IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

37 Strony: V  « < 35 36 37  
Reply to this topicStart new topic
Asus 1215B, wszystko na jego temat
jacmiszcz92
dodano 27-09-2014, 22:11
Nr wypowiedzi: #721


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 19/11/11
Nr użytkownika: 44 521
Laptop: CLEVO P640HK1 14": Intel i7-7700HQ, Nvidia GTX 1050Ti 4GB, 275GB SSD Crucial MX300 M2 + 500GB HDD, 16GB RAM DDR4 CORSAIR Vengeance



Te magiczne oczyszczacze rejestru i plików to w większości straszne badziewie. CCleaner jeszcze nie jest taki zły.

Z klawiszami funkcyjnymi jest dość ciekawa rzecz. 'HotkeyService' sprawdza czy mamy zainstalowane sterowniki touchpada od Synaptics i jeśli nie to wywala błąd. Nie potrzebuje robić sztuczek z touchpadem, wole myszkę, więc ich nie mam. Ważne że klawisze funkcyjne działają. Nie wiem co ma jedno do drugiego....

Z piszczeniem w słuchawkach myślałem że to przebicie, że zbiera zakłócenia od tej blachy spod klawiatury, ale sprawdzałem w zeszłym roku na płycie głównej wyciągniętej z obudowy z zasilaniem sieciowym i i tak było słuchać piszczenie. Nie tylko w gnieździe słuchawkowym, ale także po przyłożeniu jacka od słuchawek do wyjścia D-Sub, właściwie wszędzie. laugh.gif Najbardziej słychać w 'pchełkach', w innych słuchawkach mniej. Raczej nic się na to nie poradzi.

Jak wyłącza? Coś wyświetla, a może po prostu się hibernuje? Sprawdź plany zasilania. Jak ktoś pracuje głównie na podpiętym zasilaniu + bateria to polecam raz na miesiąc rozładować aż system się zahibernuje + naładować pod obciążeniem. Windows zawsze rezerwuje ok 5-7% baterii zapobiegając nadmiernemu rozładowaniu + dodatkowe kilka procent rezerwuje firmware baterii. Rozładowana do 0 mogłaby się uszkodzić.

Raz na kilka miesięcy (np. >=3) można przeprowadzić kalibrację tzn:
1) rozładować normalnie aż system się zahibernuje
2) włączyć lapka jeszcze raz (bez podpinania zasilania)
3) wejść do biosu
4) poczekać aż bateria sama odetnie zasilanie (~10 minut)
Wtedy bateria jest rozładowana nieco bardziej niż pozwoliłby na to Windows, ale nie jest uszkodzona (czuwa firmware). Po naładowaniu pokazuje realną pojemność.

Tobie artur07 właśnie taką kalibrację polecam raz zrobić.

Zdaje się że od którejś z ostatnich wersji domyślnie w Chrome (w FF chyba też?) włączona jest akceleracja sprzętowa. Po wyłączeniu jest chłodniej. Sam zdecyduj jak Ci będzie lepiej. Sam mam 1215b w 'najmocniejszej' konfiguracji, ale one nigdy nie grzeszyły wydajnością. Obecnie za 1500zł można kupić dużo mocniejszego netbooka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacmiszcz92
dodano 28-09-2014, 16:53
Nr wypowiedzi: #722


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 19/11/11
Nr użytkownika: 44 521
Laptop: CLEVO P640HK1 14": Intel i7-7700HQ, Nvidia GTX 1050Ti 4GB, 275GB SSD Crucial MX300 M2 + 500GB HDD, 16GB RAM DDR4 CORSAIR Vengeance



Zaktualizowałem paczkę ze sterownikami do 1215b. Paczka waży 22,2 MB, po rozpakowaniu nieco ponad 92,9 MB i zawiera następujące sterowniki:

