IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

66 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
MSI Wind U270
orebah
dodano 29-01-2011, 20:03
Nr wypowiedzi: #1


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 26/01/11
Nr użytkownika: 36 119



U270 jest do kupienia w przedsprzedaży w x-kom. Rozważam zakup i pojawiło mi się kilka pytań:
1. Ile ramu dobrać do tego notebooka 2GB, 4GB czy więcej? Będę chciał ewentualnie spróbować na nim czasem pograć w gry, oczywiście na miarę możliwości karty HD 6310.
2. W sprzedaży jest wersja bez systemu. Skąd wziąć sterowniki do tego modelu, skoro nawet na stronie MSI tego modelu jeszcze nie ma?
3. Czy w ogóle jest możliwość, że do tego modelu (E-350 + HD 6310) pojawią się sterowniki pod XP? Działam na tym systemie i na razie nie czuje specjalnej potrzeby zmiany na WIN7. Np do U250 na stronie producenta można pobrać sterowniki zarówno do WIN7 jak i do XP.
4. Czy po wejściu do "normalniej" sprzedaży ceny raczej idą w dół w stosunku do cen w przedsprzedaży? Czy może wręcz odwrotnie?
5. Pytanie dodatkowe (mało ważne) ile ten notebook tak naprawdę ma cali 11,6 czy 12,1 bo różnie jest to podawane w sieci?
Na razie chyba to wszystko.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ArturMaly
dodano 29-01-2011, 20:27
Nr wypowiedzi: #2


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 8/05/09
Nr użytkownika: 19 508
Laptop: Asus U31JG



1. Jeśli chcesz zainstalować na nim Windows'a 7 i używać kilka aplikacji na raz to 4GB będą optymalne,
2. Z dniem prowadzenia na rynek pewnie pojawi się na stronie, a w pudełku powinny znajdować się sterowniki,
3. Może będzie, może nie, kto to wie?
4.
5. 12,1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
orebah
dodano 29-01-2011, 23:48
Nr wypowiedzi: #3


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 26/01/11
Nr użytkownika: 36 119



Dzięki serdeczne za informacje. Rozumiem, że brak odpowiedzi na 4 pkt jest spowodowany polityką i dyplomacją smile.gif Tak czy inaczej decyzja zapadła.
W x-kom za konfigurację 4GB (+2BG do standardu) liczą sobie 100pln - to chyba trchę dużo, patrząc nawet na fakt, że u nich w sklepie kość 2GB kosztuje mniej niż 100pln. I tu pojawia się następne pytanie. Którą pamięć 2GB wybrać z http://www.x-kom.pl/c/1480-pamieci-sodimm-ddram3.html? Chodzi mi o to czy MSI "lubi" wkładać pamięci jakiejś konkretnej marki itd. i czy ma to w ogole jakieś znaczenie? Czy dwie kości pamięci mogą być innej marki, mieć inne MHz i CL. Po prostu nie wiem konkretnie, którą pamieć 2GB dokupić do 2 już zainstalowanych w tym notebooku?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alomporah
dodano 30-01-2011, 12:33
Nr wypowiedzi: #4


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 12/11/10
Nr użytkownika: 33 787



Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym MSI i jak byłem jakiś czas temu pewien, że chciałbym go kupić tak teraz mam wątpliwości to ze względu na:
1. konkurencje w postaci Lenovo x120e (duży plus: cały w macie; duży minus: brak USB 3.0) i Asusa 1215B (ma to wszytko co MSI i dodatkowo duży plus: matowa obudowa i duży touchpad, 2 gniazda USB 3.0; duży minus: polityka Asusa, znając historie poprzednich modeli to każe sobie długo czekać na tego Asusa pomimo tego, że w zapowiedzi firmy ma pokazać się w marcu, błyszczący ekran)
2. wychodzi sporo modeli z Brazosem w lutym i marcu zatem pomimo przed sprzedażowej ceny wydaje mi się, że może ta cena okazać się faktyczną za kilka tygodni. Zatem też odpowiedź na twoje 4 pytanie, ze jednak trzeba się spodziewać, że ceny pójdą w dół niż w górę.
3. puki co to mało testów i opinii jest dlatego ciężko ocenić czego możemy się spodziewać (dla mnie ma to znaczenie bo nie jestem osobą która co roku wymienia sobie komputer).

