IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

44 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
Wszystko na temat Acer AO722
destructor0
dodano 5-09-2011, 0:42
Nr wypowiedzi: #41


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 36
Rejestracja: 1/09/11
Nr użytkownika: 42 216



Co do wykonania, poklikałem wszystkie asusy dostępne w mojej mieścinie i przycisk(i) touchpada to robił chyba drwal.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 5-09-2011, 8:10
Nr wypowiedzi: #42


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



Acer Aspire One 722 z X-KOM'u, właśnie został zakupiony i opłacony smile.gif
http://allegro.pl/acer-one-ao722-c-60-4gb-...1801721712.html

Ciekawe, ile czasu będę czekał na kuriera, orientuje się ktoś, kto już brał u nich sprzęt?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
naprawa
dodano 5-09-2011, 8:13
Nr wypowiedzi: #43


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 30/07/11
Nr użytkownika: 41 225



Acer na ogół daje rok gwarancji ASUS 2 lata, może to ułatwi wybór.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 5-09-2011, 8:26
Nr wypowiedzi: #44


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



Z tym Acerkiem dostałem gwarancję 24-msc D2D, więc nie ma problemu.

Do Acerów mam pewien uraz - w aktualnym laptopie Acera, muszę najpierw przedmuchać gorącym powietrzem z suszarki układ graficzny przez ok 2 minut, żeby w ogóle chciał się odpalić biggrin.gif. Poza tym bateria, która trzyma mi ok 3 minut, oraz pęknięte zawiasy matrycy.
Ale! Laptopa tego kupiłem jako używkę - zawiasy już wtedy miały bardzo mocne luzy, więc pewnie wina poprzedniego właściciela. Bateria po zakupie trzymała ok. 30 minut, więc po prostu z wiekiem padła.
Jeśli chodzi o konieczność wygrzewania układu graficznego, to akurat nie jest wina Acera, a nVidii - można sobie poczytać, o wadliwej serii układów 6xxx, 7xxx, 8xxx - chodziło m.in. o nieużywanie ołowiu w cynie, że niby ekologicznie.
Mimo tych urazów, ponownie kupiłem Acera i mam nadzieję, na niezawodność akurat tego modelu smile.gif.

PS: Na pewno nie kupię więcej nic, co zawiera podzespoły nVidii, bo te skurczybyki nawet nie chciały się oficjalnie przyznać do wady fabrycznej (tzn. przyznali się, w przypadku laptopów Della, ale nie w przypadku innych notebooków, mimo identycznych układów graficznych...).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damien
dodano 5-09-2011, 9:10
Nr wypowiedzi: #45


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 263
Rejestracja: 1/03/10
Nr użytkownika: 26 655



QUOTE(Namek @ 5-09-2011, 8:16) *
Acer Aspire One 722 z X-KOM'u, właśnie został zakupiony i opłacony smile.gif
http://allegro.pl/acer-one-ao722-c-60-4gb-...1801721712.html

Ciekawe, ile czasu będę czekał na kuriera, orientuje się ktoś, kto już brał u nich sprzęt?



Mamy nadzieję, że się podzielisz wrażeniami z użytkowania i podasz ile system windows daje pkt temu procesorowi, przynajmniej orientacyjnie będziemy wiedzieć czy wzrost wydajności jest wart zachodu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 5-09-2011, 9:39
Nr wypowiedzi: #46


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



QUOTE(damien @ 5-09-2011, 9:16) *
Mamy nadzieję, że się podzielisz wrażeniami z użytkowania i podasz ile system windows daje pkt temu procesorowi, przynajmniej orientacyjnie będziemy wiedzieć czy wzrost wydajności jest wart zachodu.


Nie omieszkam smile.gif.
Na netbooku zainstaluję Windowsa 7 Professional SP1 x64 z MSDN AA i napiszę, ile punktów daje system temu prockowi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
destructor0
dodano 5-09-2011, 15:52
Nr wypowiedzi: #47


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 36
Rejestracja: 1/09/11
Nr użytkownika: 42 216



Czekam również na jakiś opis. Może ktoś z użytkowników ao722 odpowie na pytania dotyczące prędkości uruchamiania/działania aplikacji:
1. open office czy microsoft office z:
a) uruchamianiem dokumentów(arkuszy)
cool.gif pracą z wieloma dokumentami
2. do przeglądania zdjęć
3. nieskomplikowanych aplikacji 3D
Poza tym:
4. która gra działa w miarę płynnie.
I:
5. Jaki jest komfort korzystania z klawiatury
6. Komfort korzystania z touchpada i jego przycisków.

