IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
FHD IPS w 820 G1/G2/G3 (12.5")
EB4U
dodano 21-10-2017, 11:23
Nr wypowiedzi: #1


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 998
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Wracam do tego tematu, gdyż chyba jeszcze nie został on nigdy do końca rozgryziony (nie mogę przynajmniej sobie nic takiego przypomnieć, czy znaleźć).

Mam 820 G1 z uszkodzonym, oryginalnym HD IPS (UWVA) - zdjęcia poniżej (po 3 zaczepy po bokach, złącze 30-pin prawy/dolny róg).

Ciężko o taki ekran (12.5" HD IPS), zresztą m.in. nawet cenowo i tak bardziej opłacałoby się chyba wstawić tam 12.5" FHD IPS i teraz pytanie, czy FHD IPS z G2/G3 pójdzie w G1, bo taki ekran z pewniejszego źródła to powiedzmy ok 350 zł, więc nie chciałbym wtopić, tzn. ekran i tak się kiedyś przyda (nawet do jakiejś G3), ale wolałym sprawę z G1 załatwić od ręki

Ze specyfikacji wynika następujące (oczywiście zakładając, że nie ma tam błędów ze strony producenta):

Numery części ekranów IPS i taśm w 820 G1

761781-001 SPS-DSPLY HU 12.5 LED HD UWVA AG TOUCH
730536-001 SPS-DSPLY RAW PNL 12.5 LED HD UWVA AG

730537-001 Display cable kit - Includes display panel cable and webcam/microphone module cable


Numery części ekranów IPS i taśm w 820 G2

821657-001 SPS-LCD HU 12.5 LED FHD UWVA W/CAM TS
781864-001 SPS-DSPLY RAW PNL12.5 LED FHD UWVA AG

730537-001 Display cable kit - Includes display panel cable and webcam/microphone module cable


Numery części ekranów IPS i taśm w 820 G3

821657-001 SPS-LCD HU 12.5 LED FHD UWVA W/CAM TS
821656-001 SPS-LCD RAW PNL12.5 LED FHD UWVA AG
822216-001 12.5-inch FHD LED UWVA Antiglare display panel - 1920 x 1080 maximum resolution, 300-nits brightness (raw panel only)

821669-001 Cable kit - Includes connector cables for the NFC module, PointStick, and display panel


Wnioskuję zatem, że skoro w G2 użyta jest ta sama taśma ekranu, co w G1, a jednocześnie w G2 jest montowany ten sam ekran FHD, co w G3, to FHD z G2, czy G3 (łatwiejszy do dostania - przykład), będzie śmigał w G1.

Czy idę dobrym tropem ?
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  IMG_2853.JPG ( 83.7k ) Liczba ściągnięć: 4
Załącznik (plik)  IMG_2854.JPG ( 226.01k ) Liczba ściągnięć: 4
Załącznik (plik)  IMG_2852.JPG ( 121.31k ) Liczba ściągnięć: 5
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 21-10-2017, 11:59
Nr wypowiedzi: #2


マツダ恋人
*********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 10 620
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



QUOTE(EB4U @ 21-10-2017, 13:23) *
(...) Czy idę dobrym tropem ?

Wydaje się, że tak.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | ROG GTX 1080 |
LAPTOP: HP 1020 G1 + Yoga S1 + Philips BDM4065UC 4K

eGPU
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 21-10-2017, 15:50
Nr wypowiedzi: #3


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 998
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Tylko że teraz patrzę i dla HD w G1 i G2 jest ten sam bezel (730544-001), natomiast w G2 dla FHD IPS jest inny (781837-001), co faktycznie da się zauwazyć, bo jest on jakby masywniejszy.

Czyżby wynikało to z tego, że FHD IPS jest cieńszy i bezel ma to objetosciowo rekompensować, aby dekiel się zamykał na płasko ??

