IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Elitebook 820 G1-G3 - dysk SATA+M2
pararocker
dodano 19-11-2016, 22:02
Nr wypowiedzi: #1


bajtel
***

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 48
Rejestracja: 15/11/13
Nr użytkownika: 58 050



Witam,
wiem, że w 840 G3 można korzystać równocześnie z dysku M2 i SATA.
W 820 G3 nie da się włożyć oby równocześnie czy może przy małym M2 uda sie je upchnąć? A jak się nie da, to może w 820 G1 lub G2 da radę?
Dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 19-11-2016, 23:25
Nr wypowiedzi: #2


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 135
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Oczywiście zarówno w 820 G1, jak i G2 da się bez problemu używać 2 dysków naraz z uwagi na oddzielne umiejscowienie portów, gdzie co do SSD na M.2 to wiadomo - w G1 2242 SATA 6Gb/s, w G2 2260 PCIe 2.0 x2 wstecznie kompatybilne z SATA 6Gb/s i w sumie wymienne co do wielkości z uwagi na taki sam rozmiar zatoki, tylko inne miejsca mocowań tyłu dysku.

Natomiast co do G3 to dobre pytanie, są w necie opinie, że niby da się, ale ja nie próbowałem. Nie zaglądałem, nie wiem, więc tylko teoetyzuję, ale to zalezy gdzie w zatoce jest umieszczony port SATA - jeśli bliżej wnętrza, to przy zastosowaniu dysku powiedzmy 7mm może na wierzchu zostać troche miejsca na dysk M.2, jeśli jednak jest on wyżej, to nic to niestety nie da, bo miejsce zrobi sie pod spodem zamiast na wierzchu. Chyba że tam wogóle wchodza wyłącznie 7mm, tak jak w 820 G1/G2 - wówczas nie było nawet tematu.

Druga sprawa (ale to tylko dla SSD), to po prostu wypakowac go z obudowy, co powinno zwolnić może z parę mm z góry i z dołu.Tylko potem je czymś odizolować i tyle.

No i ostatnia kwestia to sam dysk M.2, ja chyba zawsze trafiałem w 2280 na jednostronne, ale głowy nie dam czy nie ma dwustronnych (szczególnie przy większych pojemnościach), a wiadomo, że takie kombinacje trzeba by robić z jednostronnym, no i czy po włożeniu takiego dysku chipy będą skierowane ku dołowi, czy górze.

Ciekawy temat, dobrze byłoby gdyby ktoś się zabrał za to na żywca. Jak mi wpadnie kiedyś jakiś tani 820 G3, to popróbuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pararocker
dodano 19-11-2016, 23:45
Nr wypowiedzi: #3


bajtel
***

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 48
Rejestracja: 15/11/13
Nr użytkownika: 58 050



http://www.notebookcheck.pl/fileadmin/NBC....ook820g3/21.jpg http://www.notebookcheck.net/fileadmin/_pr..._b9aed4c1e6.jpg Sugerując się tymi zdjęciami, to się nie uda wpakowac 2 dysków niestety. Szkoda.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 19-11-2016, 23:59
Nr wypowiedzi: #4


Hejter HP
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 161
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



No raczej się nie da bo ssd blokuje. Pisali coś o adapterach ale kto się będzie bawił w to.


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 20-11-2016, 0:10
Nr wypowiedzi: #5


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 135
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Dlatego zasugerowałem wyjęcie ssd 2.5" z obudowy. Może by na chama coś weszło.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 20-11-2016, 0:19
Nr wypowiedzi: #6


Hejter HP
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 161
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Możliwe że jakby się ktoś pobawił co ten model to by się coś udało wykombinować.


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 20-02-2017, 21:52
Nr wypowiedzi: #7


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Przed chwilą sprawdziłem na 2 dyskach w G3:
- WD5000LPVX
- MZ7PC128HAFU
Oba udało mi się zamontować razem z dyskiem M2 (jednostronnym) - niestety w obu przypadkach dysk M2 oparł się na 2.5" i podniósł płytę główną (Samsung lekko, WD trochę mocniej). Czy ta dźwignia była na tyle mocna, żeby po jakimś czasie uszkodzić płytę glówną / dysk M2? Nie wiem i nie zamierzam być testerem smile.gif Trzeba poszukać czegoś minimalnie niższego...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 21-02-2017, 3:41
Nr wypowiedzi: #8


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 135
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



QUOTE(rzadzu @ 20-02-2017, 19:52) *
Trzeba poszukać czegoś minimalnie niższego...

Albo tak jak pisałem - wyjąć SSD 2.5" z obudowy, wsadzić golasa, a na niego dysk M.2.