Najlepiej wszystko w win7 64 ale jak ktoś ma inny system to też chętnie poczytam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damien
dodano 9-09-2011, 16:14
Nr wypowiedzi: #48


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 263
Rejestracja: 1/03/10
Nr użytkownika: 26 655



Zniecierpliwiony kupiłem przez internet tego netbooka w kolorze niebieskim w wersji z C-60 i 2GB ram. Tak więc myślę, że po weekendzie sam napiszę co nieco o tym jak się sprawuje. Na razie nie mam czasu się bawić, a jedynie go pooglądałem i muszę stwierdzić, że rozmiar netbooka jak i kolor jest przyjemny wzrokowo. Fajnie się prezentuje mówiąc dokładniej. Może i czarny jest elegantszy bardziej klasyczny ale chciałem bardziej wyróżniający się kolor i nie mam na co narzekać.

Po pierwszym wrażeniu stwierdziłem również, że dobrze że się nie zdecydowałem na AO 522 (10.1") ponieważ ten 722 i tak jest bardzo mały, a jeszcze mniejszego z mniejszym ekranem to już raczej nie chciałbym mieć. Pewnie miałbym skojarzenia, że to taki bardziej rozbudowany telefon wink.gif

A co do ilości Ram to zdecydowałem się zaoszczędzić 50 zł ponieważ wydaje mnie się, że dla tak słabego procesora nie ma potrzeby ładować na siłę większej ilości ram, a na forum ktoś już wspomniał, że po przetestowaniu z kością 2GB, a następnie 4GB układu c-50 (bodajże w acerze 522) nie zauważył praktycznie żadnej różnicy w szybkości działania, a zresztą kupić kiedyś 4GB jakby trzeba było to nie będzie jakiś duży problem, tak jak i wymiana. A ja jakoś nie chciałem przekroczyć magicznej bariery 1000 zł za samego netbooka. Tak już po prostu mam smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 9-09-2011, 19:33
Nr wypowiedzi: #49


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



Przepraszam, że tak długo, ale kurier przyjechał do mnie dopiero we środę, a że miałem niewielki zapiernicz, to dopiero wczoraj po południu zabrałem się za instalację systemu i programów.
Zainstalowałem Windowsa 7 Professional x64 SP1. Na początku miałem problem ze sterownikami od grafiki - nie chciałem brać tych ze strony Acera, bo są stare, postanowiłem więc pobrać sterowniki ze strony producenta, czyli ATI, a dokładnie ATI Catalyst 11.8 dla notebooków... no i zaczęła się zabawa, dość długa, która zakończyła się tym, że te sterowniki nie są przeznaczone dla tej grafiki, bo to przecież procesor i grafika w jednym wink.gif. Nie będę się rozpisywał, powiem tylko tyle, że wreszcie udało mi się znaleźć odpowiednie sterowniki - najnowsze, z datą 13.07.2011. Jeśli chodzi o pozostałe sterowniki, to nie licząc dźwięku, do każdego podzespołu znalazłem nowsze sterowniki (i nowszych na chwilę obecną nie ma), więc jak ktoś chce, to niech do mnie pisze, a pomogę i podeślę parę linków.

Pierwsze wrażenie - dość mały, ale oczekiwałem, że będzie ciut lżejszy - póki co, bez baterii waży tyle, ile bym sobie życzył, żeby ważył z baterią wink.gif. Baterii nie wsadzałem, bo wolę ją sformować na spokojnie i ładować na wyłączonym netbooku, a póki co, przez instalowanie, aktualizowanie, kopiowanie....... komputerek był prawie ciągle włączony i często restartowany. Tak więc nie powiem póki co, jak z wytrzymałością na baterii, ale obiecuję się podzielić wrażeniami podczas roku akademickiego, który już wkrótce smile.gif.

