IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

37 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Asus 1215B, wszystko na jego temat
Elv
dodano 7-06-2011, 16:05
Nr wypowiedzi: #1


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 19
Rejestracja: 13/05/11
Nr użytkownika: 39 246
Laptop: Asus 1215B Silver



Witam

Jako właściciel nowego Asusa 1215B chciałbym założyć wątek dotyczący tego modele.
Mam nadzieje, że wszyscy użytkownicy tego malucha będą tu zaglądać i pomogą z problemami z tym sprzętem.

Na początek parę spraw odnośnie specyfikacji.
Ktoś wcześniej pisał, że asus wspiera tylko 32bitową wersję W7 na tego netbooka, (na stronach sprzedawców też jest info o 32bit) a mój Asus kupiony w Polsce ma oryginalnego Windows 7 Home Premium 64bit. To dobrze, ale są też problemy.

Po instalacji czystego W7 HP 64bit jest problem z instalacją niektórych sterowników ze strony asusa.
Sterowniki dla Wifi ze strony asusa nie działają na W7 64bit. Sterownik, który działa to:
Asus ET2400XVT Wireless LAN Driver v 5.60.350.11 for Windows 7 64-bit - TechSpot Drivers

Problem z touchpadem u mnie się pojawił, jak za mocno czyściłem jego przyciski. Kursor potem latał i przeskakiwał (mam mysz bezprzewodową i na razie go nie ruszam)

Pytanie:
1. Wie ktoś może co trzeba zainstalować, żeby na wyświetlaczu pojawiało się OSD przy przełączaniu różnych rzeczy klawiszami Fn + coś (na oryginalnym windowsie było takie coś)
2. W7 zainstalował sobie "AMD High Definition Audio Device". Jaki zainstalować nowszy sterownik audio? Wersje 6293 i 6373 ze strony asusa się nie instalują.


Trochę niespójny ten post, ale jestem trochę niewyspany (instalacja dwóch W7 64bit z szyfrowaniem TrueCrypt)
Powód zmiany treści: zmiana tytułu /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elv
dodano 7-06-2011, 17:56
Nr wypowiedzi: #2


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 19
Rejestracja: 13/05/11
Nr użytkownika: 39 246
Laptop: Asus 1215B Silver




Odp 1. Hotkeye nie działają. Trzeba zainstalować prawdopodobnie KBFilter, ale ten ze strony asusa się nie instaluje na W7 64

Odp 2. Niezauważyłem wcześniej, ale wogóle nie mam dźwięku. Stery od asusa się nie instalują, a po wersji 6293 jest BSOD

Ktoś wie co z tym zrobić? Szukałem na google, ale nic nie znalazłem.

Jak był ten system co asus przygotował, to wszystko działało. Nie mam jak go teraz zainstalować z powrotem.
Asus chyba pomieszał na swojej stronie sterowniki, albo nie umieścił tych co sam instalował w swoim W7 64bit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Remol
dodano 8-06-2011, 21:42
Nr wypowiedzi: #3


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 31
Rejestracja: 24/02/08
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 7 640



Odnośnie sterowników to próbowałeś zainstalować te ze strony asusa USA ???

Poza tym powiedz mi czy na windzie od asusa tej pre-instaled wszystko działało : hotkeye (fn), usb 3.0, sleep and charge i cała reszta?
Czy wszystkie problemy pojawiły sie dopiero jak sam zainstalowałeś winde ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elv
dodano 9-06-2011, 16:03
Nr wypowiedzi: #4


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 19
Rejestracja: 13/05/11
Nr użytkownika: 39 246
Laptop: Asus 1215B Silver



QUOTE(Remol @ 8-06-2011, 22:42) *
Odnośnie sterowników to próbowałeś zainstalować te ze strony asusa USA ???

Poza tym powiedz mi czy na windzie od asusa tej pre-instaled wszystko działało : hotkeye (fn), usb 3.0, sleep and charge i cała reszta?
Czy wszystkie problemy pojawiły sie dopiero jak sam zainstalowałeś winde ?


1. Z tego co zauważyłem to sterowniki z polskiej strony i usa ściągają się z tego samego miejsca.

2. Ten system co jest preinstalowany, to on w sumie przy pierwszym uruchomieniu zaczyna się dopiero instalować.
Odzyskałem go z obrazu i tam wszystko działa. Jedyna różnica że ten preinstalowany nie ma zainstalowanego SP1.

