IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
pomoc przy linuksie
desspo
dodano 17-11-2014, 21:34
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 125
Rejestracja: 28/02/14
Nr użytkownika: 59 662
Laptop: hp pavilion g6 1170ew



witam
posiadam hp pavilion g6 1170ew
siedze na li linuksa puppy precise livecd (mialem taki na plytce ktory bym przeznaczony na inny komputer)
potrzebuje pomocy przy konfiguracji
chce zainstalowac flasha ale po wlaczeniu programu getflash install flashplayer wyskakuje ze nie moze polaczyc sie z serwerem (internet caly czas podlaczony)
oraz chce zmieniszyc taktowanie procesora i zrobic inne rzeczy ktore by spowodowaly ze ten pingwinek bedzie lepiej dziala na tym lapku
przepraszam za bledy ale nie mam polskiego pakietu
z gory dzienkuje za odp
pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 17-11-2014, 22:05
Nr wypowiedzi: #2


Koordynator Notebookcheck.pl


Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 715
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



A on działa z płyty? Jak tak to warto zacząć od jego instalacji na dysk. Tak jak w przypadku Windows trzeba skonfigurować połączenie z internetem. Chyba, że internet jest podłączony klasycznie kablem to powinien sam wszystko ustawić.

Co do taktowania CPU:
http://www.linux-phc.org/


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
desspo
dodano 17-11-2014, 22:22
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 125
Rejestracja: 28/02/14
Nr użytkownika: 59 662
Laptop: hp pavilion g6 1170ew



poki co nie mam mozliwosci zainstalowania na dysku i dlatego korzystam z livecd
podlaczony jest przez wifi i laczy sie automatycznie bez zadnych problemow
i jeszcze jak sie sprawdza temperatury w linuksie dla mnie ta kwestia jest bardzo wazna
chodzi mi ogolnie co trzeba skonfigurowac i jak zeby chodzil ladnie i plynnie z lapkiem
odrazu pisze jestem zielony jesli chodzi o linuksy i poprostu taka sytuacja jest ze musze na nim siedziec
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 17-11-2014, 23:02
Nr wypowiedzi: #4


Koordynator Notebookcheck.pl


Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 715
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



W takim razie dużo nie zdziałasz. Za nośnik masowy w takim Linuksie robi pamięć operacyjna RAM. Konkretnie ta jej część, która została wolna po załadowaniu do niej systemu. Ogólnie bardzo mało.

Instalacja wtyczki Flash jest możliwa ale zapcha wspomnianą pamięć RAM. Jeszcze dogra coś przy okazji i wyskoczy komunikat, że skończyło się miejsce "na dysku". No i po ponownym uruchomieniu komputera wszystkie ustawienia zostaną utracone.

Takie polecenie instalowania czegoś powinieneś wykonywać jako użytkownik z odpowiednimi uprawnieniami (poprzedzić poleceniem sudo albo jako root).


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
desspo
dodano 18-11-2014, 11:55
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 125
Rejestracja: 28/02/14
Nr użytkownika: 59 662
Laptop: hp pavilion g6 1170ew



pytam sie teraz bo jak wymienie dysk to pewnie bedzie stal na nim linuks jakis
a czy moglbym do zapisu ustawien uzyc karty pamieci albo pendrive?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 18-11-2014, 12:02
Nr wypowiedzi: #6


Koordynator Notebookcheck.pl


Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 715
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Nie ma sensu zostawać przy dystrybucji, która jest wgrana lub którą akurat masz pod ręką. Długoterminowo o wiele lepiej postawić na jedną z popularnych jak Ubuntu, Mint, Debian czy Fedora.

Co do zapisu danych to się tym nie interesowałem ale masz odpowiedź na stronie Puppy.
"Normally you would save your personal data in the pup_save.3fs file on the hard drive. However, there is an alternative, something that many people think is the single most exciting feature of puppy -- you can save your personal files back to the CD or DVD. Yep, everything, email, downloaded files, installed packages."


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
snuffmajster
dodano 18-11-2014, 12:13
Nr wypowiedzi: #7


„Typowy Snuff”


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 950
Rejestracja: 10/12/11
Z: Poznań
Nr użytkownika: 45 071
Laptop: Acer V3-731G



Od biedy zainstaluj Minta 17 na pendrivie. Jakoś to działa. Napewno lepiej niż z płyty (choć powiem Ci, że czasami trzeba mieć trochę cierpliwości).

8GB pen starczy.


--------------------
Notebook: Acer V3-731G (17,3” HD+, Intel Pentium B980 2x2,4GHz, 6GB RAM DDR3 1333MHz, Nvidia GeForce GT 630M 1GB + Intel HD, HDD Toshiba 750GB 5400rpm, Linux Mint 18.3 64-bit)

Smartfon: Nokia 6 3/32GB

Słuchawki: Philips SHL3300

było: Asus N71Jv, Lenovo G500C, HP Compaq 6910p, HP EliteBook 2530p, HP ProBook 6460b, Dell Latitude E5500, Dell Latitude E6500, Dell Latitude E6510, Dell Latitude E6500, Dell Latitude E6510, Dell Latitude E5500, Dell Latitude E5520, Dell Latitude E6500, Dell Latitude E6500, HP ProBook 6460b, Dell Latitude E6220, Lenovo ThinkPad X240, Fujitsu Celsius H710
Go to the top of the page
 
+Quote Post
desspo
dodano 18-11-2014, 13:15
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 125
Rejestracja: 28/02/14
Nr użytkownika: 59 662
Laptop: hp pavilion g6 1170ew



Prawdopodnie będzie on zainstalowany na dysk (oczywiscie jak on padł i bedzie nowy temat w innym dziale)
a teraz ten mam tak jak pisałem na początku był przeznaczony na inny starszy komputer i nie mam jak narazie możliwości siedzieć na innym systemie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
desspo
dodano 18-11-2014, 14:26
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 125
Rejestracja: 28/02/14
Nr użytkownika: 59 662
Laptop: hp pavilion g6 1170ew



czy w linuks livecd da sie sprawdzic temp podzespolow oraz czy da sie sprawdzic czy karta graficzna jest sprawna?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 18-11-2014, 14:29
Nr wypowiedzi: #10


Koordynator Notebookcheck.pl


Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 715
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Taki Linux działa tak samo jak każdy inny. Posiada tylko ograniczenia o których już wspominałem.

Uruchom terminal/linię komend i sprawdź coś w stylu:
http://www.binarytides.com/linux-get-gpu-information/


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-06-2018 - 9:09