Jak tak sobie postawiłem netbooka na miejscu, w którym do tej pory był mój stary Acerek (14,1"), to stwierdzam, że jest w sam raz, może ciut, ciut za mały. Na pewno plułbym sobie w brodę, gdybym wziął 10,1". Rozdzielczość mam ustawioną 1366x768, ale powoli czuję, że przy takiej matrycy, to trochę za dużo i plamka pojedynczego piksela jest zbyt mała, za bardzo męczy wzrok, a siedzę przed nim dość krótko. Może to też kwestia przyzwyczajenia, w końcu na poprzednich 14,1 calach miałem 1280x800.

Jeśli chodzi o głośność, to jest troszkę cichszy od poprzedniego Acera, ale i tak mógłby być jeszcze ciut cichszy, chociaż w gruncie rzeczy nie jest źle.
Spoko, jestem malkontentem i lubię ponarzekać smile.gif.

Jeśli chodzi o programy biurowe - Office 2010, a dokładniej Word i Excel, bo reszty nie chciało mi się testować, odpalają się w 3-5 sekund przy pierwszym odpaleniu po uruchomieniu kompa. Następne odpalenia, to 1-1,5 sekundy, więc naprawdę dobry wynik. Pracować, nie pracowałem, nie miałem okazji nic pisać w wordzie, ale myślę, że nie będzie żadnych problemów z zamulaniem.

Jeśli chodzi o przeglądanie zdjęć - przeglądałem standardową przeglądarką z Windowsa 7 - to zdjęcia 1,5-2MB przechodzą płynnie, chociaż czasem na jakieś pół sekundy/sekundę wpieprza się napis "Trwa ładowanie...", ale przy AMD Turion 64 X2 1,9GHz miałem podobne prędkości, więc też nie narzekam.

Klawiatura... no cóż, na pewno to kwestia przyzwyczajenia. Jak się od trzech lat pisało na klawiaturze z 14,1-calowego laptopa, to przesiadka na klawiaturę z netbooka 11,6" jest trochę irytująca, chociaż z każdym kliknięciem jest coraz lepiej. Dla mnie osobiście nie pasuje jakoś klawisz Backspace i Enter - są jakby za wysoko i za bardzo w prawo, ale tak, jak mówiłem, pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Póki co, co drugie/trzecie napisane słowo muszę poprawiać biggrin.gif.

Touchpad... to samo, kwestia przyzwyczajenia. Póki co przeszkadzają mi trochę ten pasek, łączący PPM i LPM. Mógłby być trochę wyższy, bo czasami chcąc kliknąć np. LPM, naciskamy niechcący na sam touchpad. Jeśli chodzi o sam touchpad - samą płytę - to nie widzę żadnych wad. Póki jestem w domu, korzystam oczywiście z myszki bezprzewodowej wink.gif.

Jeśli chodzi o wspomnianą wyżej pamięć, to zdecydowałem się na 4GB z prostego powodu - często korzystam z Windowsa XP na wirtualnej maszynie, a oprogramowanie, które tam instaluje, wymaga minimum 512MB RAMu, najlepiej 1GB. Teraz ustawię 1GB i nie będzie problemów, jak na poprzednim Acerze, że czasami wywalało mi z VirtualBoxa przez zbyt małą ilość pamięci. Wydatek nieduży, bo +50zł, dlatego nie wahałem się zbyt długo.

Odpaliłem na szybkiego jeszcze kilka filmów w MKV (Matroska) w 1080p, po kilkanaście GB każdy i chodzą płynnie, bez żadnych zacięć. Zainstalowałem AMD System Monitor i sprawdzałem zużycie grafiki - z 1-2% w stanie spoczynku, po odpaleniu filmu w 1080p, wrasta do 40-60%, więc wynik również świetny, widać, że z zapasem mocy.

Jeśli chodzi o różnicę, między C-50, a C-60, to sprawdzałem w CPU-Z - prędkość procka skacze między 800 a 1300MHz. W spoczynku 800MHz, przy normalnej pracy 800-1000MHz, przy np. uruchamianiu jakiejś aplikacji 1000-1300MHz.

I odpowiedź na czyjeś pytanie - Windows 7 x64 daje temu procesorowi wynik cząstkowy 3,3 w indeksie wydajności.


Podsumowując - wielkość, jak dla mnie w sam raz. Trochę za duża rozdzielczość, jak na taką matrycę, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, tak samo, jak kwestią przyzwyczajenia jest wielkość klawiatury i pasku przycisków pod touchpadem. Fajna designerska klapa z motywem tafli wody, na którą spadła kropla wink.gif. Póki co ani razy nie pożałowałem wydanych pieniędzy, warto było.


