IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Modowanie sterownika nvidia inf - instrukcja łopatologiczna dla zielonych
Rector Orbis
dodano 10-10-2017, 10:00
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 681
Rejestracja: 6/08/15
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



Co dzień widzę na forum pytania, jak zmodyfikować te sterowniki, taka czarna magia i rzeczywiśćie niektóre instrukcje mogą być kłopotliwe w zrozumieniu, więc w paru krokach pokażę co gdzie wkleić smile.gif No to jedziemy.

Pierwsze, po zamontowaniu naszej karty i odpaleniu systemu, wchodzimy w menedżer urządzeń, zakładka karty graficzne i nasza karta, prawdopodobnie będzie to "Podstawowa karta graficzna Microsoft". Wchodzimy w nią i przechodzimy do zakładki Szczegóły.. tu z listy wybieramy "Identyfikator sprzętu", kopiujemy pierwszą wartość od góry i wklejamy do jakiegoś notatnika.
Powinno to wyglądać tak:


Teraz sterowniki. Pobieramy najnowsze stery do naszej karty ze strony nvidii i je wypakowujemy, domyślnie C:/NVIDIA
Otwieramy wypakowany katalog i szukamy folderu z inf'afmi, czyli instrukcjami dla instalatora.

W moim przypadku:
QUOTE
C:\NVIDIA\DisplayDriver\385.41\Win10_64\International\Display.Driver


Teraz musimy wybrać plik, który będzie pasował do naszego laptopa, lista prezentuje się należycie:
QUOTE
Acer & Gateway = nvaci.inf
Asus = nvami.inf
Apple = nvaoi.inf
Compal = nvcti.inf
Clevo (Sager & other re-brands) = nvcvi.inf
Dell & Alienware = nvdmi.inf
Fujitsu = nvfmi.inf
HP = nvbli.inf
HP = nvhmi.inf
LG = nvloi.inf
Lenovo = nvlti.inf
MSI = nvmii.inf
NEC = nvqni.inf Siemens = nvfui.inf
Sony = nvszci.inf
Toshiba Qosmio = nvtdi.inf
Toshiba = nvtsi.inf


Więc na swoim przykładzie otwieram nvmii.inf (najepiej programem notepad++)

Ja posiadam GTX 880M więc wciskam ctrl+f i wpisuje GTX 880M.
Jak widzimy, mimo paru pozycji GTX 880M żadna nie pasuje do mojej karty ze względu na inny identyfikator



Tak więc musimy wpisać swoje ID, następująco:



Żeby nie było za kolorowo, musimy też edytować sekcje. Tak więc wciskamy znów CTRL+F i wpisujemy wartość którą podmieniliśmy, na moim przykładzie będzie to zamiana z 119A na 05AA (wartość z różowej linii na zdjęciu powyżej), widzimy że to co nas interesuje to Sekcja 34:



Po podmianie wartości według powyższych linii otrzymamy następujący widok:



Plik zapisujemy, sterownik został zmodyfikowany smile.gif
Teraz tylko trzeba wyłączyć instalacje tylko podpisanych sterowników. W windowsie 10 będzie to w zaawansowanych opcjach uruchamiania:



Po ponownym uruchomieniu instalujemy sterowniki, powinno pójść bez żadnego oporu, tak naprawdę to jest parę kliknięć i jak już załapiesz co gdzie wkleić to modyfikacja trwa max minutę.
Jeżeli zaś nadal nie rozumiesz co zrobić, to już niestety nie pomogę, wtedy trzeba pytać jakiegoś szamana shaganumbi smile.gif

Wypowiedź została zmodyfikowana przez andrzejz78 dnia 12-11-2017, 18:55


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB | iPhone 7 Plus 32GB Matte Black
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 10-10-2017, 11:03
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 588
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Co do sekcji to czasami trzeba dobierać ją eksperymentalnie lub nawet edytować jej zawartość


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jamŁasica
dodano 2-01-2018, 19:53
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 2/01/18
Nr użytkownika: 72 850
Laptop: MSI 16F4



Witam!

