IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Acer AO 725 i jak mu dodać kopa :)
PeeBee
dodano 19-12-2015, 17:03
Nr wypowiedzi: #1


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 414
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 443
Laptop: Lenovo IdeaPad Y550



Witam.

Mam w domu Acera AO 725. Jest to wersja z dwurdzeniowym procesorem za stajni AMD pracująca z zegarem 2x1.0 GHz, w stresie 2x1.33, 4 GB ramu, grafiką dedykowaną i dyskiem 500GB. Zarządza tym Windows 7Home Premium.
Problem w tym, że nawet po formacie z recovery dość mocno się zamula nawet po odinstalowaniu i wyczyszczeniu ze wszystkiego co możliwe.
Czy idzie na to coś poradzić? Prawdopodobnie mam aktualizacje do Windows 10 ale czy to coś da?
Kuzyn jest w posiadaniu systemu Windows XP Home Edition z jeszcze dwoma wolnymi licencjami i zastanawiam się czy może warto wrzucić ten leciwy system do tego Acera...
Chciałbym, żeby ten laptop odżył bo w tej chwili nawet dorywcza praca na nim powoduje u mnie roztrój nerwowy...

Pozdrawiam


--------------------
Lenovo IdeaPad Y550 | Intel Core2Duo P7450 2x2.13 GHz | Samsung 2x2048 MB DDR3 | NVIDIA GeForce GT 130M 512 MB GDDR3 | Chi Mei CMO 1571 15.6 cali 16:9 1366x768 | WDC WD3200BEVT 320 GB 5400 rpm (Fabrycznie) Hitachi HTS545025B9A300 250 GB 5400 rpm (Obecnie) | Optiarc AD-7580S DVD-RW | Windows Vista Home Premium 32 Bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 19-12-2015, 18:36
Nr wypowiedzi: #2


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 20 131
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Na 10 powinien przyśpieszyć, ale może mieć problemy ze strownikami.

XP to zabytek, wiec odradzam.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 19-12-2015, 19:16
Nr wypowiedzi: #3


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 626
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



jemu nic nie pomoze z takim cpu


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 19-12-2015, 21:02
Nr wypowiedzi: #4


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 329
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



QUOTE(Sparc @ 19-12-2015, 18:40) *
Na 10 powinien przyśpieszyć, ale może mieć problemy ze strownikami.

XP to zabytek, wiec odradzam.

Win xp i powinno być średnio. Cudów nie oczekuj ale jako lapek do przeglądania stron www i to dla cierpliwych.

Win 10 to zły pomysł


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PeeBee
dodano 20-12-2015, 9:59
Nr wypowiedzi: #5


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 414
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 443
Laptop: Lenovo IdeaPad Y550



Nie mam większych wymagań co do tego netbooka zwłaszcza, że jest to drugi komputer w domu.
Tu kolega waldeksik stwierdził, że jemu nic nie pomoże... ciekawe stwierdzenie zwłaszcza, że XP potrafił normalnie działać na słabszych komputerach...
Czyli Panowie z naszych ustaleń wynika, że albo XP albo Windows 10... Gdyby nie brak czasu to bym zobaczyłbym obydwa systemy. Czyli co instalować?


--------------------
Lenovo IdeaPad Y550 | Intel Core2Duo P7450 2x2.13 GHz | Samsung 2x2048 MB DDR3 | NVIDIA GeForce GT 130M 512 MB GDDR3 | Chi Mei CMO 1571 15.6 cali 16:9 1366x768 | WDC WD3200BEVT 320 GB 5400 rpm (Fabrycznie) Hitachi HTS545025B9A300 250 GB 5400 rpm (Obecnie) | Optiarc AD-7580S DVD-RW | Windows Vista Home Premium 32 Bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 20-12-2015, 9:59
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
waldeksik
dodano 20-12-2015, 10:12
Nr wypowiedzi: #6


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 626
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



win10 po co ?

procek jest bardzo słaby naprawde baardzo słaby - xpek to juz zabytek juz go lepiej nie wspominac
vista i wyzej teraz tak naprawde tylko do uzywania sie nadaja

mozesz tylko powylaczac ozdobki windowsowkie zeby nie meczyl sie cepek z tym i tyle ,potem ssd i na tym sie konczy co mozna zrobic