Ciekawostka - w pudełku, z netbookiem była jakaś płyta CD/DVD, pewnie ze sterownikami, chociaż nie wiem do końca z czym. Zastanawia mnie tylko, po co komuś, kto dajmy na to kupuje sobie ten sprzęt, jako pierwszy komputer w domu, ma z tej płyty skorzystać, skoro w Acerze AO722 nie ma napędu optycznego xD? Trochę tak, jakby do umywalki dołączyć krem do golenia.

Jeśli macie jakieś pytania, pytajcie smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IwoMal
dodano 9-09-2011, 20:07
Nr wypowiedzi: #50


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 9/09/11
Nr użytkownika: 42 462



Kolego Namek kupiłem dzisiaj AO722 i właśnie instaluję system, mógłbyś podać linki i wersje ściąganych sterowników? Albo chociaż gdzie szukać , żebym nie powielał Twoich błędów. Pozdrawiam ;]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 9-09-2011, 20:19
Nr wypowiedzi: #51


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



QUOTE(IwoMal @ 9-09-2011, 20:13) *
Kolego Namek kupiłem dzisiaj AO722 i właśnie instaluję system, mógłbyś podać linki i wersje ściąganych sterowników? Albo chociaż gdzie szukać , żebym nie powielał Twoich błędów. Pozdrawiam ;]

Windows 7? 32, czy 64 bit?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IwoMal
dodano 9-09-2011, 20:22
Nr wypowiedzi: #52


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 9/09/11
Nr użytkownika: 42 462



Win 7 64 bity z SP1 ;]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 9-09-2011, 20:39
Nr wypowiedzi: #53


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



QUOTE(IwoMal @ 9-09-2011, 20:28) *
Win 7 64 bity z SP1 ;]

Czyli to samo, co u mnie wink.gif.

APU-CPU-GPU:
Bezpośredni link nie działa - blokada przed hotlinkowaniem, dlatego przejdź tutaj:
http://support.amd.com/us/gpudownload/embe...indows_all.aspx
i kliknij na dole, przy AMD Embedded GPU and Chipset Vista/Win7 Driver 227 MB przycisk DOWNLOAD
powinien się pobrać plik 8.88-110713a-122757C-EDG_Direct.zip

Audio (tak, jak wspominałem, sterowniki ze strony Acera są w tym przypadku najnowsze):
http://global-download.acer.com/GDFiles/Dr...cer&SC=PA_6

Bluetooth (sprawdź, jaki masz, u mnie jest Atheros):
http://www.station-drivers.com/telechargem...rivers.com).exe

CardReader:
http://www.station-drivers.com/telechargem...rivers.com).exe

LAN:
http://www.station-drivers.com/telechargem...rivers.com).exe

TouchPad (u mnie Synaptics):
http://www.station-drivers.com/telechargem...rivers.com).exe

WLAN (u mnie Broadcom):
http://www.station-drivers.com/telechargem...rivers.com).exe


Modemu 3G nie mam, więc nie sprawdzałem aktualności sterowników ze strony Acera.


Oprogramowanie do kamery:
http://global-download.acer.com/GDFiles/Ap...&SC=EMEA_20

Oprogramowanie ePower:
http://global-download.acer.com/GDFiles/Ap...&SC=EMEA_20

Oprogramowanie LaunchManager:
http://global-download.acer.com/GDFiles/Ap...&SC=EMEA_20


To, jaki masz sprzęt - czy np. bluetooth jest firmy Atheros, czy Broadcom, albo karta WLAN, czy jest Atheros, Broadcom, czy Realtek, sprawdzisz sobie programikiem od Acera:
http://global-download.acer.com/FilesDownl...orDetection.exe


Sterowniki są aktualne, na dzień 10.09.2011 laugh.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IwoMal
dodano 9-09-2011, 20:43
Nr wypowiedzi: #54


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 9/09/11
Nr użytkownika: 42 462



QUOTE(Namek @ 9-09-2011, 20:45) *
Sterowniki są aktualne, na dzień 10.09.2011 laugh.gif .