Co do kości ram to kupując samemu 2 Gb dodatkowego ramu oszczędzisz 30- 20 zł zatem nie wiem czy to warte zachodu, a tak masz juz ramu tyle co chcesz i nie musisz kombinować. A jak tam z kompatybilnością to nie wiem, bo tylko podstawowe informacje są o u270 w necie.

Ktoś może wie jakie w tym MSI siedzi WIFI bo żadnego info na stronie x-kom nie ma w opisie. Pozatym nie ma tez podanej informacji o bluetooth - czy ma go nie być w tym modelu?

P.S. Śmiech na sali to jest z ramem do Asusa 1215n gdzie za 1Gb płacisz 100 zł biggrin.gif

P.S 2 Co byście wybrali na moim miejscu: matowa obudowa i ekran czy USB 3.0?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
orebah
dodano 30-01-2011, 15:01
Nr wypowiedzi: #5


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 26/01/11
Nr użytkownika: 36 119



Oj decyzja już była a ty wprowadzasz mi teraz zamęt w głowie smile.gif
Dlaczego ja chyba nadal wolę U270?
1. Czas - potrzebuję komputera teraz. Mogę trochę poczekać, ale nie niewiadomo, do kiedy. Po za tym zawsze można tak czekać w nieskończoność na coś lepszego.
2. Wymiary i waga. Patrząc na poprzedników (będą to chyba U250, x 100e, 1215n) to U250 jest w porównaniu do pozostałych leciutki. Patrząc na wymiary najmniejszą głębokość (i to znacznie) ma U250, szerokość najmniejszą ma x100e (ale za to ma trochę mniejszy ekran 11,6 a nie 12,1).
3. Subiektywnie, ale x120e po prostu mi się nie podoba - wygląda jak z przed 10 lat. Oczywiście to moje prywatne zdanie.
4. Zgadzam się, że dużym minusem U270 jest błyszczący ekran.

Co do pamięci to 30pln = 10 piw rolleyes.gif chociaż pewnie masz rację, że dla świętego spokoju lepiej nie kombinować.

Przyłączam się do pytania o WiFi oraz bluetooth?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 30-01-2011, 15:01
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Alomporah
dodano 30-01-2011, 21:50
Nr wypowiedzi: #6


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 12/11/10
Nr użytkownika: 33 787



Już uaktualnili odnośnie karty sieciowej: http://www.x-kom.pl/p/62966-netbook-12,1-m...0-2048-320.html

Ale obawiam się, że bluetooth to u270 nie posiada (dowiem się jeszcze).

Zarażam innych moim zamętem biggrin.gif , ale już nie che mi się czekać (a zwlekam z kupnem już długo) i postawie chyba na tego MSI... spróbuje czegoś nowego, bo od zawsze był Asus.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 31-01-2011, 22:29
Nr wypowiedzi: #7


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 19 392
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Popatrz też na Sony Vaio YB1.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ArturMaly
dodano 1-02-2011, 8:51
Nr wypowiedzi: #8


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 8/05/09
Nr użytkownika: 19 508
Laptop: Asus U31JG



A YB1 różni sie czymś oprócz wyglądem i Bluetoothem od Winda?
Bo jak na razie to ceny trochę wysokie...

A ogólnie 12' Windy dobre pod względem budowy są?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 3-02-2011, 2:26
Nr wypowiedzi: #9


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 19 392
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



QUOTE(ArturMaly @ 1-02-2011, 8:58) *
A YB1 różni sie czymś oprócz wyglądem i Bluetoothem od Winda?

Nie ma USB 3.0

QUOTE(ArturMaly @ 1-02-2011, 8:58) *
A ogólnie 12' Windy dobre pod względem budowy są?