Odnośnie działania GTX'a 1060 na MSI GT 60:
Od kilku dni walczę z modyfikacją sterowników do GTX1060 (6GB): PCI\VEN_10DE&DEV_1C20&SUBSYS_00001462&REV_A1; na laptopie (Producent PC Specialist) MSI 16F4 = GT60, I7 -4910MQ.
Karta jest widziana w Windows 10 Pro jako standardowa karta Windows, po modyfikacji nvmii.inf zgodnie z poradami z https://pastebin.com/CinjScAn pojawia się jako GTX 1060.
Co nie działa: Optimus, w DXDiag - nie jest widziana jako druga karta, to oznacza że pewnie nie działa prawidłowo. Dodatkowo po uruchomieniu Wiedźmina 3, całość powinna działać płynnie.
Tymczasem na ekranie można liczyć kolejne klatki. Sytuacja powtarza się nawet jeśli w Menadżerze Urządzeń wyłączę Intel HD 4600.
W załączeniu umieściłem moje wypociny, prośba do Was o ich weryfikacje.
We wszystkich sekcjach dopisałem NVSupportOptimus = 1 oraz NVSupportMSHybrid = 1


pozdrawiam Łasica.

Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  nvmii.zip ( 89.97k ) Liczba ściągnięć: 47
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 2-01-2018, 20:07
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 791
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Ty masz poszukać gotowych sekcji z takimi wpisami, najlepiej szukać po sekcjach gdzie jakieś 1060 są dopisane.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 2-01-2018, 20:26
Nr wypowiedzi: #5


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 588
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(jamŁasica @ 2-01-2018, 19:53) *
DEV_1C20

Vortex

QUOTE(jamŁasica @ 2-01-2018, 19:53) *
Co nie działa: Optimus,

A jak wymusisz odpalenie na dedykowanej to działa?

QUOTE(jamŁasica @ 2-01-2018, 19:53) *
Sytuacja powtarza się nawet jeśli w Menadżerze Urządzeń wyłączę Intel HD 4600.

Nie wyłączysz integry Nie ma takiej możliwości


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jamŁasica
dodano 4-01-2018, 0:22
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 2/01/18
Nr użytkownika: 72 850
Laptop: MSI 16F4



QUOTE
andrzejz78 02.01.2018, 20:26
Vortex


Dzięki, prześledziłem wątek http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=99523&st=200 , widzę że jest nadzieja na poprawną instalację po wyborze prawidłowej sekcji bez potrzeby modyfikowania vBIOS.
Póki co na takową nie natrafiłem ani w pliku nvmii.inf, ani w innych nvdmi.inf, nvami.inf. Wszystkie sekcje dotyczące 1C20 i 1C60 nie zawierają w sobie wpisów z Optimusem.
Nadmienię, że ta karta pochodzi z minikomputera MSI, czyli nie powinna mieć dziwnych problemów.
Modyfikuję sterownik "DriverVer = 10/27/2017, 23.21.13.8813". Zastanawiam się, czy już tutaj nie popełniam błędu. Wpisy jakie wprowadzam:

[Strings]
NVIDIA_DEV.1C20.0000.1462 = "NVIDIA GeForce GTX 1060 Walka"

i

[NVIDIA_Devices.NTamd64.10.0]
%NVIDIA_DEV.1C20.0000.1462% = Section149, PCI\VEN_10DE&DEV_1C20&SUBSYS_00001462

(pojawia się błąd instalacji sterownika)

lub

[NVIDIA_Devices.NTamd64.10.0...14310]
%NVIDIA_DEV.1C20.0000.1462% = Section149, PCI\VEN_10DE&DEV_1C20&SUBSYS_00001462

(Wybór urządzeń jest przeogromny po zaznaczeniu nieważne którego wpisu GTX 1060 sterowniki niby instalują się poprawnie, ale efekt końcowy jest lipny)

Po włączeniu Wiedźmina 3 - gra działa na HD4600, po włączeniu RAGE - gra działa przez około 2s na GTX 1060, po czym laptop się wyłącza.
Dodatkowo MSI Kombustor3 nie chce się uruchomić, Apollo11 Demo -od NVidii pisze, że potrzebuje minimum GTX970 do działania i też się nie włącza.