1. AMD SATA Controller [06.11.2013] 7-8.1 x86/x64; chipset/AMD SATA Controller 14.4 4/25/2014
2. KBFilter + Hotkey Service [20.07.2009] 7 x86/x64 i 8.1 x64
3. Qualcomm Atheros AR8152/8158 PCI-E Fast Ethernet Controller [16.07.2013] 7-8.1 x86/x64 [LAN_Atheros_Win7_64_VER21021]
4. USB 3.0 ASMedia XHCI Controller [09.01.2014] 7-8.1 x86/x64 [Asmedia_USB3_Win7-8-8-1_VER116150] Asmedia USB 3.0 Driver V1.16.15.0
5. Wi-Fi Broadcom BCM43xx [05.02.2014] 7 x64 [WLAN_Broadcom_Win7_64_VER630223228] Version V6.30.223.228

Wszystkie oprócz KBFilter dla 7 x86/x64 to nowsze wersje których nie ma na podstronie Asusa 1215b. Sterowniki w paczce były przygotowane głównie pod Windows 7 x64 i na nim działają prawidłowo - sam ich używam.

Zaktualizowano sterowniki:
* USB 3.0 ASMedia XHCI Controller
* bezprzewodowej karty sieciowej
* AMD SATA Controller

-->> LINK TUTAJ <<--

CRC32: 512BD284
MD5: EEDDBB6A6C17D5275D24BB29503A7C15
SHA-1: 59438C260E4F5D069A0C519BB399F560D1CB18C0

Mam nadzieję, że komuś się przydadzą i oszczędzą poszukiwań smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Higher
dodano 16-10-2014, 23:56
Nr wypowiedzi: #723


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 220
Rejestracja: 1/01/09
Nr użytkownika: 16 742



Może ktoś polecić jakąś przyzwoitą baterię do tego komputera? Po prawie 3 latach oryginalna padła, a reszta trzyma się dobrze smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
artur07
dodano 24-10-2014, 22:39
Nr wypowiedzi: #724


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 34
Rejestracja: 19/09/11
Nr użytkownika: 42 793
Laptop: ASUS 1215B E-350, 4GB RAM, dysk 500GB



QUOTE(jacmiszcz92 @ 27-09-2014, 21:17) *
Jak wyłącza? Coś wyświetla, a może po prostu się hibernuje? Sprawdź plany zasilania. Jak ktoś pracuje głównie na podpiętym zasilaniu + bateria to polecam raz na miesiąc rozładować aż system się zahibernuje + naładować pod obciążeniem. Windows zawsze rezerwuje ok 5-7% baterii zapobiegając nadmiernemu rozładowaniu + dodatkowe kilka procent rezerwuje firmware baterii. Rozładowana do 0 mogłaby się uszkodzić.


Po włączeniu na baterii po prostu odcina cały sysytem(ostatnio po jakichś 10min...) po takim odcięciu nie ma możliwości ponownego odpalenia lapka. Jak podłącze zasilacz to wtedy dopiero idzie go załączyć i w trakcie uruchamiania wyskakuje czarny ekran z napisaem; System windows nie został zamknięty poprawnie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacmiszcz92
dodano 25-10-2014, 22:38
Nr wypowiedzi: #725


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 19/11/11
Nr użytkownika: 44 521
Laptop: CLEVO P640HK1 14": Intel i7-7700HQ, Nvidia GTX 1050Ti 4GB, 275GB SSD Crucial MX300 M2 + 500GB HDD, 16GB RAM DDR4 CORSAIR Vengeance



A próbowałeś odłączyć zasilacz, następnie odłączyć baterię na 30 minut? Później na samej baterii wejść do biosu i zobaczyć czy i po jakim czasie się wyłączy?
Przydałby się zrzut ekranu z batteryinfoview, najlepiej podczas pracy na samej baterii. Masz biosa 503?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 25-10-2014, 22:38
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
artur07
dodano 26-10-2014, 1:23
Nr wypowiedzi: #726


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 34
Rejestracja: 19/09/11
Nr użytkownika: 42 793
Laptop: ASUS 1215B E-350, 4GB RAM, dysk 500GB



QUOTE(jacmiszcz92 @ 25-10-2014, 21:44) *
A próbowałeś odłączyć zasilacz, następnie odłączyć baterię na 30 minut? Później na samej baterii wejść do biosu i zobaczyć czy i po jakim czasie się wyłączy?
Przydałby się zrzut ekranu z batteryinfoview, najlepiej podczas pracy na samej baterii. Masz biosa 503?


