IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

8 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
[Poradnik] Modyfikacja BIOSU/VBIOSU oraz podkręcanie GT730M w Acer v3-571g
gringothc
dodano 15-11-2013, 10:13
Nr wypowiedzi: #41


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Musisz poczytać w internecie, wydaje mi się że jakaś metoda musi być jakoś to w serwisie muszą robić.


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bizon69
dodano 15-11-2013, 12:09
Nr wypowiedzi: #42


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 6/10/08
Nr użytkownika: 14 771
Laptop: ACER V3-771G



@gringothc na jakich ustawieniach karty w tej chwili jedziesz? Jakie sa optymalne żeby temperatury były w normie?

Czy po modyfikacji do biosu 2.x mozna wrocic do 1.x jakbym musial kompa do serwisu oddawac? Fabrycznie dostałem z 1.14

Zastanawiam sie nad zmodowaniem swojego biosu w V3-771G bo u mnie GT730m ustawiona jest na 725Mhz bez boostu sad.gif


--------------------
ACER V3-771G-33124G50MAKK / i3-3120M / HD4000 / GT730M (725/725 Mhz) / 4GB HYNIX / 500GB SEAGATE 5400
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 15-11-2013, 15:57
Nr wypowiedzi: #43


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



To jakie stabilne taktowania będą to zależy od danej karty trzeba próbować. Ja mam ustawiony rdzeń na 1110mhz a pamięci na 960mhz.
Z tego co się orientuje chyba nie da się przywrócić biosu do wersji 1.X.
Tylko że jeżeli będziesz chciał przeprowadzić modyfikacje biosu z v3-771g to musisz zmodyfikować od niego biosa, bo V3-571g a Twój mają różne biosy.
Modyfikacja będzie wyglądała tak jak to jest opisane w tym temacie. Może spróbuj zmodyfikować wersje 1.X, nie próbowałem ja może się da...


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Msicx61
dodano 15-11-2013, 17:35
Nr wypowiedzi: #44


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



http://img.techpowerup.org/131115/nvidia_20131115_165633.png http://img.techpowerup.org/131115/nvidia_20131115_165557.png tu screny wink.gif szukam i szukam o tym awaryjnym wgrywaniu biosa i nic... chyba postaram się skontaktować z Msi , może będą coś wiedzieć . W poniedziałek mogę odwiedzić też parę serwisów , w nie autoryzowanych (to znaczy nie Msi) mogą mieć tam takie informacje ?
Znalazłem bios recovery ale to do stacjonarek jest (choć nie podają...)
BIOS Recovery

Dla BIOSÓW AMI

Zmień nazwę pliku z BIOSEM AMI na AMIBOOT.ROM i zapisz na dyskietce (np. zmień nazwę A569MS23.ROM na AMIBOOT.ROM)
Włóż dyskietkę do napędu. Uruchom komputer i naciskając Ctrl + HOME wymuś proces aktualizacji.
Kiedy usłyszysz 4 sygnały możesz wyciągnąć dyskietkę i uruchomić ponownie komputer.
Dla BIOSÓW AWARD

Utwórz bootowalną dyskietkę.
Skopiuj program do aktualizacji BIOSU oraz plik z BIOSEM na dyskietkę.
Utwórz na dyskietce plik autoexec.bat. W pliku wpisz "nazwa_programu_aktualizacyjnego nazwa_pliku_BIOS" (np. awdfl823K w6378vms.130))
Włóż dyskietkę do napędu i uruchom komputer. Proces aktualizacji powinien trwać około 2 minuty i zakończy się restartem. Po poprawnie przeprowadzonej aktualizacji powinien pojawić się obraz na monitorze.
Po przeprowadzeniu aktualizacji BIOSU metodą Recovery wykonaj ponownie aktualizację BIOSU tradycyjną metodą.


Napisałem też mail do MSI Polska .

http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=16454 no i jeszcze to ! ;O


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 15-11-2013, 19:40
Nr wypowiedzi: #45


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Ty nie masz biosu chyba AMI...

Najlepiej napisz do MSI oni Ci odpowiedzą. Musisz poszukać typowo do MSI notebooka wgrywanie awaryjne. Może być tak że nie ma i każda aktualizacja to takjak by awaryjne wgrywanie Biosu.

Ok więc nazwa Twojego VBiosu to 7DC907CE-CDFB-418B-ADFA-E0F35B7839B9_0_235

Taktowania ustawiłem jak chciałeś. Całą modyfikacje wykonałem tak jak w przypadku Acera V3

Nie daje żadnej gwarancji, że będzie on działał, nie mam go jak sprawdzić, więc nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne problemy/szkody.