QUOTE
andrzejz78 02.01.2018, 20:26
A jak wymusisz odpalenie na dedykowanej to działa?

Nie mam takiej możliwości. Przy wcześniejszej karcie GTX870M taka opcja istniała teraz jej nie ma.

Być może powinienem zmienić sterownik na jakiś nowszy/starszy? Macie jakiś na zbyciu? smile.gif

pozdrawiam Łasica
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 4-01-2018, 7:50
Nr wypowiedzi: #7


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 588
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(jamŁasica @ 4-01-2018, 0:22) *
Nadmienię, że ta karta pochodzi z minikomputera MSI, czyli nie powinna mieć dziwnych problemów.

Wręcz przeciwnie

Piszesz że laptop się wyłącza w jakimś tam przypadku A czy ta karta jest na pewno w 100% sprawna?

QUOTE(jamŁasica @ 4-01-2018, 0:22) *
Dodatkowo MSI Kombustor3 nie chce się uruchomić

Chcesz ubić kartę?

Czy przed każdą instalacja sterownika wyłączasz sprawdzanie podpisu cyfrowego?


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 24-02-2018, 15:20
Nr wypowiedzi: #8


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 588
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Sposób kolegi Pawo na modowanie sterów do msi 3gen lub 4gen pod 980m z gt72

"
Ściągamy sterowniki ze strony Nvidia
Po rozpakowaniu w pierwszym folderze otwieramy plik "ListDevices" i tam wyszukujemy nasz id karty w kolumnie NVMI
Wycinamy/usuwamy cały wiersz z naszym id karty i przenosiy do kolumny NVMD - zapisujemy zmiany
Otwieramy folder Display Driver i wyszukujujemy w pliku NVMI nasz id karty wycinamy/usuwamy wiersz. Otwieramy plik NVMD i wklejamy nasz id karty obojętnie na jakim 980M
Teraz na górze wyszukujemy kolumnę do której zmienim nasz id. Wiadomo dla Win 7 jest to NTamd64.6.1 dla Win 10 jest NTamd64 10.0
Wyszukujemy DEV 13D7 bo ten jest od 980M i zmieniamy na 1617.1140 obok po prawej robimy to samo czyli np.

%NVIDIA_DEV.13D7.AF19.1462% = Section046, PCI\VEN_10DE&DEV_13D7&SUBSYS_AF191462
Tak będzie po zmianie
%NVIDIA_DEV.1617.1140.1462% = Section046, PCI\VEN_10DE&DEV_1617&SUBSYS_11401462

Zapisujemy i mamy stery do 980M z G-sync pod Optimusa. OCzywiście w ten sposób każda karta 970M/980M zadziała na MSI GT60/70 3 i 4 Generacji"

Sprawdzone i działa


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sebszc
dodano 30-04-2018, 22:59
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 47
Rejestracja: 2/01/13
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 53 155



Witam, zabrałem się po długiej przerwie do aktualizacji/modyfikacji sterowników 970M dla GT70 3gen i mam problem ponieważ nie działa mi Optimus mimo, że zawiera sekcję NVSupportOptimus=1. Ma ktoś jakiś pomysł? Powrót do starych sterów i Optimus działa. Porównałem sekcje między sobą i są niemal identyczne. Próbowałem również z innym sekcjami dla 970m i zawierającymi Optimusa, ale efekt ten sam. Poradzi ktoś coś?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 1-05-2018, 6:20
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 791
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



jakie id karty masz ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sebszc
dodano 1-05-2018, 7:40
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 47
Rejestracja: 2/01/13
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 53 155



PCI\VEN_10DE&DEV_13D8&SUBSYS_110C1462

Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 1-05-2018, 8:07
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 791
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



to co http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=9985...t&p=1141570 nie działa?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sebszc
dodano 1-05-2018, 8:42
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 47
Rejestracja: 2/01/13
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 53 155



