IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

9 Strony: V  « < 5 6 7 8 9 >  
Reply to this topicStart new topic
Lenovo 700
adix1982
dodano 5-01-2017, 16:00
Nr wypowiedzi: #121


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 602
Laptop: Lenovo 700-15ISK



QUOTE(Łukasz Więcek @ 5-01-2017, 14:04) *
Odpaliłem swojego lapka z pendrive z postawionym linuksem Mint i problem nie występował - zarówno touchpad chodził bez zacięć, jak i klawiatura nie gubiła znaków. Czyli to chyba jednak problem programowy, a nie sprzętowy...

a to ciekawe. ja testowałem na linuksie (nie pamiętam jaka edycja) ale touchpad przy robieniu kółek szwankował. muszę spróbować z tym mintem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 5-01-2017, 16:15
Nr wypowiedzi: #122


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



QUOTE(adix1982 @ 5-01-2017, 16:00) *
a to ciekawe. ja testowałem na linuksie (nie pamiętam jaka edycja) ale touchpad przy robieniu kółek szwankował. muszę spróbować z tym mintem.

Chyba jednak zbyt szybko napisałem tamten post - po dłuższej zabawie jednak chyba miałem te same objawy. Chociaż prawdę mówiąc zacząłem wątpić, czy te ginące znaki z klawiatury to nie jest jednak kwestia niedokładnego wciskania klawiszy. Jak dosyć mocno łupałem słowo "test" kilkaset razy, to zdarzyła mi się tylko jedna zagubiona litera, podczas gdy normalnie piszę, to zdarza się to kilka razy w jednym zdaniu... (nie jestem przyzwyczajony do laptopowych klawiatur, więc zdarza mi się niezbyt dokładnie wciskać klawisze).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adix1982
dodano 5-01-2017, 16:53
Nr wypowiedzi: #123


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 602
Laptop: Lenovo 700-15ISK



przetestowałem Mint'a i problem z touchpadem występuje, ale za to nie nie zauważyłem problemu z klawiaturą (oprócz oczywiście źle/niedokładnie wciśniętych klawiszy o czym piszesz). I na pewno nie chodzi tylko o sposób uderzania w klawisze (owszem to tez powoduje braki znaków), ale na bank w Windows10 laptop "gubi" nawet prawidłowo naciśnięte klawisze. Zrobiłem prosty test właśnie w Mint otworzyłem edytor tekstu i trzymałem literę a. Ani razu nie zauważyłem przerwania pojawiania się litery, szło to płynnie, trzeba tylko uważnie śledzić kursor. A w Windows ten sam test powoduje co jakiś czas przerwę w pojawianiu się liter i to są chyba te milisekundy w których Windows nie załapuje wciśnięcia klawisza.

Może wynikać z tego, że klawiatura to błąd software'owy a touchpad to błąd sprzętowy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 5-01-2017, 16:55
Nr wypowiedzi: #124


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



Jeżeli jest to rzeczywiście problem czysto programowy, to chociaż jest nadzieja na jakieś poprawki. Touchpad prawdę mówiąc niewiele mnie obchodzi, bo praktycznie go nie dotykam (a nawet jak już go używam, to da się z tym żyć), ale ta klawiatura doprowadza mnie już do szału :/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 5-01-2017, 18:29
Nr wypowiedzi: #125


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



A tak w ogóle - u Was też touchpad wywala czasami jakieś logi z błędami? U mnie czasami się pojawiają właśnie w czasie pisania na klawiaturze, więc może ma to jakiś związek...

Przykładowy log: http://s.majsterkowo.pl/SynKernelDiag2017-01-05_11-15-18.log
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 5-01-2017, 18:29
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
adix1982
dodano 5-01-2017, 18:49
Nr wypowiedzi: #126


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 602
Laptop: Lenovo 700-15ISK



QUOTE(Łukasz Więcek @ 5-01-2017, 18:29) *
A tak w ogóle - u Was też touchpad wywala czasami jakieś logi z błędami? U mnie czasami się pojawiają właśnie w czasie pisania na klawiaturze, więc może ma to jakiś związek...