Trochę to wszystko skomplikowane i chyba jedyne wyjście, to albo zaryzykowac i kupić ten FHD IPS od G3, albo dać tam HD TN za 125 zł i puścić za grosze, bo gwarancji i tak już on nie ma.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poncho
dodano 21-10-2017, 15:56
Nr wypowiedzi: #4


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 853
Rejestracja: 5/02/14
Nr użytkownika: 59 335



IMHO warto zaryzykować smile.gif


--------------------
MSI GT83VR i7 6820HK GTX1070SLI 32GB RAM 256GB SSD WIFI KILLER 1435

HP ELITEBOOK 840 G1 i7 4600U AMD Radeon HD8750M FHD IPS 8GB Ram 128GB SSD

Instrukcja rozbiórki LENOVO Y510p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 21-10-2017, 17:50
Nr wypowiedzi: #5


Hejter HP
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 090
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Tylko że z tego co wyżej to już od G3 jest różnica. No ale w sumie jak się nie zaryzykuje i sprawdzić to się nigdy nie dowiemy. tongue.gif


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 21-10-2017, 20:08
Nr wypowiedzi: #6



******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 354
Rejestracja: 13/01/17
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: L440



Ewentualnie szukać po allegro "od firmy" a w razie czego na janusza, po prostu zwrócić cool.gif


--------------------
Yoga 11e |x4 2,16Ghz|64GB SSD|8GB DDR3
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p, Yoga 11e x2, T440S, L440 IPS, 6470B, 430 G1, 430 G2, zBook 15 G1, x240, x220, T430 x2, T410, L430, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

HP 430 G1 na SSD 500zł - http://allegro.pl/hp-probook-430-g1-bat-4-...7090546620.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 21-10-2017, 20:15
Nr wypowiedzi: #7


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 998
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Dodam jeszcze, że widziałem w G3 matrycę ze zdjęcia poniżej, czyli część zamienną z jakiegoś Della 12.5" z FHD IPS (swoją droga ekran dramatyczny - nie dość, że strasznie ciemny, to i strasznie zółta biel).

Leżała jak ulał i żeby nie wizualny tragizm, to nikt by nie poznał, że wymianiana. Niestety nie uczestniczyłem w wymianie, wiem tylko że w G3 zamiast środkowych dziur na śruby po każdej stronie jest plastikowy cycek, który wchodzi w dziurę mocowania zamiast śrub, czyli matryca jest trzymana przez 4 śruby, nie 6 jak w G1 (więc pewnie w G2 też).

No ale na samą matrycę to wpływu raczej nie ma, tyle tylko że w poszukiwaniach 12.5" FHD IPS 30-pin mozn trafić też na taką bez mocowań, więc ciekawe, czy ramka po ewentualnym podklejeniu takiej matrycy do niej ją utrzyma i nic się nie będzie kolebotać wewnątrz, ale sądzę, że może być bryndza, chyba że matrycę podkleić do klapy, ale jak dobrać wówczas grubość jakigoś podkładu, żeby się nic nie wypaczało...
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  IMG_2681.JPG ( 62.7k ) Liczba ściągnięć: 8
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 22-10-2017, 0:23
Nr wypowiedzi: #8


Hejter HP
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 090
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



U chińczyków nie widziałem żeby ktoś wymieniał. Na nbk ktoś tam pisał że chce zmienić w G1 z G2 ale nikt nie odpisał.


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 23-10-2017, 9:54
Nr wypowiedzi: #9


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 998
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Dobra, zamówlem ten:

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-12-5-LED-FHD...qIAAOSw5cNYePHt


Wiadomo, że pewnie wyśle jakiś zamiennik, chociaż widziałem ostatnio kilka oryginalnych matryc z różnych lapków HP i żadna i tak nie miała na sobie numery części HP, więc i tak się nie dojdzie, czy "oryginał" czy nie, chyba że będzie w pudełku HP, ale na to za te pienądze nie liczę.