Niestety, ale nie. Ale napiszę jak to u mnie wygląda, może coś już nie tak kumam jak kiedyś. Najnowsze stery pobrałem 397.31 pod Win 7x64. Po rozpakowaniu w pliku ListDevices w sekcji NVMI nie ma mojego ID karty. W tym samym pliku w sekcji NVMD doklejam moje ID karty DEV_13D8&SUBSYS_110C1462 "NVIDIA GeForce GTX 970M" Dalej do katalogu DisplayDriver i w pliku nvmii nie ma mojego ID karty, więc w pliku nvmdi w sekcji [Strings] doklejam wiersz NVIDIA_DEV.13D8.110C.1462 = "NVIDIA GeForce GTX 970M". Następnie w tym samym pliku dla sekcji [NVIDIA_Devices.NTamd64.6.1] robię wpis:
%NVIDIA_DEV.1617.1140.1462% = Section046, PCI\VEN_10DE&DEV_1617&SUBSYS_11401462 i tutaj odmiennie bo instalator nie wykrywa sprzętu. Jak robię modyfikację tylko w pliku nvmii to instalator rusza, ale Optimus nie działa.

Update:
Testy zrobione na starszej wersji sterowników 391.35 zakończone sukcesem. Optimus działa, modyfikacja tylko w pliku nvmii. Widocznie nowe coś są podobno skopane. Dziękuję za pomoc koledze lokr z forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KrzychooR
dodano 1-05-2018, 15:51
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 237
Rejestracja: 24/10/10
Nr użytkownika: 33 253
Laptop: Erazer a.k.a Gt70 Ivy Bridge



Sterowniki najnowsze działają tylko się znowu sekcje zmieniły. U mnie na GT70 z M4000m po zmianach zainstalowaly sie bezproblemowo.

PS:Aha zapomniałem dodać tak łatwo to jest tylko na win10 bo win7 jest trefny biggrin.gif






PS2:No dobra z tym windowsem to był żart ale nie mogłem się powstrzymać wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 1-05-2018, 18:58
Nr wypowiedzi: #15


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 588
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(KrzychooR @ 1-05-2018, 16:51) *
win7 jest trefny biggrin.gif

PS2:No dobra z tym windowsem to był żart ale nie mogłem się powstrzymać wink.gif

A już miałem interweniować za sianie herezji wink.gif


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KrzychooR
dodano 1-05-2018, 19:12
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 237
Rejestracja: 24/10/10
Nr użytkownika: 33 253
Laptop: Erazer a.k.a Gt70 Ivy Bridge



Dodam tylko że u mnie teraz m4000m dziala pod sekcjami 95 i 96 w sterownikach 397.31 a wczesniej bodaj bylo 111 i 112.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SqoobaNy
dodano 9-05-2018, 12:37
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 222
Rejestracja: 2/01/13
Nr użytkownika: 53 166
Laptop: Alienware M18 R2 , Erazer GT 680 , PC



Cześć. Ja się teraz męczę z Medionem (kadłubek MSI GT680) co kupiłem z 2 lata temu od MajstraMSI xD . Może ktoś mi pomoże ogarnąć ten syf . Bylem zmuszony przejść na WIN 10 mam gtx 765m w tym demonie a karta ma taki identyfikator PCI\VEN_10DE&DEV_11E1&SUBSYS_10E81462&REV_A1

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 9-05-2018, 14:27
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 791
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=90899&hl=765m

da sie zrobic prosciej bo mozna zmodowac vbiosa

zgraj swojego i wstaw na zippyshare.com czy jakis inny darmowy hosting to sie przerobi


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SqoobaNy
dodano 10-05-2018, 10:06
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 222
Rejestracja: 2/01/13
Nr użytkownika: 53 166
Laptop: Alienware M18 R2 , Erazer GT 680 , PC



Szczerze to bym wolał by ktoś pomógł mi przerobić ten odpowiedni plik .inf bo mi coś nie wychodzi ....bo potrzebuje to na cito ;]Jednak z tym vbios'em też dobra opcja .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 10-05-2018, 16:22
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 791
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



chlopie juz bys zgral tego vbiosa
a edycja na 2gen jest najprosciejsza ale vbiosem mozna to zalatwic przy takiej karcie... no ale jak kto woli.

ps
Andrzejku powinienies wydzielic spamowe watki a zzostawic konkretne posty z informacjami- reszta do osobnego watku.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 14-12-2019 - 11:33