IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

9 Strony: V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
[Poradnik] Modyfikacja BIOSU/VBIOSU oraz podkręcanie GT730M w Acer v3-571g
gringothc
dodano 12-11-2013, 14:53
Nr wypowiedzi: #21


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Vbios jest ten sam. Obecnie jest teraz juz bios 2.17, w nim również jest ten sam Vbios. Spóbuj jescze raz krok po kroku wykonać modyfikacje, bo nie mam pojęcia dlaczego Ci nie działa gdzieś musisz robić bład. Przeczytaj post nr4 a dokladniej zobacz na zdjęcie które zamieściłem, bo to może być kwestia tego.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 12-11-2013, 16:42
Nr wypowiedzi: #22


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



Zmieniłem opcje tak jak na poście nr #4 i zadziałało:)
To teraz jeszcze trzy pytania:
1. Czy da się jakoś sprawdzić czy gpu boost się załącza? We wszystkich programach monitorujących podczas maksymalnego obciążenia moja karta osiąga maksymalną moc taką, jaką ma ustawioną jako zwykłą, nigdy nie zauważyłem, żeby włączył się boost.
2. Czy u was też każdy program obciążający gpu, np. FurMark 1.11 pokazuje, że niby karta ma -715mhz throttlingu?
3. Czy warto aktualizować bios do 2.17? Jakieś konkretne zmiany względem 2.14?
Załączam obrazek:
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  Bez_tytu_u.png ( 219.89k ) Liczba ściągnięć: 17
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 12-11-2013, 21:31
Nr wypowiedzi: #23


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



ad1. Włącz sobie program GPU-Z i obciąż kartę i zoabcz czy boost działa, bo u mnie normlanie wskakuje na taktowanie z boost odrazu jak karta jest obciążana.

ad2. Tym throttlingiem to sie nie przejmuj, wartość ta zależy od maksymalnego taktowanie u mnie jest cos ponad 1000mhz, oznacza to, że jak karta osiągnie chyba 95stopnie to zacznie do takiej wartości napocztku spadać taktowanie.

ad3. Ja zmian w porówaniu do 2.14 nie zauważyłem. Pewnie są to zmiany dotyczące obsługi nowego sprzetu przez laptopy z danej seri (np ram od innego producenta itp.)


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 13-11-2013, 0:27
Nr wypowiedzi: #24


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



No właśnie mi coś ten boost nie chce zaskoczyć, nie działał również przed zmianą biosa, nie mam pojęcia dlaczego. Druga sprawa, że modyfikując bios ustawiłem podstawowy zegar na 900mhz, a zegar z boostem na 980mhz, a podczas obciążenia i tak wykorzystuje max 850mhz, co mnie martwi. Jakieś pomysły?
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  2.gif ( 13.31k ) Liczba ściągnięć: 28
Załącznik (plik)  1.gif ( 20.79k ) Liczba ściągnięć: 25
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 13-11-2013, 6:56
Nr wypowiedzi: #25


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Moze to jakis problem ze sterownikami.
Jeżeli chces to podaj jakie taktowania mają być to Ci biosa przygotować tylko że w wersji 2.17 jeżeli może być. Tylko że pewnie dopiero pod wieczór bede mial czas bo bede na uczelni.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 13-11-2013, 11:16
Nr wypowiedzi: #26


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



Sęk w tym, że sterowniki reinstalowałem wiele razy. Wydaje mi się, że ten tryb boost nie działał od samego początku, może to wina windowsa 8? (Aktualnie 8.1)
Sam spróbuje sobie najpierw ten bios przygotować i dam znać jak wyszło.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 13-11-2013, 16:44
Nr wypowiedzi: #27


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Wiesz co u mnie na w8.1 działa normalnie. Najprawdopodobniej to bedzie wina oprogramowania. Najlepiej by bylo jak bys przeinstalował system i wtedy zweryfikował i by było wszystko wiadomo.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 13-11-2013, 16:50
Nr wypowiedzi: #28


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



Hmm no dobra to ja się biorę za stawianie systemu na nowo, a Ciebie mógłbym prosić o przygotowanie tego biosu 2.17, o którym mówiłeś wcześniej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 13-11-2013, 18:34
Nr wypowiedzi: #29


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



To powiedz mi tylko z jakimi taktowaniami go chcesz?? ile na gpu z boost ile bez i ile na pamiec.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 13-11-2013, 20:29
Nr wypowiedzi: #30


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



Taktowania mogą być:
Base clock: 850
Boost clock: 954
Memory clock: 950

Postawiłem system na nowo, niestety w dalszym ciągu GPU Boost się nie załącza, zegar dochodzi maksymalnie do 850.5mhz i nic więcej, mimo, że boost ustawiony jest na 980mhz. W zakładce sensors, w gpu-z doszła mi nowa opcja "PerfCap Reason", która monitoruje czynnik, który ogranicza moją kartę, informuje mnie, że ograniczony jest przez "Util" czyli "Limited by GPU utilization", cokolwiek to znaczy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 13-11-2013, 21:33
Nr wypowiedzi: #31


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



W takim razie nie wiem w czym problem. Spróbuj tym biosem i zobaczymy co i jak klik

Tem mam taka zakładke, ale wszystko działa mi normlanie.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 14-11-2013, 2:07
Nr wypowiedzi: #32


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



Teraz zadziałało, karta pracuje na częstotliwości "boost", wielkie dzięki biggrin.gif Co prawda dzisiaj już jest za późno, żeby sprawdzać stabilność tych ustawień, ale jutro będę grzebał w tym i wyciągał ile się da;d Zauważyłem, że podniosło się napięcie do 1.0370, a nie tak jak wcześniej 1.0120, więc to pewnie dlatego. Zmieniałeś jakieś ustawienia przy modyfikowaniu biosa?;>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 14-11-2013, 8:21
Nr wypowiedzi: #33


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Witam. Niestety napięcie się zmienia automatycznie i nie da się go obniżyć a szkoda... w zależności od taktowania ustawia się automatycznie napięcie. Modyfikacje przeprowadziłem Ci dla Vbiosu z biosów 2.x, ale to raczej nie miało wpływu że działa boost bo na vbiosie z 1.x działało też dobrze.