Wydaje mi się że jeżeli się wgra to będzie dział, jak nie wgra się to wyrzuci błąd i nic sie nie stanie tak jest z Acerem. Oto link do tego biosu

klik


btw// Ja próbując zmodyfikować biosa do mojego Acera robiłem wszystko metodą prób i błędów też nie miałem żadnej pewności że laptop się uruchomi, ale działa i uważam że było warto bo zyskałem ok 25% wydajności GPU


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 15-11-2013, 19:40
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Msicx61
dodano 15-11-2013, 20:54
Nr wypowiedzi: #46


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



Chyba zaryzykuje... ten bios mam wgrać jak każdy inny czy muszę jeszcze coś tam zmieniać ? ;>


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 15-11-2013, 21:43
Nr wypowiedzi: #47


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Wgrać jak każdy inny, ale nie wiem jak bo nie wgrywałem nigdy biosu do MSI tongue.gif

Jak by sie cos uwaliło to na gwarancje i głupa zgrywać że nie wiesz co sie stało xD


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Msicx61
dodano 15-11-2013, 22:20
Nr wypowiedzi: #48


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



Nie mam gwarancji sad.gif mam moda na chłodzeniu... spróbuje to zrobić , gdybym się dłużej nie odzywał to znaczy że nie wyszło xD ale i tak wielkie dzięki wink.gif


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 16-11-2013, 8:18
Nr wypowiedzi: #49


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Ja też nie mialem gwarancji xD Też mam przerobione chodzenie. Pochwal się jak go zmodowałes:)


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Msicx61
dodano 16-11-2013, 11:48
Nr wypowiedzi: #50


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



Na razie zmieniona pasta , na gelid extreme i http://forum.pcformat.pl/Poradnik-Lapping-...ama-Karakorum-t wink.gif teraz chce jeszcze połączyć chłodzenie procesora i grafiki w jedno przez rurkę (ciepłowód) . Do tego kombinuje nad taką śmieszną wkładką w miejsce cd która będzie zasysała powietrze z zewnątrz i wpychała je do środka (to w obudowie od cd więc będzie można wyjmować i wkładać) , radiatory na pamięciach grafiki , grafice i procesorze (jeszcze nie założone bo brak kleju -.-) . Na ten czas temperatury bardzo spadły , tym bardziej że mogę sterować programowo wentylatorem wink.gif Na początku procek 87'C grafika podkręcona 90'C po modyfikacjach 75'C na procku i 75'C grafika , a ma być jeszcze lepiej , w idle oryginalnie miał 55'C teraz 40'C , nawet nie żałuję tej gwarancji xD Po zrobieniu tej wkładki przedstawię ją na forum (tylko kiedy to będzie sad.gif...)

A u ciebie co ciekawego ? ;>


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 16-11-2013, 14:30
Nr wypowiedzi: #51


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



To widzę że konkretne modyfikacje;)

Ja wykonałem lapping zmieniłem pastę na MX-2 (wcześniej dałem Zalman stg-2 ale była gorsza) dołożyłem radiatory na pamięci karty graficznej ( od dołu gdzie było miejsce dałem 4 radiatory od góry aluminiowe blaszki grube na ok 2mm). Do tego tego dołożyłem w sumie 6 radiatorów na układ chłodzenia. Wywierciłem w odbudowie dziurki (ponad 300:P). Całość stoi na podstawce Zalmana ZN NC-2000NT. Wyciągnąłem też Cd-roma dla lepszego obiegu powietrza.

Ciężko powiedzieć jakie tempy były wcześniej bo jak obciążałem na maxa gpu i cpu i blokowałem throttling na CPU to pojawiał się wtedy na GPU. Ogólnie temperatury oscylowały w granicach 100-105 stopni. Teraz po modyfikacjach mam ok 88 na cpu i 76 na GPU.

Niestety ja nie mogę sterować obrotami wentylatora a przy tych temperaturach kręci się na ok 50% (taka filozofia Acera). Do tego napięcie na na CPU jest w tych Acerach wyższe o ok 0.1V niż np w MSI..... co sowje temperatury też dodaje...


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Msicx61
dodano 16-11-2013, 19:19
Nr wypowiedzi: #52


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



Jesli chcesz jeszcze obniżyć temperaturę to mozesz wpiąć sie w kabel od monitorowania obrotow wentylatora wink.gif ja zrobiłem tak w samsung series 5 bo 100% miał dopiero przy 100'C a przy 90'C juz zmniejszał taktowanie xD


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 16-11-2013, 20:26
Nr wypowiedzi: #53


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Próbowałeś wgrać tego biosa?


