IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Dell Vostro 3460 bez systemu za 1000 zł. Czy warto?
bargman
dodano 3-01-2017, 19:15
Nr wypowiedzi: #1


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/03/16
Nr użytkownika: 67 776



Witam, ponownie.

Mam następujące pytanie:
Czy warto kupować Della Vostro 3460 za około 1000 zł bez systemu?

Chciałbym kupić jakiś mniejszy komputerek na ewentualne wyjazdy i z jednej strony przydałoby się coś mocniejszego na czym mógłbym ograć jakieś starsze tytuły. A ten Dell wydaje się mieć jeszcze trochę mocy na takiego TF2, czy CS:GO. A z drugiej, skoro nie ma systemu, to byłbym przynajmniej przez jakiś czas skazany na nim na linucha. Fakt, steam go obsługuje i kilka interesujacych mnie gier też, więc jakoś by to było. Kwestia jeszcze pakietu office, bo to też dla mnie istotne, przydałby mi się kilka razy gdzieś poza domem.

Nie mam żadnego linku do aukcji, ponieważ komputer brałbym od kolegi z którym mieszkałem swego czasu, więc z grubsza wiem, że komputer zadbany. Wiem też, że miał wymienianą taśmę LCD, bo czasem pojawiały się jakieś artefakty. Wtedy też mogłem zobaczyć jak wygląda serwis Della NBD. Naprawdę spoko sprawa biggrin.gif

Reasumując, warto zgarnąć ten komputerek za ten tysiąc? Gwarancja już się skończyła, bo kupiony był gdzieś w grudniu 2012 jak dobrze pamiętam, nie był zajeżdżany grami, głównie służył do klepania kodu. Czy może lepiej poszukać czegoś innego? Obecnie nie ma też żadnych aukcji tego Dlella, więc nie mam jakiejkolwiek ceny orientacyjnej. Oryginalnie kosztował około 3000 zł.

Zapodam jeszcze link do recki: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-...60.80830.0.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HWfreak
dodano 3-01-2017, 20:18
Nr wypowiedzi: #2


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 232
Rejestracja: 10/12/14
Z: Kraków
Nr użytkownika: 63 031
Laptop: Vostro 3460



A jakie ma parametry? i5 czy i7? Jest GT630m czy go nie ma? Był SSD mSATA? Ogólnie mam ten laptop w wersji i7 i GT630m i w GTA V idzie pograć smile.gif
Co do Linuxa. Musisz doinstalować driver do sieciówki.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bargman
dodano 3-01-2017, 20:34
Nr wypowiedzi: #3


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/03/16
Nr użytkownika: 67 776



Czemuż ja o tym zapomniałem? Jest: i5 i geforce gt630m, 8GB RAM, 500GB 7200RPM. Zakupiony był w sklepie z X w nazwie.
Widziałem filmik z odpalonym GTA V, ale traktuję to jako ciekawostkę niż faktycznie ogrywanie tej gry na nim biggrin.gif Jak wspomniałem, raczej celowałbym w Team Fortress 2 i ew. CS:GO, może Grid/Dirt 2/3.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HWfreak
dodano 3-01-2017, 21:21
Nr wypowiedzi: #4


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 232
Rejestracja: 10/12/14
Z: Kraków
Nr użytkownika: 63 031
Laptop: Vostro 3460



Powiem tak. W tym roku wymieniłem w Vostro 3460 dysk, dokupiłem płytkę z mSATA i planuję moda na matrycę 1600x900. Tak bardzo się przywiązałem, że planuję dokupić zapas części zamiennych biggrin.gif Ba, polecił bym go każdemu gdyby tylko był bardziej dostępny sad.gif
PS. Ogrywanie tej gry to nie ciekawostka tylko pełnoprawna rozgrywka w ~30fps na najniższych ustawieniach, 3 razy przeszedłem kampanię i przegrałem kilkadziesiąt godzin w multi smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bargman
dodano 3-01-2017, 22:28
Nr wypowiedzi: #5


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/03/16
Nr użytkownika: 67 776



Dzięki za odpowiedź, HFfreak.
Jeszcze przemyślę sprawę, chociaż oferta kusi biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HWfreak
dodano 3-01-2017, 23:56
Nr wypowiedzi: #6


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 232
Rejestracja: 10/12/14
Z: Kraków
Nr użytkownika: 63 031
Laptop: Vostro 3460



Jeszcze jedna zaleta. W chinach i na allegro jest sporo części zamiennych bo pokończyły się gwarancje i leasingi na ten sprzęt. Też jakiś plusik smile.gif
Pamiętaj o jednym. Jak kupisz układ z mSATA to nie da się z tego bootwać. Bootowanie tylko z ODD albo "głównego" dysku. Dodatkowo ODD jest na SATA 3Gb/s a mSATA i główna SATA są na 6Gb/s.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bargman
dodano 4-01-2017, 10:31
Nr wypowiedzi: #7


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/03/16
Nr użytkownika: 67 776



QUOTE(HWfreak @ 3-01-2017, 22:56) *

Raczej nie bawiłbym się w takie wymiany, dla podstawowego zastosowania myślę, że wystarczy mi ten dysk który w nim jest.
Do tego jest też sporo tutoriali jak go rozbebeszyć biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HWfreak
dodano 4-01-2017, 11:34
Nr wypowiedzi: #8


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 232
Rejestracja: 10/12/14
Z: Kraków
Nr użytkownika: 63 031
Laptop: Vostro 3460



Na wejściu proponuję wymienić pastę i thermopady. W wątku o Vostro 3460 pisałem o grubości padów natomiast jako pastę można spokojnie używać Coollaboratory Liquid Pro albo Ultra ponieważ powierzchnia styku CPU i GPU z radiatorem jest miedziana.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-09-2017 - 5:18