Przepisywanie HP Care Pack - ważne!, Komputery z zagranicy - ważne! |
Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )
![]() ![]() |
Przepisywanie HP Care Pack - ważne!, Komputery z zagranicy - ważne! |
![]() ![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() aka Pan Okoliczny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 6 135 Rejestracja: 5/01/14 Z: UK Nr użytkownika: 58 820 Laptop: + HP ![]() |
Możliwe, że już to wiecie, ale ja sam dopiero się dowiedziałem po latach życia w niewiedzy:
Wszystkie komputery pochodzące z zagranicy z Care Pack "Travel" nie wymagają przepisywania na nowego właściciela przy kupnie/sprzedaży, są uznawane przez seriws HP PL bez względu na dane osobowe wyświetlające się u nich w systemie. Pozostałe (bez "travel") wymagają przerejestrowania w HP na nowego właściciela. Dodatkowo wyjasnienie skrótów w CP: DMR (Defective Media Retention) - użytkownik nie musi zwracać wadliwego dysku do HP ADP (Accidental Damage Protection) - naprawa przypadkowych uszkodzeń mechanicznych (max raz na 12 m-cy, czyli max 2 razy w trakcie trwania 3 letniej gwarancji) Travel jest z reguły Next Business Day Onsite, więc tego chyba juz wyjaśniać nie trzeba. Tak więc posprawdzajcie swoje numery seryjne na stronie HP, może macie ważny CP i nawet o tym nie wiecie. PS: CP na komptery zakupione w PL nie wymagają jakiegokolwiek przepisywania |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
karlus ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forowicz Wypowiedzi: 128 Rejestracja: 4/01/13 Nr użytkownika: 53 213 Laptop: EliteBook 8470p ![]() |
Ja mam "ADP, Travel Next Business Day Onsite, ex HWM Onsite" czyli teoretycznie się łapię (kupowałem u Ciebie). Tylko co znaczy ex, HWM? i czy uznają w polsce ADP?
-------------------- Dell e6220 | i3 2310m | 4GB DDR3 | 120GB SSD | HD IPS Premium Display | HD 3000 | WWAN Aero2 | Backlit Keyboard
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() aka Pan Okoliczny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 6 135 Rejestracja: 5/01/14 Z: UK Nr użytkownika: 58 820 Laptop: + HP ![]() |
Wychodzi na to, że masz onsite bez przepisywania i do tego ADP.
ADP oczywiście obowiązuje w Polsce. Nie wiem co to ex HWM, ex oznacza excluding, czyli z wyłączeniem, a HWM ? Może hardware maintenance ? Najlepiej zadzwoń do HP PL, zweryfikuj to, co napisałem, dopytaj się o ten ex HWM i napisz w tym temacie. Sporo ludzi z forum ode mnie brało i duża cześć sprzętu miała CP, wiec duże prawdopodobieństwo, że skorzysta na tym ktoś jeszcze. |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
karlus ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 144 Rejestracja: 8/11/09 Nr użytkownika: 23 480 ![]() |
Ja rozmawiałem z miłą panią na chacie i powiedziała mi, że bez problemu mogę korzystać z CP. Nie będą wymagane ode mnie żadne dokumenty jeśli posiadam numer seryjny i do numeru jest przypisana aktywna usługa CarePack. Nie wiem natomiast jak u innych użytkowników i jak to jest z tym dopiskiem "travel". Nie pytałem o to. Wrzucam zdjęcie poglądowe jak u mnie to wygląda.
Załączony plik(i)
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Podobnie jak kolega wyżej, jest i ADP, i NBD Onsite, nie wiem, tylko co oznacza ta końcówka.
Sugeruję abyście zadzwonili do HP PL i poprosili o potwierdzenie wraz z założeniem sprawy dot. waszych numerów seryjnych z podaniem numeru sprawy (47...) do której w razie W będzie można sie w przyszłości odwołać. Napiszcie tu co się dowiedzieliście - jeśli 2 ooby potwierdzą (ze mną 3), to będzie można uznać że jest tak jak napisałem, |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
karlus ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 144 Rejestracja: 8/11/09 Nr użytkownika: 23 480 ![]() |
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Co do mojej gwarancji to nie miałem problemów ze skorzystaniem z niej. Mimo, że nie udało się rozwiązać mojego problemu z egpu, to jestem bardzo zadowolony z serwisu. Wprawdzie nie rozmawiałem na temat carepacków z serwisantem, nie w kontekście przepisywania go z jednych właścicieli na drugich. Jak to jest, komuś kiedyś odmówiono naprawy gwarancyjnej mimo że na laptopie był wykupiony carepack?
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() #pcmasterrace ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forowicz Wypowiedzi: 2 188 Rejestracja: 15/04/12 Nr użytkownika: 47 808 Laptop: 8470p ![]() |
U mnie jest care pack ale bez travel do tego z gwarancją offsite i z tego co kiedyś rozmawiałem z panią na czacie to też mówiła, że żadne dokumenty nie są potrzebne.
