IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Niskie zużycie CPU i GPU (MSI z gtx 1070 i I7-7700hq)
policelinijkas
dodano 13-06-2018, 22:40
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Kupiłem sobie laptop od MSI z gtx 1070 i I7-770hq. W grze Heroes of the Storm ustawiłem sobie wszystkie detale na maxa i wyciągałen ok. 100 fps. Myślałem, że to max jaki ten laptop może wyciągnąć ale z ciekawości odpaliłem rivatuner i zauwaźyłem, że zużycie procesora było mniej więcej w 40% a zużycie karty ok. 30%. Mam ekran 120 hz i chciałbym przynajmniej osiągnąć tą liczbę klatek, lecz niestety nie mogę przez niskie zużycie podzespołów. Co robić?
Powód zmiany treści: doprecyzowanie tytułu /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 13-06-2018, 22:54
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Wyłączyć synchronizacje pionową, pogmerać w planie zasilania


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 13-06-2018, 23:03
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Zagrałem szybko w wiedźmina, przy najwyższych mam spore wachania fps-ów - od 50 do 30 przy zuźyciu od 40 do 70% GPU, nie wiem gdzie dokładnie pogmerać w planie zasilania :/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 13-06-2018, 23:05
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Zerknij też np. afterburnerem (czy tam właśnie rivą) czy karta w ogóle wchodzi na pełne zegary, możliwe że wisi na 405mhz


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 13-06-2018, 23:14
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



memory clock 4007, drugi na 1600-1800 (skacze)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 14-06-2018, 11:28
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Dzisiaj jeszcze pobiorę gta v i zobaczę co i jak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jeleń
dodano 14-06-2018, 12:20
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 341
Rejestracja: 11/12/12
Z: Kraków
Nr użytkownika: 52 713



1. Jaki model? Nowy czy używka? System stawiałeś sam na czysto, czy był wcześniej?
2. Jeśli korzystasz z Dragon Center to co masz tam ustawione? Na pewno nie ECO?
3. Próbowałeś przeinstalować sterownik? Albo odinstalować Dragon Center?
4. Jakie temperatury?
5. Grasz na kablu czy baterii?
6. Włączona synchronizacja pionowa albo ogranicznik fps w grze?


--------------------
Obecnie:
GT62 6RE: i7-6700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Kingston 256GB SSD + 256GB ADATA SP900 SSD, GTX1070
GT62 7RE: i7-7700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Samsung 256GB SSD + 1TB Hitachi 7k1000 HDD, GTX1070
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 14-06-2018, 12:28
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



1. MSI GE72MVR 7RG Apache Pro. System był już zainstalowany (windows 10)
2. Używam Dragon Center, ustawione mam Sport
3. Który sterownik przeinstalować? od karty? Dragon Center nie odinstalowywałem ale wyłączełem i nie było żadnej różnicy w użyciu karty
4. Temperatury procesora do 75 stopni, karty ok. 70
5. Gram na kablu
6. Nie ma znaczenia czy włączona synchronizacja, czy nie, czy ustawiony ogranicznik fpsów czy nie, zużycie skacze
Również nie wiem czemu w heroes of the storm mam takie małe zużycie karty i procesora (po 30 procent) i 100 fps, chciałbym aby zużycie było ponad 120fps (mam 120hz monitor)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jeleń
dodano 14-06-2018, 12:36
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 341
Rejestracja: 11/12/12
Z: Kraków
Nr użytkownika: 52 713



No to ja bym zaczął sprawdzanie od odinstalowania DC i SCM oraz reinstalacji sterownika nvidii. Możesz też sprawdzić czy z wentylatorami na full coś się zmienia, może tu są śmiesznie nisko ustawione progi throttlingu, ale wątpię.


--------------------
Obecnie:
GT62 6RE: i7-6700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Kingston 256GB SSD + 256GB ADATA SP900 SSD, GTX1070
GT62 7RE: i7-7700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Samsung 256GB SSD + 1TB Hitachi 7k1000 HDD, GTX1070
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 14-06-2018, 15:25
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Wentylatory mam na maxa (mam przcisk od tego)

Dodatkowo mam takie ustawienia, czy jest dobrze czy źle?

I takie w MSI afterburner
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)


Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poprostujakub
dodano 14-06-2018, 16:47
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 284
Rejestracja: 19/11/10
Nr użytkownika: 34 006



7700HQ to nie jest demon prędkości, a jak gra jest słabo zoptymalizowana pod kątem wielowątkowości to zaczyna się problem.
Poza tym Google na problemy z wydajnością CPU w tej grze zwraca pół miliona wyników, więc może gra jest zwyczajnie zabugowana i czeka Cię grzebanie w plikach konfiguracyjnych i poprawianie po programistach.


--------------------
Moje: Clevo P870DM: i7-6700K, GTX1070, 16GB 3000 Cl19 3DM Fire Strike
Lenovo y410p: i7-4700MQi5-4200M, GT750M, 16GB 1600 Cl11 || Clevo M980NU: C2Q Q9000, GTX280M, 4GB 1333.
Pod moją opieką: Clevo P170SM-A: [RIP]i7-4810MQ4700MQ, GTX870M || P751ZM: i7-4790K, Dell GTX880M || P751ZM: i5-4690S, GTX970M || MSI GT70 0NE: i7-3630QM, GTX680M.
Był: Clevo P375SM: i7-4940MX, 2x980M.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jeleń
dodano 14-06-2018, 17:18
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 341
Rejestracja: 11/12/12
Z: Kraków
Nr użytkownika: 52 713



Może, ale skoro w W3 na i7-6700HQ nie ma dropów, to na i7-7700HQ tym bardziej nie powinno ich być.


--------------------
Obecnie:
GT62 6RE: i7-6700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Kingston 256GB SSD + 256GB ADATA SP900 SSD, GTX1070
GT62 7RE: i7-7700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Samsung 256GB SSD + 1TB Hitachi 7k1000 HDD, GTX1070
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 14-06-2018, 17:21
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 344
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



SSD jest?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 14-06-2018, 19:00
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



jest
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 14-06-2018, 19:13
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 344
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



w3 tez sie scina? bo o HotSowi sie nie dziwie ze nie daje rady


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 14-06-2018, 19:30
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Wiedźmin działa teraz w porządku, szczególnie po tym jak w msi afterburner zwiększyłem ten wykres od napięcię/taktowanie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 15-06-2018, 12:32
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Najdziwniejsze jest to, że gta działa w ok. 50fps na najwyższych, ale jak obniżę msaa, jakość trawy i refkleksy oraz odbicia, to karta jest wtedy zużywana w 80% i nadal jest ok. 50fps
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 15-06-2018, 13:48
Nr wypowiedzi: #18


majsterkowicz


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 7 382
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Może masz gdzieś taki limit ustawiony


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2133MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 230W
GT660 i GT70 3gen do testów
Dell XT3 do diagnostyki i reszty rodziny :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 15-06-2018, 18:31
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



No ale gdzie? w każdej grze tak mam, w wiedźminie z włączonym lub wyłączonym hairworks mam cały czas te same fpsy ale użycie karty spada gdy obniżam grafikę (a fps zostają). W gta to samo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 15-06-2018, 19:01
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 344
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



odpal msi afterburnera, odpal hwinfo sensors only wlacz w hwinfo logowanie do pliku, pograj w ktoras gre (zrob wiecej logow dla kazdej gry) to sie obada co tam sie dzieje.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-06-2018 - 18:42