IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
instalacja drugiego systemu - czym i jak
Ratucus
dodano 18-01-2016, 11:21
Nr wypowiedzi: #1


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 361
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Wiem wszystkich

Mam zamiar zainstalować drugi system. Pierwszy to win10 (do grania) drugi ma być linuks do ogólnego użytkowania (inet,filmy,muzyka,pliki tekstowe itp)
Teraz chciałbym sie dowiedziec jak to zrobić by nie zepsuć systemu ..

Windows 10 jest na 1 partycji
Gry oraz inne pliki na 2 partycji (500gb)

2 systemem ma być linuks Minta

Podejrzewam, że będę musial stworzyć 3 partycje. Teraz jak i czym to zrobić. Następnie jak zainstalować linuks bym miał przy starcie opcje wyboru systemu.

PS. Przepraszam za umieszczenie tematu w złym dziale i proszę o jego przenucenie do działu off-topic
Powód zmiany treści: zmiana działu /sc


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 18-01-2016, 14:47
Nr wypowiedzi: #2


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 19 639
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Trzeba utworzyć trzecią partycję, możliwość wyboru powinna być automatycznie.

Poszukaj poradniki na internecie bo jest pełno.



Bardziej by pasował dział Linux na laptopie


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ermenegildo
dodano 18-01-2016, 16:36
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 114
Rejestracja: 2/11/12
Z: Mazury
Nr użytkownika: 51 874
Laptop: HP EliteBook 850 G2



Na początek lekturka: http://forum.komputerswiat.pl/topic/26408-...tkuj%C4%85cych/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 23-01-2016, 9:33
Nr wypowiedzi: #4


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 361
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Mam za to inne pytanie.
Jak moge odpalić pod linuxem w firefoxem gre "Big Farm" http://bigfarm.goodgamestudios.com/
Problem jest taki, że mam ciągle białą strone. Nic się nie ładuje i nie widzę żadnego błędu.

A i jest jeszcze jeden problem. Gdy robie "Wyłącz komputer" to zamiast w/w opcji następuje tak zwany restart systemu. Od razu wspomnę, że restart systemu robi to co powinien czyli restart.
Jakaś sugestia jak to naprawić ??


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 23-01-2016, 15:43
Nr wypowiedzi: #5


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 19 639
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Co do gry to zapewne wymaga wtyczki Flash czyli przeglądarki internetowej ją obsługującej.

A tego Linuksa zainstalowałeś czy tylko uruchamiasz z płyty lub pendrive?


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 23-01-2016, 15:43
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Ratucus
dodano 23-01-2016, 20:54
Nr wypowiedzi: #6


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 361
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Jest zainstalowany. Opcja instalacji ta pierwsza, że sam wszystko sobie robi...
Co do wtyczki to zainstalowałem i nic. Na razie brak pomysłów co może być nie tak. Dlatego liczyłem, że ktoś już miał z takim problemem styczność.


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
-5tan
dodano 7-04-2016, 20:05
Nr wypowiedzi: #7


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 28/03/16
Nr użytkownika: 67 831



QUOTE(Ratucus @ 23-01-2016, 21:54) *
Jest zainstalowany. Opcja instalacji ta pierwsza, że sam wszystko sobie robi...
Co do wtyczki to zainstalowałem i nic. Na razie brak pomysłów co może być nie tak. Dlatego liczyłem, że ktoś już miał z takim problemem styczność.

Odgrzeję temat dla tych, którzy trafili tu - tak jak ja - z wyszukiwarki. Bardzo krótko:
Gry przeglądarkowe są dość często aktualizowane i wymagają dość aktualnej wersji Flash Playera. Oficjalne wsparcie dla Flash Playera (w postaci NPAPI) dla systemu Linux zatrzymało się na dość starej wersji (bodajże z 2013 roku), ale nadal działającym rozwiązaniem jest Pepper Flash Player (pomocne w wyszukiwaniu rozwiązania jest użycie skrótu: PPAPI).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 7-04-2016, 20:20
Nr wypowiedzi: #8


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 19 639
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro




Zdaje się, że tylko w Chrome i Chromium

https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash_P...sktop_platforms


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
-5tan
dodano 8-04-2016, 18:46
Nr wypowiedzi: #9


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 28/03/16
Nr użytkownika: 67 831



QUOTE(Sparc @ 7-04-2016, 21:20) *
Zdaje się, że tylko w Chrome i Chromium

https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash_P...sktop_platforms


Niekoniecznie. Jest wrapper dla innych przeglądarek. Np. dla Firefoksa.
W dystrybucji Debian odpowiednia wtyczka nazywa się browser-plugin-freshplayer-pepperflash, a zainstalować ją można poleceniem:
CODE
apt-get install browser-plugin-freshplayer-pepperflash
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 26-03-2017 - 2:35