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alwego
dodano 20-12-2015, 10:34
Nr wypowiedzi: #7


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 040
Rejestracja: 15/01/11
Z: Szczecin
Nr użytkownika: 35 772



XP to stary system, nie wspierany przez MS, ale jeśli ktoś nie klika w podejrzane linki, jest świadomym użytkownikiem, a na laptopie nie będzie korzystał z bankowości elektronicznej to XP jak najbardziej się nadaje. Co prawda są wtyczki, które już nie działają na XP, ale do codziennego użytku system jak najbardziej się nadaje. Nadaje się tym bardziej, jeśli na co dzień korzysta się z innego sprzętu a XP ma być wykorzystywany tylko okazjonalnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PeeBee
dodano 20-12-2015, 10:41
Nr wypowiedzi: #8


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 414
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 443
Laptop: Lenovo IdeaPad Y550



Wszystko co możliwe jest off, raczej...
Może Linuks?
Upgrade sprzętu odpada. Nie będę w niego inwestował...


--------------------
Lenovo IdeaPad Y550 | Intel Core2Duo P7450 2x2.13 GHz | Samsung 2x2048 MB DDR3 | NVIDIA GeForce GT 130M 512 MB GDDR3 | Chi Mei CMO 1571 15.6 cali 16:9 1366x768 | WDC WD3200BEVT 320 GB 5400 rpm (Fabrycznie) Hitachi HTS545025B9A300 250 GB 5400 rpm (Obecnie) | Optiarc AD-7580S DVD-RW | Windows Vista Home Premium 32 Bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 20-12-2015, 10:49
Nr wypowiedzi: #9


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 626
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



linuks tekstowy tak bo graficzny nie bedzie szybszy - to szybciej winde dopracujesz


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dawid1996
dodano 24-12-2015, 13:11
Nr wypowiedzi: #10


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/12/15
Z: Berlin
Nr użytkownika: 66 915



Zainstaluj windowsa xp x64 sp2 jeśli proc pociągnie 64 bity Zawsze 2 rdzenie będą napewno szybsze od zwykłego xpka i wydajniejsze od windowsa 7/10


--------------------

HP DV6-6C46EO

-i7 2680qm
-8GB@1333
-SSD Samsung 840 Pro 512GB
-AMD HD 7690M XT@2GB DDR5


kontakt: ziomek984@gmail.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andi T61
dodano 26-12-2015, 1:47
Nr wypowiedzi: #11


Pancerniak
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 683
Rejestracja: 9/09/14
Nr użytkownika: 61 891
Laptop: Lenovo T61



Ja instalowałem xpka na podobnym sprzęcie i odradzam. Źle nie chodził ale zajebiście też nie poza tym żeby ogarnąć wszystkie stery to tragedia, siwe włosy gwarantowane. Pisałem tu w pewnym wątku o Acerze Aspire One D270 bodajże. Sprzęt miał dodatkowo tylko 1GB ram i zainstalowałem na nim Win7ultimate, powyłaczałem te pierdoły typu Aero itp. i w miarę dało się z tego korzystać, jak na taki sprzęt to chodził przyzwoicie. Tak czy inaczej cudów nie ma co oczekiwać, ssd na pewno go bujnie, ramu masz wystarczająco.


--------------------
T61: Intel Core 2 Duo T7300, 2 GB ram, Mobile Intel® 965 Express Chipset Family (X3100), Hdd Hitachi 160 GB 7200 rpm, WXGA+ 1440/900
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dawid1996
dodano 27-12-2015, 15:22
Nr wypowiedzi: #12


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/12/15
Z: Berlin
Nr użytkownika: 66 915