Przykładowy log: http://s.majsterkowo.pl/SynKernelDiag2017-01-05_11-15-18.log

to skrót do diagnostyki touchpada SHIFT + ALT + L

tu jest jak go wyłączyć https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows...82-685aca18120e
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 5-01-2017, 20:02
Nr wypowiedzi: #127


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



Z tym skrótem nie mam żadnych problemów - wychodzi piękne Ł wink.gif

A tych logów zebrało mi się więcej:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adix1982
dodano 6-01-2017, 16:44
Nr wypowiedzi: #128


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 602
Laptop: Lenovo 700-15ISK



QUOTE(Łukasz Więcek @ 5-01-2017, 20:02) *
Z tym skrótem nie mam żadnych problemów - wychodzi piękne Ł wink.gif

a przy okazji wciśnięcia tej kombinacji oprócz Ł tworzony jest ten właśnie log diagnostyki ttouchpada (tak przynajmniej jest u mnie).
Dziś zauważyłem, że po powrocie laptopa z gwarancji nie działał slot karty pamięci. To było powodem otworzenia laptopa i rzeczywiście coś musiało nie stykać bo po ponownym wyjęciu i włożeniu taśm nie mam problemu z czytnikiem SD. Sprawdziłem przy okazji działanie laptopa bez baterii i faktycznie potwierdzam, że po odłączeniu baterii zero problemów z touchpadem i klawiaturą. Aż miło się pracowało te "5 minut". Po ponownym podłączeniu baterii powtórka z rozrywki ;/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Creux
dodano 7-01-2017, 0:25
Nr wypowiedzi: #129


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 2/01/17
Nr użytkownika: 69 769



QUOTE(adix1982 @ 6-01-2017, 16:44) *

Dałeś laptopa na gwarancję w związku z niedziałającym touchpadem i klawiaturą? Rozumiem, że wrócił nienaprawiony? Jeśli coś przeoczyłem to proszę mnie naprostować smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adix1982
dodano 7-01-2017, 11:15
Nr wypowiedzi: #130


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 602
Laptop: Lenovo 700-15ISK



QUOTE(Creux @ 7-01-2017, 0:25) *
Dałeś laptopa na gwarancję w związku z niedziałającym touchpadem i klawiaturą? Rozumiem, że wrócił nienaprawiony? Jeśli coś przeoczyłem to proszę mnie naprostować smile.gif

Dokładnie tak. Dla zainteresowanych "naprawa protokołu". Happy? Happy jak smok jestem! haha
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Creux
dodano 7-01-2017, 12:10
Nr wypowiedzi: #131


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 2/01/17
Nr użytkownika: 69 769



Masakra, jak to jest możliwe w ogóle? Zapewne oni mają jakiś swój program który nie wykrywa tych błędów, ale czy tak trudno jest tym całym guru z serwisu chwilę poużywać laptopa w normalnym użytkowaniu, aby zobaczyć, że nie działa prawidłowo....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 8-01-2017, 9:12
Nr wypowiedzi: #132


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



Hej.
Zwróciłem uwagę na jedną rzecz. Strona ze wszystkimi sterownikami do 700-15ISK ma taki adres:
CODE
http://support.lenovo.com/pl/pl/products/Laptops-and-netbooks/700-Series/700-15isk/80RU/00NWPB?tabName=Downloads&linkTrack=Mast:SubNav:Support:Drivers%20and%20Software|Drivers%20and%20Software&beta=false


Na końcu mamy parametr beta=false. Probowałem zmienić go na true, żeby moc ściągnąć nowsze sterowniki w wersji beta, ale strona i tak się zaraz przeładowuje i ładuje z powrotem beta=false. Próbował ktoś to rozpracować? Przegrzebałem całe swoje konto Lenovo, ale nigdzie nie znalazłem możliwości przełączenia na ściąganie wersji beta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shly
dodano 8-01-2017, 10:58
Nr wypowiedzi: #133


