IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

61 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Specjalne sterowniki dla kart AMD/ATI z "switchable graphics", PowerXpress, Enduro
nowiutki
dodano 11-11-2011, 14:00
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 004
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Dziś znalazłem coś co wielu osobom może się bardzo przydać. Temat zwłaszcza do (nie)szczęśliwych posiadaczy:

- Dell Vostro 3350/3450/3550 - 6630m
- Lenovo Edge e420/e520 - 6630m
- HP DV6/DV7 w najróżniejszych wydaniach z 6770m
- Sony Vaio CA/CB/SA/SB - 6630m
- Acer 5820/3820/3830 itd. - 5650m

Jak wiadomo do tych modeli NIE DA się zainstalować "ot tak po prostu" sterowników ze strony Intela/ATI bo:

- dostaniemy komunikat o nieobsługiwanym sprzęcie
- mimo udanej instalacji w menadźerze urządzeń będzie info o niedziałającym prawidłowo sprzęcie
- po instalacji nie działa przełączanie kart albo pomimo przełączenia system i tak pracuje na karcie dedykowanej

Dotychczas aby wszystko działało prawidłowo trzeba było wpierw instalować sterowniki od producenta a następnie nakładką najnowszy Catalyst. Szanowny qurdu (Vostro 3350) pisał nawet ze udało mu się zainstalować najnowsze sterowniki od Intela, mnie jednak jako posiadaczowi Vostro 3450 nigdy się to nie udało sad.gif

W każdym razie już nie jesteśmy zdani na łaskę (lub niełaskę) producenta który nie aktualizuje sterowników (dla przykładu sterowniki na stronie Della zawierają chyba Catalyst 11.4/11.5 i sterowniki Intela z pół roku temu). Nie trzeba już również kombinować z instalacją "krok po kroku" ponieważ na tej stronie:

http://leshcat.blogspot.com

ktoś życzliwy umieszcza specjalnie przygotowane paczki sterowników które zawierają zawsze:

- najnowsze sterowniki do karty AMD/ATI - Catalyst (nie tylko WHQL ale również umieszcza Preview i poprawki)
- najnowsze sterowniki do karty zintegrowanej Intela
- (opcjonalnie) najnowsze sterowniki do HDMI

i co najważniejsze - jest to w pełni kompatybilne z funkcją "ati switchable graphics". OC również bezproblemowo działa.

Wystarczy jedna instalacja i mamy wszystko co potrzebne w najnowszej wersji.

Jestem właśnie po instalacji i wszystko działa bezproblemowo - polecam!


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
squirrel_
dodano 11-11-2011, 17:48
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 209
Rejestracja: 24/09/07
Z: Lubin
Nr użytkownika: 3 120
Laptop: Alienware M17x R3



Jeśli to zadziała także u mnie to masz browar smile.gif Albo dwa smile.gif Wieczorem testuje.

Dopisano 2011-11-12 14:16

U mnie niestety lipa. Jak sterownik się zainstaluje to ekran przestawia się na najmniejszą rozdzielczość i wywala że brak sterownika od karty. Próbowałem nadpisać i na czysto ale bez rezultatu. Jak komuś z kartą 6990 się uda to niech pisze smile.gif
Powód zmiany treści: połączyłem /tc


--------------------
Alienware M17x R3 Nebula Red / i7 2630qm / 6990m / 8 GB HyperX / SSD Samsung 850 PRO 256 GB / 750 GB HDD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 12-11-2011, 19:32
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Przeczytaj dokładnie opis na tej stronie:) i pobierz pliczek o nazwie DSE i bedzie dzialać.
pozdrawiam


--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 12-11-2011, 20:58
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 004
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Właśnie - zapomniałem o tym wspomnieć w pierwszym poście. PRZED instalacją tychże sterowników trzeba zainstalować aplikację DSE.exe z tej strony która jak mniemam dodaje swoją sygnaturę żeby Win nie wyrzucał błędów jakoby sterownik nie podpisany cyfrowo przez Della/Microsoft.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
squirrel_
dodano 13-11-2011, 1:37
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 209
Rejestracja: 24/09/07
Z: Lubin
Nr użytkownika: 3 120
Laptop: Alienware M17x R3



Lipa lipa. Próbowałem na czysto, nadpisać, z uprawnieniami i teraz wywala mi BSODa przy próbie instalacji jakichkolwiek sterów. Naprawie winde i spróbuję jeszcze raz smile.gif Pliczek zainstalowany smile.gif


edit:/ No proszę - już miałem przywracać winde a tu się zainstalował driver do radeona smile.gif Mam tylko nadzieję że za bardzo w rejestrze nie naśmieciłem smile.gif Testowanie będzie wieczorem lub w pon. Ma ktoś pomysł na zmianę podświetlenia? Fakt że jest napisane że może nie działać ale może ktoś wpadł na coś mądrego? smile.gif


--------------------
Alienware M17x R3 Nebula Red / i7 2630qm / 6990m / 8 GB HyperX / SSD Samsung 850 PRO 256 GB / 750 GB HDD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
blacklio
dodano 13-11-2011, 12:45
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 228
Rejestracja: 15/05/10
Nr użytkownika: 28 633
Laptop: HP Omen 17 (w100ng)



Działa bez problemowo na GE700, dzięki za wstawkę.