Na czystym nie udało mi się tylko zainstalować hotkey Fn (KB Filter Utility) i sterowniki audio (Wersja V6.0.1.6373 i V6.0.1.6293).
Próbowałem przez backup sterów kbfilter przez DrvBK ze preinstalowanego i restore w nowym W7 HP Sp1, ale się nie udało.
Na razie wróciłem do preinstalowanego i w tej chwili instaluje SP1. Powyrzucam śmieci co je asus poinstalował i na razie odpuszcze.
Poczekam na nowe wersje tych sterów i programów.
Na razie, chyba nie ma wersji tego asusa bez OSa, tak że mało ludzi instaluje czystą wersję W7. Później będzie może więcej info, jak zrobić , żeby to wszystko działało na czystym.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
pbas
dodano 9-06-2011, 16:39
Nr wypowiedzi: #5


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 9/06/11
Nr użytkownika: 39 894
Laptop: Samsung NP350U2A-A02PL



QUOTE(Elv @ 7-06-2011, 17:05) *
Jako właściciel nowego Asusa 1215B chciałbym założyć wątek dotyczący tego modele

Czy możesz odpowiedzieć na poniższe?

1) Czy klawiatura ugina się, jak to ma (niby) miejsce w 1215N?
2) Czy faktycznie jest bardzo cichy podczas przeciętnego obciążenia (www, office, WiFi itp)
3) Czy dysk ustawicznie parkuje, jak to ma miejsce w 1201PN?

W Internecie znalazłem w wielu miejscach informacje o niby uginającej się klawiaturze w 1215N, stąd pytanie. Na jednej ze stron napisano, że 1215B jest bardzo cichy, jednak nie był to profesjonalny test, a raczej krótki opis.

Pozdrawiam, Piotr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 9-06-2011, 16:39
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Elv
dodano 9-06-2011, 17:40
Nr wypowiedzi: #6


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 19
Rejestracja: 13/05/11
Nr użytkownika: 39 246
Laptop: Asus 1215B Silver



QUOTE(pbas @ 9-06-2011, 17:39) *
1) Czy klawiatura ugina się, jak to ma (niby) miejsce w 1215N?
2) Czy faktycznie jest bardzo cichy podczas przeciętnego obciążenia (www, office, WiFi itp)
3) Czy dysk ustawicznie parkuje, jak to ma miejsce w 1201PN?


1. Klawiatura trochę się ugina na środku i z prawej strony.
2. Jak dla mnie jest cichy.
3. jak przyłożyć ucho to dysk raz na jakiś czas coś tam chrobocze, ale może coś korzysta, bo system jeszcze nie w pełni skonfigurowany.

To jest mój pierwszy netbook/notebook. Przesiadam się ze stacjonarnego 8-letniego, tak że nie mam porównania co do tego typu sprzętu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pbas
dodano 9-06-2011, 19:07
Nr wypowiedzi: #7


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 9/06/11
Nr użytkownika: 39 894
Laptop: Samsung NP350U2A-A02PL



Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Remol
dodano 9-06-2011, 20:20
Nr wypowiedzi: #8


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 31
Rejestracja: 24/02/08
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 7 640



QUOTE
3) Czy dysk ustawicznie parkuje, jak to ma miejsce w 1201PN?

Ja osobiście planuje wymianę stockowego na SSD ( 0 db )
Dodatkowo zewnętrzny dysk pod usb 3.0 i szafa gra smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pbas
dodano 16-06-2011, 21:26
Nr wypowiedzi: #9


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 9/06/11
Nr użytkownika: 39 894
Laptop: Samsung NP350U2A-A02PL



Oglądałem jakiś filmik na YouTube, gdzie pokazana była wymiana dysku na SSD bodajże w 1215N - jeżeli tak samo ma to wyglądać w 1215B, to ja sobie bym odpuścił smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Remol
dodano 18-06-2011, 12:58
Nr wypowiedzi: #10


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 31
Rejestracja: 24/02/08
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 7 640



Wymiana jest prosta wystarczy odkręcić kilkanaście śrubek odpiąć 2 taśmy i pod klawiaturą mamy dysk. Wyciągamy stary wkładamy nowy i skręcamy do kupy ;]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawidoff
dodano 27-06-2011, 21:30
Nr wypowiedzi: #11


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 3/05/11
Nr użytkownika: 38 993



Hej wszystkim.