Zrobiłem tak jak napisałeś. W biosie podziałał jakieś 5 minut i się wyłączył. Po ponownym włączeniu na baterii wyłączył się w momencie pojawienia się pulpitu podczas logowania.
Przed wyłączeniem lapka był0 100% baterii a po jego właczeniu 85%

Jeśli pisząc bios 503 masz na myśli wersję to u mnie jest 0315.

W załączniku zrzut z baterryinfoview podczas pracy na baterii.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacmiszcz92
dodano 26-10-2014, 22:36
Nr wypowiedzi: #727


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 19/11/11
Nr użytkownika: 44 521
Laptop: CLEVO P640HK1 14": Intel i7-7700HQ, Nvidia GTX 1050Ti 4GB, 275GB SSD Crucial MX300 M2 + 500GB HDD, 16GB RAM DDR4 CORSAIR Vengeance



A czyściłeś kiedyś lapka w środku, zmieniałeś pastę termoprzewodzącą? Dziwne że tylko na baterii występuje problem. Warto sprawdzić styki baterii, przeczyścić je.

5 minut to niedobrze. Pojemność baterii spadła o 30% ale to nie koniec świata.
Bios 0315 jest stary. Zaktualizowałbym najpierw do 0401, reboot, później do 0503 w którym naprawili błąd ze zmniejszoną wydajnością podczas pracy na zasilaczu* (jest opisany gdzieś w tym wątku). Przed i po aktualizacji do nowszej wersji biosu warto przywrócić domyślne ustawienia biosu. Aktualizację najlepiej zrobić pod DOSem z baterią i zasilaczem.
http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/E...pDesk_Download/

*Może tak być że podczas pracy na baterii procesor nie działa na 100% możliwości. Podczas pracy na baterii działa z pełną mocą i możliwe że się przegrzewa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacmiszcz92
dodano 14-11-2014, 1:55
Nr wypowiedzi: #728


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 19/11/11
Nr użytkownika: 44 521
Laptop: CLEVO P640HK1 14": Intel i7-7700HQ, Nvidia GTX 1050Ti 4GB, 275GB SSD Crucial MX300 M2 + 500GB HDD, 16GB RAM DDR4 CORSAIR Vengeance



Nie chce mi sie aktualizować znowu paczki ze sterownikami, wrzucam tylko link do Asus USB 3.0 FW Update Tool v3.0. Archiwum zawiera plik z automatyczną aktualizacją firmware [asmedia xhci firmware upgrade tool ver 1.1.10.0]

http://support.asus.com/Download.aspx?SLan...te_Tool_v30.zip

Fajnie jakby ktoś zrobił test transferu zapis/odczyt przed i po aktualizacji firmware. Ja nie miałem na czym, już zaktualizowałem.

Uprzedzając pytania jest to aktualizacja oprogramowania kontrolera, więc nie ma znaczenia że pod linkiem jest Windows 8 i inna płyta główna. Wzrost wydajności transferu powinien być odczuwalny pod każdym systemem.
Najlepiej wyłączyć wszystkie programy i antywirusa przed uruchomieniem pliku. Aktualizacja przeprowadza się automatycznie po uruchomieniu, wykryciu i sprawdzeniu czy pasuje do naszego sprzętu [u mnie jest to dokładnie ASMedia ASM1042 USB 3.0 xHCI Controller]. Po aktualizacji zalecane ponownie uruchomienie. Jeśli ponownie uruchomimy aktualizator poinformuje nas że mamy już najnowszą wersję oprogramowania a mimo to zaproponuje restart...