-------------------- Dell E5470 @ i5 6440HQ || FHD IPS || SSD Intel 1500 240GB || 16GB RAM || 2x Eizo EV2450 iPhone 7 Plus |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Wprawdzie nie rozmawiałem na temat carepacków z serwisantem, nie w kontekście przepisywania go z jednych właścicieli na drugich. Jak to jest, komuś kiedyś odmówiono naprawy gwarancyjnej mimo że na laptopie był wykupiony carepack? Tobie nie mogą odmówić, bo masz Travel, to bardziej niż pewne U mnie jest care pack ale bez travel do tego z gwarancją offsite i z tego co kiedyś rozmawiałem z panią na czacie to też mówiła, że żadne dokumenty nie są potrzebne. U ciebie natomiast CP obowiązuje tylko jeśli komp jest z polskiej dystrybucji, ewentualnie został już przepisany na ciebie w HP, w innym przypadku niestety nie obowiazuje. Chyba, że konsultant się walnie - tak też bywa |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() #pcmasterrace ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forowicz Wypowiedzi: 2 188 Rejestracja: 15/04/12 Nr użytkownika: 47 808 Laptop: 8470p ![]() |
Laptop nie jest z polskiej dystrybucji a tym bardziej na bank nie został przepisany na mnie. Czy w takim wypadku w razie problemów mogę się powoływać na zapis rozmowy z konsultantem który mnie wprowadził w błąd?
-------------------- Dell E5470 @ i5 6440HQ || FHD IPS || SSD Intel 1500 240GB || 16GB RAM || 2x Eizo EV2450 iPhone 7 Plus |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Spróbować można, ale czy masz nr zgłoszenia ? Czat jest dobry w USA, gdzie jest kilka stref czasowych, w PL zawsze należy dzwonić i prosić o nr zgłoszenia, zeby mieć na co sie później powołać.
Spróbuj go (CP) na siebie pzepisać, sporządź umowe pro forma z kimś znajomym i podeślij do HP (procedura opisana była już gdzieś wcześniej w innym temacie), kto wie, może sie uda. |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
epny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 2 053 Rejestracja: 22/11/09 Nr użytkownika: 23 875 ![]() |
W moim przypadku - DMR & ADP, Travel Next Business Day Onsi, dwa razy pod rząd odmówiono mi realizacji gwarancji Onsite bo nie została przeniesiona. Jakieś sugestie?
![]() Dostałem też informacje, że z ADP można skorzystać dwa razy w roku, a nie dwa razy na cały okres gwarancji... Pewna firma ma chyba niezły bałagan w środku..... ![]() Przy okazji jeśli możesz to napisz coś więcej o przenoszeniu Onsite, bo pierwsze słyszę o umowie pro forma. Jak już to faktura pro forma, a do Pani Sz*** potrzebna będzie chyba umowa kupna-sprzedaży, która łapie się na 19% dochodowego, jeśli laptop był używany krócej niż 6 miesięcy.
Powód zmiany treści: usunięto dane osobowe /tc
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Z ADP można skorzystać raz na 365 dni od pierwszego zgłoszenia, czyli maksymalnie 2 razy w ciagu 3-letniego okresu trwania gwarancji.
Mówiąc o umowie "pro forma" miałem na myśli umowę między kimkolwiek, kto niby sprzedaje komputer, a tobą (kupującym), chodzi o jakikolwiek dokument zawierający dane obydwu stron, świadczacy o przeniesieniu własności. Wydaje sie, że HP nie dba, kto był ostatnim właścicielem i czy CP był na niego zarejestrowany pod jego profilem na portalu HP, bardziej chodzi o formalne pzeniesienie własności oraz dane nowego użtkownika komputera. Nie sądzę również, aby HP dbało o to, czy podatek został uiszczony, dlatego przypuszczam (tak jak pisałem wcześniej), ze umowa sporządzone "na kolanie" miedzy toba a ciocią która niby zakupiła komputer w Norwegii podczas pobytu "na truskawkach" nada się równie dobrze jak każda inna, tak aby HP miało podkładkę do procedury. |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
epny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 2 053 Rejestracja: 22/11/09 Nr użytkownika: 23 875 ![]() |
Czyli po staremu w temacie przenoszenia Onsite.
Teraz zastanawiam się dlaczego uparcie odmawiano mi realizacji Onsite skoro mam Travel... ![]() |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
To masz travel, czy nie masz ?
Daj screenshota z gwarancją. |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Przecież napisałem już dwa razy, że Travel.
![]() A tu masz screen: http://www.aukcjoner.pl/gallery/017196920-...llegro.html#I10 |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
No to jak ten typ mógł ci odmówić !?
Przecież wyraźnie w CP jest napisane Global Coverage Czytać nie umie ? |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Dokładniej dwaj konsultanci, którzy odmówili przyjęcia i poinformowali o ograniczonej gwarancji ze względu na brak dokumentów i Onsite zarejestrowany na UK.......
A gdy zapytałem o możliwość przeniesienia Onsite dostałem listę iluś tam dokumentów włącznie z dowodem zakupu z UK, karta gwarancyjną etc. Tutaj wspominałem o tym: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=7592...st&p=807494 |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Kompletna bzdura, muszą uznać bez gadania.
Zgłupieli do reszty ? Po to jest właśnie Travel i dlatego tyle kosztuje. Jeśli jeżdzę często w delegacje za granice, to z każdym przyjazdem do danego kraju mam go na nowo rejestrować w lokalnym HP i do tego zawsze wozić wszystkie papiery ? ![]() |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Wiem, że coś jest nie tak, ale taką odpowiedz dostałem.
W poniedziałek założę sprawę o wyjaśnienie kwestii gwarancyjnej i zobaczymy. Ale jeżeli wyjdzie pozytywnie to aż szkoda mi sprzedawać EB z taką gwarancją hehe. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies | Zegar wskazuje: 25-04-2018 - 22:07 |