IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Kolejność bootowania systemu, Ubuntu na acerze E5
lepiejnicmiemow
dodano 18-09-2015, 17:23
Nr wypowiedzi: #1


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/09/15
Nr użytkownika: 65 764



Witam, mam pewien problem.

Zabrałam się za instalację ubuntu na laptopie bez systemu, z pendrive'a. Wszystko zrobiłam jak trzeba, instalacja przebiegła pomyślnie, jednak po tym musiałam zresetować komputer, żeby móc zacząć z niego korzystać. Tutaj pojawił się problem, kolejność bootowania. Jaką kolejność mam ustawić? Na razie jest ona taka:
1. USB HDD: KingstonDT 100 G2
2. USB FDD
3. HDD: ST1000LM014-1EJ164
4. USB CDROM
5. ATAPI CDROM
6. Network Boot- IPV4
7. Network Boot-IPV6

Mógłby ktoś mi z tym pomóc? Co mam zrobić dalej, żeby działało mi bez pendrive'a? Jak zostawiam właśnie taką kolejność w następnym kroku pokazuje mi się to samo co na początku, czyli zainstaluj linuxa itp. Jak stawiam na pierwszym miejscu HDD wyświetla się komunikat że nie wykrywa urządzenia. Dodam, że jestem zielona w te sprawy, więc byłabym wdzięczna za łopatologiczne wytłumaczenie wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 18-09-2015, 17:37
Nr wypowiedzi: #2


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 264
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



no to przy instalacji bootsektora nie wybralas zeby zapisal sie na hdd - trzeba przeinstalowac ponownie i przy instalacji gruba wybrac go na hdd nie penie


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 18-09-2015, 17:44
Nr wypowiedzi: #3


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 394
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 8470p



Pierwszy na liście powinien być dysk, na którym zainstalowałaś Ubuntu. Gdzie umieściłaś boot loader? Powinien być na dysku, na którym instalujesz system (czyli pewnie /dev/sda). Jeżeli nie wybierałaś podczas instalacji, to być może sam sobie wybrał źle - najłatwiej zainstalować wszystko od nowa. Najlepiej wybrać wtedy "Inny sposób instalacji" (czy jakoś tak - ostatni na liście chyba jest zawsze) i tam utworzyć sobie partycje:
1. dev/sda1 ext4 - punkt montowania "/"
2. dev/sda2 ext4/ntfs (jeżeli będzie tylko Ubuntu i nie zamierzasz przenosić za pomocą tego dysku danych, to sugeruję ext4) - partycja na pozostałe dane - opcjonalnie
3. dev/sda3 swap - jeżeli masz przynajmniej 4GB RAM i nie zamierzasz uruchamiać pamięciożernych aplikacji, to możesz nie tworzyć tej partycji - opcjonalnie

Z listy na dole wybrać dev/sda (samo sda, bez żadnej cyfry).

Przykład: http://blog.sudobits.com/wp-content/upload...tall-ubuntu.png


--------------------
HP EliteBook 8470p / Lenovo ThinkPad X200s
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lepiejnicmiemow
dodano 18-09-2015, 17:45
Nr wypowiedzi: #4


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/09/15
Nr użytkownika: 65 764



Bootsektora? Jak napisałam- jestem zielona, być może niepotrzebnie chciałam spróbować swoich sił. Instalowałam wszystko z poradnika, bootowany pendrive, potem zmiana na usb w main menu w lapku i instalacja ubuntu. Nie było tam możliwości wyboru na HDD. Rozumiem, że odinstalować ubuntu (tylko jak)?

EDIT: Popróbuję, może coś z tego wyjdzie, dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 18-09-2015, 17:55
Nr wypowiedzi: #5


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 19 484
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Wystarczy zainstalować ponownie, tylko przy instalacji trzeba wybrać "Użycie innego rozwiązania" i zaznaczyć odpowiedni dysk.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 18-09-2015, 17:55
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
waldeksik
dodano 18-09-2015, 17:58
Nr wypowiedzi: #6


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 264
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



a moze robilas instalacje na pena ?

co to za poradnik- linka zapodaj


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lepiejnicmiemow
dodano 18-09-2015, 18:09
Nr wypowiedzi: #7


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/09/15
Nr użytkownika: 65 764



Bootowanie pena- ten: http://porady.polygamia.pl/porady/w,3053,1...z_pendrive.html

Instalowanie, powiedzmy że ten, bo posiłkowałam się też yt: http://tech-online.pl/instalacja-ubuntu-14-04-krok-po-kroku/

Po kolei zaznaczyłam aktualizację, licencjonowane oprogramowanie, a potem wyczyszczenie dysku i zainstalowanie ubuntu. To było na tyle. Następnie trzeba było zresetować komputer, a że kolejność brała z USB, to jestem w kropce.

Teraz spróbuję z tym partycjonowaniem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 18-09-2015, 18:10
Nr wypowiedzi: #8


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 19 484
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Domyślnie instaluje się na dysku na którym jest.

Trzeba wybrać "Użycie innego rozwiązania".


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 18-09-2015, 18:11
Nr wypowiedzi: #9


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 394
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 8470p



W kroku 6 wybierz "Użycie innego rozwiązania" i dalej tak jak napisałem tutaj.


--------------------
HP EliteBook 8470p / Lenovo ThinkPad X200s
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lepiejnicmiemow
dodano 18-09-2015, 18:22
Nr wypowiedzi: #10


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/09/15
Nr użytkownika: 65 764



Może łatwiej będzie, jak wrzucę zdjęcie.

Tak to wygląda, co robić dalej? Nowa tablica partycji i utworzyć te punkty?