--------------------
MED800x3d + Synology DS1511+ (5x2TB ) + HP Omen 17 (w100ng) = Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CzarnyMax
dodano 13-11-2011, 14:38
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 685
Rejestracja: 22/03/08
Z: Świnoujscie
Nr użytkownika: 8 548
Laptop: Clevo P870DM2 / i7-6700K / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5



QUOTE(squirrel_ @ 11-11-2011, 18:57) *
Jeśli to zadziała także u mnie to masz browar smile.gif Albo dwa smile.gif Wieczorem testuje.

Dopisano 2011-11-12 14:16

U mnie niestety lipa. Jak sterownik się zainstaluje to ekran przestawia się na najmniejszą rozdzielczość i wywala że brak sterownika od karty. Próbowałem nadpisać i na czysto ale bez rezultatu. Jak komuś z kartą 6990 się uda to niech pisze smile.gif


U mnie na Alienie pieknie sie zainstalowaly po uprzednim calkowitym odinstalowaniu i wyczyszczeniu w trybie awaryjnym rejestru
Oczywiscie wpierw zainstalowalem pliczek DSE i restart
Nastepnie zaznaczylem wsztystkie opcje takze opcjonalne przy instalacji 11.10 i expres instal
wyskoczyl komunikat restart i po ponownym uruchomieniu o dziwo zainstalowaly sie
Ale jest jedno ale
Rozjasnianie a dokladnie sciemnianie matrycy co jest obowiazkowe przy pracy na necie poznym wieczorem Niestety nie dziala
Przelaczanie grafiki dziala z poziomu softu
Niestey za brak suportu regulacji jasnosci stery te odpadaja unsure.gif
ech trzeba bylo brac 580gtx,tam chlopaki jada juz na najnowszych betach unsure.gif


--------------------
Posiadam
Clevo P870DM2 / i7-7700k@4.5Ghz / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5
3DMark 11
http://www.3dmark.com/3dm11/11864379
3DMark FireStrike
http://www.3dmark.com/fs/11146888

Stacjonarka Asrock Phantom Gaming 6 / i9-9900K@5Ghz / Gskill 16GB 4266Mhz / Palit RTX2080 GameRock PE / 2xM2 SSD Samsung 950 PRO 512GB
3DMark FireStrike
https://www.3dmark.com/3dm/34546335?
Time Spy
https://www.3dmark.com/3dm/34546516?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yarec
dodano 13-11-2011, 14:40
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 23/03/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 37 890
Laptop: Vostro 3550 i5-2410M/4GB/500/7HP64X HD6630



Siema.
Czy macie w ogóle jakiś ogółny wzrost wydajności po instalce tych sterów? U mnie niestety Win po którymś restarcie sie wysypał i wrócilem do dellowskich.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CzarnyMax
dodano 13-11-2011, 14:45
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 685
Rejestracja: 22/03/08
Z: Świnoujscie
Nr użytkownika: 8 548
Laptop: Clevo P870DM2 / i7-6700K / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5



Wzrost jest znaczny przynajmiej w vantage jakies 600 punktow ale w shogun total war2 wyniki podobne ale gra juz troche czasu jest na rynku.tutaj chodzi o nowe gry gdzie zalecane sa najnowsze drivery aby nie bylo niespodzianek,BF3 jak i wiedzmin pieknie chulaja na nizej podanych sterach
Na dzien dzisiejszy najlepiej jest nadinstalowac strowniki te:
http://www.hardwareheaven.com/mobility-rad...-10-2011-a.html


--------------------
Posiadam
Clevo P870DM2 / i7-7700k@4.5Ghz / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5
3DMark 11
http://www.3dmark.com/3dm11/11864379
3DMark FireStrike
http://www.3dmark.com/fs/11146888

Stacjonarka Asrock Phantom Gaming 6 / i9-9900K@5Ghz / Gskill 16GB 4266Mhz / Palit RTX2080 GameRock PE / 2xM2 SSD Samsung 950 PRO 512GB
3DMark FireStrike
https://www.3dmark.com/3dm/34546335?
Time Spy
https://www.3dmark.com/3dm/34546516?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
squirrel_
dodano 13-11-2011, 14:48
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 209
Rejestracja: 24/09/07
Z: Lubin
Nr użytkownika: 3 120
Laptop: Alienware M17x R3