Przeciętne, jak to MSI.
Sony są lepiej wykonane.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Micx
dodano 3-02-2011, 9:49
Nr wypowiedzi: #10


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 56
Rejestracja: 6/01/08
Nr użytkownika: 5 765



Największą zagwozdką jest - czy MSI zmieniło touchpad w U270 względem U250? W poprzedniku nie było obsługi multitouch'a... Nie wiem jak w tych czasach może jeszcze tego brakować w laptopie, ale widząc politykę firmy MSI (żadnych wieści o U270 na stronie tydzień przed PÓŁKOWĄ premierą i bardzo mało press releasów o modelu, żadnych sztuk wysłanych do recenzowania), można się bać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alomporah
dodano 3-02-2011, 21:05
Nr wypowiedzi: #11


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 12/11/10
Nr użytkownika: 33 787



Do tej pory nie tylko MSI ale ii inne firmy nie maja obsługi multitouch np. Asus ul20 FT, czy mający wyjść lenovo x120e. Wydaje mi się że wiąże się to z tym że do obsługi multitouch wymagany jest większych rozmiarów touchpad , a taki zastosowany w małym komputerku może skutkować tym że klawiatura będzie mniejsza i tak (jak przyglądałem się) jest w Asusie 1215n gdzie klawiatura jest tuz pod samym ekranem i dość małe klawisze. Z tego co widzę MSI poszedł w drugą stronę i na obrazkach obserwuje, że klawisze dosyć spore.

Chyba MSI umieściło jakąś ulotkę informacyjna o nowych laptopach na stronce ale przeczytałem o tym na innym portalu (na stronie MSI nie mogłem tez tego znaleźć), a puki co info żadnych nie dali bo nie ma go w sprzedaży.

Puki co z tych netbooków jakie mają wyjść w lutym i marcu to w miarę rzetelna recenzja była tylko o HP.

Ja osobiście czekam jeszcze z 5 dni i jeżeli nic się nie zmieni biorę MSI, bo bardzo zależy mi na wersji bez sytemu i z USB 3.0. To całe błyszczenie jakoś ścierpię a w przyszłości oblepię go naklejkami biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ArturMaly
dodano 3-02-2011, 21:18
Nr wypowiedzi: #12


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 8/05/09
Nr użytkownika: 19 508
Laptop: Asus U31JG



QUOTE(Alomporah @ 3-02-2011, 21:12) *
Ja osobiście czekam jeszcze z 5 dni i jeżeli nic się nie zmieni biorę MSI, bo bardzo zależy mi na wersji bez sytemu i z USB 3.0. To całe błyszczenie jakoś ścierpię a w przyszłości oblepię go naklejkami biggrin.gif


Mam dokładnie to samo smile.gif
Tylko się zastanawiam z jaką ilością ramu go wziąć...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alomporah
dodano 3-02-2011, 23:24
Nr wypowiedzi: #13


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 12/11/10
Nr użytkownika: 33 787



QUOTE(ArturMaly @ 3-02-2011, 21:25) *
Mam dokładnie to samo smile.gif
Tylko się zastanawiam z jaką ilością ramu go wziąć...


ja od początku wiedziałem , że wezmę go z 4 gb bo chce win x64 zainstalować , a to niezbędne minimum do tego sytemu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Micx
dodano 4-02-2011, 14:33
Nr wypowiedzi: #14


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 56
Rejestracja: 6/01/08
Nr użytkownika: 5 765



Jest to dokładka ramu od X-KOM'a, więc obawiam się o zgodność parametrów... O częstotliwość się nie martwię (1066MHz, notabene), ale opóźnienia (CL) i inne parametry. Najlepiej, jeśli obie kości są takie same, wtedy wydajność jest pewna, inaczej...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Micx
dodano 8-02-2011, 10:04
Nr wypowiedzi: #15


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 56
Rejestracja: 6/01/08
Nr użytkownika: 5 765



Ciekawostka o U270 ze strony msi.com, wreszcie się cokolwiek tam pojawiło (data 28.12.2010? oO Google pierwszy raz wypluł taki wynik a ciągle o to samo pytam...):

"The MSI i-charger recharges handheld multimedia devices more than three times faster than USB 2.0, vastly cutting the amount of time needed for recharging."

