgrac Biosa:)

Jak bedziesz miał jakies pytania to pytaj.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 11-11-2013, 19:26
Nr wypowiedzi: #18


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



Witam, mam pytanie, mianowicie zrobiłem wszystko według tego poradnika i okej, mam bios v2.15, z przywróconymi taktowaniami jakie były w 1.13 (895/900), jednak zauważyłem, że temperatury na karcie graficznej podczas stresu są o wiele wyższe niż na starym biosie, dochodzą do 80 (wcześniej max 65-70), czy wy też tak macie?
Zauważyłem również, że wentylator przy tej temperaturze nie osiąga pełnej mocy, tzn nie kręci się tak na maxa jak na starym biosie, oprócz tej chwili przy włączaniu laptopa (z czego wynika, że wentylator jest ok). Nie używam podkładki chłodzącej, bo do tej pory nie miałem problemu z temperaturami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 11-11-2013, 21:56
Nr wypowiedzi: #19


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Wentylator u mnie kręcił sie tak samo na biosie 1.x jak i na 2.x. Acera stawia na cisze a nie na temperatury.... Maksymalne oborty wentyla miałem przy 105 stopniach:P
Z tego co zauważyłem od 70 do 84stopnie wentylatora pracuje praktycznie tak samo przy 85 dopiero zwiększa obroty.

Odnośnie temperatur napewno będą wyższe spowodowane jest to tym, że karta ma większe napięcie rdzenia GPU, niestety cos za cos.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 12-11-2013, 13:36
Nr wypowiedzi: #20


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



Rozumiem.. czyli w sumie nie ma co się na razie martwić. Jeszcze jedno pytanie, chciałem delikatnie podkręcić sobie grafikę, robię wszystko według Twojego poradnika, flashuje biosa, ale nic się nie zmienia, takty wciąż te same.. dodam, że zadziałał mi dopiero ten bios (2.15) który komuś podesłałeś parę postów wyżej.. jakiś pomysł, dlaczego to się nie zmienia? Czy bios 2.14 i 2.15 korzysta z tego samego vBiosa? (z końcówką "_1026")?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-05-2017 - 20:21