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Msicx61
dodano 17-11-2013, 11:21
Nr wypowiedzi: #54


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 14/11/13
Z: Królików
Nr użytkownika: 58 041
Laptop: Msi cx61 gt645m gpu clock 709MHz@1010MHz memory 900Mhz@1100MHz i7-3610QM 8GB hynix 1600Mhz CL11@1866Mhz CL10



Czekam az mi z MSI odpisz cos o tym awaryjnym wgrywaniu bios...:/


--------------------
Moje jedyne zajęcie to nauka i wyciskanie siódmych potów z Msi cx61 ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
matex2k12
dodano 7-02-2014, 16:04
Nr wypowiedzi: #55


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 7/02/14
Z: Darłowo
Nr użytkownika: 59 373



Mógł bym prosić o wersję biosu v2.21 z vbiosem od 1.13 z wyższymi taktowaniami ?.

GPU z 810 na 850
Memory z 900 na 950
Boost z 895 na 920
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 9-02-2014, 7:02
Nr wypowiedzi: #56


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Witam. Bios 2.21 z taktowaniami

GPU 850- boost 928mhz
Memory 950mhz

Klik


W pierwszym poście szczegółowo opisałem co należy zrobić krok po kroku, nie jest to trunde. Jak wychodzi nowy bios to jedynie wystarczy pobrać odblokowaną wersje z forum : klik , nie zawsze będzie pisać że bios jest do acera v3-571g, wystarczy zobaczyć na date dodania i nazwe czy pisz 2.21 Acer Slic 2.1.

Pozdrawiam


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
matex2k12
dodano 9-02-2014, 12:36
Nr wypowiedzi: #57


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 7/02/14
Z: Darłowo
Nr użytkownika: 59 373



Witam. Bios 2.21 z taktowaniami

GPU 850- boost 928mhz
Memory 950mhz

Klik


W pierwszym poście szczegółowo opisałem co należy zrobić krok po kroku, nie jest to trunde. Jak wychodzi nowy bios to jedynie wystarczy pobrać odblokowaną wersje z forum : klik , nie zawsze będzie pisać że bios jest do acera v3-571g, wystarczy zobaczyć na date dodania i nazwe czy pisz 2.21 Acer Slic 2.1.

Pozdrawiam


Niestety wczoraj bawiłem się prawie cały dzień.. Modyfikowałem vbios wdg własnych upodobań i kończyło się tym że mój podmieniony vbios wog się nie zapisywał i miał stockowe takty od Acera czyli 725/900.. Także nie wiem co się dzieje ale nie mogę sobie z tym poradzić.. : (. Piszesz podmień "dwa pliki" jak plik od vbiosu jest tylko jeden z końcówką 1026 a tego 904 nawet nie ma takżę nie wiem.. I takowy bios wrzuca się metodą recovery ?. Dzięki za przygotowanie dla mnie Biosu. I jeszcze jedna prośba smile.gif. Jak byś mógł przestaw jeszcze boost z 928 na 950 i pamięć ciut niżej na 930 z góry bd Ci bardzo wdzięczny smile.gif.

Niestety przygotowany przez ciebie bios z zmodyfikowany vbiosem nie działa. Taktowania są stockowe 725/900.. Czyli powtarza się to co mi wczoraj..

Jedynie działa dobrze przygotowany przez Ciebie dla kogoś bios v2.15 z vbiosem 1.13.
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  1.gif ( 25.13k ) Liczba ściągnięć: 52
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
matex2k12
dodano 9-02-2014, 15:32
Nr wypowiedzi: #58


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 7/02/14
Z: Darłowo
Nr użytkownika: 59 373



Postanowiłem nakręcić filmik i pokazać że zapisanie vbiosu jest nie możliwe ponieważ zamieniony plik z przygotowanym wcześniej przeze mnie edytowanym vbiosem nie zapisuje się wog i wraca do normy.. Wykorzystałem do tego twój v2.15 z vbiosem od v.1.13.

Link do yt : https://www.youtube.com/watch?v=pmGtlEJwqbQ
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 9-02-2014, 22:18
Nr wypowiedzi: #59


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



W programie Phoenix jak zaznaczasz 3 opcje to powinna być jescze zaznaczona 4 "allow user to modify other modules", pisałem o tym w późniejszych postach


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
matex2k12
dodano 10-02-2014, 0:32
Nr wypowiedzi: #60


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 7/02/14
Z: Darłowo
Nr użytkownika: 59 373



Niestety jest to samo czy edytuję wersję v2.15 czy v2.21 taktowania GPU wracają do stockowych wartości. Jakieś inne porady ?. Przygotowany przez Ciebie wyżej v2.21 z edytowanymi wartościami tak samo nie działają mają stockowe taktowania mój zrzut z GPU-Z wyżej. Czyli chyba z edycją lipa ? sad.gif.

Napisałeś w poradniku "Zamień te dwa pliki" Plik od vbiosu jest tylko jeden z końcówką "1026" czy jeszcze jakiś ?. Tego z końcówką "904" po rozpakowaniu BIOSU do katalogu DUMP nawet nie ma.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-04-2017 - 9:28