W MSI U270 dodano bajer MSI pt. i-Charger, który umożliwia podniesienie natężenia prądu w porcie USB, ze standardowego 500mA do 1A, dzięki temu po pierwsze więcej urządzeń może być przez USB ładowanych (wymagają >500mA żeby ruszyć), a po drugie standardowe urządzenia szybciej się ładują (choć może to się odbić na żywotności baterii, gdyby robić tak ciągle...).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trebia
dodano 9-02-2011, 14:18
Nr wypowiedzi: #16


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 183
Rejestracja: 31/01/11
Nr użytkownika: 36 323



QUOTE
Witam serdecznie,

promocja trwa do 01.03. br.
Zachęcamy do złożenia zamówienia.

Pozdrawiam


taką dostałem odpowiedź. Więc przesuwają dostępność cały czas ! Moze warto poczekac na 1215B !
Powód zmiany treści: oznaczyłem cytat /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Micx
dodano 9-02-2011, 17:46
Nr wypowiedzi: #17


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 56
Rejestracja: 6/01/08
Nr użytkownika: 5 765



A ja dostałem takie wieści z Centrali:

QUOTE
Witam,

model podany przez Pana posiada moduł Bluetooth w wersji 2.1.

Wszystkie notebooki U270 powyżej 2GB RAM posiadają pamięci instalowane
przez naszą firmę.

Będą to kości firmy kingston taktowane 1333 mhz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
orebah
dodano 9-02-2011, 20:58
Nr wypowiedzi: #18


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 26/01/11
Nr użytkownika: 36 119



QUOTE(Micx @ 9-02-2011, 17:53) *
Będą to kości firmy kingston taktowane 1333 mhz.


Skoro oryginalna pamięć 2GB jest taktowana 1066 MHz to chyba bez sensu jest dokładać do niej pamięć 1333 MHz tym bardziej, że 1066 ma CL7 a 1333 ma CL9?
Co o tym myślicie?
Ja chyba jednak kupię z oryginalną pamięcią 2GB. Potem zajrzę do środka co tam dokładnie siedzi i dokupię wtedy drugą dokładnie taką samą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trebia
dodano 9-02-2011, 23:12
Nr wypowiedzi: #19


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 183
Rejestracja: 31/01/11
Nr użytkownika: 36 323



Oni to strasznie mieszaja w x-kom. Ostatnio jeden forumowicz pisal, ze z x-komu odpisali mu iż dodatkowa pamiec RAM jest dokladana od producenta !
Ja tez kupuje u270 z orginalna pamiecia 2GB i juz ! Wyjdzie taniej jak sobie potem sam doloze i sam bede w nim grzebal a nikt mi go nie bedzie rozkrecal !

Pozatym pewnie Tobie tak napisali, ze wsadza 1333MHZ ale na pewno komus wstawia mniejsze/tansze gdyz beda liczyli ze ktos sie nie zna, nie sprawdzi i na nim zarobia !
Zeby im pokazac kto rządzi mozna zamowic u270 plus w ich sklepie osobno pamiec hi hi biggrin.gif
Powód zmiany treści: proszę nie posuwać się do insynuacji; ostrzegam, że pisząc takie rzeczy, narażasz się na odpowiedzialność karną /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trebia
dodano 17-02-2011, 10:46
Nr wypowiedzi: #20


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 183
Rejestracja: 31/01/11
Nr użytkownika: 36 323



Czemu jeszcze nie ma zadnego testu u270. Ciekawe czy pojawi sie jakis przed 1 marca. x120e test juz dawno jest. A to u270 jest pierwszym notebookiem opartym na Branzosie
Go to the top of the page
 
+Quote Post

66 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-01-2017 - 3:53