U mnie na atomie 570 i 1 GB ramu na windows 7 nie dało się grać w most wanted i you tube 320p cieło na xpku 64 można było płynnie grać na najniższych oraz ogladać 320p . Sterowniki napewno znajdzie w internecie do mojego archaika były , Więc nie dramatujmy że nie znajdzie SSDEK napewno go ruszy. A jakiej wersji xpka używałeś skoro tak Ci zle działał ?? Z sp2 czy bez ? Bo xp x64 pro SP2 to jest inny system wydajniejszy od 7 z aero i zauważ że mamy do czynienia z amdkiem z 4GB ramu co 7 zje 2gb, xp weznie mu te 600/700mb maks i zapewni lepszą wydajność niż 7


--------------------

HP DV6-6C46EO

-i7 2680qm
-8GB@1333
-SSD Samsung 840 Pro 512GB
-AMD HD 7690M XT@2GB DDR5


kontakt: ziomek984@gmail.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andi T61
dodano 28-12-2015, 0:41
Nr wypowiedzi: #13


Pancerniak
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 683
Rejestracja: 9/09/14
Nr użytkownika: 61 891
Laptop: Lenovo T61



Zainstalowany był sp2 i sterowniki znalazłem, już nie pamiętam czy wszystkie ale był problem z netem. Później i sp3 nawet chyba na nim był, ale problemu to nie rozwiązało. Po zaistalowaniu 7 żadnych problemów nie było i do tej pory na nim śmiga.

7 zje 2Gb ramu? wersja 32 bitowa przy wyłaczonych aktualizacjach i innych pierdołach będzie wcinać około 700MB ramu. Sprzęt nie był mój a koleżanki i do tej pory jest z 7 zadowolona.



--------------------
T61: Intel Core 2 Duo T7300, 2 GB ram, Mobile Intel® 965 Express Chipset Family (X3100), Hdd Hitachi 160 GB 7200 rpm, WXGA+ 1440/900
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dawid1996
dodano 30-12-2015, 22:14
Nr wypowiedzi: #14


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/12/15
Z: Berlin
Nr użytkownika: 66 915



To instalowałeś zwykłego xpka, xp x64 nie posiada sp3, Z netem a pisałeś że były problemy z sterami. Miałem na myśli 7 z aero out of the box bez wyłączania zbędnych usług oraz aktualizacji i Trochę się będzie marnował o ile 64 obsługuje na 32 szczególnie będzie się zacinał na chrome przy wielu kartach a na screenie dowód mojej opinii

Problem pewnie z wifi ? Jak myśle mogliścię zmienić szyfrowanie na routerze i by się nie gryzł. Niech autor zainstaluje co chce i oceni co mu będzie pasowało najlepiej


--------------------

HP DV6-6C46EO

-i7 2680qm
-8GB@1333
-SSD Samsung 840 Pro 512GB
-AMD HD 7690M XT@2GB DDR5


kontakt: ziomek984@gmail.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andi T61
dodano 31-12-2015, 0:37
Nr wypowiedzi: #15


Pancerniak
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 683
Rejestracja: 9/09/14
Nr użytkownika: 61 891
Laptop: Lenovo T61



Chodziło mi o to że nie tak łatwo znaleźć stery jak do systemu dedykowanego, trochę się naszukałem nie powiem. XP czy to x64 czy x86 na takim sprzęcie będzie chodził, oczywiście, w to nie wątpię, po prostu osoba, która korzystała z tego netbooka była daleko i przyjechała tylko na chwilę abym jej doprowadził do ładu ten sprzęt. Właśnie był problem z wifi. Gdyby to był mój sprzęt i byłby czas to bym to ogarnął.

Najlepiej samemu sprawdzić na właśnej skórze. Ja jednak na xp bym nie postawił.


--------------------
T61: Intel Core 2 Duo T7300, 2 GB ram, Mobile Intel® 965 Express Chipset Family (X3100), Hdd Hitachi 160 GB 7200 rpm, WXGA+ 1440/900
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dawid1996
dodano 2-01-2016, 15:27
Nr wypowiedzi: #16


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/12/15
Z: Berlin
Nr użytkownika: 66 915



I autor jaki system zainstalowałeś ? xp. 64 czy 7 32 ?