Ten program do HVD fajny, ale ja tam mam tylko napisane że Lan i Wireless Lan są Atheros. Nie ma nic więcej, nawet o Bluetooth a powinno być. Jakieś sugestie? tongue.gif

Czy warto instalować "EPower i Launch Menager??"
hahaha dobre. Wielkie dzięki!! zabieram się za moją nową zabawkę :]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 9-09-2011, 20:58
Nr wypowiedzi: #55


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



QUOTE(IwoMal @ 9-09-2011, 20:49) *
Czy warto instalować "EPower i Launch Menager??"

Zawsze pałałem niechęcią do wszelakich pierdół, które dorzuca producent, ale że to tylko dwa programy, zdecydowałem się je zainstalować. ePowera chyba można w ogóle pominąć - nie widzę, żeby dodał jakąkolwiek funkcjonalność, poza tym, że w opcjach zasilania, zresetował mi profile, które kilka godzin wcześniej utworzyłem xD.
Jeśli o LaunchManagera, to wg. mnie warto zainstalować - dodaje on animacje, np. przy ściszaniu/zgłaśnianiu, włączaniu/wyłączaniu WiFi/Bluetooth i wygląda to naprawdę ładnie i schludnie. Jeśli ktoś jednak stawia na 'odchudzanie' systemu, to wiadomo, że nie zainstaluje programu, który działa w tle, i akurat w tym przypadku żre 30MB RAMu wink.gif.

QUOTE(IwoMal @ 9-09-2011, 20:49) *
Ten program do HVD fajny, ale ja tam mam tylko napisane że Lan i Wireless Lan są Atheros. Nie ma nic więcej, nawet o Bluetooth a powinno być. Jakieś sugestie? tongue.gif

Wciśnij Fn+F3 i w programie Detect Again. Jak nie pomoże, to raz jeszcze. Bluetooth po prostu jest domyślnie wyłączony.

TouchPada niestety Ci nie pokaże, więc wyliczanka, na co trafisz, ale raczej to samo, co ja, czyli Synaptics.

Najnowsze drivery do WLAN Atheros:
http://www.station-drivers.com/telechargem...rivers.com).exe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IwoMal
dodano 9-09-2011, 21:00
Nr wypowiedzi: #56


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 9/09/11
Nr użytkownika: 42 462



aa widzisz Fn+F3 podziałało, myślałem że to włącza wi-fi a nie Bluetooth tongue.gif Zatem BT też Atheros ;]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 9-09-2011, 21:04
Nr wypowiedzi: #57


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



QUOTE(IwoMal @ 9-09-2011, 21:06) *
aa widzisz Fn+F3 podziałało, myślałem że to włącza wi-fi a nie Bluetooth tongue.gif Zatem BT też Atheros ;]

Jak będziesz miał LaunchManagera, to ten skrót odpali okienko do włączania/wyłączania WiFi i Bluetootha wink.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IwoMal
dodano 9-09-2011, 21:18
Nr wypowiedzi: #58


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 9/09/11
Nr użytkownika: 42 462



sprytne, bo nie robi się zbędnego bałaganu na klawiaturze. Wielkie dzięki za pomoc, dużo szybciej mi idzie ;]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damien
dodano 10-09-2011, 10:31
Nr wypowiedzi: #59


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 263
Rejestracja: 1/03/10
Nr użytkownika: 26 655



Proponowałbym aby dyskusje o tym netbooku i jego użytkowaniu przenieść do tematu poświęconemu temu modelu tj. " AO 722 - już dostępny" ponieważ w tym temacie rozchodziło się o porównanie C-50 z C-60, a rozmowa zeszła na inne tory, a przydałby się oddzielny temat który niejako byłby kompendium wiedzy na temat tego netbooka dla aktualnych jak i przyszłych użytkowników, coś na wzór tego 'przypiętego' o AO522, gdzie każdy może odnaleźć interesujące go informacje. Wspomniany prze zemnie nadaje się do tego chyba bardzo dobrze. A ao722 jak widać zyskuje coraz większą popularność smile.gif

Tam tez opiszę swoje wrażenia z użytkowania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Namek
dodano 10-09-2011, 11:40
Nr wypowiedzi: #60


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 80
Rejestracja: 4/09/11
Z: Białystok
Nr użytkownika: 42 289



Co jakiś czas zamierzam dodawać nowe sterowniki, jak będą wychodziły i na za jakiś czas zdam relację z wytrzymałości baterii.
Powód zmiany treści: usunąłem odniesienie do kwestii, która się zdezaktualizowała /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post

44 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-08-2017 - 8:36