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 644
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 643
Laptop: Alienware 15



QUOTE(adix1982 @ 7-01-2017, 11:15) *
Dokładnie tak. Dla zainteresowanych "naprawa protokołu". Happy? Happy jak smok jestem! haha

A wysyłałeś go do niemiec ,czy jest już jakiś polski serwis?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adix1982
dodano 8-01-2017, 12:21
Nr wypowiedzi: #134


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 602
Laptop: Lenovo 700-15ISK



Lenovo przysłało do mnie kuriera po laptopa i dali mi naklejkę do wydrukowania na paczkę. Adres dostawy to:
LENOVO MIM
UL. DZIAKOWA 115A
02-234 WARSZAWA
POLAND

Znajomy mówił, że Lenovo nie ma serwisu w PL i dalej wysyłają do Niemiec. Ale nie dam se ręki uciąć, że tak jest. Tak czy siak sprzęt wrócił do mnie z:
Arvato Polska, Centrum Usługowo-Logistyczne w Blonie, Kopytów 44D, 05-870 BLONIE, Poland
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shly
dodano 8-01-2017, 12:49
Nr wypowiedzi: #135


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 644
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 643
Laptop: Alienware 15



Ja we wrześniu lenovo b50-80 Cioci wysyłałem do niemiec prosto, bo guzik uruchamiania nie działał i niemcy naprawili ładnie wymieniając całą płytę główną , może w PL w ciula lecą....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 10-01-2017, 0:06
Nr wypowiedzi: #136


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



Instalował ktoś z Was aktualizację windowsa 15002? Albo już sobie wmawiam, albo poprawiła się sprawa gubienia liter. Czasami zdarza mi się niedokładnie wcisnąć jakiś klawisz, ale wydaje mi się, że jest jakaś poprawa. Albo sobie tylko wmawiam, żeby poczuć się lepiej... wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 11-01-2017, 12:15
Nr wypowiedzi: #137


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



Wczoraj pojawiły się też aktualizacje czterech sterowników dla 700-15ISK (w tym dla touchpada): http://support.lenovo.com/pl/pl/products/L...&beta=false

Po aktualizacji touchpad nadal się przycina, ale z klawiaturą nadal widzę poprawę (która pojawiła się już po aktualizacji windowsa). Chociaż problem chyba nadal występuje, ale w zdecydowanie mniejszym stopniu (albo po prostu zdarza mi się niedokładnie trafiać w klawisze;). Na pewno jest dużo lepiej, niż wcześniej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 13-01-2017, 17:54
Nr wypowiedzi: #138


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



Na zagranicznym forum ktoś napisał, że support lenovo poradził zrobienie kalibracji akumulatora wg poradnika: https://support.lenovo.com/pl/pl/solutions/ht500710

Kalibracja właśnie u mnie leci. Zobaczymy, czy problem całkowicie zniknie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adix1982
dodano 13-01-2017, 19:38
Nr wypowiedzi: #139


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 602
Laptop: Lenovo 700-15ISK



U mnie nowe wersje sterowników nic nie zmieniły. Windowsa nie próbowałem. Jak będę miał czas to zrobię kalibrację baterii. Ale nie nastawiam się optymistycznie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Łukasz Więcek
dodano 27-01-2017, 11:41
Nr wypowiedzi: #140


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 29/12/16
Nr użytkownika: 69 756
Laptop: Lenovo 700-15ISK



Dostałem dzisiaj takiego maila:


Link kieruje do: https://support.lenovo.com/pl/pl/solutions/ht118572

Wygląda to na jakąś akcję serwisową wymiany wadliwej części (stawiam, że chodzi o nasz problem z baterią), ale nie widzę tam żadnych szczegółów, o jaką część konkretne chodzi...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Strony: V  « < 5 6 7 8 9 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 26-02-2017 - 22:13