Jeśli ktoś kupił to cudo i ma problemy z touchpadem to polecam wykonać następujące czynności:

1) Ściągnij i zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony SYNAPTICS http://www.synaptics.com/support/drivers
2) Programem AsusUpdate ściągnij i zainstaluj nanowszą wersję Bios'a.
3) Zrestartuj system

To wszystko.

Powinno działać - mi działa i to dobrze.

Pozdrawiam

Dawid
Go to the top of the page
 
+Quote Post
darejos
dodano 5-08-2011, 12:16
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 28/07/11
Nr użytkownika: 41 197



Przed updejtem bios nie byłem wstanie zainstalować najnowszej wersji sterów synaptics...zrobiłem update biosu a potem w końcu udało się zainstalować nowe stery z twojego postu Dawid - i wczoraj wszystko było OK. DZisiaj włączam śmigało śmigało...na chwilę poszedłem coś zjeść wracam (nie mam włączonej hibernacji...) i dupa już nie działa ):

Powiem tak - na pewno działa dużo lepiej niż przed update biosu i na poprzednich sterach....Na razie na 2-3 dni zdarza się 3-4 zwiechy.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mickry
dodano 4-10-2011, 22:23
Nr wypowiedzi: #13


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 188
Rejestracja: 21/06/11
Nr użytkownika: 40 154



kupiłem 1215B i jestem zadowolony i z bateri i z wydajności jak narazie:) teraz sobie siedze na necie i gg i mi pokazuje 95% 6h 41min ale na przyciemnionym ekranie najbardziej:) jedno co mi sie narazie niepodoba to to ze niemoge sobie ekranu dostroić pod siebie;p bo jak mam ściemniony namaxa to jakos wszystko jest mało wyraźne i ostre jak dla mnie oczy mi sie szybko męcząsmile.gif moze ma ktoś na to jakas metode?smile.gif zwiekszenie gammy czy kontrastu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dzony76
dodano 5-10-2011, 6:54
Nr wypowiedzi: #14


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 286
Rejestracja: 15/08/11
Nr użytkownika: 41 665



A miałeś problem z touchpadem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mickry
dodano 5-10-2011, 8:48
Nr wypowiedzi: #15


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 188
Rejestracja: 21/06/11
Nr użytkownika: 40 154



niezauwazyłem zeby sie cos działo z touchpadem:) wkurza mnie tylko w tym windowsie za jakby za duzo bieli przy napisach itd i zastanawiams ie jak to powyłączać moze ktos wie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mickry
dodano 5-10-2011, 13:56
Nr wypowiedzi: #16


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 188
Rejestracja: 21/06/11
Nr użytkownika: 40 154



albo mi sie wydaje, albo jestem przerwrażliwiony, albo to wina tego ze matryca jest led w tym 1215B, dziwny balans bieli i kolorów bo strasznie mi sie oczy męczą, i np na stronie sportingbet tam przy logowaniu jak patrze na laptopa kolegi widać normalnie różnice miedzy niebieskim a białbym kolorem a tu sie zlewa jakoś wie ktoś moze jak sobie z tym poradzić?smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gadzinisko
dodano 5-10-2011, 15:18
Nr wypowiedzi: #17


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 27/08/11
Nr użytkownika: 42 050



Twój problem (czy raczej problem matrycy) jest taki, że ma ona bardzo niski kontrast. Nie wiem czy coś na to można poradzić, jeśli w ogóle.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mickry
dodano 5-10-2011, 16:11
Nr wypowiedzi: #18


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 188
Rejestracja: 21/06/11
Nr użytkownika: 40 154



ale to poprostu taki urok tych komputerów czy wada egzemplarzu?smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gadzinisko
dodano 5-10-2011, 20:13
Nr wypowiedzi: #19


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 27/08/11
Nr użytkownika: 42 050



Tak myślę, że raczej "urok" tego modelu.

http://www.notebookcheck.net/Review-Asus-E...ok.55843.0.html To ten? Tam widać, że kontrast jest niezwykle wręcz niski.

Ale ogólnie to mogę się mylić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mickry
dodano 6-10-2011, 12:34
Nr wypowiedzi: #20


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 188
Rejestracja: 21/06/11
Nr użytkownika: 40 154



przezyje:) a mam pytanie odnosnie baterii, mianowicie czy gdy netbook jest cały czas podpiety pod sieć to gdy bateria jest w pełni naładowana to automatycznie przestaje byc ladowana? czy takie trzymanie na zasilaczu ciagle konczy jej żywotnosc szybciej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

37 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-02-2017 - 9:24