Jak bedziesz chciał jescze podkręcić karte to najlepiej modyfikuj bios który Ci przygotowałem i w nim vbios z końcówka 1026.

U mnei stabilnie jest 1110.5 mhz wiec próbuj smile.gif

Jak tak patrze na pordanik to jedynie co robiie inaczej to w ostatniej zakładce clock states czy jakoś tak zmienią tylko jedna wartość dotyczącą taktowania pamięci pozostałe zostawiam bez zmian (z tego co pamiętą zmiana tych wartości 810mhz na większe nic nie zmieniała)


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
draginek
dodano 14-11-2013, 12:54
Nr wypowiedzi: #34


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 4/11/13
Nr użytkownika: 57 900



Witam. No właśnie, napięcie powinno się zmieniać, a wtedy po prostu cały czas miałem maksymalne 1.0120 i nie chciało wskoczyć wyżej, co pewnie blokowało overclocking, nie mam pojęcia dlaczego. Własnie chciałem pytać, jaki maksymalny oc udało Ci się uzyskać i jakie miałeś przy tym temperatury?;> U mnie przy pamięci 1000mhz wysypuje się sterownik od grafiki, więc tutaj już raczej więcej nie zdziałam, ale zwiększony zegar karty na razie nie powoduje wysypu, więc będę szedł w tą stronę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 14-11-2013, 15:56
Nr wypowiedzi: #35


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



u mnie pamięci chodza stabilnie na 970 więcej nie pójdą. Odnośnie temepratur to Ci nie moge powiedzieć, bo mam zmodyfikowane chłodzenie, (dziury w pokrywie, lapping i dodatkowe radiatory + podstawka zalmana). Jak sztucznie obciąże procka grafe i ram na 100% to temp na procku to ok 88stopni a na grafice 77 stopni


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Msicx61
dodano 14-11-2013, 20:40
Nr wypowiedzi: #36


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



No z niema mi pan spadł (czy skąd tam pan chce xD ) męczę się ze swoim Msi cx61 , siedzi sobie tam grzecznie gt645m oczywiście +135MHz i ani troszkę więcej , fakt turbo chodzi na 910MHz ale i tak uważam że jeszcze troszkę by dała radę ! wink.gif Czy jest możliwa taka modyfikacja biosu lecz w msi ? Mogę liczyć na pomoc ? (pytałem się na paru forach ale albo zostałem olany albo nie mieli pojęcia o co mi chodzi)

Kamil ;D


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 14-11-2013, 21:36
Nr wypowiedzi: #37


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Możliwe że była by opcja modyfikacji jaki to jest bios (chodzi o producenta) oraz prosze podać linka do niego to sprawdze ale nie obicuje że dzis lub jutro bo mam troche zajęć.

Najlpeiej to by było napisać na tym forum klik z prośba o odblokowanie biosu, jeżeli oni go odblokują to wtedy raczej na 100% będe mogł zmodyfikować go, tylko kwestia jest taka czy Msi ma jakies wgrywanie awaryjne biosu wrazie niepowodzenia?? Bo w acerze jak cos pójdzie nie tak zawsze się da przywrócić


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Msicx61
dodano 14-11-2013, 22:24
Nr wypowiedzi: #38


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



Paru użytkowników ostrzegało mnie że jeśli nie uda mi się wgrać biosu to kaput... więc w razie niepowodzenia leże i kwiczę sad.gif tu bios http://www.msi.com/product/nb/CX61.html#/?...S&nbos=Win8 64 wersja 50l (laptop wersja 0NF) ogólnie teraz jadę na biosie z 2012 bo nie opłacało mi się ryzykować zmiany . http://pl.msi.com/service/bios-note/ a więc to jest to awaryjne wgrywanie biosu ? Muszę sprawdzić czy u mnie to jest wink.gif https://imageshack.com/i/5e9vnrj https://imageshack.com/i/0mes1rj https://imageshack.com/i/3oahdbj xD


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 15-11-2013, 9:05
Nr wypowiedzi: #39


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Wrzuć screnne z GPU-Z z wersja Vbiosu. Widze że chyba będzie dało się go zmodyfikować ale czy się zaintaluje to nie wiem, może trzeba będzie go pierwsze odblokować. Wiesz ja nie mam tego jak sprawdzić bo nie mam MSI wiec nie daje Ci ŻADNEJ pewności, że nie uwalisz laptopa.

Podaj także jakie taktowanie Ci ustawić.

W zdjęciach co wrzuciłeś nie widzę żadnej takiej opcji. Może to jest skrót klawiszowy jakis?? poczytaj w Acerze jest to FN+ESC


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Msicx61
dodano 15-11-2013, 9:19
Nr wypowiedzi: #40


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



A w jaki sposób moge sprawdzic czy mam to awaryjne wgrywanie biosu ?
Jak tylko wrócę do domu dodam screna z gpu-z . Traktowania takie jak w sygnaturze (910 w boost) tylko pamieci 1075MHz bo na 1100 mam małe problemy :/


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Strony: V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-09-2017 - 19:39