QUOTE(CzarnyMax @ 13-11-2011, 15:47) *
Ale jest jedno ale
Rozjasnianie a dokladnie sciemnianie matrycy co jest obowiazkowe przy pracy na necie poznym wieczorem Niestety nie dziala


U mnie ściemnianie nie działa na radeonie. Na intelu śmiga. Jedyny sposób to ustawić poziom podświetlenia na intelu i przełączyć na radeona jeśli ma się taką potrzebę. Bo ja np neta oglądam na intelu żeby mi nie syczało smile.gif


--------------------
Alienware M17x R3 Nebula Red / i7 2630qm / 6990m / 8 GB HyperX / SSD Samsung 850 PRO 256 GB / 750 GB HDD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CzarnyMax
dodano 13-11-2011, 14:52
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 685
Rejestracja: 22/03/08
Z: Świnoujscie
Nr użytkownika: 8 548
Laptop: Clevo P870DM2 / i7-6700K / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5



hehe zaraz sprobuje nie no karcioszka chula na co dzien 800/1000Mhz i jestem w szoku wentyle lekka szumia przy mocnym obciazeniu markami a tempa 74% i ani stopnia wiecej gdyby tak jeszcze mozna bylo podniesc napiecie i 900mhz laugh.gif
Na intelu suwaki dzialaja rolleyes.gif


--------------------
Posiadam
Clevo P870DM2 / i7-7700k@4.5Ghz / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5
3DMark 11
http://www.3dmark.com/3dm11/11864379
3DMark FireStrike
http://www.3dmark.com/fs/11146888

Stacjonarka Asrock Phantom Gaming 6 / i9-9900K@5Ghz / Gskill 16GB 4266Mhz / Palit RTX2080 GameRock PE / 2xM2 SSD Samsung 950 PRO 512GB
3DMark FireStrike
https://www.3dmark.com/3dm/34546335?
Time Spy
https://www.3dmark.com/3dm/34546516?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gringothc
dodano 13-11-2011, 15:10
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 360
Rejestracja: 18/09/09
Z: Muszyna/Rzeszów
Nr użytkownika: 22 139
Laptop: V3-571G



Mi na 5820TG działa zmiana intensywności podświetlenia.



--------------------
Acer V3-571G i5-3230M/16gb ddr3 1600Mhz/WDC WD7500BPVT/GT730M+ GigabyteM6980X+Razor Goliathus Control

Go to the top of the page
 
+Quote Post
yarec
dodano 13-11-2011, 15:33
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 23/03/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 37 890
Laptop: Vostro 3550 i5-2410M/4GB/500/7HP64X HD6630



QUOTE(CzarnyMax @ 13-11-2011, 14:54) *
Na dzien dzisiejszy najlepiej jest nadinstalowac strowniki te:
http://www.hardwareheaven.com/mobility-rad...-10-2011-a.html


CzarnyMax
czekaj, czyli te co podałeś mam nadpisać na te dellowskie czy te od nowiutkiego?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 13-11-2011, 15:52
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 004
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Na te z tej strony > http://leshcat.blogspot.com/ nic nie trzeba nadpisywać smile.gif

Właśnie cały pic polega na tym że gość przygotowuje paczki sterowników zawierające najnowsze od integry i dedykowanej (teraz 11.10 ale w przyszłym tygodniu pewnie będzie 11.11) smile.gif


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yarec
dodano 13-11-2011, 16:08
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 23/03/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 37 890
Laptop: Vostro 3550 i5-2410M/4GB/500/7HP64X HD6630



QUOTE(nowiutki @ 13-11-2011, 16:01) *
Na te z tej strony > http://leshcat.blogspot.com/ nic nie trzeba nadpisywać smile.gif

Właśnie cały pic polega na tym że gość przygotowuje paczki sterowników zawierające najnowsze od integry i dedykowanej (teraz 11.10 ale w przyszłym tygodniu pewnie będzie 11.11) smile.gif


no właśnie po instalacji tych właśnie, system zaczął nieco wariować. Ale sprobuje raz jeszcze.

Co robić gdy CCC nie ładuje się do paska start w sys trayu? Normalnie jest w uruchamianiu na starcie, nawet jest proces włączony ale w pasku nie ma.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CzarnyMax
dodano 13-11-2011, 18:23
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 685
Rejestracja: 22/03/08
Z: Świnoujscie
Nr użytkownika: 8 548
Laptop: Clevo P870DM2 / i7-6700K / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5



QUOTE(yarec @ 13-11-2011, 17:42) *
CzarnyMax
czekaj, czyli te co podałeś mam nadpisać na te dellowskie czy te od nowiutkiego?