"1. dev/sda1 ext4 - punkt montowania "/"
2. dev/sda2 ext4/ntfs (jeżeli będzie tylko Ubuntu i nie zamierzasz przenosić za pomocą tego dysku danych, to sugeruję ext4) - partycja na pozostałe dane - opcjonalnie"

Drugie zdjęcie po zrobieniu tych rzeczy, tak zostawiać i instalować? Rozmiar jest w porządku?
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  12016641_1177238605624763_2015530096_n.jpg ( 57.16k ) Liczba ściągnięć: 9
Załącznik (plik)  12025529_1177243215624302_172111638_n.jpg ( 62.45k ) Liczba ściągnięć: 11
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 18-09-2015, 18:33
Nr wypowiedzi: #11


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 394
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 8470p



Usuń wszystkie partycje i załóż je od nowa, bo dziury się porobiły.

sda1 zrób około 30-40GB (powinno spokojnie starczyć), a resztę miejsca na sda2. Przy sda1 ustaw punkt montowania "/". Na dole ("Urządzenie do instalacji programu rozruchowego") wybierz "dev/sda" (bez cyfr) i kliknij "Zainstaluj".


--------------------
HP EliteBook 8470p / Lenovo ThinkPad X200s
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lepiejnicmiemow
dodano 18-09-2015, 18:48
Nr wypowiedzi: #12


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/09/15
Nr użytkownika: 65 764



sda1 max można 537MB, nie mogę podwyższyć.

Punkt montowania ustawiony, na dole bez cyfry. Z rozmiarem mogę przy sda2 jedynie obniżyć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 18-09-2015, 18:57
Nr wypowiedzi: #13


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 394
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 8470p



Hmm. Tak się teraz zastanawiam, czy nie masz UEFI boot. To co do tej pory pisałem tyczy się Legacy boot - nie wiem czy na UEFI zadziała...


--------------------
HP EliteBook 8470p / Lenovo ThinkPad X200s
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lepiejnicmiemow
dodano 18-09-2015, 19:01
Nr wypowiedzi: #14


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/09/15
Nr użytkownika: 65 764



UEFI, tak sad.gif

Poddać się i zanieść do informatyka, czy da się zrobić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 18-09-2015, 19:03
Nr wypowiedzi: #15


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 264
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



skasuj wszystko i zrob nowe

jak wyzej dla "partycji systemowej" (punkt montowania / ) zrob min 30GB - spokojnie 50GB
i w zasadzie tyle ci starczy narazie

swap zalecalbym zrobic na 1GB tak dla spokoju choc z drugiej strony swap nie bedzie potrzebny
reszte partycji zrobisz sobie po instalacji

edit
w zasadzie jak nie robisz niczego szczegolnego tzn nie bedziesz instalowala win na tym hdd to mozesz poleciec po łatwiznie i niech instalator sam utworzy partycje na tym hdd


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 18-09-2015, 19:05
Nr wypowiedzi: #16


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 394
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 8470p



Dać to się na pewno da. Nie instalowałem nigdy Linuxa na UEFI, więc Ci nie pomogę. Poczekaj na rady od kogoś innego, albo przestaw na Legacy (gdzieś w BIOSie powinna być taka opcja), usuń wszystkie partycje i rób wg mojej instrukcji.


--------------------
HP EliteBook 8470p / Lenovo ThinkPad X200s
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lepiejnicmiemow
dodano 18-09-2015, 19:16
Nr wypowiedzi: #17


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/09/15
Nr użytkownika: 65 764



Dziękuję za wszelką chęć pomocy, poczytam, popróbuję, a jak nie wyjdzie to przejdę się jutro do informatyka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 19-09-2015, 15:59
Nr wypowiedzi: #18


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 19 484
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Co nieco na ten temat

https://help.ubuntu.com/community/UEFI
https://www.thomas-krenn.com/pl/wikiPL/inde...le_view_desktop


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lepiejnicmiemow
dodano 20-09-2015, 19:46
Nr wypowiedzi: #19


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/09/15
Nr użytkownika: 65 764



Zaczelam instalowac jeszcze raz, wlasne partycje. Z artykulow wyzej:

"Jest Ubuntu instalowany w trybie EFI, jak powyżej wspomniane, to wymagana jest ESP. Aktualnie w Ubuntu (12.04) jest podczas partycjonowania automatycznie zakładana ESP. Podczas ręcznej konfiguracji z gparted muszą zostać spełnione następujące wymagania:[6]

Mount point: /boot/efi
Wielkość między 100MB i 250MB
Typ: FAT32
Nadana flaga startowa (Boot Flag), która znajduję się na początku partycji GPT

Od Ubuntu 12.04 poza tym możliwe jest wykorzystanie ESP, która została utworzona przez Windows. Partycja nie jest przy tym formatowana, jest określany jedynie punkt montowania (Mount Point) "/boot/efi".

W tym przypadku, czy moje partycje moga wygladac nastepujaco:

/dev/sda1 ext4 / 29GB
/dev/sda2 swap 8GB
/dev/sda3 fat32 /boot/efi 200MB
/dev/sda4 ext4 /home ~96GB?

Posilkowalam sie zakladaniem partycji z yt, do tego te fat32 z tekstu wyzej. Czy moge to instalowac?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
question
dodano 20-09-2015, 20:21
Nr wypowiedzi: #20


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 327
Rejestracja: 29/11/14
Nr użytkownika: 62 899



Za duży swap. Wystarczy 500 MB.

Ostatnio instalowałem manjaro i sparky na 6570b korzystając z uefi z csm.
Ja mam tak: / - 40GB, /home - 200 GB, swap - 500 MB, boot/efi - 700 MB.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-02-2017 - 12:46