Chociaż z drugiej strony oryginał wychodzi gdzieś 20 GBP drożej. Najwyżej jak będzie bryndza to na eBayu można i tak zwrócić.

https://www.lambda-tek.com/shop/?region=GB&...ring=822216-001


Dam znać co i jak jak już dojdzie.


PS. Najlepsze że typ ma też 822216-001 "no fixings" (bez mocowań na śruby):

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-12-5-LED-FHD...OMAAOSw2xRYeLrS

To chyba jakaś bzdura, bo jak to ma się niby trzymać i skąd wówczas ten sam numer cześci.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 28-10-2017, 17:03
Nr wypowiedzi: #10


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 998
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



No dobra. Nie mam obecnie zbytnio czasu żeby się z w to zagłębić, ale oto co na razie wyszło:


Przyszła matryca Samsunga (plakietka na zdjęciu poniżej).
Załącznik (plik)  01.JPG ( 93.65k ) Liczba ściągnięć: 13


Działa P&P w FHD., więc upada mit jakoby brak FHD w danej serii (820 G1) świadczył o braku opcji FHD (tzn. inny kabel itd.)
Czyli jak wynika z numerów części to jest ten sam kabel dla G1/G2 dla wszystkich rozdzielczości.


Mocowania na śruby i wejście na taśmę w tych samych miejscach, ale zwróćcie natomiast uwagę, że problemem jest szerszy dół matrycy - widać to na zdjęciach, gdzie na nową matrycę położyłem starą (oryginalną) - nowa pod spodem/stara na wierzchu.
Załącznik (plik)  02.JPG ( 184.36k ) Liczba ściągnięć: 11

Załącznik (plik)  03.JPG ( 138.87k ) Liczba ściągnięć: 10

Załącznik (plik)  04.JPG ( 150.12k ) Liczba ściągnięć: 8


A na kolejnych zdjęciach jest ramka ekranu, gdzie widać że w miejscu gdzie nowa matryca jest szersza, w starej było miejsce na zatrzaski.
Załącznik (plik)  05.JPG ( 120.75k ) Liczba ściągnięć: 12

Załącznik (plik)  06.JPG ( 98.33k ) Liczba ściągnięć: 8


Stąd możliwa różnica w ramkach ekranu dla G2 dla opcji HD i FHD (o czym wspomniałem wcześniej - 2 różne numery części).
Ponadto wydaje mi się na oko, że ta matryca bardziej odstaje ponad powierzchnię, możliwe że dlatego, że wydaje się zakrywać mocowania zawiasów do klapy, ale może to tylko złudzenie optyczne, ale gdyby tak było, to tłumaczyłoby czemu ramka od 820 G2 FHD jest masywniejsza, co daje się stwierdzić gołym okiem.

Trzeba by poszukać zdjęć gdzieś na aukcjach tyłów ramek okd 820 G2 FHD żeby sprawdzić rozstawienie zatrzasków, bo może gdyby ze zwykłej usunąć te dwa widoczne na zdjęciach, dla których nie ma miejsca, to może by naszła (ew. podkleić na taśmę dwustronna na całej długości). Gorzej jak mimo to ramka będzie odstawać, tzn. matryca będzie ją wypychać do góry.

Jak znajdę chwilę to wrócę do tematu, bo muszę się jeszcze zastanowić, czy jest sens ładować tyle kasy w tego kompa i czy nie lepiej zostawić sobie tą matrycę do jakiegoś G3/G4, bo na pierwszy rzut oka ma 0 badów (nie ściągałem jeszcze folii więc nie mogę na 100% powiedzieć, że jest idealna). Do tego by doszła ew. ramka od G2 FHD i juz się robi z 500 zł, gdzie komp wart jest z 750. No ale zobaczymy...


Aha - no i zdjęcie, że działa:
Załącznik (plik)  IMG_3053.JPG ( 694.65k ) Liczba ściągnięć: 16

Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 28-10-2017, 21:05
Nr wypowiedzi: #11


Hejter HP
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 090
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Czy jednak się da. ;p


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-01-2018 - 12:12