--------------------

HP DV6-6C46EO

-i7 2680qm
-8GB@1333
-SSD Samsung 840 Pro 512GB
-AMD HD 7690M XT@2GB DDR5


kontakt: ziomek984@gmail.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andi T61
dodano 2-01-2016, 15:37
Nr wypowiedzi: #17


Pancerniak
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 683
Rejestracja: 9/09/14
Nr użytkownika: 61 891
Laptop: Lenovo T61



Właśnie, bo tu ludzie się przekrzykują a Ty milczysz wink.gif


--------------------
T61: Intel Core 2 Duo T7300, 2 GB ram, Mobile Intel® 965 Express Chipset Family (X3100), Hdd Hitachi 160 GB 7200 rpm, WXGA+ 1440/900
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PeeBee
dodano 3-01-2016, 7:37
Nr wypowiedzi: #18


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 414
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 443
Laptop: Lenovo IdeaPad Y550



Dzięki za odzew chłopaki.
Nie było mnie i nic na razie nie robiłem z Acerem. Niestety, brak czasu dokucza...

Zainstaluję od nowa Windows 7, wyłączę wszystko co się da i wtedy zobaczę. Jeżeli to się nie sprawdzi spróbuję XP-ka 32 bitowego.
Grunt w tym, że tylko na te dwa systemy mam licencję.
Też chciałbym uniknąć XP-ka jak co niektórzy tutaj pisali ale co mam zrobić...
Ja wiem, że konfiguracja jest słaba ale na kilka lat wstecz jak go kupowałem takie były netbooki i ten nie zaliczał się do najsłabszych tylko co najmniej do średniaków. Nie pamiętam czy już pisałem o tym ale uwierzcie mi, fabrycznie odpalony pierwszy raz od zakupu na tym Acerze system dawał radę. Później z czasem zaczął się mulić a po reinstalacji z recovery (próbowałem na czysto, niestety nie dałem rady, ciągle coś było nie tak) chodzi jak kalkulator...
Najgorzej jest z przeglądaniem internetu gdzie jest dużo Flasha. Nie próbowałem przełączyć Firefoxa na HTML5, zobaczymy wtedy. Zdarza się tak, że podłączę go pod TV FullHD, puszczę dzieciakom bajki zapisane na dysku i jest ok. Nic się nie tnie, nic się nie dzieje...
W wolnym czasie biorę się do walki. jak Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł lub coś do dodania to piszcie...


--------------------
Lenovo IdeaPad Y550 | Intel Core2Duo P7450 2x2.13 GHz | Samsung 2x2048 MB DDR3 | NVIDIA GeForce GT 130M 512 MB GDDR3 | Chi Mei CMO 1571 15.6 cali 16:9 1366x768 | WDC WD3200BEVT 320 GB 5400 rpm (Fabrycznie) Hitachi HTS545025B9A300 250 GB 5400 rpm (Obecnie) | Optiarc AD-7580S DVD-RW | Windows Vista Home Premium 32 Bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dawid1996
dodano 4-01-2016, 14:02
Nr wypowiedzi: #19


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 61
Rejestracja: 22/12/15
Z: Berlin
Nr użytkownika: 66 915



Żaden 7. ani xp 32 tylko xp x64 możesz jeszcze sprawdzić windows embeded standart sp1


--------------------

HP DV6-6C46EO

-i7 2680qm
-8GB@1333
-SSD Samsung 840 Pro 512GB
-AMD HD 7690M XT@2GB DDR5


kontakt: ziomek984@gmail.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andi T61
dodano 4-01-2016, 15:18
Nr wypowiedzi: #20


Pancerniak
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 683
Rejestracja: 9/09/14
Nr użytkownika: 61 891
Laptop: Lenovo T61



4 GB ramu posiada to i 7x64 powinna chodzić. Tych podzespołów system nie przeskoczy, czy to xpek, czy 7 no ale jestem ciekawy czy z tego xpka byłbyś zadowolony skoro kolega Dawid chwali wink.gif


--------------------
T61: Intel Core 2 Duo T7300, 2 GB ram, Mobile Intel® 965 Express Chipset Family (X3100), Hdd Hitachi 160 GB 7200 rpm, WXGA+ 1440/900
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-07-2017 - 22:26