Czy to kiepski pomysł ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 21-02-2017, 9:27
Nr wypowiedzi: #9


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Tak niby też można. Tyle, że trzeba to jakoś umocować. Przy "kompletnym" dysku jest na tyle ciasno, że nic się nie wysunie. Bez obudowy może być różnie. W każdym razie ja chciałem tam wsadzić HDD, więc ten pomysł mnie nie ratuje :-/
EDIT: Widzę, że Seagate ma (miał?) w ofercie dyski 5mm. Takie coś pewnie by weszło.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 21-02-2017, 10:36
Nr wypowiedzi: #10


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 135
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Pytanie tylko jak jest umiejscowiony i zorientowany port SATA, to znaczy czy przy włożeniu "chudszego" dysku faktycznie miejsce robi się od strony wierzchu (czyli gdzie miałby przyjść dysk M.2), czy też robi się od wnętrza, co w tym przypadku nic nie daje. Czy z obydwu stron ?

Ciężko opisać o co mi chodzi, mam nadzieję, że rozumiecie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 21-02-2017, 12:15
Nr wypowiedzi: #11


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



W załączniku rysunek poglądowy - na niebiesko port SATA, na czerwono M2. Miejsce się robi od spodu, ale chudszy dysk (fioletowy) będzie opadał pod większym kątem niż grubszy (zielony) i zrobi się luźniej pod M2.
Załącznik (plik)  Bez_tytu_u.png ( 1.01k ) Liczba ściągnięć: 37
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 21-02-2017, 13:00
Nr wypowiedzi: #12


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 135
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



O panie smile.gif Pełna profeska. Będziesz próbował myku z 5mm ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 21-02-2017, 13:30
Nr wypowiedzi: #13


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Bardzo chętnie bym przetestował takie rozwiązanie. Problemem jest niestety dostępność dysków.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 26-04-2017, 16:51
Nr wypowiedzi: #14


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Odświeżę temat. Przymierzam się do wymiany SSD w swojej 820 G3. Czy dobrze rozumiem, że łyknie dowolny dysk na M2?
Oficjalna specyfikacja: https://support.hp.com/sg-en/document/c04913012#AbT4
Go to the top of the page
 
+Quote Post
r0177
dodano 26-04-2017, 17:25
Nr wypowiedzi: #15


coś tam wiem...
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 465
Rejestracja: 11/07/07
Nr użytkownika: 1 879
Laptop: EliteBook 8770w DC i 840 G3 QHD



Co masz na myśli jako dowolny?
- rozmiar dysku
- pojemność dysku
- czy rodzaj interfejsu sata/nvme


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 26-04-2017, 21:35
Nr wypowiedzi: #16


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Mam na myśli rodzaj interfejsu.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez rzadzu dnia 26-04-2017, 21:37
Go to the top of the page
 
+Quote Post
r0177
dodano 26-04-2017, 21:37
Nr wypowiedzi: #17


coś tam wiem...
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 465
Rejestracja: 11/07/07
Nr użytkownika: 1 879
Laptop: EliteBook 8770w DC i 840 G3 QHD



Twój laptop spokojnie obsługuje zarówno sata jak i NVMe, niestety możesz tylko skorzystać z jednego dysku sad.gif albo m.2 albo klasyczny 2,5"


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 26-04-2017, 22:16
Nr wypowiedzi: #18


"Every moment has its music"
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Co do jednego dysku to sprzeczałbym się smile.gif Zerknij na poprzednie komentarze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
r0177
dodano 26-04-2017, 22:20
Nr wypowiedzi: #19


coś tam wiem...
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 465
Rejestracja: 11/07/07
Nr użytkownika: 1 879
Laptop: EliteBook 8770w DC i 840 G3 QHD



Tak wiem, czytałem... obawiam się tylko powstałych naprężeń sad.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pararocker
dodano 28-12-2017, 20:44
Nr wypowiedzi: #20


bajtel
***

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 48
Rejestracja: 15/11/13
Nr użytkownika: 58 050



Pozwolę sobie podbić temat.
Mam 820 G3 standardowo z 512 GB pod M2.
Wziąłem się za dołożenie dysku SSD. Dysk SSD to Sandisk 1 TB 7 mm pod SATA 3. Faktycznie przy wkładaniu 2 dysków ten pod M2 delikatnie unosi płytę główną. WYdaje mi się jednak, że na tyle mało, że nie powinno się to okazać problematyczne.
Wyjąłem jednak mój dysk SATA3 z obudowy. Po wyjęciu jest sporo chudszy i teraz obydwa dyski idealnie pasują, jest nawet pomiędzy nimi delikatna szczelina, więc nie powstają na pewno żadne dodatkowe naprężenia. UEFI poprawnie wyrywa 2 dyski, wszystko gra.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-04-2018 - 22:23