Nowszego firmware do dysku nie udało mi się znaleźć, na aktualizację biosu (Win10) też raczej bym nie liczył. Jak ktoś ma inną konfigurację 1215b i nie może znaleźć odpowiednich lub nowszych sterowników to śmiało pisać smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mlody85
dodano 24-11-2014, 14:52
Nr wypowiedzi: #729


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 343
Rejestracja: 4/01/11
Nr użytkownika: 35 398



Szukam nowej baterii do tego laptopa i po przejrzeniu Allegro ta mi wydaje się najbardziej pewna: http://allegro.pl/bateria-asus-a32-1015-ee...4764375343.html

Ktoś coś może na jej temat napisać?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacmiszcz92
dodano 3-01-2015, 1:26
Nr wypowiedzi: #730


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 19/11/11
Nr użytkownika: 44 521
Laptop: CLEVO P640HK1 14": Intel i7-7700HQ, Nvidia GTX 1050Ti 4GB, 275GB SSD Crucial MX300 M2 + 500GB HDD, 16GB RAM DDR4 CORSAIR Vengeance



Instalował ktoś Windowsa 10 na naszym netbooku? Może być problem ze sterownikami jak nikt nie zainstaluje testowej wersji. Ja będę mógł to zrobić dopiero za 1,5 miesiąca.

A co do tej konkretnej baterii się nie wypowiem, ale ponoć najlepiej kupić oryginalną lub markowy zamiennik np. z ogniwami panasonica
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacmiszcz92
dodano 12-09-2015, 1:36
Nr wypowiedzi: #731


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 19/11/11
Nr użytkownika: 44 521
Laptop: CLEVO P640HK1 14": Intel i7-7700HQ, Nvidia GTX 1050Ti 4GB, 275GB SSD Crucial MX300 M2 + 500GB HDD, 16GB RAM DDR4 CORSAIR Vengeance



Czy ktokolwiek korzystał z paczki sterowników z mojej sygnatury? Nie wiem czy jest sens zamieszczać.

Małe porównanie zużycia pamięci graficznej w systemie Windows 10 z domyślną kompozycją i Windows 7 z kompozycją klasyczną (w win10 wybranie kompozycji klasycznej wydaje się nie mieć wpływu na zużycie pamięci).





Jako bonus zrzut po odblokowaniu kontroli 'UMA Frame buffer Size' w biosie i ustawieniu jej wartości na 2GB. Moim zdaniem warto zedytować bios, szczególnie jeśli korzystacie z Windowsa 10, który potrafi zużyć 220MB pamięci przy otwartych kilku oknach... Domyślna wartość przy zablokowanej kontroli tej opcji wynosiła u mnie 384MB. Po modyfikacji można wybrać jedną z następujących: 32MB, 64MB, 128MB, 256MB, 512MB, 1GB lub 2GB.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Albatros
dodano 3-09-2016, 15:53
Nr wypowiedzi: #732


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 3/12/11
Nr użytkownika: 44 864
Laptop: Eee 1215B



QUOTE(jacmiszcz92 @ 3-01-2015, 1:26) *
Instalował ktoś Windowsa 10 na naszym netbooku? Może być problem ze sterownikami jak nikt nie zainstaluje testowej wersji. Ja będę mógł to zrobić dopiero za 1,5 miesiąca.


Dzisiaj zainstalowałem z ciekawości Windows 10 i po krótkich testach jestem zaskoczony, że wszystko ładnie hula smile.gif

Użyłem zmodyfikowanego Windowsa "Win 10 AU 1607 Extreme (x86-x64) 2k16" na bazie Win 10 Home (bez kafelków i innych śmieci). Ściągnąłem sterowniki ze strony Asusa pod Win 8.1, ale nie wszystkie trzeba instalować, wifi działa od razu. Niestety zauważyłem, że po instalacji sterowników Synaptics touchpad się zawiesza. Po usunięciu sterów przy każdym uruchomienie system wywala komunikat o ich braku. Winowajcą jest Hotkey service, ale to z kolei jest potrzebne do skrótów pod FN. Na razie to tyle co zauważyłem smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

37 Strony: V  « < 35 36 37
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 28-07-2017 - 6:38