Dokladnie nadpisac
Ale po kolei
Ja nadinstalowalem na delowskie
instalacja byla niestandartowa czyli najpierw tylko display i restart
teraz dopiero jeszcze raz instaka niestandartowa czyli zaznaczylem wszystko i exe,restart
Natomiastte modyfikowane od Nowego bardzo ladnie tez pracuja instalacja odbyla sie na wyczyszczony system z delowskich driverow tak jak byc powinno ,nie mam tylko regulacji jasnosci na radeonie
Na intelu dziala rozjasnianie i sciemnianie czyli one takze sa spoko rolleyes.gif
dodatkowo dodam ze na modowanych od Nowego fps trzymaja jeden poziom :rolleyes:nie ma duzych wachan,spadkow wogole BF3 i wiedzmin sprawdzony,werdykt zero lagow czy jakis spadkow fps :rolleyes:No i w vantagu 16000tys. przy 800/1000Mhz na co dzien rolleyes.gif a musze przyznac ze teraz system mam jeden smiec czyli kilkakrotne przywracanie systemu alienem respawn laugh.gif


--------------------
Posiadam
Clevo P870DM2 / i7-7700k@4.5Ghz / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5
3DMark 11
http://www.3dmark.com/3dm11/11864379
3DMark FireStrike
http://www.3dmark.com/fs/11146888

Stacjonarka Asrock Phantom Gaming 6 / i9-9900K@5Ghz / Gskill 16GB 4266Mhz / Palit RTX2080 GameRock PE / 2xM2 SSD Samsung 950 PRO 512GB
3DMark FireStrike
https://www.3dmark.com/3dm/34546335?
Time Spy
https://www.3dmark.com/3dm/34546516?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 13-11-2011, 18:36
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 004
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Kurcze u mnie na ATI rozjaśnianie bezproblemowo działa...

QUOTE(CzarnyMax @ 13-11-2011, 18:32) *
dodatkowo dodam ze na modowanych od Nowego fps trzymaja jeden poziom :rolleyes:nie ma duzych wachan,spadkow wogole BF3 i wiedzmin sprawdzony,werdykt zero lagow czy jakis spadkow fps


Dokładnie - też to zauważyłem smile.gif


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yarec
dodano 13-11-2011, 21:59
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 23/03/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 37 890
Laptop: Vostro 3550 i5-2410M/4GB/500/7HP64X HD6630



a powiedzcie, której metody przełączania grafik używacie (przypisania do aplikacji czy też ręcznej/przypisanej od planu zasilania)?
jakie wrażenia?

Laptop jest stabilny na sterach od nowiutkiego, działa rozjaśnianie na radeonie, czytnik linii papilarnych ładuje się góra 2 sekundy przy włączaniu systemu, system szybciej sie wyłącza - NO CO ZA STERY wink.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
CzarnyMax
dodano 13-11-2011, 23:10
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 685
Rejestracja: 22/03/08
Z: Świnoujscie
Nr użytkownika: 8 548
Laptop: Clevo P870DM2 / i7-6700K / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5



Przelaczanie grafy zmieniam z poziomu ikonki pod wlasciwosciami grafiki _przelaczanie grafiki
O to fajnie ze sciemnia ci obraz takze na aktywnym radeonie u mnie niestety musze przelaczyc sie na intela i tutaj dopiero moge bawic sie jasnoscia unsure.gif
Czy instalowales takze te opcjonalne opcje: hdmi oraz intel media ?


--------------------
Posiadam
Clevo P870DM2 / i7-7700k@4.5Ghz / Corsair 32GB 3000Mhz / GTX1080 / 2x M.2 SSD Samsung 950 PRO 512GB / 1TB SSHD Seagate Hybrid 2.5
3DMark 11
http://www.3dmark.com/3dm11/11864379
3DMark FireStrike
http://www.3dmark.com/fs/11146888

Stacjonarka Asrock Phantom Gaming 6 / i9-9900K@5Ghz / Gskill 16GB 4266Mhz / Palit RTX2080 GameRock PE / 2xM2 SSD Samsung 950 PRO 512GB
3DMark FireStrike
https://www.3dmark.com/3dm/34546335?
Time Spy
https://www.3dmark.com/3dm/34546516?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yarec
dodano 14-11-2011, 7:33
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 23/03/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 37 890
Laptop: Vostro 3550 i5-2410M/4GB/500/7HP64X HD6630



instalowałem wszystko jak leci.

Jak działasz na intelu to też masz ikonę CCC w systrayu? Mi wtedy włącza się ikona właściwości Intela a przełączanie grafiki muszę wywołać poprzez prawy klik na pulpicie. Po przełączeniu na Radeona ikona CCC znowu się pojawia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

61 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (2 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 7-12-2019 - 10:43